Zoeken in deze blog

maandag 2 augustus 2021

Weer helemaal thuis in eigen huis, maar wat een vreemde week

Maandag 26 juni...... ik werd weer wakker in mijn eigen huis...... toch ook weer lekker. Weer eens in bad, heerlijk. Ik had de was al vroeg buiten hangen, het was mooi weer! 
Boodschappen gedaan, want ik had natuurlijk geen verse dingen meer in huis. Praatje gemaakt onderweg en in de winkel met bekenden. Tas verder uitgepakt en opgeruimd, gewandeld..... een lekker dagje. 
Ineens kwamen er donkere wolken..... eerder was er rond Schagen al heel heftige regenval geweest waarbij zelfs winkeldaken het gewicht niet konden dragen en riolen sputterden, straten blank stonden.... aan de lucht te zien zou zoiets hier ook kunnen komen..... snel de was maar binnen halen. Het meeste was al droog of bijna droog, de rest droogt binnen dan wel. 




Het viel mee, we kregen wat regen, er was wat onweer, maar we kregen niet de volle laag.

Dinsdag werd het ineens anders..... Geurtje bleek positief getest te zijn. Gelukkig is bekend wanneer zij waarschijnlijk besmet is geraakt en ik heb haar daarna niet meer gezien. Zij had geen klachten, behalve dan het verlies van reuk. 
Edwin liet zich ook testen, want die had haar natuurlijk wel gezien, volgende dag zou de uitslag er zijn, net als van Wesley.
Ik begon al te puzzelen...... vrijdag moet ik bloed prikken..... als Edwin ook positief is moet ik mij ook laten testen en mogelijk dat afzeggen.... waarschijnlijk afzeggen, want misschien heb ik de uitslag niet op tijd en dan kan ik het beter verzetten. Maar dan moet de controle-afspraak bij de huisarts ook verzet worden..... en de afspraak bij de diabetesverpleegkundige, want het is een nogal strak schema. 
En ik moest goed bedenken wie ik in die paar dagen gesproken had..... alles op afstand, maar toch....

Woensdag meldde Edwin zich al vroeg met de uitslag:  negatief! En Wesley ook! Dat maakte alles een stuk eenvoudiger. Dat voelde allemaal een stuk prettiger. Natuurlijk was het het belangrijkste voor hen, maar voor mij scheelde het een hoop geregel! 
Ik was lekker bezig in huis en wilde 's middags wandelen, maar net toen ik dat plan wilde uitvoeren hoorde ik de regen kletteren.... dit was echt een flinke bui...... het water spoot naar beneden! Dikke druppels op het raam belemmerden mijn zicht.


Op straat stond al snel een laagje water.


Om 6 uur die avond ging ik toch wandelen, de zon scheen en er stond vrij veel wind, dat maakte dat het niet te warm was, ik vond het heerlijk!





Tot mijn verbazing droegen veel mensen een jas, terwijl ik in korte broek liep met alleen een hemdshirtje..... ik moest er niet aan denken om een jas aan te hebben. 
Ik probeer nu niet alleen de 5000 stappen te halen, maar ook wat tempo te maken, dat is conditie opbouwen, dat vind ik nog belangrijker. Voor elke minuut met wat meer inspanning (zoals bijv. stevig wandelen) krijg ik een hartpunt en ze raden aan er minimaal 150 per week te halen. Deze dag haalde ik er 48! Vanaf maandag waren dat er samen al 115. Het gaat echt goed. Ik ging even lekker op een bankje in de zon zitten.... niet omdat ik het nodig had, maar omdat het daar zo lekker was. De stappen haalde ik ook. Nog elke dag deze week..... alleen dinsdag is een twijfelgeval..... ik had ze wel gehaald, maar de volgende dag was het cijfer lagen, dat was mij al vaker opgevallen dat het ineens lager is..... nu kwam ik 6 stappen tekort! 😂😂😂

Donderdag. Een rustige dag.... lekker bezig in huis en 's middags wandelen, het was weer lekker weer..... niet te warm, nog wel veel wind. Een flinke wandeling..... het voelde iets minder goed dan een dag eerder, maar dat kan wel eens...... in elk geval had ik voldoende gewandeld! En ook weer voldoende hartpunten waarmee mijn totaal voor de hele week al boven de 150 kwam. 
's Avonds een bericht van Edwin...... hij hoestte, had prikkende ogen, was futloos.... en had zich weer laten testen. Niet leuk! Hopelijk knapt hij snel op en is hij negatief.
Maar.... ik moet morgenochtend bloedprikken.....  ik kan de afspraak via internet wijzigen, maar is dat nodig? Edwin was eerder negatief.... ik ben daar zondagochtend vertrokken..... 
 Ik wilde wel advies vragen, maar kan ze pas de volgende ochtend om 8 uur bellen....... ik moet er om 8.42 zijn... .... als ik 's morgens bel is het maar afwachten of ze meteen om 8 uur al opnemen, dat kan zomaar 5 minuten later pas zijn..... of nog later (is mijn ervaring met bedrijven). Of ik heb nog 6 wachtenden voor mij, dat kan ook. Misschien duurt het gesprek lang..... dan wordt het wel krap in tijd..... jeetje, wat moet ik nu. Natuurlijk is de kans dat ik positief ben niet groot, maar toch.... twijfel!
Ineens wist ik het.... ik had een zelftest! Meteen gedaan en ik testte negatief! 



Pfffff, een hele opluchting, dan kon ik gewoon gaan! Het is op zich niet erg om het uit te stellen, maar ik weet dan niet voor hoe lang en die andere afspraken schuiven dan ook op, ik vind dat wat lastig en liever natuurlijk niet te lang uitstellen, ze maken niet voor niks zo'n schema..... dus alleen afzeggen als het nodig is. 
Ze willen daar dat ik nog een mondkapje draag.... ik heb een ffp2masker, dat zal ik dragen..... dan heb ik er echt alles aan gedaan! En als ik ook begin te hoesten of mij niet goed voel dan bel ik natuurlijk alsnog af. 
En natuurlijk hopen dat Edwin negatief is....... dat is altijd beter, voor iedereen! Afgelopen zondag had hij zijn tweede prik Pfizer. 

Vrijdag...... ik had natuurlijk de wekker gezet, vaak ben ik om die tijd wel wakker, maar niet altijd.... soms ben ik zoveel vroeger wakker dat ik weer opnieuw in slaap val en dan slaap ik erg vast..... zonder wekker ben ik onrustig als ik ergens op tijd moet zijn. 
De wekker ook niet te vroeg zetten, want 's morgens stijgt mijn suiker snel als ik niet eet en ik moet nuchter komen...... als ik dan actief ben stijgt hij sneller...... raar maar waar. 
Voorheen keek ik eerst thuis hoe hoog het was...... en een uurtje later was het daar dan al flink gestegen! Na het eten stijgt hij natuurlijk ook, maar is daarna weer sneller normaal.  Vaak heb ik meer medicijnen gekregen omdat hij 's morgens hoog is, maar dat hielp niet. Ik heb zelf het idee dat mijn lichaam mij beschermd tegen hypo's..... ooit had ik ze vaker, toen ik net met medicijnen begon...... het kan zijn dat mijn lichaam daardoor te snel is gaan reageren.... het zakt wat en mijn lichaam zorgt er te snel voor dat het niet te laag wordt en schiet door. Dat is de enige verklaring die ik ervoor kan bedenken. Dan zou dus ook een medicijn dat het snel laat zakken er voor kunnen zorgen dat het snel omhoog gaat daarna..... denk ik. 
Ze meten ook mijn HbA1C (gemiddelde van een paar maanden), als dat goed is is duidelijk dat het niet aldoor hoog is!  Ik ben benieuwd, een week later krijg ik de uitslagen.

Ik sliep weer niet zo lekker, maar dat heb ik wel vaker, het kostte dus moeite om wakker te worden, maar ik had net de wekker uitgezet toen ik hoorde dat er een berichtje binnenkwam en ik wist meteen dat dat Edwin moest zijn...... de uitslag was al binnen en weer negatief! 
Dan zal hij het dus echt niet hebben..... misschien heeft hij wat last van de tweede prik...  en het hoesten.... tsja, dat heb je wel eens. Zelf hoest ik snel.... als ik mij een keer verslikt heb blijf ik vaak dagenlang wat hoesten..... dan is er dus niks aan de hand. Misschien heeft Edwin dat ook snel..... het is maar raden natuurlijk, normaal denk je daar verder niet over na, nu moet je wel omdat je een ander niet wil besmetten. Lekker even rustig aan doen en uitzieken dan maar! 
En als hij geen corona heeft zal hij mij ook niet aangestoken hebben...... het maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Ik heb totaal geen klachten en ik hoef daar nu ook niet echt op te letten! Geurtje zag ik voor het laatst 5 dagen voor zij besmet werd...... dus dat is voor mij ook gunstig.
Ik kan dus gewoon bloed laten prikken en dat mondmasker kan dan wel een gewone zijn, dan bewaar ik die betere wel voor als dat nodig is!  
En dan kan ik ook wel wat boodschappen meenemen op de terugweg, ik was van plan om dat deze week voor alle zekerheid niet meer te doen, maar nu Edwin 2x negatief getest is zie ik geen reden meer om dat niet te doen!
Goed begin van de dag..... ik hou van goede berichten! Minder goed was dat Edwin een flinke hoofdpijn had..... hij heeft altijd snel hoofdpijn en na de eerste prik had hij ook meer hoofdpijn, dus alle kans dat het daar van komt. 
Het prikken verliep keurig op tijd..... dat hebben we ook weer gehad! 
Na de lunch kon ik mijn ogen niet meer openhouden, het gevolg van 2 nachten niet goed slapen...... om half 5 was ik pas weer wakker.... ik had het even nodig! Nu maar hopen dat dat niet ten kostte gaat van mijn slaap vannacht! 
Ik hoor dat het zo'n slechte zomer is...... zelf vind ik het heerlijk, geen hittegolf dit jaar. Ik heb natuurlijk geluk dat ik geen overstromingen heb gehad..... de mensen die dat hebben meegemaakt hebben alle reden om te klagen! Een paar weken mooi weer kan de zomer voor die mensen niet goed maken! Maar het was niet overal zo slecht en af en toe regen (normale regen bedoel ik dan) hoort er nou eenmaal bij. 
Ik herinner mij een zomer van jaren geleden..... heerlijk weer, 6 weken lang (in de vakantietijd!) en toen een paar weken regelmatig regen...... en iedereen maar mopperen dat het zo'n slechte zomer was...... maar beste mensen... zal ik eens een geheimpje vertellen....... we wonen in Nederland! Als je altijd zon wil hebben moet je emigreren!
Als ik eerlijk ben heb ik dit weer (met uitzondering van de extremen met veel wateroverlast) veel liever dan de hittegolven van voorgaande jaren. Zelf heb ik geen wateroverlast meegemaakt gelukkig, want dat is echt erg..... een flinke bui op z'n tijd is geen drama, maar overstromingen zijn vreselijk. En ja, ik ben ook al eens doorweekt thuisgekomen..... ik probeer tussen de buien door naar buiten te gaan, maar dat mislukt wel eens... pech gehad. Ik ben veel buiten, tijdens de hittegolven kwam ik nauwelijks buiten, alleen als het echt moest en 's avonds laat.... maar zelfs dan was het nog te warm..... meestal zat ik binnen, ramen en deuren dicht, achter de gordijnen met mijn voeten in een bak koud water. Geef mij dan deze zomer maar, dit is voor mij heerlijk weer.

Zaterdag: Alweer weekend. Edwin is opgeknapt, voelt zich een stuk beter. Geurtje begint de dingen weer wat beter te ruiken, al is het nog niet helemaal goed. 
Lekker gewandeld, stevig tempo! Tussen de buien door!

Zondag: Een week geleden kwam ik weer thuis van ruim 2 heerlijke weken in Arnhem. Het is 1 augustus, een nieuwe maand. 
Weer regen vanochtend..... en ineens...FLITS.... en snel daarna een donderklap.... niet hard, hoewel hij dichtbij moest zijn. Ik had het niet aan zien komen, had geen donderwolkjes gezien. Een volgende klap knetterde..... en toen was het alweer voorbij. Het bleef nog wel even regenen. 
Ik ren achter een huisvlieg aan die mij zit te pesten! Irritant beest...... hij ging zelfs op mijn elektrische vliegenmepper zitten.... hij tart het lot! De pestkop merkte het meteen toen ik op het knopje wilde drukken en vloog er vandoor. Nou ja, zo kom ik ook in beweging, 😂 andere oefeningen dan ik gewend ben! 
Verder een normale dag..... wat wandelen, huishoudelijke bezigheden, toch maar wat onkruid weghalen ook al is alles nat..... al is het maar 1 ding, alles wat weg is is meegenomen!

Mijn eerste week thuis zit er weer op! 

Na een flinke piek vorige maand zijn de besmettingen weer flink gedaald...... gelukkig wel en ik denk dat we dat voor een belangrijk deel aan de vaccinaties te danken hebben. Maar er zijn ook veel mensen met vakantie in het buitenland..... wat als die allemaal weer terug zijn? En als de scholen en clubjes weer beginnen? Krijgen we na de vakantie weer een piek(je)?  Blijf opletten, ook als je gevaccineerd bent..... want ook al is de kans veel kleiner dat je flink ziek wordt, je kan wel een ander besmetten! 
Dat wil niet zeggen dat je niks kan, maar wees ook niet te roekeloos, probeer afstand te houden.... hou je aan de regels! Hoe meer virus er is, hoe meer kans op mutaties! 




7 opmerkingen:

  1. Geja Staal
    Wat een gedoe en zenuwachtigheid allemaal in deze periode, niks aan!

    Ans Dekker-Martis
    Geja Staal Dat maakt het wel ingewikkeld allemaal. Dit had ik verder nog niet gemaakt, ik kwam bijna nergens... ik ging wel naar buiten en deed de boodschappen, maar verder weinig voordat ik de prikken binnen had.
    Nu kwam het even op een verkeerd ent, anders had ik het gewoon even afgewacht.

    Geja Staal
    Ans Dekker-Martis en nu …. alles weer onder controle?

    Ans Dekker-Martis
    Ja, Edwin heeft het niet.... dus ik ook niet en Geurtje mag bijna weer werken. Dus alles is weer 'gewoon' We zijn alledrie volledig ingeënt, dus de kans dat we flink ziek zouden worden was klein, maar we willen ook niemand besmetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ans Dekker-Martis
    Maar ik was wel blij dat ik een thuistest in huis had.

    Geja Staal
    Ans Dekker-Martis wil ik wel geloven…. en sterkte met de familie in Arnhem!🌻

    Bedankt.... gelukkig viel dat ook mee.

    Susanne Bout
    Wij hebben ook maanden geleden al ontdekt wat een gedoe het is als iemand in je omgeving (misschien) corona heeft. Er zijn dan zoveel scenario's wat je rekening mee moet houden. Het zijn dan meestal zo'n 5 dagen van onzekerheid. Dat lees ik hier bij jou ook. Wat een gedoe! Maar goed, het was gelukkig negatief, en dat is positief in deze tijd.
    Ik verwacht ook een piek in september. Ik blijf voorzichtig.

    Ans Dekker-Martis
    Susanne Bout Als ik geen enkele afspraak had gehad of alleen iets onbelangrijks dan zou het geen probleem zijn...... vooral niet omdat we ingeënt zijn, maar dit zeg ik liever niet af, het is meteen zo'n geregel! En die tweede test van Edwin was de dag voor het bloedprikken, toen ik het hoorde al avond...... dan kan je niks..... niet bellen want ze zijn al naar huis. Een heel ongelukkig moment, maar gelukkig had ik die thuistest. Misschien niet 100% betrouwbaar, maar ik was er mee gered!
    Ja, die piek zie ik ook aankomen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Susanne Bout
    Ans Dekker-Martis Een zelftest geeft maar 70% zekerheid, schijnt, maar het is inderdaad een goede indicatie. Tja, je moet toch wat he?

    Ans Dekker-Martis:
    Susanne Bout, als de kans toch al klein is dan vind ik dat voldoende. als er geen tijd meer is voor een andere test. Achteraf was Edwin 2x negatief, dus dan kan ik er wel van uitgaan dat ik het via hem niet kreeg, dus dan is die test achteraf gezien een extra 'bewijs'.
    Ik voelde mij ook prima en ik krijg al koorts als ik moe ben, dus ook dat maakte het onwaarschijnlijk dat ik besmet was.... maar dat alleen is natuurlijk nooit voldoende!


    Yvonne Willen
    Dat is spannend ja, wachten op de uitslag, wel niet....hier ook al een paar keer meegemaakt. En ook wij zijn gevaccineerd, maar je wilt toch niet besmettelijk zijn voor een ander. Wij letten nog steeds goed op, houden afstand, gebruiken waar nodig mondkapje. Gelukkig is het bij jullie met een sisser afgelopen, hoop dat Geurtje weer wat ruikt? Dat kan best lang duren geloof ik.

    Ans Dekker-Martis
    Yvonne Willen Het is gewoon onhandig. Als de kans heel klein is moet je er toch rekening mee houden dat je besmet bent. Het scheelde natuurlijk dat ik Geurtje niet meer gezien nadat zij besmet raakte, dus het zou via Edwin moeten zijn. Het is niet altijd meteen al te zien bij een test, dus toen hij ging hoesten etc. kon het toch nog een besmetting zijn.... maar na een tweede keer negatief en ik een zelftest negatief mag ik toch aannemen dat het goed is. We weten waar de besmetting vandaan kwam en wanneer, dat maakt het wat duidelijker .
    Geurtje heeft haar reuk deels terug, dat is best wel snel. Ik ken iemand die vorig jaar besmet was, flink ziek werd en nog steeds niets ruikt. En dat is een jong persoon, onder de 18. Zij was niet zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moest, maar ze had het flink te pakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geurtje Hendrika Witte
    Ik mag morgen weer werken, vanmorgen een goedkeuring gehad van de Ggd en mijn huisarts.
    Yeahhh
    Helaas blijft corona 8 weken leven in je leven.

    Geurtje Hendrika Witte
    Gelukkig, dat is in elk geval achter de rug!
    Blij dat je er niet veel last van had verder, al blijft het natuurlijk heel vervelend, zowel het gedoe er omheen als het niet goed kunnen ruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geurtje Hendrika Witte
    Ans Dekker-Martis
    Ja ik kreeg ineens een probleem erbij mijn allergie speelt nu 10 x erger op omdat ik de hele dag tussen de katten zit en ik had nieuwe allergie pillen gekregen wat blijkbaar averechts helpt.
    Dus ik moest extra bij de ggd en dokter advies vragen.
    Dus gestopt met die pillen en nu weer terug op de oude pillen.

    Ans Dekker-Martis
    Geurtje Hendrika Witte Jeetje, dat is ook niet leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Eind goed al goed, coronagevaar geweken.
    Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakte, het is ook zo vervelend allemaal en we weten niet van te voren hoe we reageren op een besmetting.
    Nu terug in je eigen bedoening, is ook weer lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja, gelukkig viel het allemaal mee, maar je kan geen risico nemen door gewoon alles door te laten gaan. Gelukkig kon dat toch, maar dat wist ik pas laat.

    BeantwoordenVerwijderen