Zoeken in deze blog

dinsdag 26 april 2022

Me too?

 Natuurlijk vind ik dat mannen hun handen thuis moeten houden en zich gedragen (geldt overigens ook voor vrouwen natuurlijk!), maar ik krijg nu het gevoel dat het jachtseizoen geopend is. 
Ik weet het niet, ik ben er niet bij geweest, maar ik vind dat niet elke opmerking meteen een groot probleem is. Heel normaal om het niet leuk te vinden, maar niet alles is een drama. 
Zoals vroeger het fluiten naar meisjes, vooral door bouwvakkers...... dat was toch niet zo erg? Natuurlijk kan je je er ongemakkelijk bij voelen, maar ach..... dat gaat wel weer over. En het is toch eigenlijk een compliment!  Naar mij zullen ze niet meer fluiten hahaha, die tijd ligt ver achter mij. 

Er zijn mij ook wel dingen overkomen die te ver gingen.....van één heb ik toen meteen aangifte gedaan (ik was toen 16), die ging veel te ver, hoewel ik er nog goed van afkwam... waarschijnlijk doordat ik rustig bleef, hem duidelijk maakte dat hij van mij af moest blijven en mijn woorden kracht bijzette door met mijn voeten in zijn zij te trappen en mijn paraplu als wapen te gebruiken.
De rest...... nou, naar mijn idee geen strafbare dingen, niet leuk..... maar ook niks ernstigs gebeurd. Één man ben ik voortaan bij uit de buurt gebleven, hij kreeg vaak koffie, maar toen niet meer....  hoewel het vervelend was wat hij deed kan ik mij niet voorstellen dat het iets was om aangifte van te doen en zeker niet strafbaar.... als er in die tijd iemand aangifte tegen hem zou doen zou ik dit wel melden, maar geen aangifte doen, daar was het niet genoeg voor, maar het kan een ander helpen als bekend is dat hij toch niet helemaal 'fris' was. Ik zou  eerder een melding doen bij zijn baas (het was onder zijn werktijd), maar dat heb ik ook niet gedaan. Ik denk eigenlijk dat het wel goed is om de datum en evt. andere gegevens te noteren in zo'n geval, zodat je altijd kan zeggen wanneer het was.... daar dacht ik toen niet aan, maar dat zou ik nu wel doen. 
Soms gaat het verder..... maar dat is soms een logisch gevolg waar vrouwen zelf in meegaan.... en als je daar achteraf spijt van hebt kan je niet alleen de man daar de schuld van geven. Niet elke aanraking is fout..... al kan het soms wel vervelend zijn.... ik herinner mij een klant van het zwembad van lang geleden die als hij betaalde altijd even mijn handen aan moest raken.... heel vervelend, maar toch niet iets wat ik strafbaar vind. 
Elke situatie is weer anders, de grens is soms misschien wat moeilijk te vinden, maar ik krijg nu een beetje het gevoel dat mannen gemuilkorfd en met handboeien om over straat moeten. 
Niet iedereen is hetzelfde...... als mensen vervelend zijn mag je er best wat van zeggen, misschien zijn ze zich niet eens bewust dat ze vervelend zijn. Je kan ze ook ontwijken. En vervelend zijn kan op veel manieren........ het is niet altijd seksueel getint, er zijn heel veel manieren om vervelend te zijn en pesten mag ook niet (maar ook de grens tussen plagen en pesten ligt niet voor iedereen op dezelfde plek). 
Maar als er meer aan de hand is is dat zeker fout! En ik raad dan ook aan om aangifte te doen en wel zo snel mogelijk. Hoe langer geleden het is, hoe moeilijker het te bewijzen is over het algemeen. 
Ik beweer ook zeker niet dat al die aangiftes onzin zijn..... er gebeurt heel veel dat fout is!!!! 

Maar nu er zoveel klachten en aangiftes binnenkomen over grensoverschrijdend gedrag van heel veel mensen krijg ik echt de indruk dat overal een probleem van wordt gemaakt..... als ik dat mis heb bied ik bij voorbaat alvast mijn verontschuldigingen aan, want als er meer aan de hand is is dat vreselijk, maar als mensen inderdaad van kleine dingetjes een probleem maken doet dat volgens mij  geen goed aan het echte probleem..... want het begint allemaal hier en daar toch wat ongeloofwaardig te worden naar mijn idee. Dat er wat aan de hand is lijkt mij wel duidelijk, maar of elk voorval werkelijk zo erg is moet uitgezocht worden. 
Als het tussen kinderen en volwassenen gaat is het vrijwel altijd fout vind ik, maar twee volwassenen en zonder geweld.... dat ligt al wat anders. Kan ook fout zijn, maar als volwassene weet je toch beter wat wel en niet kan en kan je dat duidelijk maken..... gaat de ander toch door dan is het weer een ander verhaal. Geweld is altijd fout.... een onbekende die je de bosjes intrekt is altijd fout, al doet hij verder helemaal niks..... er gebeurt genoeg dat echt niet kan. 
En zeer schaars gekleed is geen verzoek om aangerand te worden, maar ik zie wel eens meisjes over straat lopen waarvan ik denk dat het toch wel lijkt of ze zichzelf aanbieden...... dat is geen reden om ze dan ook maar aan te vallen of zoiets, maar de verleiding zal bij bepaalde mensen wel groter worden en ik zou het niemand aanraden om in dergelijke kleding door een donker park te lopen 's nachts. 
De voordeur wijd open zetten is ook geen verzoek om in te breken, maar een inbreker zal die verleiding misschien ook niet kunnen weerstaan. Jezelf beschermen kan dus geen kwaad..... je hoeft niet meteen in een boerka over straat, maar er is ook een middenweg en ik denk dat dat vooral 's avonds buiten een goed idee is. Ik vind het niet gek om naar een feestje wat extra kleding mee te nemen voor de terugweg.... dat hoeft niet veel te zijn, het hele lichaam bedekken is echt niet nodig, maar even iets om er overheen aan te trekken... een jas of een vestje, een legging of lange(re) broek .. afhankelijk van wat je verder aanhebt.... het kan 's avonds koud zijn buiten, dus ook om die reden is het niet gek.  Ik ken ook genoeg mensen die op een feestje op hakken lopen, maar comfortabeler schoenen meenemen voor de terugweg, dat heb ik zelf ook wel eens gedaan. Nogmaals..... het is voor een verkrachter of aanrander geen vrijbrief als een meisje schaars gekleed over straat loopt om dan aan te vallen, maar een klein beetje jezelf beschermen kan geen kwaad. Echt, ik heb rokjes gezien die korter waren dan mijn shirts, die boven het kruis waren..... dat vind ik extreem (en niet mooi, maar dat is een kwestie van smaak) en ik denk dat dat niet echt slim is, zeker niet in je eentje en in het donker. 

Er zijn ook mensen die altijd schuine moppen vertellen.... ik hou daar niet zo van, de meeste van die moppen zijn helemaal niet leuk en alleen bedoeld om een hoop vunzigheid te kunnen spuien. Als ze echt leuk zijn kan ik er wel om lachen, maar dat is maar zelden. 
Zijn die mensen ook fout? En mensen die alles dubbelzinnig opvatten? Dat vind ik vaak ook niet leuk.... soms is het heel vergezocht en kan je niks meer zeggen of ze zoeken er wat achter.... vind ik vervelend, maar fout? 

Maar ik hoop echt dat het lukt om alle zaken goed uit te zoeken.... dat zal niet meevallen, want meestal zijn er geen anderen bij, maar er kunnen toch dingen zijn die een verhaal geloofwaardig maken. 
Ik hoop dat de mensen die goed fout zaten bestraft worden en die mensen die wel fout zaten maar niet strafbaar zijn even stevig toegesproken zullen worden! 


5 opmerkingen:

  1. Susanne Bout
    Ik ben het dit keer niet met je eens. Je schrijft het zelf al: "Eén man ben ik voortaan bij uit de buurt gebleven, hij kreeg vaak koffie, maar toen niet meer...." Dat zou toch niet moeten hoeven? Waarom pas jij je gedrag aan als hij iets fout doet?
    Waarom zijn mannen zo? Waarom voeden ouders hun zonen niet beter op? Of hebben die ouders wel hun best gedaan, maar denken mannen dat het toch wel moet kunnen? Waarom moet het meisje iets over haar kleding aantrekken? Waarom moeten meisjes doen alsof ze aan het bellen zijn, om niet lastig gevallen te worden? Waaron moeten meisjes in groepjes naar huis om veilig thuis te komen? Waarom droeg ik vroeger een ring in de kroeg om aan te geven dat ik getrouwd was (terwijl ik dat niet was), om mannen die ik niet leuk vond op te laten hoepelen?
    Waarom is nee niet gewoon nee? Waarom houden mannen hun handen niet thuis? Waarom moet je iets zeggen over iemand "tieten"? (Want ineens heeft een meisje dan geen borsten maar tieten....) En waarom denken mannen in godesnaam dat ze daar ongevraagd aan mogen zitten?!?!
    En wat denk jij dat die mannen er later van vinden als het hun dochter overkomt? Als ze 50 zijn en het bij hun dochter zien gebeuren vinden ze het ineens niet meer grappig. Terwijl ze het zelf ook deden toen ze jong waren.
    Ik heb nog nooit aangifte gedaan, maar mannen: hou je poten thuis! En nee is nee.

    Ans Dekker-Martis
    Ik ben het zonder meer met je eens dat die mannen fout zijn, maar ik vind ook dat je er best een klein beetje rekening mee mag houden dat er zulke mannen bestaan. Net zoals ik de deur op het nachtslot doe en mijn fiets op slot doe. Natuurlijk zou het niet nodig moeten zijn, maar dat is met veel dingen zo..... in de ideale wereld..... maar die bestaat niet.
    Als het om dingen gaat die alleen vervelend zijn en echt niet strafbaar dan pas ik mij aan.... dat doe ik ook bij mensen die ik om een andere reden vervelend vind.
    Het aanpassen moet natuurlijk niet te gek worden, zodra je er heel anders door gaat leven is het natuurlijk te gek, maar iemand ontlopen ...... tsja, dat doe ik bij wel meer mensen omdat ik ze 'niet moet'.
    Ik ben het grotendeels echt wel met je eens..... maar ik vind dat je jezelf beschermen mag door iemand bijvoorbeeld te ontlopen of toch wat extra's aan te treken 's avonds op straat (dat vind ik alleen bij zeer schaarse kleding).
    Het zou mooi zijn als het niet nodig was...... natuurlijk.... maar helaas is de werkelijkheid niet zo.
    En nee is zeker nee!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ook voor het grootste deel. Hoe dan ook zijn die mannen fout en vaak goed fout ook! Alleen krijg ik nu een beetje het gevoel dat ze echt niks meer mogen..... dat elke blik al verkeerd opgevat wordt. En ik vind dat je er best rekening mee mag houden dat er verkeerde mannen zijn en daarom in sommige gevallen je gedrag daarop enigszins mag aanpassen. Natuurlijk moeten we ons niet volledig aanpassen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je zult het zo niet bedoelen maar je zet de deur open naar vergoeilijken.
    In gedachten hoor ik al iemand zeggen: ze vroeg erom met dat rokje/bloesje/blote hals/uitdagende houding/ enzovoorts.
    Er is een slag mannen dat maar één blik of blote arm nodig heeft en dat als smoes gebruikt.
    geloof me
    Ooit werkte ik op een kantoor, ik weet hoe dat gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik snap helemaal wat je bedoelt, maar is schreef er ook al bij dat het zeker geen vrijbrief is voor dergelijke mensen om dan maar aan te vallen. En extra kleding bedoel ik alleen voor als het extreem is, zoals ik dat rokje beschreef..... echt, ik schrok toen ik dat zag en dan denk ik dat je je verstand moet gebruiken door dat niet altijd en overal te dragen...... op een feestje kan het ( nou ja, vind ik eigenlijk ook niet, ik vond het er toen eigenlijk onfatsoenlijk uitzien), maar over straat in het donker.... iets meer kleding mag wel.
    Ik weet ook hoe het gaat, heb op dat punt ook wel dingen meegemaakt en keur het ook zeker niet goed en het is ook niet de schuld van degene die 'gepakt' wordt...... nooit, maar je kan de kans wel iets verkleinen... al zal de invloed beperkt zijn.. Waarom wordt het wel raar gevonden als je je spullen niet beschermd door middel van sloten en/of alarm, maar hoef je jezelf niet te beschermen door niet al te bloot in het donker te lopen?
    Ik snap jullie ook wel, maar zolang dergelijke mannen bestaan vind ik toch dat er wel een beetje rekening mee gehouden mag worden in bepaalde omstandigheden. Ik denk dat we voor een grootste deel het wel met elkaar eens zijn..... maar niet op het punt van kleine aanpassingen. We moeten ons wel vaker aanpassen.... maar waarom dan niet op dit punt?

    BeantwoordenVerwijderen