Zoeken in deze blog

maandag 7 maart 2022

Oorlog is zinloos.


Mijn wandelbuggy is naar iemand uit Oekraïne gegaan..... ik had al aan die mogelijkheid gedacht, maar ja.....ik had geen idee of dat nodig was. Als iedereen van alles naar een inzamelpunt brengt zonder te weten wat er nodig is zullen ze veel overbodige dingen krijgen, die misschien dan uiteindelijk in een grote container belanden. 
Ik besloot het gewoon op mijn facebook te zetten, misschien reageert er wel iemand die weet of dat ergens nodig was voor een vluchteling...... en al snel kwam er een reactie dat het misschien handig was voor iemand uit Oekraïne. ... maar daar kwam ik natuurlijk niet verder mee. En natuurlijk was het ook prima als iemand reageerde die er zelf één nodig had.
Ondertussen was er een site voor Monnickendam waar mensen hun spullen konden aanbieden voor mensen uit Oekraïne, maar waar ook verzoeken stonden. Ik werd meteen lid van die pagina en even later werd er om een buggy gevraagd voor iemand die de dag ervoor hier aangekomen was met een kind. Perfect! De buggy is goed.... oud maar goed! Niet modern, maar functioneel lijkt mij belangrijker. En 3 standen (zit, halfzit en lig), vering, zwenkwielen die ook vastgezet kunnen worden....... dat was voor die tijd een superbuggy! 



Dus meteen aangeboden en ik kreeg al snel de melding dat hij werd opgehaald. Ik gaf aan dat ik hem evt. ook wil wegbrengen, maar hij wordt gehaald. Soms is dat ook handiger. 
Blij dat ik iemand ermee kan helpen. Nog wel even uitgelegd hoe hij ingeklapt moest worden, want dat is even een weet bij deze..... maar niet moeilijk. 
Ik hou de site in de gaten, misschien is er meer nodig wat ik nog op zolder heb. Het is volgens mij handiger op deze manier..... alleen dingen die nodig zijn..... over het algemeen zal het op deze manier prima lukken. Ik gun zo'n kind van alles, maar als 50 mensen denken dat zo'n kind een knuffelbeest nodig heeft en het dan met tassenvol brengen ...... dat lijkt mij niet handig. Dan is het beter om het via die site aan te bieden, dan merk je vanzelf wel of het nodig is. 




Het is vreselijk wat die mensen overkwam.... natuurlijk was er al langer dreiging, maar dit ging ineens erg snel. Je land moeten verlaten.... alles achter je laten en in veel gevallen ook je man achterlaten omdat die moet vechten voor zijn vaderland...... dan kom je in een land waarvan je de taal niet spreekt, afwachten waar je terechtkomt.... een huis, een kamer of een vakantiehuisje of met veel mensen bij elkaar in een sporthal of zoiets? De onzekerheid over alles..... de familie en vrienden die je achterliet of die ook gevlucht zijn maar je weet niet waar naartoe.... zal je ze ooit nog zien? En je huis.... je spullen.... wat is er nog van over?  Nee, in die situatie wil niemand komen! 




En dat wij daardoor met hoge gasprijs te maken krijgen en veel duurdere boodschappen.... dat is heel vervelend, maar dan zullen we gewoon nog meer op de aanbiedingen moeten letten. Natuurlijk zijn er mensen die niet verder kunnen bezuinigen, maar veel mensen kunnen dat wel. 
Zelf ben ik al gewend om alle aanbiedingen in de gaten te houden, maar het kan altijd nog zuiniger. 
Zo af en toe trakteer ik mijzelf toch wel eens op iets lekkers..... meestal voor de maaltijd, maar ook wel eens iets voor tussendoor...... als het niet kan dan koop ik dat niet! En een goedkoper merk is vaak net zo goed.... en zo niet dan zal het evengoed wel smaken. 
Een bloemetje op tafel.... ik doe het al niet vaak, maar als ik te krap zit zeker niet. 
De verwarming stond al laag, maar ik heb hem nog een graadje lager gezet...... dat is niet alleen geldbesparing, maar we kunnen beter niet teveel gas gebruiken. 
Voor de winkeliers is het natuurlijk minder geslaagd als mensen minder gaan kopen, maar ik ga er vanuit dat er nog zat mensen zijn die het nauwelijks merken en dus gewoon halen wat ze gewend zijn. 
Er komt misschien wel compensatie voor de gasprijs, maar ja, dat moet toch ook weer ergens vandaan komen.....  niet iedereen zal er voor in aanmerking komen en uiteindelijk zal het toch weer bij ons vandaag moeten komen.... misschien niet bij iedereen, maar toch...... 
Het is zo eenvoudig gezegd dat er een compensatie voor de hoge gasprijs moet komen (en natuurlijk wil ik dat ook), maar op is op. Misschien moet ik maar kijken of er nog ergens zoethout te koop is, dan heb ik in elk geval een lekker houtje om op te bijten! 

We wachten het maar af en maken er het beste van..... we mogen al blij dat we zelf (nog?) niet in oorlog zijn. 



Elke oorlog is vreselijk.... dichtbij of veraf.... maar dichterbij valt gewoon meer op! Natuurlijk is het daardoor niet erger, maar het voelt enger..... want het is zo dichtbij. Hoe meer je er mee te maken krijgt, hoe meer het je gedachten binnendringt en er niet meer uit wil. 
En eigenlijk is dat met alles zo... hoe dichterbij hoe meer het mij vaak toch raakt. Problemen bij de buren raken mij meer dan problemen bij iemand uit Maastricht.....  het kan net zo erg zijn, maar bij mensen die ik ken voel ik het meer. En soms spelen er nog andere dingen mee..... van mensen dichterbij weet je vaak 'o, die hebben al zoveel ellende meegemaakt' of iets dergelijks..... dat maakt toch dat het mij meer opvalt en raakt. Vluchtelingen die hier komen halen het ook dichterbij.... dan heb ik ook meer het gevoel dat ik misschien iets kan doen. Maar dat wil niet zeggen dat andere oorlogen en problemen aan mij voorbijgaan!



Ja, oorlog is echt niet te vergelijken met coronamaatregelen! Ik heb nooit begrepen waarom die vergelijking steeds gemaakt werd. Oké... we voerden misschien een oorlog tegen het virus, dat begrijp ik wel maar verder had het totaal niks met oorlog te maken...... ook... of eigenlijk juist de maatregelen niet. De avondklok was ook niet te vergelijken met de avondklok tijdens de oorlog..... en bovendien had alles een andere oorzaak..... er was een reden voor de maatregelen. 

Veel Nederlanders zijn gewoon veel te veel verwend..... alles kan en alles moet kunnen en doorgaan. 
Ik hoop dat deze oorlog er voor zorgt dat toch wat meer mensen tot bezinning komen, dat meer mensen bereid zijn anderen te helpen..... en vooral dat er meer begrip voor elkaar is. 







4 opmerkingen:

  1. Giusy Scarfo
    Dat was wel een goede tip. Ik zag gisteren een foto langskomen op Facebook over een treinstation vlakbij de Poolse grens waar Poolse ouders hun buggy's/kinderwagens hadden neergezet op een perron zodat de kinderen van de moeders uit Oekraïne daar gebruik van konden maken. Vond ik ook een mooi, ontroerend gebaar. Wat je zegt, oorlog is verschrikkelijk. Ik heb de vergelijkingen van de coronamaatregelen met een oorlog nooit begrepen, degene die dat doet, zou zich moeten schamen. Voor ons waren die maatregelen alleen een ongemak voor een groter doel, namelijk het aantal besmettingen beheersbaar houden. Wie dat niet snapt, snapt waarschijnlijk van een heleboel dingen niets.

    Ans Dekker-Martis
    Helemaal met je eens! Wat de vergelijking met oorlog betreft vond ik het alleen logisch als mensen zeiden oorlog tegen het virus te voeren, maar verder vind ik dat elke vergelijking verschrikkelijk mank gaat.
    Zo'n site is wel handig..... mensen schrijven wat ze evt. hebben en zodra iemand iets nodig heeft kan dat opgehaald of gebracht worden. Staat iets er niet bij dan kan er een oproep gedaan worden.
    Als er bijvoorbeeld om knutselmateriaal gevraagd wordt dan duik ik wel even de kast in om wat bij elkaar te zoeken en meld dat dan..... als er meer zijn wordt er een keuze gemaakt. Ongevraagd brengen.... als iedereen dat doet dan kan het erg veel worden.
    Degene die de buggy haalde gaat vanmiddag ondergoed kopen voor moeder en kind..... goed werk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is verschrikkelijk.Er zijn ook Groningers die stellen dat ze best gas willen leveren als het nodig is.Prachtig gebaar.
    Er wordt veel geholpen, gelukkig maar.
    Toch hoorde ik ook dat een paar mensen alle oude kleding dumpen, kleren waarmee ze zelf niet in gezien willen worden. Lijkt onuitroeibaar, dit las ik vroeger al over de watersnood 1953. Volgens mij bewaren ze hun rotzooi om er goede sier mee te maken.
    En ja, het hemd is nu eenmaal nader dan de rok. 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Precies, het hemd is nader dan de rok.....daar valt niet aan te ontkomen.
    Ouwe troep hebben ze niets aan, het hoeft niet het mooiste van het mooiste te zijn, maar wel draagbaar, normaal. Mijn buggy was ook oud en dat heb ik meteen gezegd, maar hij is wel goed en dat was nu belangrijker. Gelukkig zijn er veel mensen die echt helpen, maar het is wel prettig als het een beetje geregeld wordt zodat er alleen dingen komen die ze nodig hebben. Speelgoed bijvoorbeeld is prima, maar als iedereen onbeperkt brengt is het teveel! Daarom is die site goed.... als er een oproep is kijk ik of ik ergens mee kan helpen.

    BeantwoordenVerwijderen

  4. Theodora Ederzeel
    Heel goed dat je die buggy hebt weggeven! Ik denk wel dat iemand daar wat aan heeft, want er komen vrouwen met kinderen!

    Ans Dekker-Martis
    Hij is al bij een vrouw met een kind van 3 1/2

    Theodora Ederzeel
    Ans Dekker-Martis Heel fijn!


    Yvonne Willen
    Er is van alles nodig, er is ook al veel gegeven, maar denk ook dat er veel te veel wel-goed-bedoeld-maar-niet-echt-nodig bij is. Nou ja, beter dat dan te weinig wat echt nodig is. Een oorlog zo dichtbij raakt meer dan veraf, helaas wel, maar de andere kant is ook als we alle oorlogen die momenteel spelen in de wereld werkelijk dichtbij zouden laten komen hadden we geen leven meer.

    Ans Dekker-Martis
    Yvonne Willen Dat denk ik ook, dat er veel gegeven wordt dat niet nodig is en waar moeten ze er dan mee naartoe? Daarom vind ik dit een mooi systeem en vooral in een kleinere plaats (of wijk) werkt dat goed.... als het een groter gebied is dan staan er… Meer weergeven

    Laura Kleisen-Meij
    Welke pagina is dat? Waar ze vragen om spulletjes? Ik heb vandaag 3 tassen gebracht naar de inzameling op school maar misschien heb ik nog wel wat waar ik mee kan helpen .

    Ans Dekker-Martis
    Laura Kleisen-Meij Er staat nu nog niet zo heel veel op, maar hoe meer mensen deze kant op komen hoe meer het zal worden en dan is het echt wat ze nodig hebben. Maar je kan het ook alvast aanbieden als je iets hebt waarvan je denkt dat ze dat vast wel … Meer weergeven


    Laura Kleisen-Meij
    Ans Dekker-Martis ik ben lid. Dank je

    BeantwoordenVerwijderen