Zoeken in deze blog

vrijdag 17 november 2023

Facebook en ik ga weer van de hak op de tak..... naar Sinterklaas

 Ik vind Facebook best handig om te gebruiken, maar soms zo irritant. Al heel lang geeft het de berichten niet meer chronologisch door bij de meldingen, reacties onder berichten geeft vaak alleen de meest relevante/populaire reacties weer en dan nog door elkaar ook. Voor mij zijn die vaak helemaal niet relevant en meest populair slaat ook nergens op want als je maar een paar reacties laat zien is de kans groot dat alleen daarop gereageerd wordt en dan blijven dat dus de meest populaire. Je kan dan klikken op 'alle reacties' om alles en ook nog in de juiste volgorde te zien..... maar dat is maar tijdelijk, zodra je ververst is het weer voorbij! 
De laatste tijd krijg ik steeds vriendschapsvoorstellen. Eerst las ik het niet goed en dacht vriendschapsverzoek.... het was iemand die ik kende, dus prima en ik klikte op ja. Pas later had ik door dat het slechts een voorstel was. 
Ik kreeg heel veel van die voorstellen, nog steeds. Ook van mensen die ik helemaal niet ken. 
Irritant. 

Facebook wil als een paar jaar geen foto's van zwarte Pieten meer plaatsen en als die foto's provocerend bedoeld zijn vind ik dat prima, maar het mag helemaal niet.... en ooit werd een zwarte Pietfoto geweigerd terwijl dat Piet zijn eigen huidskleur was. Maar zij laten mij in deze tijd wel steeds herinneringen zien van mijzelf als zwarte Piet en de andere muziekpieten.... echt heel veel foto's! 




Persoonlijk vind ik de Zwarte Piet nog steeds het leukst, de bruine Piet vond ik mooier, maar roet is niet bruin en bovendien waren bruine Pieten vaak toch herkenbaarder.... en ze leken gewoon meer op mensen die ik kende.... dat was met de zwarte Pieten niet zo.... ik kende niemand die daar op leek. Roetveegpieten vind ik nog wel kunnen, maar dan wel met veel roet!  Ik vind het leuker/beter als het gewoon slecht zwart geschminkt is. Nog wat witte vegen hier en daar. Dan hoeft het ook niet steeds bijgewerkt worden en ze blijven onherkenbaar. Minder mooi, dat wel.... maar je kan niet alles hebben. De pruiken..... tsja.... daar zit ook roet in. Het hoeven niet altijd krulletjes te zijn, maar dat was het toch al lang niet meer. Zonder pruik zijn mensen sneller te herkenbaar, dat kan niet vind ik. 
Gekleurde Pieten vind ik niet zo leuk.... als er een enkele tussen loopt.... acht, ter variatie kan dat wel, maar niet teveel. En dat het kinderen niet uitmaakt.... oké..... maar kinderen die op het punt staan te ontdekken hoe het zit ontdekken het door al dat gedoe vaak net even te vroeg.... nu zijn ze er ondertussen wel aan gewend dat ze niet zwart zijn, maar de discussie elke keer kan ook door de kleintjes gehoord worden.




Ik herinner dat ik mijn moeder een keer iets hoorde zeggen over mensen die niet aan Sinterklaas deden.... ik begreep het niet.... hoe doen ze dat dan? Hangen ze een briefje op dat Sint en Piet niet welkom zijn? Of gaat iemand de Sint opwachten en dan wegsturen? Ik vond het maar raar... je gaat toch niet iemand wegsturen die cadeautjes komt brengen? 
Maar veel kinderen zullen slimmer zijn dan ik toen was, dus die kunnen door dat gezeur over en weer ontdekken hoe het zit. 




Vroeger vond ik het krom praten prachtig, maar ook dat mocht niet meer.....  toch knap dat ze zo netjes Nederlands spreken terwijl ze bijna het hele jaar in Spanje wonen. 😃 Toen ik nog krom mocht praten verdraaide ik automatisch mijn stem, dat vond ik later lastiger.... en dus was ik herkenbaarder (voor de volwassenen toch wel hoor.... een klein dik Pietje met een saxofoon.... wie zal dat nou zijn?)


Het is te snel gegaan vind ik .... en er waren teveel eisen (en ik heb een hekel aan eisen). Geleidelijk aan veranderde er toch al veel. In mijn jeugd waren ze nog heel anders dan toen Edwin klein was. Maar goed.... het is niet anders, ik kan hoog of laag springen, het is nou eenmaal zo en terug naar zwart hoeft nu ook niet meer..... in elk geval niet volledig want dan is het net zo verwarrend als de overgang naar al die andere Pieten die we gehad hebben. De kaas- en stroopwafelpieten vond ik echt helemaal niks en al die vreemde kleuren ook niet.




Ruzie maken om hoe Piet er uit moet zien vind ik altijd fout..... je kan je mening geven, maar ga er geen ruzie om maken en al helemaal niet vechten. Dus stop met al dat gedoe! Accepteer hoe het nu is..... en nu minstens 10 jaar mond houden en het zo laten! 
Ik ben pro-Piet......maar het is duidelijk dat ik in het verliezende kamp zit. Maar het feest vind ik belangrijker dan winnen of verliezen! Het gaat helemaal niet om winnen of verliezen! 


Maar toch..... door al dat gezeur over en weer is het feest minder leuk geworden, ik heb het gevoel dat ik niet alles meer mag.... dat ik op mijn woorden moet letten! Zo jammer, want het was voor mij altijd het leukste feest van het jaar. De laatste jaren was dat ook al minder omdat ik het alleen moest vieren, maar heel lang heb ik nog echt Sinterklaas gevierd! Heerlijk, daar kon ik mij echt in uitleven! En nee, Kerst is voor mij geen vervanging..... als mensen zeggen "Wij doen met Kerst de cadeautjes want ze geloven niet meer in Sinterklaas" dan vraag ik of ze dan wel in de Kerstman geloven. Prima om met Kerst cadeautjes te geven, maar voor mij is het geen vervanging voor het Sinterklaasfeest.  Bij Kerst geen gekke rijmen en malle surprises vind ik... net als dat naar mijn idee met Kerst meer de mooie cadeaus horen en mooi ingepakt, terwijl op 5 december alles kan. Het is gewoon een heel ander feest. 


 
Ik heb heel veel Sint & Piet-versiering...... dat heb ik van jongs af aan bij elkaar gespaard. Eerst was dat nergens te koop en zag je het alleen in etalages, maar als ik bijv. een plastic Sinterklaas gevuld met snoep kreeg, dan bewaarde ik de Sint om die de jaren daarna neer te zetten en zo kwam er langzaam aan steeds meer bij. Geleidelijk aan kwamen er ook dingen te koop om te versieren en ik heb veel: Sinterklazen, Pieten en paarden op borden, bekers, bestek, slingers, vlaggen etc. ..... maar...... alle Pieten zijn zwart of bruinig...... ik doe ze er niet voor weg, maar ik vind het wel erg dat ik eigenlijk niet alles zo kan gebruiken zoals ik zou willen..... hang ik het raam vol Zwarte Pietjes dan krijg ik misschien veel gezeur. Bovendien kennen de ukkies van nu de zwarte Pieten niet en het versieren doe ik ook voor voorbijlopende kinderen. Ook heb ik heel veel Sintboeken, jawel, met zwarte Pieten. 
De stoomboot van Playmobil heb ik helaas niet, die was mij altijd te prijzig, maar ik vind hem wel erg leuk! 
 Ik was altijd blij met mijn verzameling.... nu vind ik het moeilijk! Nog steeds vind ik het mooi, maar ik wil niet provoceren, ik wil geen gezeur..... ik wil alleen een leuk feest! 
Sommige dingen zal ik misschien met wat verf kunnen aanpassen, maar dat gaat niet met alles. 



In elk geval ga ik morgenmiddag lekker naar de intocht kijken..... ik loop zelf niet meer mee met de muziek omdat ik dat gewoon niet meer kan, dus dan lekker voor de tv. De weersvoorspelling is niet echt goed.... dus ik wens vooral de muzikanten veel sterkte (trek thermo-ondergoed aan! En wie dit op tijd leest..... ik heb een handenwarmer die ik kan opladen met USB (met aan en uitknop) ... die mag geleend/gehaald worden, past in elke jaszak! ) ...... vaak staan ze heel lang stil op een nogal winderige plek.... wachtend tot Sinterklaas zo ongeveer elk kind een hand heeft gegeven. 
 Ik kom niet kijken, al een paar dagen keelpijn, beetje koortsig en een 'wattenhoofd', ik begin nu flink verkouden te worden, meestal ben ik dan aan de beterende hand..de keelpijn is iets minder, maar nu flinke hoestbuien, dus dan voel ik het beter 😂.... jawel, het is weer zover..... dan blijf ik liever thuis, vooral als het slecht weer is en het niet noodzakelijk is om naar buiten te gaan. 




De Pietenband is er niet meer...... het zijn nu alleen nog maar gewone muzikanten.... die kunnen er weer gewoon zijn..... voorheen waren er natuurlijk te weinig muzikanten en die paar die er waren mochten meedoen met de muziekpieten. 😁
 Ik stopte altijd wat eerder omdat het gewoon niet verder ging en altijd waren er kinderen die mij wezen waar de andere muziekpieten waren..... ik vertelde dan meestal dat ik 's nachts het dak nog op moest en daarom even mocht uitrusten, want je moet uitgerust het dak op, anders gebeuren er ongelukken. Maar ik heb ook wel eens verteld dat ik teveel pepernoten gegeten had en daar een beetje ziek van was en daarom mocht stoppen. Een heel klein meisje legde haar hand op mijn buik en riep haar moeder: "Mam..... moet je voelen, Piet heeft een hele dikke buik!" 😂



En die keer dat ik alleen een stuk oversloeg en verderop op een stoep ging zitten en op de optocht wachtte om weer aan te sluiten.... 2 kinderen kwamen bij mij zitten..... ze vroegen of ik kruidnootjes wilde.... "Nee, dat mag ik niet van Sinterklaas, ik heb teveel gesnoept en dat kan je wel zien.... ik heb zelfs de sleutel van de keuken terug moet geven." Het jongetje was even afgeleid door iets anders en het meisje vertelde ondertussen dat ze mijn vlechtjes zo leuk vond..... ik zei dat ik dat zelf gedaan had en er wel 2 dagen over gedaan had ..... nu was het jongetje er weer bij.... hij had een stukje gemist en riep verbaasd: "2 dagen om dik te worden?" Het was altijd leuk om het kleine dikke muziekpietje te zijn. 
Toen ik daar op die stoep zat kwam er een lieve mevrouw die daar dichtbij woonde en vroeg of ik met haar meeging voor een kop warme thee...... ook dat zijn leuke dingen, ik bleef toch maar zitten omdat ik niet te laat wilde zijn om aan te sluiten (en warme thee gooi ik niet snel naar binnen), maar het was wel erg lief. 
En moeder en zoon  allebei muziekpiet is ook super! 



Ik vond het altijd prachtig..... veel lol gehad.... en ik mag vast wel een paar oude foto's plaatsen..... dat zijn herinneringen aan een mooie tijd. Niet provocerend bedoeld dus:



Het kleine dikke muziekpietje samen met zoon Pietetwin






Pietejan, de broer van het kleine dikke muziekpietje





De enige echte pepernoten!
De lekkerste! 



november 2013

Over de pietendiscussie valt nog veel te zeggen, maar daar heb ik geen zin in.... zoals ik al eerder schreef: "Ik wil gewoon een leuk feest!" 
En eigenlijk wil ik cadeautjes kopen, surprises maken en gedichten schrijven...... maar ja, om dat dan allemaal aan mijzelf te geven gaat wat ver. Maar toch vier ik het.... op mijn eigen manier! En dat kan ook prima hoor.... ik zei altijd al: "Als niemand met mij mee wil doen dan vier ik het wel alleen!" 
Gelukkig heb ik het heel lang wel samen kunnen vieren. 
Maar ik koop wat lekkers en doe dat in een Pietenschaaltje of op een Sintbord en eet het met Sint-bestek. Ik drink uit Pietenbekers en kijk een Sintfilm (bij voorkeur naar 'een huis in een schoen', die is jaaaaaren geleden in Monnickendam opgenomen... die is zo leuk!)
De komende weken schrijf ik wel wat oude Sinterklaasverhalen die ik al vaker geschreven heb, dus voor veel mensen ouwe meuk, voor anderen nieuw en voor mij alleen maar leuke herinneringen. 

Bij de reacties graag geen Pietendiscussie......een mening geven mag natuurlijk, maar dan wel op een normale manier, zonder hatelijkheden, zonder scheldwoorden, zonder gezeur! En al helemaal geen discriminerende opmerkingen!!! Het is zoals het is..... niks meer aan doen en accepteren! 


Voor de liefhebbers een oud Sinterklaaslied.... wij hebben hem op muziek staan, maar ik heb gemerkt dat velen hem niet kennen. Ik moet bekennen dat ik de tekst ook niet goed kende en en klein deel van de melodie is anders dan ik hem ken: Daar is een stoomboot aangekomen
Ik vond ook de tekst en muzieknotatie meer op de manier zoals ik hem ken; Daar is

Geen opmerkingen:

Een reactie posten