Zoeken in deze blog

zondag 29 augustus 2021

Grabbelen en dubbel dippen.


Gewoonlijk heb ik geen moeite met een snoeppot of chipsbak waar iedereen in grabbelt, tenzij er iemand bij is die gore handen heeft, maar dat is gelukkig niet vaak het geval. Natuurlijk kan er iemand zijn die zijn/haar handen niet wast, dat is niet altijd te zien.... maar ja, ik denk daar nooit zo over na en al te precies is ook niet altijd goed. 
Bij een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid staan er dus altijd gewoon bakken op tafel waar iedereen in kan graaien.




In coronatijd ligt het toch wat anders, niet dat ik het zelf een groot probleem vind, maar toch........ het is denk ik aardiger naar mijn gasten toe als ik het eens anders doe..... allemaal bakjes maken met lekkers.... kleine bakjes voor zoetigheid, grotere voor chips e.d. , nootjes weer wat kleiner.....  dan kan iedereen bakjes pakken met iets van zijn of haar smaak. Worst en kaas e.d. krijgen allemaal een stokje, zodat daar ook niemand met zijn vingers aan hoeft te zitten.......  volgens mij is dat wel een goed idee. 

Aan de andere kant.... wordt dat wel begrepen? 
Ooit dacht ik eens tubes mosterd e.d. neer te leggen zodat niemand meer hoefde te 'dubbeldippen',  want dat vind ik dan weer wel goor...... dus tubes, dan kan iedereen goed doseren en kan niemand dubbeldippen.... hooguit tweemaal iets opspuiten, maar dat is geen probleem. 
Goed plan toch? Ik draaide mij net even om toen een hulpvaardige gast de tube half leegspoot op het bord met lekkers..... veel handiger. 😉

 Toast maak ik nooit klaar..... dat wordt zo snel slap, ik zet liever een schaaltje toast neer en wat salades en smeersels erbij zodat mensen het zelf kunnen doen..... kunnen ze ook zelf kiezen of ze het dun of dik belegd willen hebben. Ook hiermee is iemand soms zeer behulpzaam door een bord vol klaar te maken en daar mee rond te gaan...... veel handiger.😉
Ook met andere dingen overkomt mij dat.... denk ik het goed te doen maar denken andere mensen er blijkbaar anders over. 
Ooit richtte ik een zaaltje in voor een groep mensen...... geen heel grote groep en ik vond het leuk om de tafels zo neer te zetten dat er meerdere groepjes waren.... wel steeds twee tafels tegen elkaar, zodat er 8 mensen aan konden zitten, 2 aan elke kant. Stond heel gezellig vond ik zelf. 
Ik had er wel voor gezorgd dat er wat meer stoelen waren dan mensen, zodat het eenvoudig was om af en toe ergens anders te gaan zitten, zodat iedereen met iedereen kon praten.  
Het buffet stond klaar en ineens werden de tafels tegen elkaar geschoven, maar dan wel steeds met die twee tafels tegelijk, daardoor waren er ineens veel minder zitplaatsen. Veel handiger 😉,
 De mensen waar geen plaats meer voor was maakten er geen probleem van en gingen aan de kant zitten aan een tafeltje (zonder tafelkleed e.d.) en de rest zag dat niet.... maar dit was dus niet wat ik bedoelde. 
Daarom vraag ik mij af of het met kleine bakjes gaat lukken.... misschien ziet iemand ergens een schaal en kiepert alle kleine bakjes daarboven om... veel handiger. 😉





Toch denk ik dat ik dit jaar geen grote schalen neerzet.......  ik zie wel hoe daarop gereageerd word.
Ik zal denk ik ook wat andere dingen neerzetten dan ik meestal doe... ik denk dat ik de toast maar oversla, nu eens een keertje niet...... ik heb nog ruim een maand, dus ik kan er nog over nadenken.
Misschien vindt niemand het een probleem om in een schaal te graaien, maar al is er maar eentje tussen die dat wel vervelend vind dan zou dit de oplossing kunnen zijn. En iemand die liever voorzichtig is wil ik graag rekening mee houden. Ik heb meer respect voor mensen die voorzichtig zijn dan voor mensen die nergens rekening mee willen houden.
Ik heb er ook alle begrip voor als iemand liever nog niet komt (sowieso is het geen verplichting om te komen), voor niet iedereen voelt dat veilig genoeg..... dat begrijp ik best. Iemand die goed gezond is en nooit iets heeft zal er over het algemeen minder moeite mee hebben, maar mensen met een zwakkere gezondheid en die al vaker flink ziek zijn geweest van 'normale' dingen waar een ander nauwelijks last van heeft denken meestal toch wat langer na over wat wel en niet veilig is. 

Ik weet verder ook nog niet hoe het loopt..... dat hangt van de besmettingen af. 
Maar ik weet nu wel zeker dat ik het 2 dagen vier.... op zaterdag (mijn echte verjaardag) en zondag. .... dan zal het waarschijnlijk wat meer verspreid komen (hoop ik). Vorig jaar was het ook over twee dagen verdeeld, maar toen kwamen er maar weinig mensen en ze mochten niet tegelijk komen, dus alleen volgens afspraak (niet helemaal mijn stijl, maar ja.... zo kon ik het toch nog een beetje vieren). 
Ik hou er ook niet van om mijn verjaardag bijvoorbeeld alleen tussen 16.00 en 20.00 te vieren of zoiets.... ik vind dat zo dwingend.....ik ga er vanuit dat ze komen om mij een plezier te doen en daar ga ik geen eisen aan stellen, tenzij er een heel goede reden voor is. 
Ik heb er ook nooit moeite mee als mensen liever op een andere dag komen..... maakt niet uit of daar een reden voor is. 
Maar vieren doe ik het altijd op de dag zelf, wie niet kan komt maar een andere keer of komt niet ..... ik geloof dat ik het 2 keer heb moeten verzetten (soms kan het even niet anders) en 1 keer heb ik het niet gevierd omdat mijn huis toen gerenoveerd werd. Tijdens die renovatie zag ik het echt niet zitten...... ik had rondom steigers (rond het hele blok), de ene dag werden de voegen uit de muur vervangen (met heel veel lawaai), de andere keer moesten ramen en deuren open, stof van het schuren, ramen werden vervangen.... dus vaak mensen voor het raam wat toch wat minder vrij voelt etc. Ik wist nooit ver van tevoren wanneer er wat gedaan werd..... en de lawaaiige dingen waren vrijwel net zo storend als ze bij mij bezig waren als bij de buren. 
Ik zag het al voor mij.... visite met oordoppen in..... gebak op tafel, ramen en deuren open, schilders zijn aan het schuren..... één windvlaag en het gebak zit onder het schuursel. 
Ik heb het een klein beetje gevierd met de mensen die bij mij aan het werk waren die dag...... bij de koffie en thee kregen ze wat lekkers. Ze zijn hier 12 weken bezig geweest (de planning was 6 weken)..... ik kende ze ondertussen allemaal!  

In elk geval heb ik de bakjes die ik wil gebruiken al in huis..... ik denk altijd al bijtijds over dit soort dingen na zodat niet alles op het nippertje nog geregeld moet worden. En als ik van gedachten verander komen ze een andere keer wel van pas. Een goed doordacht plan werkt vaak het beste..... hoop ik. 😂



5 opmerkingen:

  1. Elisabeth van der Ark
    Dubbeldippers vind ik echt gore mensen. Bah. Ik ben zelf niet meer zo van het grabbelen in bakjes. Je zou kleine bakjes kunnen plaatsen met het lekkers erin. Hoe ouder ik word, hoe viezer ik het vind.

    Ans Dekker-Martis
    Dat was ik van plan, er zijn van die kleine houten 'schuitjes' te koop.... in verschillende maten..... eigenlijk wegwerp, maar ook prima af te wassen. Daartussen heb kan ik nog amuseschaaltjes zetten met 2 bonbons of zo erop. Alles op een groot rond blad..... moet lukken.
    Dubbeldippen heb ik altijd goor gevonden.

    Elisabeth van der Ark
    Ans Dekker-Martis inderdaad de action verkoopt die dingen. Dacht ik. Staat nog gezellig ook op tafel.

    Ans Dekker-Martis
    Ze hebben ze hier bij Deen ook (zolang de voorraad strekt, want Deen hier wordt binnenkort AH). Ik heb al een voorraadje ingeslagen. Volgens mij heeft Action ze inderdaad ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, mensen worden niet zo gauw ziek. Zelf heb ik niet vaak sausjes, ook toen we nog een grote kring hadden werd er veel minder op tafel gezet, het was meer droogvoer. Hoogstens voor de toastjes waren er een paar smeersels en die stonden op een apart bord bij elkaar met elk hun eigen lepel.
    Kleine bakjes waren er voor pinda's, lastige dingen dus die deden we weg, dan maar geen pinda's. Wel schaaltjes druiven, als ze te verkrijgen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Schaaltjes druiven had ik kort geleden op tafel staan.
    Nee, ze worden misschien niet zo snel ziek, maar ik wil toch het risico niet lopen en misschien zijn er mensen die liever niet grabbelen en daar wil ik graag rekening mee houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat begrijp ik, maar ik zag nooit anders bij anderen dus deed ik het na.
    Bij pa en moe thuis stond alleen kaas en worst op tafel met prikkers erin, meer was ik niet gewend.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb meestal wat veel staan, maar ik merk wel dat de mensen steeds minder eten. Tegenwoordig heb ik ook rauwkost staan, daar zijn ook liefhebbers voor

    BeantwoordenVerwijderen