Zoeken in deze blog

woensdag 16 maart 2022

Altijd dwars

 


Ja, ik weet het, ik ben dwars..... terwijl er weer flink gehamsterd wordt ben ik juist bezig mijn voorraadkast wat leger te maken. 
Ik heb altijd voorraad in huis...... maar het mag wel wat minder, vandaar!
Hamsteren doe ik niet aan..... dat hoeft ook niet als er al voorraad is (zou je ook hamsteren kunnen noemen, maar dat doe ik altijd, dus niet ineens groot inslaan.... ik koop meestal wat meer al het aanbiedingen zijn.... ik wil wel wat in huis hebben) en ik ga er niet vanuit dat er niets meer te koop is binnenkort. Ik heb altijd wel  genoeg in huis om een weekje ingesneeuwd, ziekte of quarantaine door te komen... dat is wel handig..... als dat nodig is zal de keuze beperkt zijn, maar het is allemaal eetbaar!
 De boodschappen kunnen bezorgd worden en er zijn zat mensen die even wat willen halen voor mij als ik het zelf niet kan doen, dus de voorraad hoeft niet gigantisch te zijn. 

Ja, de zonnebloemolie is schaars..... ik heb meestal olijfolie, maar ook wel eens zonnebloemolie....... op is op.... er zijn alternatieven! Oké, de meest gangbare alternatieven worden nu ook extra ingeslagen, maar er zijn nog genoeg producten om in te bakken of te braden en voor de sla zijn er ook andere mogelijkheden..... en als er niks anders is dan maakt het mij niet uit of het minder gezond is of misschien minder lekker. Ik ben toch zuinig met dergelijke producten, dus zo'n vaart zal het niet lopen met het ongezonde..... en lekker.... ach, ik lust het allemaal wel..... alle soorten olie, margarine, roomboter...... geen probleem! 
Maar.... eigenlijk is er voorlopig nog genoeg zonnebloemolie, de schappen zijn leeg door de hamsteraars. En dat geldt voor meer producten die nu ingeslagen worden (zoals meel). 

Zolang mijn medicijnen leverbaar zijn dan vind ik het prima (en ik heb nog voor 3 maanden), ik verwacht niet dat er niks meer te eten zal zijn, hooguit dat sommige artikelen niet te koop zijn. Onze supermarkten hebben zoveel artikelen...... er zal vast wel iets zijn dat eetbaar is. We zijn teveel gewend dat alles er altijd maar is...... het hele jaar door (artikelen van het seizoen eten doen veel mensen niet aan)........nou, dan moeten we nu maar wat anders kiezen. En voor de mensen die alleen A-merken lusten...... als die A-merken er niet zijn zal je toch iets anders moeten kiezen en dan zal het je verbazen dan iets anders ook vaak goed is. Ik verwacht niet dat het zover komt dat bijna alles schaars wordt, er is toch meestal nog wel iets te eten lijkt mij.
En anders ga je zelf maar groente kweken...... lastiger als je geen tuin hebt natuurlijk, maar voor veel mensen is er toch wel een mogelijkheid. Tomaten zijn prima te kweken in bakken (wel steeds de 'dieven' eruit halen!)....... en zo zijn er meer dingen. Een zakje zaad is niet zo duur.

Maar als er niet gehamsterd wordt blijft alles langer te koop!
Ik vraag mij af of er nog mensen zijn die nog steeds toiletpapier gebruiken dat ze 2 jaar geleden hamsterden..... als dat het geval is dan heb je echt teveel gehamsterd. Ik snap best dat mensen een extra pak kochten, maar als iedereen dat doet is het al veel extra, als dan ook mensen hun winkelwagen er mee volladen is het snel op.... als andere mensen dan steeds lege vakken zien gaan ze als het er weer is ook maar extra inslaan.... het gevolg is dat zelfs als er meer dan genoeg is het toch niet op tijd aan te vullen is. Iets dat echt belangrijk is.... bijvoorbeeld voor mensen met een dieet die niet alles mogen hebben kan het soms wel slim zijn om af en toe iets extra's mee te nemen, maar overdrijf het niet. Teveel inslaan betekent voor veel mensen ook veel weggooien.... het raakt over de datum want als alles te koop is koop je vaak andere dingen om te eten...... en blijft het andere in de kast. Vaak zal het ook minder afwisselend zijn als je alleen uit je voorraadkast eet.... dus ook daarom wat vaker naar de winkel als het gewoon te koop is. Sommige dingen zijn ook over de datum nog prima, rijst of macaroni, koffie, thee..... dat bederft niet snel.... hooguit kan de smaak iets minder zijn (bij koffie bijv. ), maar meestal valt dat ook wel mee! Dat mag best jaren over de datum zijn, daar wordt je niet ziek van.... en als het niet goed meer is dan is het zichtbaar, dan is er vocht bijgekomen en zal het misschien schimmelen of er kruipen beestjes uit 😱😲, maar dat zal niet zo snel gebeuren en dat zie je gewoon, dus als er niks aan te zien is en het niet raar ruikt dan is er gewoonlijk niks aan de hand. Met dierlijke producten ben ik voorzichtiger...... dat gaat wel weg als het over de datum is..... nou ja, niet precies op die datum om 's nachts 12 uur...... iets over de datum durf ik nog wel (maar dan wel goed kijken en ruiken), maar het moet niet te ver over de datum zijn. 

Maar goed.... ik hamster dus niet, ik maak juist op!







2 opmerkingen:

  1. Hamsteren, tja, ik haal wel eens een extra artikel, ik heb geen voorraadkamer.
    Maar wanneer er tekorten komen zou je in dubio staan: paar dingetjes meer? of toch maar niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Iets meer begrijp ik wel, maar zoals toen met het wc-papier dat het met karrenvol de deur uitging snap ik niet.
    Het meeste is vervangbaar door iets anders, dus vaak geen drama.
    Zonnebloemolie is wel een probleem omdat het veel gebruikt wordt, ook voor dingen die we kant-en-klaar of voorbereid kopen zoals koekjes, patat en nog veel meer.
    Maar dan nog..... er blijft nog genoeg over om te eten.
    Als ik al iets extra's neem is het 1 per keer en alleen als er genoeg van is.

    BeantwoordenVerwijderen