Zoeken in deze blog

dinsdag 15 maart 2022

In de stemming om te stemmen

 


Maandag heb ik al gestemd..... het was er lekker rustig. Lekker in het zonnetje er naartoe wandelen (en weer terug). Op tv hoor ik steeds dat de stembureaus ook op maandag en dinsdag open zijn, maar zo klinkt het of ze allemaal open zijn en dat is niet het geval..... dus eerst even kijken. 
Het was weer moeilijk een keuze te maken....... veel mensen op de verschillende lijsten ken ik (min of meer)..... dan kan een voordeel zijn maar ook een nadeel. 
Soms heb ik ze eigenlijk alleen als kind gekend, maar als ze toen lastig waren kijk ik nu toch kritischer naar ze..... dat is niet goed want een vervelend kind kan op volwassen leeftijd heel anders zijn.... ik weet het, maar toch....
Er zijn mensen die ik niet vertrouw..... dat wordt moeilijk.... al doen ze het nog zo goed, ik blijf argwanend. Maar er zijn ook mensen die ik juist wel vertrouw en zelfs nog aardig vind ook. 
Natuurlijk kijk ik ook naar andere dingen, maar het speelt wel mee! Bij de landelijke politiek heb ik dat ook wel een beetje, maar die mensen ken ik niet persoonlijk, dus dan is het alleen een gevoel.
Wat de partijen landelijk doen speelt bij mij op gemeenteniveau nauwelijks mee..... het gaat erom wat ze hier doen!  Er zijn enkele partijen waar ik zo tegen ben dat ik daar zelfs voor de gemeenteraad niet voor zou kiezen.... zelfs niet als het verschrikkelijk aardige en goede mensen zijn, maar gelukkig kwam ik die partijen hier niet tegen (of ik verdring dat zo dat ik ze niet zag 😂). 



Maar ik kijk ook zeker naar plaatselijke partijen, vul stemwijzers in.....  en kom tot een besluit! 
Ook al vind ik stemmen bijna altijd moeilijk, ik doe het wel altijd. Het heeft altijd zin vind ik..... al stem je op een partij waar bijna niemand op stemt..... dan nog heeft het zin. Je laat in elk geval weten hoe je er over denkt! Ook al heeft je partij te weinig stemmen om echt iets te kunnen doen..... het kan het begin zijn van een verandering.....volgende keer zijn er misschien wel veel meer stemmen. Je kan ook pech hebben.... de partij verdwijnt zonder ooit iets betekent te hebben... maar dan nog..... je hebt je stem dan in elk geval niet gegeven aan een partij waar je tegen bent.... eigenlijk een tegenstem dus. Natuurlijk zal er altijd gemopper op de politiek zijn, ze doen het nooit goed want wat de één goed vindt vindt een ander juist fout. Zelf kijken we vooral naar wat we zelf willen, maar het is moeilijker om dingen te regelen die voor veel meer mensen goed zijn, die misschien pas op de lange termijn goed zijn. Zo simpel is het dus niet.... het zou mijn werk niet zijn!
We kunnen niet allemaal winnaar zijn, maar ook kleinere partijen kunnen groot worden.... stem dus altijd! Voor mij is er geen partij waar ik helemaal achter kan staan en daarom zwerf ik van de ene naar de andere...... ik stem op de partij die ik op dat moment het minst slecht vind! Niet stemmen is je stem verloren laten gaan..... jammer. Wees blij dat we hier in alle vrijheid mogen stemmen op welke partij we maar willen. En ook al is er geen enkele partij waar je echt achter staat, er zijn vast wel partijen waar je helemaal niks mee hebt en niks goed van verwacht..... ook dat is een reden om te stemmen. 



3 opmerkingen:

  1. In een klein dorp ken je meestal wel een paar lijsttrekkers, en een iets grotere plaats wordt het al moeilijker.
    Wikken en wegen....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En wij zijn een kleine stad 🤣..... dus dat is net als een dorp. Ik ken veel mensen van de lijst, maar dat komt ook door mijn werk op het zwembad.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Giusy Scarfo
    Wij moeten nog, er doen maar 6 partijen mee, geloof ik en de partij van mijn voorkeur staat er helaas niet bij. En met geen van die andere partijen voel ik affiniteit, dus het komt er bij mij op neer dat ik dan moet gaan voor de minst slechte partij....

    Ans Dekker-Martis
    dat doe ik sowieso..... de minst slechte

    BeantwoordenVerwijderen