Zoeken in deze blog

donderdag 24 oktober 2019

Het uur van de waarheid...

Vandaag moest ik naar de diabetesverpleegkundige.......en dan moest ik iets opbiechten!
Ik heb mij niet aan de regels gehouden, maar daar was een reden voor. De medicijnen die ik al 15 jaar slik heb ik last van....of liever gezegd mijn darmen hebben er last van. De eerste 10 jaar gebruikte ik 2 pillen....in het begin had ik daar ook erg last van en mocht er tijdelijk eentje om eraan te wennen. Daarna ging het wel.....ik merkte wel de invloed van die medicijnen op mijn darmen, maar het bleef binnen de perken.  Een jaar of 5 geleden moest ik er toch eentje bij.......dat merkte ik weer, maar mijn suiker verbeterde niet spectaculair.. een paar jaar later weer eentje......4 werd erg veel, ik moest heel erg uitkijken wat ik at, want veel dingen vielen verkeerd. Soms moest ik er wel eens eentje wat later nemen of zelfs overslaan als ik weg moest.....eerder dit jaar kwam de vijfde.....dat ging dus echt niet. Dat was echt een drama.......ik kon de deur niet uit als ik ze keurig innam.....en ik werd weer eens ziek, wat ik de laatste 2 jaar vaker was dan normaal voor mij is. Deze keer knapte ik niet erg op......daarbij had ik ook nog eens die badkamerrenovatie....dus niks innemen zolang er mensen bezig zijn, ik had nergens zin in, de fut was er helemaal uit en dat bleef lang zo. Geen avondvierdaagse, andere dingen afgezegd, met de auto naar de supermarkt......en dat terwijl ik voor mijn suiker juist veel bewegen moest. Veel etenswaren die goed voor mij zijn lustte ik ineens niet meer....ik begon gewoon te kokhalzen....dus ook at ik niet helemaal volgens de regels.....de verkeerde dingen lustte ik nog wel (hoewel ik wel duidelijk minder at....maar wel de verkeerde dingen dus).
Al lange tijd had ik het gevoel dat hoe beter ik mijn best deed hoe slechter het ging.....het leek wel alsof ik mijzelf met dat medicijn vergiftigde....zo voelde het in elk geval.

Ik moest voor controle en de ochtendsuiker was te hoog.....dat is hij altijd....meestal niet bij het opstaan, maar wel als ik daar gemeten word......te lang nuchter veroorzaakt bij mij een stijging!
Ik moest nog een keer en dan ook gelijk HbA1C (gemiddelde over de laatste maanden).....ik verwachtte natuurlijk dat die ook hoog zou zijn, maar die was juist lager.....dus ik hield mij niet aan de regels en hij was lager. De nuchtere ochtendwaarde was wel weer hoog en er lag een voorstel: 6de pil erbij tenzij er bijwerkingen zijn. Nou, de bijwerkingen had ik, dat ging dus niet gebeuren! Sterker nog....ik stopte even helemaal met die rommel! Een weekje niks...een verademing...ik knapte ineens veel sneller op. Daarna begon ik toch maar weer, langzaam aan opbouwen.....het opknappen stopte, maar ik was gelukkig al een stuk beter dan voordat ik stopte.
Suiker was regelmatig hoog.....jammer dan....ik wilde even wat uitproberen, wel opletten dat het niet te gek wordt!.
Bij 3 pillen kreeg ik toch teveel last....ik ging terug naar 2......het ging beter...niet helemaal goed, maar aanvaardbare bijwerkingen. Vorige week is bloed afgenomen, vandaag de uitslag. Gisteren en vandaag zelf 's morgens gemeten en dat was goed....nou ja...niet echt slecht, zo mag het.

De uitslag was niet goed, ook het HbA1C was erg hoog. Maar mijn verhaal werd begrepen.....logisch dat ik het even zelf probeerde en het was wel duidelijk dat ik er niet tegen kon, op de manier zoals ik dat gedaan had kwam dat duidelijk naar voren...prima!   Als die 2 pillen wel gaan dan daar maar mee doorgaan...... en iets anders erbij.....voorlopig een heel lage dosering....ze belt over 2 weken hoe het gaat en ik moet dan een paar keer zelf gemeten hebben. 



Bloeddruk was goed, voeten waren goed.....eigenlijk ben ik heel tevreden nu!

Pfffff.....gelukkig......bij de gedachte aan deze nieuwe richtlijnen voel ik mij al beter, ik moet wel extra opletten dat ik niet te weinig tussendoortjes eet.....komt voor elkaar!

Soms is het dus goed om zelf iets uit te proberen.......wel op een verantwoorde manier natuurlijk, ik kan zelf meten en kon  het dus goed in de gaten houden. Blij dat ik het gedaan heb!  Natuurlijk zag ik wel een beetje op tegen deze afspraak.....want ik moest het natuurlijk wel vertellen!  Nou is ze altijd erg aardig, maar ja.....ik was wel 'stout'  geweest! En ik heb de laatste paar jaar de afwijking dat ik kort voor een controle een bijna onbedwingbare trek heb ik 'verboden' voeding.....heel raar.

Op naar een betere medicatie! En de zon schijnt ook.......alles is ineens veel beter!

HAPPY

5 opmerkingen:

  1. Is dat met de Metformine dat je zo'n last hebt Ans ?
    Ik moet er twee per dag ('s ochtends 1 en 's avonds 1),
    maar die van 's avonds vergeet ik dikwijls...
    Ik houd het ook wel wekelijks in de gaten met het apparaatje,
    alleen heb ik hier andere 'waarden' dan in NLD ...
    (bijvoorbeeld 100 ml-mililiter- per dl -deciliter- als ik het goed heb)
    bij mij is dat ruim binnen de marges (rond de 100),
    dat ligt er ook aan wat ik gegeten of gedronken heb.
    In september had ik een diamanten bruiloft feest en
    heb ik het hele feest-menu mee gegeten
    ( wel alleen 1 half glaasje champagne en geen andere alkohol )
    en toen ik het de andere dag kontroleerde was het làger dan ooit tevoren ! 82 !
    Ik moet dus gewoon altijd feestmenu's hebben ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alcohol verlaagd het maar suiker in een alcoholisch drankje kan het weer verhogen..... zo is het met meer dingen....vezelrijke voeding zorgt voor een geleidelijke opname van glucose, dus minder pieken en dalen en dus ook gunstiger waarden.
    Er zijn zoveel dingen van invloed. Ook beweging....heb je gedanst of was het een flink stuk lopen om er komen..... of heb je de hele tijd stil op je stoel gezeten. Ook..... als het flink steeg, dan volgt daarna vaak een sterke daling.....dus een half uur eerder of later meten kan al veel verschil maken.
    Er zijn zoveel dingen van invloed....maar ook ik had vaak het gevoel dat te streng averechts werkte (maar dan wel onder invloed van die medicijnen volgens mij.
    Het is inderdaad Metformine...... ik weet nog dat ik 15 jaar geleden de eerste innam.....ik kreeg ineens een buikpijn, het leken wel weeën, maar dan aanhoudend....het zweet stond op mijn voorhoofd...... en ik liep helemaal leeg..... ik moest er 2 per dag......het was niet te doen en toen mocht ik er tijdelijk 1 minder....daarna toch 2....mijn lichaam wende er wel wat aan, maar nooit helemaal, ik heb altijd de invloed ervan gemerkt...... 5 was echt teveel......ik heb heel wat keren niet op tijd de wc kunnen halen en kon dus ook de deur niet uit..... daarom ik moest er iets aan doen. Al bij minder pillen heb ik vaak gezegd dat ik er last van had en dat stond ook in de computer....toch kreeg ik er weer één bij. Dan maar ongehoorzaam!
    De waarden zijn bij jullie inderdaad anders....volgens mij heeft België ook andere waardes dan wij.
    Ik ben blij dat ik zelf een meter heb (wordt niet vergoed en de strips ook niet, dat is pas als er insuline gespoten wordt).
    Ik heb van Edwin een pillendoos met alarm gekregen, daardoor kan ik geen pillen vergeten, ideaal zo'n ding.
    Benieuwd wat het andere medicijn gaat doen...... ik weet al dat de kans op hypo's groter is en dat ik flink moet eten om dat te voorkomen.....ook vreemd.... nou ja....we zien wel.

    https://www.diaboss.nl/leven-met-diabetes/diabetes-en-reizen-vakantie/omrekentabel-bloedglucosewaarden/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Veel gedoe maar het is goed om het zelf bij te houden.
    Ik roep maar wat hoor, heb zelf geen ervaring met diabetes.
    Hoe dan ook, succes met het verdere verloop.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel.....afwachten of de nieuwe medicatie aanslaat...... de kans schijnt groot te zijn dat ik er dikker van wordt....zat ik niet echt op te wachten, maar ach...als ik mij dan beter voel heb ik dat er wel voor over.
    In elk geval is het goed om niet alles voor zoete koek te slikken.....en als ze niet luisteren gewoon zelf wat uit proberen.....omdat ik het zelf kan meten durfde ik dat aan.

    BeantwoordenVerwijderen