Zoeken in deze blog

zaterdag 14 augustus 2021

Nuttige handwerken

 Nog even over links...... volgens mij heb ik op school links leren breien! Ik weet het niet zeker, want het is al bijna 60 jaar geleden, maar ik meen mij te herinneren dat juf Klaver (bij velen hier bekend) haar best deed het mij links te leren. Eigenlijk weet ik niet of het veel uitmaakt, geen idee of dat handiger is, want je doet met beide handen iets anders en ik denk dat dat andersom dan ook wel te leren valt, maar wel goed dat ze het in elk geval probeerde. Veters strikken is ook zoiets..... geen idee of ik dat links of rechts geleerd heb. 
Nou was mijn eerste breisel niet echt een succes...... het roze poppensjaaltje had een eigenaardig model..... ik begon met 10 steken en eindigde met 31......  maar het laatste stuk ging wel soepeler (na een jaar!!!).
Ik zat ondertussen in een andere klas en vroeg of ik mocht stoppen..... waarop de juf verbaasd vroeg wat het eigenlijk moest voorstellen.  Volgens mij was mij volgende klus een lichtgroen poppentasje met een gehaakt hengsel eraan. Volgens mij nog in dezelfde klas was mijn volgende werkstuk een bal.... met 4 pennen! In drie kleuren..... rood, blauw en geel. (Gek dat ik dat allemaal nog zo goed weet)
We leerden ook naaien en borduren..... ik borduurde een merklap...... en naaide een 'naaldenboekje'. 
De merklap heb ik nog ... en die van mijn oma. Het naaldenboekje heb ik niet meer.
Borduren en breien vond ik wel leuk toen ik de slag te pakken had..... het naaien vond ik minder geslaagd. Haken heb ik nauwelijks geleerd, alleen een koordje haken, maar dat is al een goede basis en met behulp van een boek heb ik toch ooit gordijntjes gehaakt. 
Andere knutselwerkjes vond ik ook wel leuk, wij maakten in de derde klas een paardje van touw (met ijzerdraad erin). De delen werden aan elkaar gezet met raffia en volgens mij zat er ook een rand raffia om de poten. De techniek die daarvoor gebruikt werd gebruik ik nog steeds zo nu en dan..... een lelijk randje ergens van verdoezelen of iets saais wat opvrolijken kan met gekleurd draad dat ik er omheen wind op dezelfde manier al ik dat met de raffia deed (lusje maken, draad/raffia er omheen wikkelen, uiteinde door lusje halen, lusje samen met dat uiteinde naar binnen trekken). Bedankt juf..... daar heb ik wat aan gehad.... het paardje vond ik erg leuk, ik heb het jaren gehad! (en als het niet verkleurd was en lelijk werd zou ik het nog steeds hebben) 

Toch leek het mij geweldig om kleding te kunnen maken en toen ik een jaar of 16 was ging ik 'bij de nonnen' op naailes, want daar kon je dat goed leren. Tsja...... dan moet je wel enig talent hebben. 
Ik begin met een donkergroene rok..... die lukte nog wel met de nodige hulp. De blouse die daarna volgde was een drama...... alles ging verkeerd, manchetten verkeerd om..... ik deed het al fout voor een ander mij kon corrigeren. De lol was er snel af. Het verbaasde veel mensen dat het niet lukte, ik maakte altijd zulke leuke kleding voor mijn Barbie ..... maar ja, dat hoefde niet lekker te zitten en ik gebruikte vaak vilt, dat hoef je niet af te werken, dat rafelt niet! Nog steeds doe ik dat, maar nu voor de poppetjes van mijn poppenhuis..... ook wel andere stof, dan maar wat rafels, maar meestal vilt. Het is mij te priegelig om dat nauwkeurig te doen. Met naaimachines ben ik nooit handig geweest, dus het gaat op de hand, maar het liefst naai ik helemaal niet. 
Van de week heb ik nog een paar poppen kleding gegeven zonder naaiwerk. 2 jurkjes van vilt en 2 van andere stof, lintje erom heen en het lijkt wat (in mijn ogen in elk geval). Ze bewegen niet, dat scheelt! 





 
Ik had ze naakt gekregen en het werd nu toch wel eens tijd dat ze niet langer als nudist bij het huis stonden/zaten. 2 hebben beweegbare knieën en zelfs armen die naar opzij kunnen, dus die kunnen echt zitten, maar met kleren aan is toch mooier! Ik heb nu eigenlijk poppetjes genoeg, dus ik zoek minder fanatiek, maar als ik poppen vind met beweegbare knieën (ellebogen, polsen, voeten etc.) dan word ik toch wel blij en dan nog het liefst van 16 tot 18 cm. , maar kleiner is ook goed (maar daar zijn er meer van, die andere maat komt minder voor). En de mannen zijn ver in de minderheid, dus daar zoek ik nog wel naar. Dus ik kijk nog wel als ik poppetjes zie, maar koop minder snel..... maar soms zijn ze zo leuk dat ik toch koop (vooral op rommelmarkten en kringloopwinkels, maar daar ben ik lang niet geweest), dan hebben ze toch iets waardoor ze anders zijn. In het begin had ik vrijwel alleen blondines, dus andere kleuren haar was erg leuk.... ik heb nu zelfs rood haar! 

Maar toch had ik altijd nog het idee..... als ik kinderen heb... en dan vooral dochters, dan lukt het vast wel om kleding te naaien, voor meisjes zijn op een simpele manier wel dingen te maken en als dat lukt krijg ik de smaak misschien te pakken..... maar ik kreeg alleen een zoon. 
Een vriendin wist raad..... zij was handig met naald en draad! Ik kocht stof voor twee broekjes en zij knipte ze allebei voor mij...... het werden broekjes met elastiek erin en een nepgulp. 
De eerste naaide zij in elkaar waarbij ik goed moest opletten.... zij legde alles uit..... ook hoe ik dingen handiger kon doen (kijk, je kan het zo doen, maar dit werkt handiger en sneller)..... binnenkant been in één keer door van het ene been naar het andere ...hoppa, zo klaar. Goed meegekeken? Het andere broekje zet je thuis maar in elkaar! Succes! 
Vol goede moed begon ik. O ja, en dan moest dit zo aan elkaar...... huh? Zo zag het er bij Carry niet uit! 
Dit werd een rokje i.p.v. een broek, ik had het verkeerd in elkaar gezet. 
Na een keer of wat uithalen is het gelukt..... hij heeft de broekjes veel gedragen, maar het gaf mij niet het gevoel dat ik handig was met naald en draad. 

En links..... sommige dingen zijn links echt lastiger...... ik heb een hekel aan juslepels, pannen en schaaltjes met 1 schenktuitje..... aan de verkeerde kant! Dat is links echt niet te doen en rechts ben ik gewoon minder handig. Gelukkig zijn ze er ook met aan 2 kanten een tuitje/schenkopening. Messen zijn gewoonlijk voor rechtshandigen, maar schilmesjes waren altijd voor beiden........ helaas, de laatste tijd zie ik regelmatig schilmesjes die voor rechts zijn en juist met schillen is dat lastig.... dat moet toch redelijk nauwkeurig zijn. Mijn brood doorsnijden met een rechtshandig mes is geen probleem, maar schillen is een stuk lastiger. 

Iets anders..... geen drama, maar toch..... de poortjes bij de stations van het ov...... ik moet rechts inchecken en ik kom altijd aanlopen met de kaart in mijn linkerhand..... ik heb steeds net op tijd door dat ik niet links moet inchecken, want dan gaat het poortje ernaast open! Op een helder moment denk ik er wel eens op tijd aan om het pasje tijdig in mijn rechterhand te houden.
Bij roltrappen stond wel eens 'rechts staan, links gaan'.... zodat mensen konden inhalen...... maar ik houd mij graag links vast, dat voelt beter.... vooral als ik nog het één en ander mee te slepen heb.  Ik denk dat het er nu nergens meer staat..... want dat kan niet met 1 1/2 meter. Ik snap best dat niet overal rekening mee gehouden kan worden, maar sommige dingen zijn zo simpel op te lossen...... zoals die schilmesjes die voor zowel links- als rechtshandigen geschikt waren. Als ze met mij rekening moeten houden dan mag er ook niks hoog staan..... dat kan gewoon niet, dus ik snap best dat ook voor linkshandigen niet alles aangepast kan worden, maar een beetje meer nadenken zou fijn zijn.
 Er zou eigenlijk een museum of zoiets moeten zijn waar alles linkshandig is en waar rechtshandigen kunnen ontdekken dat eenvoudige dingen soms niet te doen zijn. Ik wil ze wel eens zien stuntelen. Sommige dingen zijn best aan te leren met de andere hand, maar niet alles zal lukken.... nou ja, met veel geduld zal het uiteindelijk misschien lukken..... maar dat kan jaren duren en ik betwijfel of het allemaal echt goed gaat.... net zo goed als links.  

Gelukkig mocht ik op school gewoon links schrijven! 


2 opmerkingen:

  1. Kan lastig zijn soms, dat linkse. Maar juist in serviezen en bestek zijn er linkse voorwerpen, ook schaaltjes en pannen met twee tuitjes. Op google zal het wel te vinden zijn.
    Van links breien had ik nooit gehoord, je moet hoe dan ook met beide handen bezig zijn, zoals je zelf al zei.
    Je komt best veel moeilijk dingen tegen.
    Het blijft in ieder geval allemaal anders, ik zag het bij de zonen die beide links zijn.
    Met de muis werken ze rechts, automatisch aangeleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt, er zijn pannen e.d. met 2 tuitjes..... ik heb een steelpan met twee tuiten...... maar soms zie ik iets leuks en dan heb ik er niets aan. Er is dan gewoon minder keuze.
    Van de schilmesjes vind ik het jammer, die kon ik altijd kopen zonder te kijken, altijd goed, aan beide zijden gelijk. Nu moet ik daar wel op gaan letten, maar die dingen zitten vaak ik een verpakking waarbij het niet goed te zien is.
    Ik had ook het idee dat breien niet veel verschil maakt... maar in gedachten zie ik nog voor mij hoe zij moest nadenken omdat het gewone er zo ingebakken zat.
    Ik gebruik geen losse muis, maar een touchpad op mijn laptop en dat kan ik links en rechts.

    BeantwoordenVerwijderen