Zoeken in deze blog

vrijdag 18 november 2022

Medicijnen


 Ik kreeg een krantenartikel toegestuurd (waarvoor dank) over het medicijn dat ik gebruiken moet maar niet leverbaar is. Ik vond het artikel ook online (Telegraaf), maar dat was alleen leesbaar voor abonnees en het toegestuurde artikel wil ik hier niet plaatsen omdat dat niet ongevraagd mag. 
Het gaat over het middel Ozempic dat ik gebruikte voor mijn diabetes maar dat al een paar maanden niet leverbaar is en waarschijnlijk pas in januari er weer is doordat veel mensen het nu gebruiken om af te vallen. 
Er staan een paar dingen in die niet helemaal kloppen, zo wordt er gezegd dat het middel alleen vergoed wordt aan diabetici, maar sinds 1 april wordt het ook vergoed aan obesitaspatiënten..... dat veroorzaakt de stormloop op het middel. Zelf betalen zal voor veel mensen te duur zijn en dan nog krijgen ze het alleen als het voorgeschreven is, dus nu het vergoed wordt is er ineens veel vraag naar, maar nog steeds is het alleen op recept verkrijgbaar. 
Er staat ook dat het alleen aan diabetici voorgeschreven wordt met een grote kans op problemen of met een hoog BMI..... dat is echter niet volledig, want het wordt ook voorgeschreven aan diabetici bij wie andere medicijnen niet (voldoende) werken of te veel bijwerkingen geven. 
Ik zou het middel niet snel gebruiken om af te vallen...... over het algemeen is een medicijn niet gezond.... het kan nodig zijn voor iets en dan is het prima, maar om af te vallen.... dan moet de noodzaak wel heel erg aanwezig zijn! Ik gebruik al zelden een pijnstiller...... alleen als het even echt niet anders kan. 
Nee.... medicijnen zijn voor mij alleen aanvaardbaar als het noodzakelijk is. Ik heb ook nooit een slaapmiddel gebruikt hoewel daar in het ziekenhuis wel eens op aangedrongen werd..... maar ik weigerde. Ik weiger Statines omdat mijn cholesterol perfect is en ze het mij preventief willen geven  omdat ik diabeet ben ...... een medicijn waar veel bijwerkingen van bekend zijn wil ik niet preventief! 

Liever gebruik ik helemaal geen medicijnen en soms denk ik wel eens dat het misschien wel eens goed is om te kijken wat er gebeurt als ik dat een tijdje doe en daarbij natuurlijk nog even extra op mijn dieet let.. Misschien werken mijn medicijnen wel te goed, daalt de 'suiker' in mijn bloed snel en beschermd mijn lichaam mij tegen een hypo door het snel weer omhoog te brengen....na diepe dalen volgen wel vaker hoge pieken. Ik heb al langer het idee dat mijn lichaam te snel op een te laag 'suiker' reageert...... al voordat het te laag is. Toen ik net met medicijnen begon was het regelmatig te laag...... misschien dat dat dan de oorzaak is. Overigens krijg ik vaak te horen dat met dat medicijn het niet mogelijk is dat ik hypo's had....... maar dat is dus niet juist..... het medicijn kan het niet veroorzaken, maar houdt het ook niet tegen!!!! 
Een hypo kan verschillende oorzaken hebben.....en mijn idee is dat bij een te hoge 'suiker' de kans op een hypo toch kleiner is dan bij een (door medicijnen veroorzaakte) goede 'suiker' . 
Maar hoe dan ook, dat medicijn houdt het niet tegen. En ik denk dat ik ontplof als ik nog één keer van een dokter of iemand anders die het zou moeten weten te horen krijg dat het niet kan! 
De laatste die het zei was heel duidelijk.... het kon niet! En als het voelt als een hypo hoeft het nog geen hypo te zijn vond hij. Toen ik zei dat ik een meter had en dat het echt te laag was keek hij alsof hij mij niet geloofde. Mijn voorstel om te om te proberen hoe het zonder medicijnen gaat werd meteen afgewezen: "Dat gaat niet gebeuren, je kan ook extra op je dieet letten en medicijnen gebruiken!" Ja, dan ben ik uitgepraat..... hij geloofde mijn hypo's niet, luisterde niet goed naar mijn ideeën over de oorzaak ervan (schudde al nee voordat ik uitgepraat was) en ik kreeg de indruk dat hij dacht dat ik mij de hele dag volpropte! (Dit is al een paar jaar geleden gebeurd) Ja, ik ben veel te dik en dat is inderdaad veroorzaakt door te veel eten..... in een tijd dat ik vreetbuien had doordat ik in een moeilijke tijd zat (na de ziekte en het overlijden van mijn man en niet lang daarna het plotseling overlijden van mijn 13-jarige nichtje die als een dochter voor mij was).
De vreetbuien duurden lang...... maar ik voelde mij er verder goed bij.... het interesseerde mij toen niet. 
Vroeger was ik te mager en wilde ik graag dikker worden.... dat is gelukt, maar te goed! Die vreetbuien heb ik niet meer...... hooguit een heel enkel keertje een snoepbuitje (en dat is niet te vergelijken met de vreetbuien van vroeger. Ik mag af en toe best wel iets met suiker eten.... zolang ik maar niet overdrijf. 
Als ik zou proberen hoe het zonder medicijnen gaat zou ik dus even helemaal geen (toegevoegde) suiker nemen.... dat bedoelde ik vooral met extra opletten en ik zou meer op de klok kijken om zoveel mogelijk de eetmomenten op tijd te nemen, want ik moet bekennen dat dat laatste wel eens mis gaat. 

Nu wil het er gewoon niet af..... vaak als ik weinig of laat eet stijgt mijn 'suiker' (wat een beetje raar is), dus dat werkt niet (en dat zou kunnen kloppen met mijn vermoeden dat mijn lichaam mij te snel beschermd tegen een hypo en dus de lever te snel en te veel 'suiker' aanmaakt. Ik heb er vrede mee.....  het is niet anders. Ik ben al blij dat er niks bij komt. En als je het over een langere periode bekijkt val ik wel iets af.... maar dat is hooguit een kilo per jaar...... niet veel, maar alle beetjes helpen! Als ik zo doorga moet ik honderd worden om een perfect gewicht te krijgen 😂

Maar hoe dan ook.... het stoppen met medicijnen durfde ik toen niet aan..... en nu is het een rommeltje met medicijnen..... steeds gezeur...... en dan te bedenken dat stress ook de 'suiker' verhoogd..... in alle opzichten is dit niet goed dus! Medicijnstress!




Overigens val ik van Ozempic NIET af...... het is dus geen wondermiddel dat bij iedereen werkt! 
Wel jammer, want als ik het toch gebruik vind ik dit wel een geslaagde bijwerking, maar helaas..... voor mij niet.... maar ik ben er ook niet ziek van zoals sommige mensen..... dus dat is dan weer wel goed. 
Het spuiten stelt overigens niks voor..... zo'n pietepeuterig klein dun naaldje...... niet iets om bang voor te zijn.... echt, ik denk dat mensen die er bang voor zijn hier heel snel aan wennen! 

Ik ben nog steeds van mening dat diabetici voorrang moeten krijgen, zeker als ze Ozempic al gebruiken! 
Natuurlijk gun ik het obesitaspatiënten van harte als zij er baat bij hebben, maar niet als dat ten koste gaat van diabetici. 
Ik krijg nu pillen.... zelfde werkzame stof. Deze moet ik elke dag innemen met een klein beetje water op een nuchtere maag (de Ozempic spoot ik één keer per week in). Daarna moet ik nog een half uur wachten voor ik mag ontbijten. Beetje onhandig, steeds op de klok kijken. Bovendien merk ik dat ik vaak misselijk word na ongeveer een half uur..... en dan moet ik juist eten. Overslaan mag niet. Vergeten in te nemen (is mij nog niet gebeurd) .... dan heeft het geen zin om het later te doen..... want het moet echt op een nuchtere maag met weinig water. 
Blij dat ik het van de zomer niet had met die hitte....... ik drink graag 's morgens een flink glas water en van de zomer had ik dat ook hard nodig! Dan is een half uur wachten niet leuk. Gelukkig heb ik ook geen hoestbuien.... ook dan drink ik graag een slokje water. En 's morgens een mok koffie met warme melk vind ik ook heerlijk om wakker te worden......  ik ben dus niet heel blij met die pillen. Ik ben ook wat vaker duizelig...... het is nog geen probleem en het kan ook veroorzaakt zijn doordat de dosering omhoog ging, maar ik wil erg graag weer prikken! Maar ik hoorde in september (na 3 weken wachten zonder info, gelukkig had ik toen nog een lagere dosering!) al dat het nog wel tot januari gaat duren.

Bij Renze op zaterdagavond kwam het ook ter sprake..... daar werd gezegd dat het een soort insuline is (door Patty Brard)...... nou, dat hoorde ik ook voor het eerst, ik weet dat het de hoeveelheid insuline verhoogd, maar dat is wat anders. Het is ook zeker geen vervanger voor insuline..... sterker nog, mensen die diabetes type 1 hebben en dus insuline spuiten mogen het juist niet gebruiken. Verder weet ik het ook niet precies..... maar ik maak nergens uit op dat het een soort insuline zou zijn. Ik denk dus dat dat verhaal niet klopt..... maar ik ben geen arts of zoiets, dus als iemand het beter weet hoor ik het graag! 

Nou had ik hiervoor al problemen met een ander middel dat niet leverbaar was en daarvoor ging de dosering die ik gebruikte eruit en moest ik daarom een ander dosering.... ook voor mijn
 diabetes...... dus ik word hier niet blij van! 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten