Zoeken in deze blog

donderdag 3 november 2022

Protest

 Oké, het was geen heel handige reclame van Jumbo, het viel mij ook meteen op maar ik stoorde mij er niet echt aan...... ik bedacht meteen dat het maar een klein onderdeel van die reclame was waarbij ze op een bouwplaats polonaise lopen...... ze lopen zo bijvoorbeeld ook de winkel uit....... doordat het maar een klein onderdeel van het geheel was snap ik dat ze het zelf niet doorhadden, vooral omdat hij al een tijdje geleden gemaakt is. Er is wel al lang kritiek op Qatar (en terecht), eigenlijk al vanaf het begin, maar de laatste tijd kan je geen krant openslaan of de tv niet aanzetten of het gaat er over. Als ik deze reclame een jaar geleden gezien had zou het mij waarschijnlijk ook niet meteen opgevallen zijn. 
De reclame werd al een tijd geleden gemaakt en ik neem aan dat het moment van uitzending ook al lang geleden geregeld was...... dus alles geregeld op een moment dat de ophef over Qatar toch wat minder was en juist wat meer algemeen dan nu. Nu hebben ze het vooral over de bouwvakkers .... en dat is ook een groot probleem dat direct met het hele evenement te maken heeft (maar waardoor de reclame nu wel meer opviel), dat woord werd in dat verband toen echt wat minder gebruikt naar mijn idee. Dus alles geregeld en dan maar afwachten tot het zover is...... en met het idee dat ze een leuke en vrolijke reclame hebben gemaakt..... wat eigenlijk ook zo is, maar net dat ene stukje gaat te ver. Ja, ze hebben wel bouwhelmen op, maar die kan je in de feestwinkel volop kopen en vooral de oranje versie. Die worden niet alleen door bouwvakkers gedragen, daardoor viel het mij pas op toen ze bij een bouwplaats liepen. En de oranje kleding die gedragen wordt dragen bouwvakkers ook veel, maar er zijn er meer..... en ik denk dat voor bouwvakkers gekozen is omdat die dus vaak al oranje kleding dragen, dus geen gek uitgedoste mensen, maar gewoon mensen die op hun werk zijn en spontaan een feestje bouwen.... dat lijkt mij het idee erachter. 

Verder blijf ik het moeilijk vinden...... sport en politiek, misstanden waar de sport meestal niks mee te maken heeft. Het is nooit een goed idee geweest om voor Qatar te kiezen..... ook vanwege de temperaturen daar. Maar bij de bouw van het stadion is natuurlijk veel misgegaan en dat heeft dan weer wel met de sport en met name dit evenement te maken. Dat ligt dan toch weer anders dan wanneer het om andere dingen gaat die niet goed zijn in een land. 
Als de Olympische spelen gehouden worden in een land waar bedenkingen zijn vind ik het nog  moeilijker ...... sport zou de mensen bij elkaar moeten brengen, verbroedering en met name bij de Olympisch Spelen is dat zo. Als sporter hoop je dat toch een keer mee te mogen maken en vaak is dan meedoen belangrijker dan winnen (al wil iedereen natuurlijk heel graag winnen).  Je krijgt maar eens in de 4 jaar een kans...... best moeilijk om dan nee te zeggen als je mee mag doen..... misschien komt die kans nooit meer. Daarom vind ik dat die keus in elk geval niet alleen bij de sporter zou moeten liggen..... en als er besloten is te gaan kan je het de sporter niet kwalijk nemen dat hij gaat! 
Bij teamsporten is het lastiger om als persoon te besluiten om niet te gaan omdat je het team dan in de problemen kan brengen.... vooral als je een belangrijke speler bent die moeilijk te vervangen is. 
De beslissing van één persoon (of een paar personen) maken dat er een minder goed team staat en dat voelt ook niet goed.
 
Dat is net als met muziek maken..... in een orkest kan je ook niet zonder elkaar...... de één wordt meer gemist dan de ander, maar als bij een orkest de trompetten ontbreken dan is dat al snel een probleem. Bij ons orkest hebben zij veelal de hoofdmelodie en hun scherpe geluid valt daarin ook op..... dus dat kan je niet missen, zelfs als andere instrumenten hetzelfde spelen is het niet hetzelfde. En dat is met meer instrumenten het geval. 
Ik ben nog de enige altsax in ons orkest...... zolang ik een partij heb die door meer instrumenten gespeeld wordt is het geen groot probleem  als ik er (onverwachts) niet ben (al is het nooit prettig), maar ik heb ook wel eens een klein solootje of zoiets..... dan is het lastiger.... ik speel in een toonsoort (es) die verder weinig voorkomt (we hebben wel een es-bas, maar dat is zo'n totaal ander instrument, dat is niet te doen over het algemeen) Verder zijn het vooral bes-instrumenten, dus als je het een ander instrument wil laten doen moet de muziek getransponeerd worden (in een andere toonsoort gezet worden)..... bij amateurorkesten zijn er niet veel muzikanten die dat zo even prima vista (op het eerste gezicht) doen en veel kunnen het ook niet als ze tijd hebben om het op papier te zetten. Ik kan het ook niet...... ik heb het wel eens gedaan, maar dat was bloed, zweet en tranen en steeds proberen hoe het klinkt en dan uiteindelijk ontdekken dat er toch een fout in zit als ik meespeel. 
Op repetities is het al vervelend als er veel niet zijn, maar bij een concert kan het een heel groot probleem zijn. En dat is bij sporten net zo. Bij individuele sporten is het jammer als iemand er niet is, bij teamsporten kan het probleem veel groter zijn....... vooral als het niet al een tijdje bekend was en het dus lastig is om wat te regelen. 

Ik zie zeker de problemen in Qatar wel, maar de ophef rond de reclame vind ik wel wat teveel..... het was niet handig, maar er wordt nu wel een groot drama van gemaakt. Dit geeft mij het gevoel dat een bouwvakker niet meer vrolijk mag zijn.... o jee..... hij staat op een steiger en hij zingt.... weg met die man! Ik stel mij zo voor dat als er ergens bouwvakkers bezig zijn en er is een feestje in de buurt dat ze bij het horen van muziek wel eens spontaan in de polonaise gaan, al is het maar heel even..... even meedoen. Mag dat ook niet? Of mag dat alleen niet als Oranje speelt? 
Je kan niet met iedereen zo meeleven dat je je leven er op aanpast. Er gebeuren vreselijke dingen, overal, maar hoe erg ook, ik wil zelf ook nog wel een leven hebben. Ik kan niet bij elke drenkeling besluiten om dan maar een maand niet te gaan zwemmen of bij een ernstig verkeersongeluk niet meer auto te rijden. Als ik zeg dat ik gek op sneeuw ben krijg ik vaak te horen dat ik eens moet denken aan de mensen die dan de deur niet uit kunnen...... alsof ik geen plezier mag hebben als ik door de sneeuw loop. Ik zeg dan ook wel eens of ze ook  aan mij denken als ik tijdens een hittegolf op apegapen lig ..... we kunnen toch niet met alles en iedereen rekening houden en zelf geen plezier meer maken omdat een ander dat niet heeft? Ik weet wel dat het niet hetzelfde is als een land met misstanden, maar waar ligt de grens? Mogen we niet juichen als Oranje een doelpunt maakt?
Wat Qatar betreft...... er had meteen al voor een ander land gekozen moeten worden, daar waren veel mensen het toen al over eens. Er had toen ook al besloten kunnen worden om niet te gaan en als meer landen dat zouden doen zou er misschien alsnog voor een ander land gekozen zijn! Maar als toen besloten is te gaan dan mag het van mij best een feestje worden als ze het goed doen. Het is toch een beetje alles of niks. Protest laten horen is prima..... we kunnen ook niet doen alsof er niks aan de hand is, maar dan wel graag protesten die zin hebben, die daar aankomen, ik denk niet dat het protest op de Jumboreclame invloed heeft op wat daar gebeurt. Jumbo haalde de reclame wel meteen van de buis, dus ik vind: KLAAR! Niet meer zeuren! 

Bij protestacties (in het algemeen) hebben vaak de mensen die er het minst mee te maken hebben het meeste last van, worden soms dingen vernield van mensen die nergens wat mee te maken hebben (vernielen vind ik sowieso zinloos). Worden er mensen op het probleem aangesproken die er geen schuld aan hebben, die het niet georganiseerd hebben.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten