Zoeken in deze blog

vrijdag 11 maart 2022

Iedereen heeft natuurlijk recht op mijn mening!

Het is mij wel duidelijk dat een land maar beter zoveel mogelijk zelfvoorzienend kan zijn. Oorlogen en andere problemen kunnen er voor zorgen producten te duur worden of zelfs schaars als ze uit het buitenland moeten komen. 




Natuurlijk kunnen we niet alles zelf hebben/maken/verbouwen.......  maar als belangrijke dingen gewoon uit Nederland komen is het minder snel een probleem. 
Medicijnen bijvoorbeeld.... als dat van ver moet komen en er zijn problemen met de levering (om wat voor reden dan ook) dan kan het een heel groot probleem worden. Natuurlijk kan er ook wel eens iets misgaan met de productie in eigen land,  100% zekerheid heb je nooit, maar ik denk dat de kans op problemen dan kleiner is.




Hoe meer je van andere landen afhankelijk bent hoe meer kans op problemen. 
Als de invoer van sinaasappels stopt dan eten we maar appels, niet alles is een probleem, maar voedsel, water, medicijnen, stroom.... dat zijn toch een paar heel belangrijke dingen! Gas ook.... en dat hebben we, maar daar zijn weer andere problemen mee. Hoe meer mensen hun huis gasvrij maken hoe minder er nodig is. Nou is dat niet voor iedereen even simpel...... er zal dus voorlopig nog gas nodig zijn, maar hoe minder hoe beter. Ik heb geen moeite met een graadje lager en dat helpt ook.... als iedereen dat doet scheelt dat echt! En eenpansgerechten scheelt ook gas.
Als de nood aan de man komt heb ik een elektrisch kacheltje..... een stroomvreter en te weinig om een heel huis te verwarmen maar alle beetjes helpen. Zolang het niet vriest kan ik mij daar toch wel een tijdje mee redden... en een dikke trui... het is een manier. Als het vriest is het lastiger, als het huis niet warm is kunnen waterleidingen bevriezen, dus dan is het wel uitkijken. Als er geen gas is om te koken heb ik de oven (geeft ook warmte) en magnetron nog..... en anders kan ik gourmetten. Vooral als het voor een korte periode is kan er veel. 




Maar ik denk dat we heel blij moeten zijn met onze boeren! Ze worden wel min of meer  'weggepest', maar we hebben toch voedsel nodig..... en daar zijn boeren goede leveranciers van! Als we geen boeren hadden moesten we veel meer uit het buitenland halen..... en dat vervoer is ook vervuilend! 
Een boer in het buitenland zal niet beter voor het milieu zijn dan onze boeren.... want ze doen er hier al veel aan om problemen zoveel mogelijk te beperken (vervuilend is vervuilend, waar dan ook, dus een buitenlandse boer die voor ons voedsel zorgt is evt. net zo slecht voor het milieu... en dan moet het nog vervoerd worden... als is de vervuiling in Nederland dan misschien minder, het wordt toch min of meer door ons veroorzaakt ). Oké.... spullen van onze boeren gaan soms ook naar het buitenland en dat wordt ook vervoerd.... maar dat tel ik voor het gemak even niet mee 😂. Maar gewoon het meeste voedsel uit eigen land vind ik echt beter. Dat vond ik altijd al, maar door de oorlog in Oekraïne werd mij dat nog duidelijker. Er dreigt voedselschaarste, alles wordt duurder en de prijzen van gas en benzine e.d. rijzen echt de pan uit. Import en export zal er altijd blijven en dat is prima.... het zorgt ook voor meer keuze en het vervoer wordt natuurlijk ook steeds minder milieubelastend. 

Nou niet meteen gaan hamsteren, want dan creëer je voedselschaarste.
 We kunnen niet alles oplossen door meer dingen zelf te produceren, maar ik denk dat het wel veel helpt! 

Natuurlijk ben ik tegen vervuiling.... maar vervuiling door iets wat noodzakelijk is vind ik toch al anders.... het streven moet wel zijn om het te beperken, maar we kunnen niet terug naar het stenen tijdperk, sommige dingen zijn niet terug te draaien. En alles is vervuilend.... ademen is al vervuilend en dat is toch echt noodzakelijk. Warmte hebben we nodig, al hoeft de thermostaat niet op 25 te staan.... eten hebben we nodig..... vervuiling zal er altijd zijn. Zoeken naar schonere methodes lijkt mij nog steeds de beste oplossing..... en daar wordt al veel aan gedaan!





En iets heel anders ..... we mogen volgende week weer stemmen  en ook deze keer hebben we de keus uit meerdere dagen. Dat was de vorige keer ook.... dat was vanwege corona.... zo was het rustiger en was het dus vooral gedaan om kwetsbare mensen te beschermen... twee dagen extra voor de kwetsbaren. 




Maar als het voor kwetsbare mensen is.... zou het dan niet een goed idee zijn als op die extra dagen (of één van die twee) een mondkapje toch weer even verplicht zou zijn? Natuurlijk, iedereen die dat wil mag hem opdoen, maar als alle anderen dat niet hebben heeft het niet zo heel veel zin. Daarom alleen een mondkapje op die extra dagen, de dagen die vooral voor kwetsbare mensen zijn bedoeld. Lijkt mij geen gek idee. En wie dat niet wil die gaat dan dus gewoon op woensdag..... de dag die normaal de enige dag zou zijn om te stemmen. De dag die nu dus eigenlijk voor de niet-kwetsbaren is!



3 opmerkingen:

  1. We zien wel hoe het gaat met temmen. En ik houd me ook aan mijn mening. 😂

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahaha..... ik kende iemand die altijd duidelijk zijn mening gaf en die gaf ik een keer een sticker met de tekst : "Iedereen heeft recht op mijn mening!'.
    Doordat het 3 dagen kan zal het niet zo druk zijn verwacht ik, maar toch lijkt het mij logischer als in elk geval dan 1 dag met mondkapje moet...... ik ken nog zat mensen die het afschaffen van mondkapjes nog eng vinden. Overigens vind ik dat het in het ov ook best wat langer mag blijven, daar zit je vaak dicht bij elkaar en daar valt niet aan te ontkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Giusy Scarfo
    Wij hebben stadsverwarming, dus geen gas. Maar de prijs van de stadsverwarming is wel gekoppeld aan de prijs van gas. We hebben nu een paar jaar wat zonnepanelen op een park en via de woningbouwstichting hebben we nu panelen op het dak. Ik heb een hobbykamer waar ik een infraroodpaneel heb onder mijn bureau, dat is wel fijn. En ik verwarm de ruimte met een ventilatorkacheltje(half uurtje aanzetten en het wordt behaaglijk) Zo hoeven we minder gebruik te maken van de stadswarmte en kunnen we de zonnepanelen inzetten om te verwarmen. Wij verspillen geen energie, maar we bezuinigen ook niet op warmte of comfort. Ik vind het afschaffen van mondkapjes in het OV best een probleem. De laatste keer dat ik gebruikmaakte van het OV is inmiddels twee jaar geleden. Maar nu er sprake van is dat de mondkapjes daar ook gaan verdwijnen, zie ik mezelf al helemaal nog niet in de bus of trein. Ik wacht wel af hoe de pandemie zich ontwikkelt. Momenteel kom ik amper in winkels. Jos doet voor een week de boodschappen en af en toe fietsen we naar Duitsland om wat boodschappen te doen, daar is nog steeds mondkapjesplicht en houdt men nog steeds afstand.

    Ans Dekker-Martis
    Het is wonderlijk dat de prijs van stadsverwarming gekoppeld is aan het gas, want meestal gebruiken ze restwarmte van bedrijven. Niet eerlijk!
    Van mij mag het mondkapje in het ov ook blijven hoor, ik vond het geen probleem! En omdat afstand ook niet meer hoeft en vaak niet eens kan voelt het niet goed dat het niet meer hoeft.
    Ik ken niet veel mensen meer die het niet gehad hebben..... sommigen hebben nergens last van , maar anderen zijn een paar dagen flink ziek.
    Ik heb liever dat het mijn deur voorbij gaat..... het is mij tot nu toe gelukt.

    Giusy Scarfo
    Ans Dekker-Martis tot nog toe is het ons gelukt om het buiten de deur te houden. Wij hebben geen jonge kinderen thuis en we beperken onze "bubbel" tot dochters en partners. Verjaardagen bezoeken we momenteel niet, misschien zijn we wel extreem voorzichtig, dat kan. Maar ik probeer het zoveel mogelijk te beperken. Wij zijn in de positie dat het kan. Ik begrijp het prima bij mensen met schoolgaande kinderen en mensen die buitenshuis moeten werken. Die kunnen het amper voorkomen.

    Ans Dekker-Martis
    Ik doe langzamerhand wel steeds meer, ik ga weer naar verjaardagen, maar bij voorkeur niet als het druk is en anders blijf ik maar heel even. Vandaag ben ik weer naar de muziek gegaan en naar het zwembad...... het begint voor mij dus redelijk weer normaal te worden, maar toch ben ik nog wel voorzichtig...... probeer afstand te houden..... en ga geen drukke winkels in.
    ik heb nog wel steeds mondkapjes bij mij... .... voor alle zekerheid.

    Yvonne Willen
    Wij letten ook nog goed op, deze week in ziekenhuis gewoon mondkapje op (veel mensen trouwens nog daar). Idem dito met gas, zeker twee graden lager en zit nu met dik vest aan te typen. Maar het loont!

    Ans Dekker-Martis
    Ik zou het ook normaal vinden als het in ziekenhuizen e.d. nog wel verplicht zou zijn.
    Ik had de verwarming al op 18 staan, al jaren.... tenzij ik visite krijg, want die vind het te koud.... dus ik ben nu 1 graad naar beneden gegaan, dat vind ik voorlopig genoeg. En het is al bijna half maart, dus binnenkort kan hij zo laag dat hij niet meer aanslaat..... want alleen 's nachts is het dan nog koud, overdag warmt het snel op.... dan gaat de verwarming naar erg laag.... want 's nachts hoeft hij dan van mij niet op te warmen, dat scheelt ook weer. En heb ik het eens een dagje koud dan kan hij altijd weer even aan.

    BeantwoordenVerwijderen