Zoeken in deze blog

zondag 4 juli 2021

Kunst of echt?

 Steeds vaker zie ik gebitten waarbij alles zo recht staat en geen enkele tand iets groter of kleiner is dan de rest en dan is dat alles vaak ook nog lichtgevend wit..... eng! 
Heel onnatuurlijk! Een gebit hoeft niet schots en scheef te staan, maar perfect recht is ook niet noodzakelijk. En niet alle tanden even groot vind ik ook geen probleem. Een wit gebit vind ik wel mooi, maar dan wel natuurlijk wit! 
Het valt mij ook steeds vaker in films en series op...... de gebitten zijn te perfect en vooral als iets zich afspeelt in 18 zoveel vind ik dat er raar uitzien. 
Sinds de laatste keer dat mijn kroon eruit viel staat hij wat verder naar voren...... ik vind het prima. Ik denk ook dat hij zo minder te lijden heeft, de kans dat mijn ondergebit er tegenaan klapt is nu kleiner. Hoewel ik geen mooi gebit heb, zou ik ook niet zo'n perfect recht en witter dan wit gebit willen hebben..... het lijkt wel kunst. Als ik ooit een kunstgebit nodig heb ga ik vragen of ze 1 tand scheef kunnen zetten of zoiets..... dan lijkt het natuurlijker. De tand die bij mij nu scheef staat is juist niet natuurlijk, maar dat lijkt nu wel zo. 
We hebben de cosmetische chirurgie gehad en de Botox...... nu die gebitten erbij..... mensen zien er soms uit als poppen! Ik heb niks tegen cosmetische chirurgie e.d., maar wel als het nergens voor nodig is, als een gezicht er onnatuurlijk door wordt. De gigantische lippen die ik soms zie.......  te erg! Volle lippen.... prima, maar eruit zien als het achterwerk van een baviaan vind ik overdreven. Het past ook vaak niet bij de rest van het gezicht. Er zijn veel donkere mensen met dikke lippen waarbij ik dat meestal heel normaal en leuk vind staan..... maar daar hoort het bij, dat ziet er natuurlijk uit. 
Heel dunne lippen vind ik ook niet mooi, dat staat zo zuinig, maar om ze dan op te blazen tot gigaformaat vind ik dan weer overdreven. Vooral bij het ouder worden lijken lippen dunner te worden, maar wie een beetje handig is met lippenpotlood en lipstick kan het net dat beetje extra geven waardoor het wat meer lijkt. Dat is minder ingrijpend en vooral minder definitief dan  wat er nu vaak gedaan wordt. 
Ik denk dat mensen wel eens te snel ontevreden zijn over hun uiterlijk en er dan te veel aan laten doen. 
Er zijn dingen die ik misschien ook zou laten doen, als ik grote flaporen had, een lelijke erg grote neus, een litteken dwars over mijn gezicht...... dat zijn dingen waarvan ik mij kan voorstellen dat je dat niet wil, vooral als je jong bent...... maar een iets grote neus, oren die net niet helemaal recht staat, een heel klein littekentje...... ach...... dat heeft allemaal nog wel iets leuks, iets wat je uniek maakt zonder dat het lelijk is..... misschien niet perfect....... maar we hoeven toch niet allemaal perfect te zijn? 

Net als facelifts....... als je al jong een gezicht vol rimpels hebt snap ik het.......  als het extreem is, of een heel diepe frons waardoor het lijkt alsof je altijd chagrijnig bent..... ik snap het. Ik begrijp ook dat je iets sneller naar perfectie streeft als geld geen belemmering vormt om dat te bereiken, maar dan nog...... vaak mag het iets minder. En botox vind ik eng...... zoek maar eens op wat het is en wat het doet.... niks voor mij! Botox is wel tijdelijk, maar dat betekent dat je dus steeds opnieuw die 'troep' moet gebruiken. 

Maar als er wat rimpeltjes komen bij het ouder worden dan hoort dat erbij.... net als grijs haar. Ik snap best dat mensen een kleurtje in hun haar doen, maar soms gaan mensen er te lang mee door...... vooral donker haar - hoe mooi ook-  past meestal niet bij het gezicht van een 80-jarige. Zelf ben ik al heel lang grijs/wit zonder kleurtje erin, ik ben er blij mee. Dat een ander wel een kleurtje wil begrijp ik, zeker als iemand nog jong is, maar neem dan wel een kleur die bij je past en dat moet in de loop der jaren wel eens aangepast worden. Soms zeggen ze wel eens dat grijs haar iemand ouder doet lijken.... misschien is dat zo, maar ik denk dat het meestal niet ouder is dan de werkelijke leeftijd en met kleurtje (mits het bij je past)  word je misschien wat jonger geschat. 
Ik ga zelf zoveel mogelijk voor puur natuur, maar dat wil niet zeggen dat ik met een tand minder ga rondlopen en als mijn oogleden zover overhangen dat mijn zicht belemmerd wordt wil ik die wel graag liften. Zo nu en dan gebruik ik make-up..... dat is ook niet puur natuur, maar dat is tijdelijk en steeds te veranderen en ik ga ook naar de kapper, laat mijn haar niet onbeperkt groeien.
Eigenlijk net als kleding...... naakt is puur natuur, maar ik ga toch liever voor kleding.... dus echt puur natuur is er niet bij, maar ik zal niet snel dingen aan mijzelf laten veranderen. 
Sieraden kleden het geheel vaak ook een beetje aan, ik vind kleding, make-up en sieraden bij elkaar horen. Je kan zeggen dat kleding noodzakelijk is om ons te beschermen tegen kou en zon e.d. ...... ja, maar als je het alleen daarvoor doet zou je ook een in jute zak kunnen rondlopen! Ik denk dat iedereen wel zoekt naar leuke kleding..... met sieraden en make-up kan dat nog leuker lijken (daarom vind ik dat dat erbij hoort)...... en het leuke is dat het niet elke dag hetzelfde hoeft te zijn. 
Dat is eigenlijk mijn probleem met tattoos ..... ze zijn (min of meer) definitief..... altijd hetzelfde. Niet vandaag het één en morgen wat anders. Ik hou niet van tattoos, vaak vind ik het lelijk! Er zijn wel uitzonderingen...... een heel kleintje op een niet opvallende plek en een tattoo met een belangrijke betekenis, een herinnering (maar liever ook dan niet te groot). Maar zelfs een tattoo die ik niet lelijk vind zou ik niet willen..... te definitief! Verwijderen kan, maar is niet simpel. Ik hou meer van dingen die tijdelijk zijn, die ik zelf veranderen kan.
Smaken verschillen, dat is wel duidelijk en dat is maar goed ook, anders werd het veel te saai en natuurlijk moet een mens zelf weten wat hij wil..... maar soms vraag ik mij wel eens af of mensen echt goed naar zichzelf kijken (misschien denken anderen dat van mij) en zien ze echt hoe ze eruit zien..... of zien ze het beeld van vroeger en houden ze daar aan vast door hetzelfde haar, dezelfde make-up etc. te gebruiken.
En soms vind ik het echt jammer wat mensen allemaal aan hun lichaam laten doen!
Maar ja...... we zijn allemaal anders! 


2 opmerkingen:

  1. 'Je mag d natuur een handje helpen' was een bekend gezegde. Ik ben het er nog steeds mee eens tot op zekere hoogte.
    Ik heb voor de helft een kunstgebit en was er blij mee.
    De rest valt niet te verbeteren, simpelweg omdat het teveel is. De huid verslapt onherroepelijk, rimpels verschijnen, haar wordt dunner, enzovoorts. Er valt niet tegenop te corrigeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Precies.... een beetje helpen vind ik ook prima, maar het moet geen compleet bouwpakket worden.
    Sommige dingen zijn echt nodig.....je gaat niet rondlopen zonder gebit of met een heel slecht gebit en kleine correcties snap ik ook, maar je kan toch niet eindeloos blijven gladstrijken en opvullen..... het wordt er ook niet echt mooier op, het gaat er onnatuurlijk uitzien.

    BeantwoordenVerwijderen