Zoeken in deze blog

vrijdag 1 april 2022

1 April

 


De eerste 1 aprilgrap was zichtbaar toen ik nog maar net mijn ogen open had...... de beloofde sneeuw was er niet! Toen ik heel goed keek zag ik wat gesmolten sneeuw op de voorruit van mijn auto..... dat was alles. Op tv hoor ik: "In heel Nederland sneeuw!" Huh? ..... hebben ze Monnickendam vannacht stiekem verplaatst naar een plek buiten onze grenzen? Dat zou nog eens een 1 aprilgrap zijn! 
In Amsterdam schijnt wel sneeuw te liggen.... centimeters zelfs! Amsterdam...... zo dichtbij en zo'n groot verschil. Ook in Hoorn (een andere kant op en iets verder) ligt sneeuw..... hier niks. 
Nou ben ik gek op sneeuw, maar sneeuw in april stelt meestal niet veel voor..... het is zo weer weg. 
Er wordt af en toe net gedaan alsof het zo verschrikkelijk bijzonder is.... sneeuw in april...... maar het is echt geen wereldwonder. Het komt misschien niet heel vaak voor, maar abnormaal is het ook niet. 
Er zijn weerspreuken zoals 'aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed'..... en 'april doet wat ie wil'.....  dat is duidelijk. Bij ons stond vroeger thuis in de boekenkast een boek met de titel 'Sneeuw in april' ... als we aan tafel zaten zag ik het altijd staan. De kast stond vol met boeken, maar dat boek viel mij altijd op. Net als een paar Friese boeken (ik weet niet of ik de schrijfwijze nog goed weet)..... 'Iepen vinsters' 'In steande frou alinne' en 'Om Gysbert Japiks hinne'  
Mijn moeder las die boeken. Zij was samen met mijn vader lange tijd in Friesland tijdens de oorlog..... mijn vader zat daar al langer ondergedoken en later voegde mijn moeder zich bij hem. Ze hebben ondanks de nodige ellende een mooie tijd gehad. Vlak voor mijn vader onderdook gingen ze in ondertrouw..... na de oorlog, toen ze terugkeerden, was dat verlopen en gingen ze voor een tweede keer in ondertrouw en trouwden op 29-11-1945. 




Maar goed..... het sneeuwt dus wel vaker in april..... maar meestal stelt het niet veel voor. Deze keer begon het al op 31 maart, dus maart roerde echt zijn staart. 
Ik herinner mij lang geleden met Pasen dat ik bij mijn toekomstige schoonouders in de tuin zat.... heerlijk in de zon. Er werden foto's gemaakt. Even later maakten we foto's van de narcissen in de sneeuw. 

Nu maar hopen dat het morgen niet sneeuwt..... hoe leuk ik sneeuw ook vind, nu hoeft het niet meer en zeker niet als ik buiten op een rommelmarkt sta! De voorspelling is goed.... droog maar koud en genoeg wind om de gevoelstemperatuur flink omlaag te brengen. Dat wordt een skipak morgen...... o nee, dat heb ik niet..... dan maar andere warme kleding! Er wordt wel wat zon verwacht...... en we staan daar op het oosten gericht, dus als de zon boven de huizen uitkomt verwarmt dat toch een beetje. 

Geen sneeuw hier.... wel veel water. Niet door de regen, maar het IJsselmeer en dus ook de Gouwzee overstroomt hier het Hemmeland.. 

Het zwemmen sla ik vandaag over.... net als EHBO gisteren (ik kan volgende week in de herkansing) en theedrinken met vriendin......  ik was bezig en wilde even doorgaan..... maar het ging steeds meer moeite kosten. Dus ook een dagje vrijwel niks gedaan.... het lukte even niet meer. Vandaag ook de spullen voor de rommelmarkt bij elkaar zetten.... en dan hopen dat ik morgen met de auto een plek kan vinden die niet te ver is van mijn standplaats. Ik heb al spullen ingeladen in boodschappentrolleys.... dat vervoert prettig. 

Ik mag van mijzelf nog even blijven zitten, ik heb nog niet heel veel gedaan..... ik voel mij nog duf...... nog even bijkomen en dan even aan het werk..... niet te lang, anders 'stort' ik weer in. Oké, instorten is wat overdreven, maar als ik te fanatiek bezig ben is ineens alle fut eruit..... dan kost alles veel meer moeite en ben ik ook niet logisch meer bezig. 
Ik ben ook al spullen aan het 'verzamelen' die ik voorlopig niet nodig heb en in de schuur ga zetten bij iemand anders (die heeft meer ruimte in de schuur dan ik).  Ik heb de sleutel van die schuur, dus ik hoef niks af te spreken. Dat ruimt dan hier even......... als de nieuwe ramen erin zitten (ik weet nog niet wanneer, maar de schilder die daarna komt wil alles in juni afgerond hebben) kan ik weer dingen op z'n plek zetten. Ik laat denk ik het meeste dan nog wel in die schuur staan..... eerst andere dingen opruimen zodat het overzichtelijk wordt. Doordat alles nu even snel moest heb ik niet alles netjes kunnen uitzoeken. 
Maar het ruimt wel. Gisteren een (dubbel) kledingrek leeggehaald dat in de weg staat als ik een bed opzij moet schuiven voor de 'ramenman' ..... het hing heel erg vol. Toch weer wat kledingstukken gevonden die weg kunnen..... wat dingen die mij niet lekker zitten vanwege de stof (polyester e.d.).....  als ik dat draag breekt het zweet mij uit en voel ik mij zeer onfris. Sommige kledingstukken heb ik al lang.... gekocht in een tijd dat ik daar minder last van had.... of ik kreeg het..... nu was het tijd om wat weg te doen. Deels voor de afvalbak (te oud om een ander een plezier mee te doen) en de rest naar de kledingcontainer. Nog te weinig om echt ruimte te maken, maar alle beetjes helpen. 
Nou.... nog één koppie thee en dan ga ik aan de slag.... echt! 




6 opmerkingen:

  1. Koud op de rommelmarkt? Hier wel ondanks de middagzon, ik kwam dan ook niet verder dan de schuur.
    Sneeuw was prachtig maar duurde niet lang, ik verwachtte een wereldwonder. Een bericht op Internet luidde: 'Groningen ziet sneeuwstorm tegemoet..' 😂

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat geloof ik meteen, er stond een gemende wind.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, die maakte het koud, want we stonden de eerste uren wel in de zon en die was duidelijk voelbaar..... maar die wind...... brrrr.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Yvonne Willen
    Hier vanmorgen een heeeeeeel dun laagje, inmiddels al weer weg. Zal bij jou ook wel zoiets zijn, maar voor de markt moet je je echt hartstikke goed aankleden. Neem een krant mee, om op te staan, dat scheelt echt! Trouwens, veel plezier en succes vandaag.

    BeantwoordenVerwijderen