Zoeken in deze blog

zaterdag 31 juli 2021

Arnhem deel 8 en slot!

 Zaterdag: Edwin ging met Geurtje en Wesley naar Hellendoorn. 


 Ik ben daar niet zo gek op...... ik ben meer van de Efteling en dan alleen de sprookjes........ ik word al misselijk in een draaimolen, dus voor mij geen 8-banen en andere snel bewegende dingen. Bovendien heb ik hoogtevrees..... als ik stevig zit kan ik wel wat hebben, steuntje voor mijn voeten en als ik mij ergens aan vast kan houden, maar het moet niet te gek worden! Er is dus in een pretpark voor mij niet zoveel leuks. In Disneyland Parijs ben ik overigens wel in de achtbaan geweest, het moest er toch een keer van komen vond ik..... maar het was geen succes..... op de foto heb ik mijn ogen nog open, maar het grootste deel van de rit hield ik ze stijf dicht, hopende dat het snel over zou zijn 😂. 

Het was mijn laatste dag hier in Arnhem.....zondag nog wel even, maar dat is dan geen dag meer om nog van alles te doen, dus ik besloot deze dag weer Arnhem in te gaan naar die plekjes waar het niet van gekomen was eerder..... nog wat foto's misschien...... of plekjes ontdekken die ik nog niet ken.....misschien nog een winkel in, ik zie wel!  Eerst even stofzuigen, want met die hondenharen van Dinar was dat weer hard nodig (Laila verhaart niet) en ik vind dat toch een beetje mijn taak hier om dat af en toe te doen, ik moet toch wat doen voor de kost! 😂. Het is een beetje onbegonnen werk, want zo ligt er niks en zo ligt er veel..... de luchtstroom van de stofzuiger verplaatst die haren ook steeds, maar ik zit er niet mee als er per ongeluk wat haren achterblijven, het meeste is in elk geval weer weg!
Even naar de weersverwachting kijken voor Arnhem en voor Monnickendam...... heeeee, de voorspelde donderbuiten vandaag en morgen staan er niet meer op, dat is mooi! Dat reist morgen wat prettiger. 

Er staan hieronder veel links, wie geïnteresseerd is kan klikken, anderen slaan het over. Het zou erg lang worden als ik alle interessante weetjes hier volledig op zou schrijven, vandaar mijn voorkeur voor links. 

Het duurde even voor de bus kwam omdat de zomerdienstregeling van kracht is, maar ik zat lekker op een  bankje te wachten, geen probleem. De bus was voller dan ik gewend was, maar er stond iemand op voor mij, zodat ik volledig de tweepersoonsbank ter beschikking had. erg aardig!
Ik ging Arnhem in,, het was heerlijk weer...... lekkere temperatuur en de zon kwam nauwelijks door de wolken.... geen hitte dus, geen kans op verbranden.....  dit vind ik lekker! 
Even weer naar Backwerk...... ik zat daar lekker.





Het was niet druk nog, dus ik kon daar ook lang blijven zitten. Dit is vlakbij de bushalte Velperplein, Links van mij een kiosk met heerlijke Vietnamese loempia's, friet, vers sap en meer. Voor mij TK Maxx, de fietsenstalling en een ander terrasje......


rechts zag ik de Roggestraat met ook meteen al een terrasje....aan de overkant KFC, 


een klein stukje verder in de Roggestraat bij de parasol, de Haphoek van Ratelband waar ze heerlijke patat hebben..... vers, ze snijden de aardappels ter plekke! Nog ietsje verder, bij het torentje zijn weer een paar terrasjes bij elkaar, in veel zijstraten zijn terrasjes...... soms groot, soms maar 2 tafeltjes. Echt je hoeft daar niet te verhongeren of verdorsten. 




Toch nog even naar de Kik.... bij de kassa kreeg ik te horen: "U past hier toch wel eens op hondjes?" Dat vond ik knap, dat is jaren geleden, toen paste ik inderdaad op de honden en Edwin verzorgde Geurtje toen zij uit het ziekenhuis kwam. Zij herkende mij al eens eerder, maar nu ben ik ca. 20 maanden daar niet geweest en nog steeds herkende ze mij!!!!

Ik liep een straat in, ik kwam nooit verder dan het begin van die straat, nu liep ik door....... en ontdekte een leuk kerkje.... de Waalse kerk. Zelfs voor Edwin was dit nieuw en hij weet toch behoorlijk veel van Arnhem





Waalse Kerk Arnhem

 Ervoor loopt de Sint Jansbeek  (in de Beekstraat)...... die liep al heel lang vnl.  ondergronds, maar hij is nu op verschillende plaatsen weer bovengronds gebracht. Dat ziet er meteen veel leuker uit! 



Sint Jansbeek

Wandeling langs de Sint Jansbeek

Er zijn meer van die (deels) ondergrondse beekjes.... bij de Velperweg loopt er één tussen 2 huizen door en op de oude Velperweg (dat is neem ik aan dezelfde beek) stroomt hij langs een voortuin. 

Beken van Angerenstein 

Ik liep langs het Duivelshuis, ook wel het Maarten van Rossumhuis genoemd:


Duivelshuis/Maarten van Rossumhuis

Natuurlijk gaat het niet over de Maarten van Rossum die nu regelmatig op tv te zien is, in de tijd van de Maarten van Rossum van het duivelshuis was er nog lang geen tv. Maarten van Rossum

Ik was ook weer in de buurt van de John Frostbrug

En de Walburgiskerk:


Walburgiskerk

Ik kwam weer bij de Eusebiuskerk die ik vaak oneerbeerdig de Eusiebeusiekerk noem..... dat is iets van lang geleden..... van de tv! Swiebertje kreeg te maken met de gebroeders Drieling, Eusebius en Ambrosius. Hij wist natuurlijk de naam niet goed meer en noemde Eusebius Eusiebeusie (volgens mij gespeeld door Wim Poncia)..... dat is mij altijd bijgebleven, dus bij het horen van de naam van deze kerk dacht ik gelijk: "Hé, Eusiebeusie!". 

Eusebiuskerk

Lekker even op een bankje daar gezeten en ik keek naar het mooie gebouw van de Waag:


De Waag


 en weer verder........ ik kwam bij de 7 straatjes ..... bekend van de leuke winkeltjes en mooie oude panden en ontdekte daar al snel het Presickhaeffs Huys





Presickhaeffs Huys

 Ik heb niet door alle 7 straatjes gelopen, maar heb ze wel allemaal gezien: Arke Noachstraat, Bentickstraat, Eiland, Kerkstraat, Pastoorstraat, Wielakkerstraat en Zwanenstraat.






Ik wist zo ongeveer waar ik was.... ik wist dat ik richting centrum liep... ik bedoel dat deel van het centrum waar ik gewoonlijk winkel. Tot mijn verbazing stond ik ineens aan de achterkant van de Primark...... dat verwachtte ik nog niet, maar ik kwam inderdaad weer uit in één van de winkelstraten waar ik regelmatig kom. 

Arnhem (en waag het niet de H uit te spreken), Ernem, Haagje van het Oosten of  Rijnstad..... het is allemaal goed.
De stad van Vitesse (ze zeggen Vitess)



In 1233 kreeg Arnhem stadsrechten:
“Ik, Otto graaf van Gelre en Zutphen, heb, na vooraf geraadpleegd te hebben mijn vrienden, edelen en dienstmannen, krachtens keizerlijke en koninklijke machtiging en bijzondere vergunning, van het vlek Arnhem een stad gemaakt en daaraan alle vrijheid verleend met ongeschonden bezit van het hare.”
Ao DOo -13 juli 1233.
Deze tekst staat nog altijd op de binnenmuur van het Duivelshuis (nu deel van het stadhuis van Arnhem).

De Arnhemse meisjes wel eens geproefd? Toen Edwin in Arnhem ging wonen kwam ik er achter dat de koekjes die wij vroeger Arnhemse meisjes noemden de echte niet waren. Die ik kende waren bolle luchtige bladerdeeg koekjes...... maar de echte Arnhemse meisjes zijn niet dik..... die zijn dun! 😂
Lange tijd was bakkerij van Asselt de enige waar de echte Arnhemse meisjes gemaakt werden. 
Die bakkerij is nu gesloten en nu heeft bakkerij Hilvers het recept.
Het leuke is dat ik de bakker van bakkerij van Asselt ken..... tot voor kort dus de enige echte Arnhemse meisjes-bakker!
Toen Edwin net in Arnhem woonde kreeg ik een trommeltje met die echte dunne meisjes, met een folder erbij met het hele verhaal van de 'dames'. 
Arnhemse meisjes (artikel is al wat ouder en deze bakker bakt ze dus niet meer!)



Zondag: Mijn laatste dag in Arnhem. Van zaterdag de 10de tot en met een stukje van zondag de 25ste .... het was heerlijk!
Edwin moest al vroeg zijn 2de vaccinatie halen..... op loopafstand...... en dus zeker op de fiets goed te doen.
Bepakt en bezakt vertrok ik weer.... nog wat achterlatend om de volgende keer mee te nemen. 
De bus kwam snel..... in het station stond mijn trein klaar.... even sneller lopen... gehaald. Met volle bepakking blijf ik altijd bij de deur zitten, daar zijn vaak klapstoeltjes, maar helemaal achteraan (waar ik instapte) niet.... dan maar op de trap. 
Mijn trolleytas was overvol en zwaar! Ik had mijn gewone schoudertas en nog een postmanbag omhangen...... ga dan maar eens een coupé in..... eerst een trappetje, dan een smal gangpad.... tegen alles en iedereen opbotsen, met de schouderband van een tas achter een armleuning haken.... nee dank je, ik blijf wel bij de deur.... ook al vroeg de conductrice nog zo vriendelijk of ik misschien niet liever op een stoel zat. 
In Amsterdam hoefde ik ook maar 2 minuten op de metro te wachten, dus het ging zeer voorspoedig..... maar in Amsterdam-Noord moest ik 23 minuten op mijn bus wachten.... jammer, geen snelheidsrecord verbroken. 
Ik was lang niet in Noord geweest (ja, op de heenweg, maar toen dook ik zo de metro in, dus heb ik niks gezien) en ik verbaasde mij over nieuwe gebouwen die er 'ineens' stonden.
Ik zag een bus met druppels op de voorruit.... hé, het regende zeker ergens. Mijn bus vertrok en onderweg spetterde het een beetje..... ook toen ik uitstapte, ik vond het wel lekker verkoelend....... 10 meter verder werden het niet alleen meer druppels, maar ze werden ook groot! Ik woon niet ver van de bushalte, maar ik was doorweekt! Toen ik voor de deur stond merkte ik dat het minder werd en even later stopte het...... dat buitje was een begroeting denk ik. 
Ik moest eerst spinnenwebben weghalen voor ik de sleutel in het slot kon steken..... er stond prachtig onkruid, maar erg hoog. 

En weer thuis....eerst droge kleren aan, dan even lekker languit op de bank zitten..... tv aan..... laptop aan, potje thee...... heerlijk!
Een paar spullen uitgepakt en de rest komt morgen wel..... uitpakken en wassen, opruimen, boodschappen doen, post uitzoeken...... en nagenieten van een leuke tijd! 
Deze dag had ik niet echt veel gelopen, maar ik deed wel aan krachttraining met het in en uit bussen en treinen sjouwen van mijn trolleytas! (In de metro kan ik hem zo naar binnen rijden). 

In bad vond ik een dode spin.... geen grote gelukkig..... het valt mij elke keer weer op...... in Arnhem zie ik nooit spinnen! Ze zijn er natuurlijk wel, maar veel minder dan hier. Bij Edwin in huis zag ik er echt nog nooit één! 

Mijn achtertuin was ondertussen overwoekerd met haagwinde


..... ik haalde er alvast wat uit..... de buurvrouw had al veel weggehaald aan haar kant en de plantjes watergegeven.... en opgelet dat er geen post uit de brievenbus stak en buurman zorgde dat mijn container geleegd werd...... ik hoef zoiets niet eens te vragen, ik heb superburen! 
Buurvrouw zag mij en kwam ook even naar buiten..... we kletsten wat, maar het was er zo smoorheet en de zon brandde zo erg dat we al snel naar binnen vluchtten. 

Rond kwart voor 6 begon het flink te donderen..... het was niet dichtbij, maar het ging achter elkaar, de ene rollende donder was nog maar net voorbij of de volgende kwam weer!

IK BEN WEER THUIS!



5 opmerkingen:

  1. Susanne Bout
    Ik word ook duizelig van een draaimolen. Wat een ellende is dat, 100x hetzelfde kleine rondje. 🤢
    Maar een achtbaan daarentegen, dat is feest! 😃

    Ans Dekker-Martis
    Susanne Bout Neeeeee, dat is weer te hoog! 😃 ....ik ben geen held!


    Giusy Scarfo
    Ik ben ooit een keer in een achtbaan geweest, de Python in de Efteling, toen ik een jaar of 16 was. Daarna nooit meer...

    Ans Dekker-Martis
    Ik vond het vreselijk, hield mijn ogen stijf dicht..... nou was er toch niet veel te zien, want dat speelt zich af in het donker in Eurodisney. Zo blij dat ik eruit mocht!

    Giusy Scarfo
    Ans Dekker-Martis ik vond het ook vreselijk in die achtbaan😲

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geja Staal
    Leuke vakantie gehad zo te lezen( ….. en bij het uitpakken kun je nog wat na genieten)🌹🌹🌹

    Ans Dekker-Martis
    Geja Staal Het was heerlijk..... gezellig en over het algemeen mooi weer, dus wandelen, op terrasjes zitten... het kon ook allemaal en dat voelde weer als vanouds. Ze hebben mij flink verwend met cadeaus en inderdaad, bij het uitpakken is het nagenieten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Yvonne Willen
    he, eindelijk de tijd genomen om bij te lezen, heerlijke dagen heb je gehad zo te lezen, geweldig. Maar het was nu ook wel een feest om de 'normale' dingen weer te kunnen doen: terrasje pikken wat winkelen...dan geniet je nog intenser dan anders.

    Ans Dekker-Martis
    Yvonne Willen Ja precies.... zo heerlijk om dat weer even te kunnen doen. Weer thuis ga ik echt niet steeds winkelen nog, ik kijk nog wel een beetje de kat uit de boom, maar ik ben volledig gevaccineerd, dus er kan wel meer! Maar het blijft uitkijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De tijd is welbesteed ondanks een paar dagen dat je 'n beetje niet lekker was. Fijn, je kan er weer effe tegen en gaat thuis uitrusten! 😏

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, ik heb heerlijk genoten van mijn tijd daar en ik heb Arnhem nog weer beter leren kennen.
    Ach, ik heb wel vaker dat soort dagen, ook thuis.... het hoort erbij en als het maar een beetje is kan ik gewoon even lekker lui zijn. En met de honden erbij is dat best gezellig!

    BeantwoordenVerwijderen