Zoeken in deze blog

donderdag 29 juli 2021

Arnhem deel 6 (van 8)

Maandag 19 juli besloot ik een beetje een rustdag van te maken. Ik had niet zo goed geslapen en het hele weekend veel gelopen, nu maar eens wat rustiger.
Edwin ging naar zijn werk en ik draaide mij nog eens om. We zouden die avond bbq-en.
 Toch nog even een wekker gezet, want ik wilde niet de hele dag blijven slapen. Met moeite werd ik wakker......ontbijten, even lezen....... even stofzuigen en de laptop weer eens aanzetten..... ik was wel uitgerust ondertussen, maar vond dat ik beter even rustig aan kon doen.
De honden vonden het allemaal prima, die zijn nog beter in lui zijn dan ik!










De zon had er nog geen zin in, maar het was niet koud, dat vind ik wel lekker weer, volop zon is niet altijd nodig, dat wordt snel te warm!
Ik ging laat douchen en was van plan daarna eerst de honden uit te laten en daarna een flink stuk van de route naar Geurtje te lopen...... toen ik ineens ontzettend misselijk werd...... meteen na het douchen...... dat ging even niet goed. 
Even wachten dan maar, hopelijk was het eenmalig..... eerst rustig zitten en wat drinken..... en afwachten of dat goed ging..... want ik heb dat toch niet graag als ik onderweg ben..... of tijdens de barbecue!
Ik besloot toch maar 'thuis' te blijven....... dan kon ik rustig aan doen zolang als ik wilde en als het goed ging in de buurt een stukje wandelen..... en de honden uitlaten..... dat leek toch beter! 
Eerst de honden maar en dan zelf een stukje wandelen. Ik ging richting de Heemtuin..... dat is niet zo ver. Onder het spoor door, langs de schapen. 



 De Heemtuin was gesloten, dat verwachtte ik al, het was al laat..... maar ik keek toch even door het hek.



 Aan de overkant is de stadsboerderij en ik besloot even verder dat weggetje op te lopen....


...naast de stadsboerderij bleek een ingang naar park Presikhaaf te zijn....... dat was mooi wandelgebied, prachtig! 







Ik raakte weer eens aan de praat met iemand..... het gaat vanzelf, vaak spreken ze mij ook aan..... zo heb ik regelmatig gesprekken met mensen die ik niet ken. Ik vind het zelf wel leuk. 
Dat was even lekker.... frisse lucht, niet te ver en rustig aan. 
Verder geen last meer gehad.

Dinsdag.... nog even gekletst met Edwin voor hij naar zijn werk ging, maar ik was nog wel erg slaperig en omdat het vroeg was besloot ik nog even te gaan liggen..... wel de wekker gezet (dacht ik) want ik wilde niet te lang slapen. Om kwart voor 11 ging mijn telefoon..... slaperig pakte ik hem nogal onhandig..... ik wilde opnemen maar deed iets fout, ik wilde terugbellen, maar ik zat nog half slapend naar het scherm te kijken, ik snapte er niks van. Ik wist wel wie er belde en die wilde ik wel even spreken, gezellig! Ineens had ik haar toch aan de telefoon..... en we hebben heerlijk bijgekletst! De wekker is niet gegaan, foutje!
De ochtend was voorbij..... nou ja, ik heb vakantie, dan moet dat kunnen! Ik wilde 's middags weer eens naar winkelcentrum Presikhaaf gaan, daar was ik lang niet geweest. Het is op loopafstand...ik denk nog geen anderhalve kilometer. 



Het was best warm en met winkelen mee heb ik behoorlijk veel gelopen! 
Wel een paar keer op een bankje gezeten, die zijn er gelukkig voldoende.



 Na afloop naar het terras van de Kwalitaria...... ik nam een Chrispy chicken menu.......flesje water erbij..... heerlijk en erg veel! De kip was echte kip en een flink stuk..... geen gemalen vlees (wat ik ook lekker vind hoor, maar dit was beter en vulde ook meer), de frietjes heerlijk gekruid, een bak vol sla..... ik kreeg het gewoon niet op!
Maar het was echt heerlijk, ik vind het een aanrader! En met de lokaalvers-bon werd het wel erg goedkoop! 😂 


 
De weg naar huis leek veel langer..... ik had teveel achter elkaar gelopen..... beetje overmoedig. Het gaat wel steeds beter, maar het was ook warm en dan is het zwaarder. Sinds zondagavond heb ik een stappenteller op mijn phone..... hij doet het ook als ik geen bereik heb (ik gebruik alleen de wifi). Ik kon hem instellen op wat ik dagelijks wilde halen en ik koos voor 5000. Voor mij echt nog wel veel.... de ene keer zal het lukken, de andere keer niet. Maandag lukte het net niet, maar toen had ik ook een rustdag..... nu stond ik al op 5749, dat is ruim 3 km. Bij de avondvierdaagse loop ik altijd 5 km, maar ik wist al dat ik dat dit jaar nog niet zou halen als hij door zou gaan (hij was bij ons verzet naar augustus, maar de toestemming is ingetrokken i.v.m. de toegenomen besmettingen). In huis loop ik niet met de phone op zak, dus die stappen staan er niet bij. Dat is natuurlijk niet heel veel, maar toch scheelt het.
De honden moesten nog even wachten, ik was echt af
Toen Edwin thuis kwam was ik voldoende uitgerust om mee te gaan met de honden, daardoor kwam de teller uiteindelijk op 7823 wat voor mij tegenwoordig best veel is! 
Het gaat steeds beter en vooral is het herstel sneller, dat merkte ik de laatste tijd al vaker!
Zo'n  stappenteller op de smartphone kan een goede stimulans zijn....in elk geval is er meer besef van hoeveel ik loop! 

Woensdag had ik even tijd nodig om mij fris en fruitig te voelen (ik ben nou eenmaal geen ochtendmens..... meestal ben ik echt wel voor 9 uur op en vaak om  8 uur, maar ben dan geen snelle Jelle, eerder Stoffel de Schildpad), dus pas na een rustige ochtend ging ik op stap...... zoveel winkels redelijk dichtbij, dat moest ik deze vakantie even uitbuiten na zolang niet echt gewinkeld te hebben. Het plan was om 's morgens te gaan, maar het werd dus 's middags, ook goed. Hoewel ik nog wel voorzichtig ben vind ik dat  zo'n week of 6 na de tweede vaccinatie wel wat meer kan, ook al liepen de afgelopen weken de besmettingen hard op. In dit deel van Nederland is het minder heftig dan in Noord-Holland, al scheelt dat natuurlijk wel per plaats. Nijmegen heeft duidelijk meer besmettingen dan Arnhem, ook al liep het daar ook weer op. Mijn voorzichtigheid is vooral proberen afstand te houden, ik ga geen drukke winkels in, geef geen handen en al helemaal geen zoenen! Dat laatste schaf ik vrijwel helemaal af..... voor altijd! Ik vond het vaak al overdreven.....het hoefde van mij niet altijd en met iedereen! Het hangt van de gelegenheid af en met wie!
Ik nam 's middags de bus naar het Willemsplein en ging daar vandaan lopend naar de Action.... die ligt voor mij nogal buiten de route, maar niet ver genoeg om hem over te slaan (tenzij ik naar heel veel winkels ga, dan is het net teveel). Lekker even rondgekeken, geen spectaculaire dingen gekocht, wel een handig telefoontasje dat ik om kan hangen..... mijn foon past niet in het hoesje van de vorige.... ik heb een grote portemonnee gekocht waar ik een mooi vakje in gereserveerd heb voor de phone, maar dat is alleen handig als ik hem niet steeds wil pakken voor een foto of zoiets...... want tas openritsen, portemonnee eruihalen, ook openritsen en dan pas de phone kunnen pakken is wat omslachtig, dus dit is handig voor erbij! Meteen in gebruik genomen.  daar buiten heerlijk op een bankje gezeten en daarna een kant opgelopen die voor mij onbekend was. Ik kwam uit bij de Sabelspoort (vroegere stadspoort, deels verwoest in de oorlog en daarna opnieuw opgebouwd, hij maakt nu deel uit van het provinciehuis)










 en de Rijn met de John Frostbrug....


 de brug waar ik al vaak over geweest ben.... met de auto en de bus.
Het water was nog hoog, maar wel al gezakt. 





 



 En even later was ik aan de andere kant van de Eusebiuskerk dan ik gewend ben. De toren is eindelijk uit de steigers. In de oorlog was de kerk verwoest, maar daarna weer opgebouwd.... er was iets niet goed met het materiaal waardoor hij opnieuw gerestaureerd moest worden en dat heeft vele jaren 
geduurd.






Ik ben een keer in die toren geweest..... een lift met rondom glas.... doodeng! 
Hoewel ik strak naar het bedieningspaneel keek zag ik uit een ooghoek de klokken voorbijkomen en dat maakte dat ik heel goed doorhad dat ik hoog was....pfffff.... gelukkig was het eenmaal boven minder eng.... en een prachtig uitzicht. Nu hebben ze een glazen hokje aan de toren gemaakt (aan 2 kanten één0.... zelfs de vloer is van glas..... het uitzicht zal mooi zijn, maar daar krijgen ze mij niet in, dan moeten ze mij eerst met een rubber hamer bewusteloos slaan. 
Heel goed kijken... aan weerskanten van die toren hangt zo'n glazen hokje brrrrr (aan weerszijden van de klok, de één wat hoger dan de ander)

Doorgelopen naar de Koningstraat en daar bij Bagels en Beans op het terrasje gezeten. "Een cappuccino graag" "Een kleintje?" "Nou... doe maar een grote!" "Die is erg groot hoor!" "Doe maar, dan kan ik lekker uitrusten". Het was inderdaad groot, menig soepkom zou er jaloers op zijn, maar hij was erg lekker en ik zat daar heerlijk onder een leuke parasol..... die wil ik ook! 






Op weg naar de bus toch nog even bij de prijsmepper naar binnen en daarna richting mijn zomerverblijf. Het was 24 graden buiten toen ik thuiskwam. 
 Ik was al over de 5000 stappen heen en dat voelde ik. Eerst zitten, dan pas de honden even uitlaten.  
Er kwam een andere hond dichtbij en dat konden ze niet waarderen.... gelukkig werd die andere hond ook kort aan de lijn gehouden, want ik had al gezegd dat ik niet wist hoe ze zouden reageren omdat het mijn honden niet zijn. Ik vind 2 tegelijk uitlaten al lastig, dus dan moeten ze niet ook nog eens moeilijk gaan doen met andere honden. Edwin kent veel honden uit de buurt en weet vaak wel hoe ze erop reageren, bovendien is hij handiger met 2 honden, sterker en hij heeft ze hoger vast omdat hij langer is, dat werkt ook beter. Het is altijd maar een klein rondje wat ik met ze loop, even een tussendoortje..... later op de avond met de baas erbij is het langer en 's morgens ook. 
En later op de avond weer samen met Edwin en de honden naar buiten  voor een redelijk grote wandeling, daarmee kwam de teller op 9036 stappen in totaal.



2 opmerkingen:

  1. Je vermaakte je daar wel, uitrusten is ook vakantie houden! Alles mag, niets moet, zeggen ze wel eens.
    In de stad kom je aan je trekken als je voor een wandeling gaat. Parken, gebouwen, en natuurlijk de Eusebius, markten, en winkel, nog meer winkels... 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt helemaal, er is van alles. In de meeste grote steden zijn veel winkels en wel wat oude gebouwen, maar Arnhem heeft ook zijn vele parken. De parken zijn prachtig en veel gebouwen ook. Een vreemde mengeling van oud en nieuw veroorzaakt door de slag om Arnhem. Een stad met geschiedenis. Ook een heerlijke winkelstad en volop terrasjes. Ik ken er behoorlijk de weg zo ondertussen, maar er zijn altijd weer nieuwe plekken te ontdekken.

    BeantwoordenVerwijderen