Zoeken in deze blog

woensdag 6 april 2022

Soms....

 Soms lukt het even niet... 's morgens flink aan het sjouwen geweest.... daarvoor was het al een paar dagen druk....... en 's middags kreeg ik het koud...... verwarming hoger....  en nog wat hoger..... dat is raar, want ik heb het zelden koud.  
Nog gezellig zitten praten met vriendin, maar daarna viel het mij op hoe slaperig ik was...... nou ja, gaat wel over. 
Na het eten zette ik mijn spullen voor de muziek in de gang en werd duizelig toen ik bukte..... dat is ook ongewoon voor mij.... beetje pootje over.... oeps.... niet van de alcohol, want dat drink ik niet!
Ik besloot thuis te blijven en mij dus af te melden...... het is waarschijnlijk even teveel geweest. Ik heb nooit onbeperkt door kunnen gaan..... afgelopen jaren ging het duidelijk minder goed, maar hoewel ik weer opknap ben ik blijkbaar nu toch te overmoedig geweest. 
Waarschijnlijk niks aan de hand verder, ik moest gewoon even mijn gemak houden.... story of my life.... en dat soort dingen wordt gewoonlijk niet beter bij het ouder worden, zeker niet na een paar jaar gekwakkel..... dat is dan niet ineens over. De lockdowns deden mij goed..... ik hoefde helemaal niks..... ondanks dat ik ook wel dingen miste voelde ik mij er prima bij..... rust! Nu ben ik weer met alles begonnen en ben ik ook in huis flink bezig...... ja, dat kan dan even teveel worden. Even op het verkeerde moment, maar ja...... het is beter om er aan toe te geven als het zo overduidelijk even niet gaat. Toch had ik de week ervoor al dingen overgeslagen, zoals het zwemmen en een bezoekje aan vriendin.... en EHBO, maar dat laatste moest ik nu deze week inhalen.
Ik had verwacht dat dat voldoende zou zijn om de drukte door te komen, maar niet dus. 
Meestal kan ik wel de dingen doen die van mij verwacht worden, die min of meer moeten, zoals mijn muziekavonden, die volgende dag heb ik gewoonlijk tijd om bij te komen..... maar als ik van tevoren al zo gammel ben houdt het even op.... ik ga ervan uit dat ze dan ook niet veel aan mij hebben, dan komt er niet veel geluid uit en zal ik veel fouten maken omdat ik er met mijn hoofd niet bij ben. 
Ik trok mijn pyjama aan en kroop onder een dekbed...... heel even tv kijken en daarna internetradio aan, kopje thee drinken...... niet dus, ik werd pas midden in de nacht weer even wakker..... thee was koud. 
Ik had dorst.... dan maar koude thee.....het was warm in huis, thermostaat mocht weer lager.....  en weer verder slapen. Tussendoor was ik heel even 'wakker' geweest toen mijn telefoon luid en duidelijk aangaf dat er een berichtje binnenkwam. Nou spring ik dan niet meteen op om het te lezen, maar ik dacht er daardoor wel aan dat ik beter even de wekker kon zetten zodat ik op een fatsoenlijke tijd wakker zou worden. Ik werd die ochtend nog ver voor de wekker wakker voor een sanitaire stop...... ik bleef even wakker, maar besloot na een tijdje toch weer te gaan liggen.... en toen de wekker ging bleef ik nog een uurtje snoozen..... maar na die slaapmarathon was ik er weer helemaal.... en ik voelde mij goed (alleen nog wat moe)!
Dat zegt wel wat, want als ik ziek ben ben ik altijd 's morgens het beroerdst. 's Avonds knap ik dan weer op, dus als ik mij 's morgens al goed voel (alleen wat duf, maar dat is normaal voor mij) dan ben ik niet ziek! Ik weet het, het is raar, de meeste mensen zijn 's morgens fit en knappen dan af, maar ik ben nou eenmaal dwars.
Maar het was dus zoals ik dacht.... gewoon even teveel gedaan! Ik ken mijn lichaam zo ondertussen wel, het geeft duidelijk aan wanneer het teveel is. Doorgaan werkt niet..... dan kan heel even, maar niet te lang want dan wordt het alleen maar erger. Hoe eerder ik mijn rust pak hoe sneller het over is. 
Vaak krijg ik ook koorts als ik moe ben.... dat heb ik minder snel sinds ik de griepprik krijg.... mijn verklaring is dat sinds ik nog maar zelden griep heb mijn weerstand meer kans kreeg om op te bouwen.
De rest van de week dus maar wat rustiger aan doen..... even wat beter doseren. 

Heel toevallig dat dit op 5 april was.... de sterfdag van Ed. Dat had er niks mee te maken verder, het is daarna al zo vaak 5 april geweest, het hoort er gewoon bij. Wel een dag dat ik toch wat meer aan hem denk omdat die datum nou eenmaal herinneringen oproept, maar verder een dag als alle andere dagen. Het is een dag dat alles gewoon doorgaat, alleen zou ik zelf nooit een feestje op die dag organiseren ...... maar als ik uitgenodigd wordt voor een feest dan ga ik gewoon, want het is niet zo dat ik die dag in een hoekje ga zitten huilen en verder niks wil. Nooit gedaan ook. Nou ja, in de eerste jaren zal er misschien wel vaker een huilbui geweest zijn, maar dat had/heb ik op andere dagen ook wel eens. 
Wel steeds minder, want het is ondertussen min of meer gewoon..... het hoort bij mij, ik ben al veel langer alleen (36 jaar) dan dat wij samen waren (7 1/2 jaar)...... dus de scherpe kantjes zijn er wel af. Over gaat het nooit, maar het is zoals het is..... zo is mijn leven nou eenmaal gelopen..... ik heb een mooie tijd om op terug te kijken en ook na die tijd is het leven gewoon doorgegaan, met mooie en moeilijke momenten.... zoals een leven nu eenmaal is. Er zullen niet veel mensen zijn waarbij alles volgens de planning verloopt, iedereen heeft tegenslagen, groot of klein! Daar kan je moeilijk over doen, maar dat helpt gewoonlijk niet veel, zeker niet als het iets is waar je verder niets aan kan doen, wat je overkomt. Mijn ervaring is dat het beter is om 'gewoon' door te gaan en de mooie dingen extra te waarderen. Proberen het beste er van te maken. 
Het is mij gelukt...... ik ben gelukkig, maar wel met een deukje. Dat deukje valt meestal niet op, maar zo heel af en toe stoort het mij..... dat mag, maar het moet niet te lang duren. Er zijn ondertussen nog wat kleinere deukjes bijgekomen, maar dat is normaal..... iedereen krijgt zo af en toe een deukje en naarmate je ouder wordt komen er deukjes bij omdat je steeds meer mensen moet missen.  Ik zeg altijd dat verdriet niet weggestopt moet worden, maar het moet ook niet je leven beheersen! Het mag er zijn, maar niet de overhand krijgen. Daarom ben ik zo blij dat ik vrolijk kan worden van alles wat mooi is ..... een madeliefje in het gras, een mooie opmerking van een kind, muziek, spelende kinderen, de geur van vers gemaaid gras, lieve mensen, vrolijkheid, gezelligheid, lammetjes in de wei, een goed gevulde fruitschaal, mijn uitzicht en natuurlijk Edwin..... er is zoveel moois.....  het geluk heeft daardoor nog steeds de overhand... dus ja.... ik ben gelukkig, het is geen 10.... maar toch wel een dikke 9! 

Ondertussen zit ik te twijfelen over wat ik mee wil geven aan het grofvuil.... ik heb een bank die slecht wordt (het ding staat er al een jaar of 30, dus die heeft zijn geld wel opgebracht). Twee banken is wel lekker en dat de bekleding stuk gaat stoort mij niet zo, maar aan alles komt een eind en het geeft wel ruimte als hij weg is..... later komt er dan wel weer wat anders (misschien weer op de rommelmarkt van de kerk, daar heb ik al eens een superbank gehaald voor weinig geld). Ik zet wel een paar stoelen neer zolang, die zijn sneller opzij te halen als  de 'glasmensen' erbij moeten. Ik heb nog even tijd om te twijfelen, volgende week moet ik het opgeven en komen ze het halen! 


5 opmerkingen:

  1. Zouden de jaren ook niet gaan meetellen?
    Het gaat nu eenmaal moeizamer, niet alleen het werk, ook clubs, hobbies, altijd maar beslissingen nemen in je eentje, noem maar op.
    Of je hebt iets onder de leden misschien?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natuurlijk, het wordt er nooit beter op met de jaren.
    Maar ik heb het altijd wel gehad.... ik kon nooit alles doen wat ik wilde, als ik het druk had kreeg ik koorts, ging ik te lang door werd ik echt ziek.
    Mijn hobby's zijn leuk en doe ik al lang, maar hebben als nadeel dat er natuurlijk verwacht wordt dat ik er ben! Ze hebben niets aan mensen die maar zo af en toe langskomen, dat is als een voetbalwedstrijd met 6 mensen. Het voordeel is natuurlijk het contact met mensen, dat heb ik daar volop.
    Een hobby die ik al heel lang doe is moeilijk om mee te stoppen... toch zal ik wel wat moeten minderen denk ik en ik ben bang dat dan EHBO het eerst 'sneuvelt'. Ik wacht het nog even af voor ik beslis.... het is leuk en nuttig en ik hoef er niet vaak te zijn, maar toch.....
    Ik zie wel.... het scheelt a; als ik klaar ben met mijn huis.... in zoverre dat ik in mijn eigen tempo verder kan en alle werkzaamheden achter de rug zijn.
    Ik denk niet dat ik iets onder de leden heb..... het kan natuurlijk, maar dit is iets wat ik wel vaker heb. Het is wel zo dat bij vermoeidheid mijn weerstand ook duidelijk minder is, want in drukke tijden sloeg/slaat het altijd toe.... griep, verkoudheid of wat er maar heerst.
    Inderdaad maakt het ook verschil dat ik alleen ben.... alleen beslissingen, zelf alles verwerken als er iets is, alles zelf doen en ook minder geld om dingen te laten doen. Niet om te klagen, maar zo is het gewoon. Nou ja, je weet zelf hoe het is om alleen te zijn, je komt toch regelmatig voor dingen te staan die lastiger zijn als je alleen bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pat Ricia
    Rustig aan Ans, dan breekt het welbekende lijntje niet. Hopelijk word je niet ziek. Sterkte!

    Ans Dekker-Martis
    Pat Ricia Even rustig aan, dan zal het wel weer gaan

    Ella van Zanten
    Je kent jezelf goed genoeg zo te lezen...dus neem soms je rust 😉

    Ans Dekker-Martis
    Ja, ik ben altijd een 'kneusie' geweest.... dus ik ken mijn lichaam ondertussen wel. Het is wel eens lastig, maar er zijn groter rampen.
    Beantwoorden3 d
    Ella van Zanten
    👍💪

    Hilde de Jongh-Meulbroek
    Lekker bezig

    Anja Toninga
    Heel goed dat je naar je lichaam luistert,en dat je na zo’n slaapkuur weer opknapt 👍🏻

    Ans Dekker-Martis
    Ja, dat heb ik af en toe even nodig..... meestal lukt dat wel op dagen dat ik toch geen afspraken heb, maar soms kan ik daar niet op wachten, dan moet het meteen.

    Geja Staal
    Goed …..zo met wat zelfinzicht !

    Ans Dekker-Martis
    Geja Staal Ach... na 67 jaar zou ik mijzelf toch zo ondertussen wel moeten kennen 🤣

    Geja Staal
    Ans Dekker-Martis zeker!

    Theodora Ederzeel
    Ik wens je veel sterkte op de dagen dat het niet zo goed gaat als je zou willen!

    Ans Dekker-Martis
    Theodora Ederzeel Dank je wel, komt goed!


    Geertje Vos
    Sterkte

    BeantwoordenVerwijderen