Zoeken in deze blog

dinsdag 10 augustus 2021

Dromen

 Nog steeds kijk ik huizen, maar ik word steeds kritischer. Steeds vaker keur ik huizen die vele miljoenen moeten kosten af. Niet vanwege de prijs (elk huis is voor mij onbetaalbaar), maar het staat op de verkeerde plek, het blijkt zelfs voor mij nog te groot te kunnen zijn, er moet nog teveel aan geklust worden en het energielabel staat mij niet aan!
Mooie oude huizen hebben vaak een slecht energielabel en zeker bij een groot huis gaat het dan veel geld kosten om het huis een beetje warm te houden. 
Ik merk dat ik veel stijlen mooi vind, oude huizen, maar ook heel moderne huizen. 
Maar ik heb ook gemerkt dat ik toch wel graag water wil kunnen zien! En dan bedoel ik niet een klein vijvertje in de tuin, maar echt water.... een meer, een rivier, de zee! 
Een huis aan de rand van het bos vind ik steeds minder aantrekkelijk, ik wil water zien en een wijds uitzicht, een polderlandschap is ook prima. Er mag bos in de buurt zijn, ik vind een bos ook prachtig en ik hou van bomen..... mooie oude bomen heb ik iets mee, maar dat hoeft niet teveel rondom mijn huis, ik wil verder weg kunnen kijken. Ik denk ook dat ik dan letterlijk door de bomen het bos niet meer zie..... maar ook andere dingen niet. 

Ik zag een groot huis bij de Noordzee, met eigen zwembad en zicht op zee, op de duinen....... voor nog geen 6 miljoen! Oké, het energielabel is niet optimaal, maar het kan erger. Een eigen zwembad erbij, wow..... heerlijk! Wel buiten, maar het kan verwarmd worden, dus 's morgens even een paar baantjes trekken om wakker te worden kan in een groot deel van het jaar Het strand is heel dichtbij. Ik ben geen strandmens...... ik hou wel van strand om over te wandelen en naar de zee te staren, maar ik hou niet van het strand om de hele dag in de zon te liggen bakken...ik hou sowieso niet van bakken in de zon, ook niet in mijn tuintje. Ik zit graag in het vroege voorjaarszonnetje en als het bewolkt is maar het zonnetje er duidelijk probeert door te komen.... dat vind ik heerlijk, maar verder niet..... ze zullen mij in het hoogseizoen niet vaak op het strand zien, hooguit tegen zonsondergang of op een regenachtige dag.  Maar vanuit huis het strand en de zee zien...... geweldig! Zo rustgevend, het water is altijd in beweging, het lijkt steeds van kleur te veranderen..... het weerspiegeld het weer. Hier kijk ik graag op de dijk over de Gouwzee/ het IJsselmeer....... dat is vaak rustig water, vooral als ik daar sta want dat gebeurt vooral op warme zomerse dagen, dan is het heerlijk om daar even uit te waaien.
Dat is natuurlijk heel wat anders dan de Noordzee met de branding en eb en vloed. Bij de Noordzee hoor en ruik je de zee ook...... heerlijk! 
Ik moet nog even sparen, ik denk dat ik al 1 deur kan kopen. 

Dromen kunnen bedrog zijn, maar ik vind het heerlijk om te dromen.... dromen van het onmogelijke en zeer onwaarschijnlijke.  Fantaseren over hoe het zou kunnen zijn..... maar toch ook tevreden zijn met wat ik wel heb. Bedenken hoe ik het zou inrichten.......zo leuk! De inrichting bekijken zoals het nu is..... en ideeën opdoen.
Hier is niet veel te koop meer...... bijna alles is al 'onder voorbehoud' verkocht...... ook huizen die al jaren te koop stonden. Alle huizen hier die ik graag zou willen kopen als ik een flinke prijs win zijn allemaal verkocht. Maar er komt vast wel weer een huis om over te dromen. Als ik die flinke prijs ooit win wil ik alleen een huis kopen als ik er flink op vooruit ga. Ik heb hier een ruim uitzicht en dat vind ik heel belangrijk! Ik heb daar natuurlijk geluk mee gehad! Het verveelt nooit.... tijdens de lockdowns was ik toch vaker thuis en eigenlijk nog steeds.... ik wandel wel veel en ik ga wel weer wat vaker ergens naartoe, maar ik ben nog steeds wat vaker thuis dan voor die tijd. Ik merk dat dan mijn uitzicht belangrijker is..... ik voel mij nooit opgesloten in mijn eigen huis. Ik heb dan ook nog het geluk dat ik aan de voorkant ook redelijk vrij uitzicht heb...... stukje straat, paar parkeerplaatsen, stoep en dan een grasveldje..... dan weer straat en dan pas huizen.... met voortuin, dus het huis zelf nog iets verder weg, die kijken vanuit huis niet bij mij op tafel. De rij huizen langs het grasveld staan net ver genoeg naar opzij om er niet recht tegenaan te kijken. En achter kijk ik dus echt ver weg..... het geeft een vrij gevoel. De weg met voorbijrijdende auto's stoort mij niet.... het geluid is alleen vervelend als er een motorclub voorbijkomt. En het leeft, er is beweging, er gebeurt wat. 
Een mooi uitzicht wil ik dus en graag een groot huis, vrijstaand, maar ik wil wel in de bewoonde wereld wonen..... ik wil wel buren hebben.... geen buren waar ik op de fiets naartoe moet. En heel graag dus bij water,  maar met een wijds uitzicht over weilanden ben ik ook al blij! 
Ik ben helemaal niet veeleisend hoor 😂 maar als huizen miljoenen gaan kosten mag ik best veeleisend zijn vind ik. In zo'n huis wil ik bijvoorbeeld geen vlizotrap..... ik heb een hekel aan vlizotrappen..... tenzij het een volautomatische vlizotrap is met trapleuning..... één druk op de knop en hij ontvouwt zich..... dan mag het! (Ze bestaan!!!) Maar als ik op een stoel moet staan om bij het touwtje te kunnen  vind ik het geen succes! 

Kort geleden zag ik een huis voor Edwin in Arnhem. Gewoon een erg leuk huis, een andere indeling dan gebruikelijk is. Veel groter dan hij nu heeft, dus ruimte voor al zijn spullen. Ook wat groter dan mijn huis, maar nog wel een normaal formaat. Niet ver van de plek waar hij nu woont. Ik vond het echt een huis voor Edwin en in gedachten hielp ik al met de inrichting 😂... ik zag het helemaal zitten. Te duur natuurlijk, de prijzen rijzen de pan uit..... zelfs kleine huizen zijn te duur, ook daar! wat nu goedkoop is wat nog niet zo lang geleden duur!
Het huis waar hij nu woont is een huurwoning en heeft ook een niet-gangbare indeling en is erg klein. Hij heeft een piepkleine douchecel bij zijn slaapkamer en de deur van de douchecel is ook de deur van de slaapkamer.... Dus als zijn slaapkamerdeur open staat met een hoek van 90 graden, dan is zijn douchecel  dicht.... en omgekeerd 😂. 
Zijn huiskamer is ook erg klein, maar doordat er in het verlengde een gang is naar slaapkamer en kelder en naar links een doorgang naar de keuken voelt het of hij iets groter is. De kamer is nauwelijks breder dan een 3-zitsbank. Zijn voordeur is in de keuken...... tussen keuken en huiskamer zijn muren waarachter de trappen zijn voor de beide bovenwoningen..... tussen de ramen van de kamer en de keuken zitten dus 2 voordeuren die niet van hem zijn..... dat werkt verwarrend en een pakjesbezorger gooit wel eens een pakje door het bovenlicht als er niet open wordt gedaan..... en dan vindt Edwin dus een pakje op de bank voor de bovenburen en ook al eens achter de bank (dat lag er waarschijnlijk al wat langer). Ik vind het wel een leuk huis, maar jammer dat het zo klein is..... het zou één groot huis moeten zijn, zonder achter- en bovenburen, dan is er ruimte. Nog steeds is er dan geen schuur of zoiets, maar dan zijn er meer mogelijkheden om daar een plek voor te reserveren. 
Wat minder leuk is is dat zijn thermostaat bij de achterburen zit, de stoppen snel doorslaan (heel erg uitkijken wat er tegelijk aangezet wordt) en de stoppenkast bij de bovenburen zit. Dat is ronduit lastig!
Edwin houd wel van anders dan gebruikelijk, dus het huis dat ik voor hem zag was echt iets voor hem, maar ja..... nu die grote prijs nog winnen en hopen dat het dan nog te koop is 😂.









3 opmerkingen:

  1. Yvonne Willen
    Je beschrijft je dromen mooi. Ach js, als we die grote prijs winnen. Met water heb ik niet echt iets, hoewel ik snap wat je bedoelt. Maar van me af kunnen kijken vind ik heel belangrijk, en in een dorp, zou nooit meer in een stad willen wonen.


    Ans Dekker-Martis
    Ik vind een bos prachtig, maar niet in mijn achtertuin, dan vind ik een paar mooie oude bomen genoeg.
    Als ik in een grotere stad zou wonen dan toch zeker aan de rand.... niet middenin de drukte.
    Een grote stad dichtbij is wel fijn..... met ov zit ik hier in 20 minuten in Amsterdam, terwijl hier nog volop gelegenheid is om rustig te fietsen of te wandelen op rustige plekken.
    Het ver weg kunnen kijken vind ik echt belangrijk, maar als er dan ook nog water is is het helemaal geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dromen zijn best leuk, af en toe.
    Met de staatsloterij had ik 7 euro, die stop ik in het dromenpotje. Heb ik alvast een tegel voor het tuinpaadje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hahaha, ik had 6,50..... meer dan ik gewend ben ( ik het twee 1/5 loten). Als is zo'n mooi huis zie fantaseer ik daar verder over.

    BeantwoordenVerwijderen