Zoeken in deze blog

donderdag 31 maart 2022

1000. Probleem?


Nederland heeft er weer een probleem bij...... na het gejank over niet naar de kapper kunnen of naar de nagelstyliste en niet met vakantie kunnen is er nu veel geklaag over dat de zwembaden hun water 1 graad minder verwarmen. 
Veel mensen mopperen dat ze dan wel naar het strand gaan....... ze hebben pech, daar is het water kouder en zeker in dit jaargetijde zelfs veel kouder. 



Ook reacties dat ze het dan op bepaalde uurtjes maar wel even warmer moeten maken. Enig idee hoe lang het duurt voordat het water 1 graad opgewarmd is? En daarna is het ook niet meteen weer kouder...... 'even' opwarmen is dus niet mogelijk, hoe groter het bassin, hoe langer het duurt! 
Er zijn zwembaden met meerdere bassins, een heel klein bassin zal misschien iets warmer kunnen blijven, die worden vaak gebruikt voor kleine kinderen en anderen die wel wat meer warmte kunnen gebruiken. Het vraagt enorm veel gas om het op temperatuur te houden en dus zeker met de huidige gasprijzen niet te doen, dus ik begrijp deze maatregel, maar hoe kleiner het bassin, hoe kleiner het probleem (maar dan nog kost het veel energie en dus geld!). Veel baden worden voor verschillende groepen gebruikt.... zwemles, wedstrijdzwemmen, recreatief zwemmen...... daar moet het water dus een temperatuur hebben die voor elke groep aanvaardbaar is. 
Flink doorzwemmen helpt al....... en zoveel mogelijk onder water blijven..... tot je middel in het water staan voelt veel kouder als je al nat bent. Als het buiten koud is  vind ik het water altijd warm, echt warm! Ik kom op de fiets, dus in de winter kom ik koud binnen, mijn huid is dan kouder dan de watertemperatuur. 
Ik heb een keer meegemaakt dat door een storing het water veel warmer was dan normaal....ik wist het niet en sprong erin.... lekker! Totdat ik ging zwemmen..... het voelde alsof ik door stroop zwom. 
Volgens mij is de temperatuur in de loop der jaren wel omhoog gegaan, als ik het mij goed herinner was het toen ik er werkte 27 graden en ik dacht ergens gezien te hebben dat dat nu 29 graden is. Nou, dat is echt niet koud hoor. Het voelt misschien koud, vooral als je niet heel actief bent, maar 29 graden is niet koud om te zwemmen. Als het buiten 29 graden is dan val ik van mijn graatje! Niet hetzelfde natuurlijk, maar toch....
Ik denk dat ze moeten sluiten als ze niet minder energie gaan gebruiken en het is toch maar de vraag of ze het redden, want ik denk dat die ene graad minder lang niet voldoende is.... kostendekkend zijn de prijzen toch al niet. Ja, het is vaak best prijzig..... maar niet kostendekkend en dat komt vooral door de energierekening.  
In mijn jeugd kon je zwemles krijgen in de Gouwzee...... 's morgens voor schooltijd.... dat was koud. Toen was ik nog een koukleum, maar het was ook echt koud. Als er zwembaden moeten sluiten is dat het alternatief om toch te leren zwemmen...... terug naar af. 
Ik was niet alleen een koukleum, ik was ook geen waterrat, ik vond het eng.....  ik haalde mijn diploma's pas toen ik in het zwembad werkte (bij de kassa, dus een zwemdiploma was niet noodzakelijk). Nu vind ik zwemmen heerlijk! En ik ben geen koukleum meer.... ik ben gewend aan lagere temperaturen doordat Edwin het als baby altijd heel warm had. Het went echt, steeds een beetje lager. Ik voel mij er beter bij, voorheen kroop ik het liefst in de kachel. Mijn moeder had het altijd koud.... en ik deed mee. 
Hitte heb ik nooit lekker gevonden, maar ik zat wel altijd voor de kachel vroeger...... en als ik dan opstond om ergens anders te gaan zitten vond ik dat koud, dus weer terug voor de kachel.... ik verpieterde helemaal! Nu staat de verwarming hooguit op 18 en dat vind ik heerlijk! Als ik bezig ben is dat nog te warm, als ik stilzit wordt het na een tijdje wel koud, maar dat heb ik ook als het warmer is! Daarom heb ik altijd een plaid op de bank liggen, om lekker onder te kruipen als ik tv kijk. 
Als ik visite heb gaat de verwarming wel wat hoger (als ik er aan denk)..... voor de meeste mensen is mijn kamertemperatuur te koud en gasten zitten meestal stil.... dus dan is het wel prettig als het wat warmer is, want ik ga geen dekens uitdelen! Ik hoop ook dat de visite het zegt als het te koud is!
Ik heb een lage energierekening, dat is een gevolg van een paar graadjes minder.
Als ik het een enkel keertje toch koud heb mag hij even hoger, dat heb ik soms even nodig.... maar dat duurt gewoonlijk niet lang.... tenzij ik ziek ben. Een graadje lager scheelt dus heus wel in de kosten en echt, ik voel mij er beter bij. Ik merk wel dat het scheelt hoe mijn houding is..... als het buiten echt koud is heb ik de neiging om een beetje in elkaar gedoken te lopen..... als ik mij ontspan en gewoon rechtop loop heb ik het ineens minder koud, dat helpt dus ook. Ik vind het heerlijk in de winter om de kou aan mijn gezicht te voelen..... niet als het extreem koud is natuurlijk, maar gewoon koud. Vorig jaar waren er sneeuwstormen en die wind was zo koud dat het echt pijn deed aan mijn gezicht..... dat is dus teveel van het goede, maar gewoon lichte vorst.... met niet teveel wind.... heerlijk. 





En dat graadje minder in het zwembad overleef ik ook wel..... het is juist gezond! Ik probeer ook vaak koud af te douchen, maar dat is mij nog te koud, zeker in de winter als het koude water extra koud is. Dan hou ik alleen mijn armen en benen er even onder. 
Een thermostaatkraan wel prettig, die kan je laag zetten zonder dat het te koud wordt. 
In veel huizen is het warm, dat went.... en dan is een graadje minder in het zwembad een probleem.....er worden watjes gekweekt. Natuurlijk, sommige mensen hebben die warmte echt nodig, dat heeft vaak met hun gezondheid te maken en sommige mensen zullen het altijd snel koud hebben, maar voor de meeste mensen kan het echt wel wat minder. 
Veel mensen zijn gewoon teveel verwend en alles draait om ikke ikke ikke! 

 

3 opmerkingen:

  1. We gaan nog aan gezeur en gejank ten onder.
    Je ziet mensen automatisch protesteren voordat ze weten wat er gezegd gaat worden. 😫

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja echt! Een beetje mopperen op z'n tijd mag best, maar veel mensen doen echt moeilijk en blijven maar doorzeuren. En altijd iemand de schuld geven van alles. Het leven loopt nou eenmaal niet altijd zoals we willen, in veel gevallen hebben we dat gewoon te accepteren en kunnen we maar beter proberen het beste ervan te maken. En dit vind ik toch nauwelijks een probleem.... voor een enkeling misschien wel, maar de meesten kunnen echt wel een graadje minder hebben hoor. Er is toch duidelijk een reden voor!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Giusy Scarfo
    Bij de sportschool waar ik gesport heb, hebben ze een klein verwarmd bad. Het wordt ook gebruikt voor mensen die fysiotherapie in het water krijgen. Voor mensen met spierklachten is dat wel fijn. Ik ben zelf kouwelijk, altijd geweest. Ik scheen als baby al erg kouwelijk te zijn geweest, mijn moeder wikkelde me dan in twee handdoeken na het bad. Door mijn schildklierziekte is dat alleen maar erger geworden. Voordeel is dan weer wel dat ik het in de zomer niet snel te warm heb.

    Giusy Scarfo
    De enige periode dat ik niet goed tegen hitte kon, was toen ik te hoog gedoseerd(schildkliermedicatie) was. Ik presteer het om zelfs boven de dertig graden nog koude handen te hebben. Dat vindt Jos wel lekker want dan kan ik mijn handen op zijn rug leggen als het warm is. Win-win, ik krijg dan wat warmere handen en hij krijgt van mij koelte op een zomerse dag.

    Ans Dekker-Martis
    Ja, jij behoort tot de mensen die gewoon meer warmte nodig hebben. Net als Edwin het als baby al altijd warm had had jij het altijd koud. En dan je schildklier ook nog, dan is voor jou een graadje minder wel heel vervelend. Maar de meeste mensen kunnen best wel tegen een graadje minder...... maar als ze al bij voorbaat zo moeilijk doen zullen ze er ook nooit aan wennen.
    Hahaha, ja.... dat is voor Jos wel lekker als het warm is.
    Mijn moeder had het ook altijd koud...... altijd een koude neus. Ik kan juist niet tegen hitte...... tijdens een hittegolf functioneer ik niet meer, maar is alles teveel.

    BeantwoordenVerwijderen