Zoeken in deze blog

zaterdag 30 april 2022

Van de hak op de tak en weer terug

 


Geleidelijk aan gaat het saxofoon spelen weer beter. Ik hou het wat langer vol en steeds vaker komt er een redelijke klank uit. Lange stukken zonder rust zijn nog te zwaar, maar vaak zorg ik dan zelf voor een paar maten rust hier en daar. Als meer mensen hetzelfde hebben kan ik af en toe wel even mijn kaken ontspannen om even verder weer in te vallen. Als het moeilijk gaat ben ik ook minder geconcentreerd en maak ik veel meer fouten. Ik maak toch meer fouten dan voorheen, want het automatisme is er een beetje uit. Maar....... er is duidelijk verbetering, in alle opzichten! Steeds vaker merk ik dat het weer een beetje normaal klinkt, het duurt steeds langer voor ik kramp in mijn kaken krijg. Dat was toch altijd al een kwaaltje van mij, als ik mijn kaak verkeerd beweeg kan hij op slot gaan.... ik krijg hem er zelf wel weer uit en soms is er een 'knap' te horen..... dat is niet goed en moet niet te vaak gebeuren. Vanwege die kaak mag ik mijn mond ook niet helemaal open doen, heel vervelend voor tandartsen, want ik heb al een kleine mond en dan niet helemaal open is niet fijn. Het is waarschijnlijk veroorzaakt door een kaakchirurg.... die man kon er ook niks aan doen, hij moest onderin een kies 'weghakken' die onder een andere kies tevoorschijn kwam en doordat hij er slecht bij kon heeft er waarschijnlijk teveel kracht op mijn kaak gestaan. En dat is 2 keer gebeurd, want een week of wat later moest aan de andere kant hetzelfde gebeuren. Eén van die keren heb ik een week met mijn mond half open gelopen.... op slot.... maar toen kreeg ik het niet zelf goed, dat ging pas na een week. 
Toen een tandarts mijn kaak een paar keer hoorde knappen werd ik naar een kaakchirurg gestuurd..... en die ging er ook vanuit dat dat ontstaan was toen die kiezen eruit moesten. Als het slijtage was had het al erger moeten zijn. Aha..... broer zei steeds dat het slijtage was van het vele praten, maar nee dus 😂! 




Nu ik mijn saxmondstuk meer naar opzij houd is de spanning anders en dat kost veel inspanning...... daardoor sneller een soort kramp. Komt nog bij  dat ik in coronatijd niet veel gespeeld heb, dus dan is het sowieso wat zwaarder. Als ik op tijd mijn kaak rust geef is het snel over.... ga ik te lang door dan wordt het niet alleen erger, maar blijft het ook langer pijnlijk en ontstaat het daarna steeds sneller. Die ervaring had ik al, dus daar moet ik rekening mee houden.
In het begin moest ik steeds stoppen en rare bewegingen met mijn kaak maken om de spanning eraf te halen.... dat is nu steeds minder vaak.... ik ben dus heel blij! Dat het geluid beter wordt ben ik ook blij om..... vooral in het begin klonk het vaak zo beroerd dat ik er zelf van schrok.... van die 'blubbertonen' of te scherp... duidelijk een gebrek aan embouchure (lipspanning). Maar het gaat steeds beter!!!

Het kost nog wel veel energie, dus ik ga na afloop meteen weg..... maar als ik niks extra's meeneem ga ik wel weer op de fiets, lekker! En ik ben van een uitstervend ras.... ik fiets op een gewone fiets..... zonder E- ervoor..... en..... met een dynamo! Mijn fiets begint op te vallen tussen al die e-bikes ...... een uitzondering. Maar het bevalt mij prima...... ik hoef niet sneller of verder...... gewoon lekker fietsen! Ik kan niet bij de grond waardoor ik een e-bike eigenlijk niet verantwoord vind voor mij, tenzij ik er ééntje heb die op maat gemaakt is, maar ja...... nodig vind ik het nog steeds niet en op maat gemaakt past zeker niet in mijn budget..... maar dat vind ik geen enkel probleem! Als het fietsen mij moeite gaat kosten denk ik dat een e-bike dan ook geen verstandige keuze is...... dan zal ik mij waarschijnlijk niet soepel meer bewegen en is de kans op vallen groter! Dan lijkt een driewieler mij ideaal!




In huis begint het wat op te schieten...... dat moet ook, want als ik bericht krijg dat de glaszetters in aantocht zijn moet ik niet teveel werk meer hebben. 
Daarna komen de schilders nog, maar daar hoeven de ramen alleen voor open, meer niet, dus ik kan als de glaszetters weg zijn meteen alles weer op z'n plaats zetten. Nou ja... meteen alles..... rustig aan! 
Ik kan dan alles in mijn eigen tempo doen..... en ik wil schilderen hier en daar..... en nog steeds moet ik vloerbedekking leggen op de overloop.... maar die moet ik dan eerst schilderen (de overloop.... niet de vloerbedekking natuurlijk)..... het plan is er al lang en de vloerbedekking heb ik al in huis, maar het kwam er niet van. Nu er toch weer veel van z'n plaats moet wil ik meteen alles goed doen..... het hoeft niet snel, langzaam maar goed vind ik prima! Mijn eigen tempo! In mijn eigen tempo werkt het beter..... en het mag best lang duren, als het maar goed gebeurt!
Ik probeer steeds een beetje door mijn voorraad heen te komen..... vooral wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, badschuim, shampoo en dat soort dingen hoef ik voorlopig niet te kopen.... eerst maar eens zorgen dat de voorraad minder wordt! Dat geeft ook ruimte!

Het begint weer een beetje normaal te worden allemaal..... de Monnickendammer visdagen gaan ook weer beginnen na 2 jaar niks. Dit jaar 4 x..... gezellig! Korendag gaat weer door..... het begint allemaal weer. Nu maar hopen dat het zo kan blijven. Toch vind ik het nog wel een beetje lastig..... als er veel mensen bij elkaar zijn voelt  het toch nog wat ongemakkelijk.... corona is nog niet weg. Ik vind het nog steeds een wonder dat ik het niet gehad heb.... ik was wel voorzichtig, maar dat zegt ook niet alles. Met voorzichtigheid verklein je de kans om het te krijgen, maar garanties zijn er niet. 

Als alle werkzaamheden hier achter de rug zijn wordt het tijd voor een andere klus..... ophogen! Eerst voor.... daar wil ik ook wat tegels vervangen door stenen, waardoor het beter aan te passen is als het weer zakt..... ik heb toen meteen al gezegd dat die grote tegels niet handig zijn om overal te leggen.... het moet niet op de plek waar een betonnen balk aan de fundering zit die van schuur naar schuur loopt.... die zakt niet mee, maar er blijft wel zand op.... en daardoor gaan die tegels scheef omhoog staan. Nog even en ik kan er met mijn auto niet meer op. Ik ben al aan het sparen..... volgende maand vakantiegeld erbij..... ik heb nog geen idee wat het gaat kosten, maar omdat achter eigenlijk ook moet spaar ik nog even door...... als het duurder is dan ik verwacht kan ik het achter wel uitstellen. Nog even wachten .... misschien na de zomervakantie. Achter hoeven er geen nieuwe tegels of stenen bij, dat scheelt! Achter kom ik gewoonlijk alleen zelf, dus dat het daar ongelijk is is minder erg....  ook daarom moet de voorkant eerst. 

En het is alweer weekend.... ik hoop dit weekend veel te kunnen doen! Morgen een nieuwe maand, volgende week alweer moederdag..... we vliegen er weer doorheen! Mijn moeder had gelijk.... de tijd gaat steeds sneller! 😂

Gisteren leuke poppetjes in mijn brievenbus gevonden..... voor mijn poppenhuis. 
Heel blij mee.... ik weet ondertussen van wie ik ze kreeg!






4 opmerkingen:

  1. Een lel van een post. :-)
    Inderdaad wordt alles zo langzamerhand als het was. Soms fijn, soms minder....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahaha... ja, zo praat ik ook..... veel dus 😂🤣😂
    Mee eens...... het is wel lekker dat weer bijna alles kan, maar toch..... het is niet altijd prettig/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar je kan in ieder geval weer muziek maken, dat zul je wel waarderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Daar ben ik zeker blij om. Een tijdje helemaal niet spelen vond ik niet zo erg, maar dat het zo beroerd klonk en zoveel moeite kostte vond ik wel heel vervelend.

    BeantwoordenVerwijderen