Zoeken in deze blog

dinsdag 3 augustus 2021

Gezeur over woorden en meer

Ja, ik vind het gezeur om niks.... de ophef over de tram van Den Haag naar Scheveningen. 
Een tram met vrolijke zonnige plaatjes erop....... en het wordt de bikinilijn genoemd.
Ik vind het een leuke vondst! Maar nee, het is seksistisch, dat mag niet, dat kan niet! 
We mogen blijkbaar al niet meer lachen ook!
Bikinilijn



Je durft je mond tegenwoordig amper meer open te doen, bijna overal wordt wel weer iets achter gezocht.
We mogen geen jodekoeken meer eten maar odekoeken (het is een Joods recept..... mogen we dat niet meer weten? Dat vind ik pas slecht.... een recept hebben en niet duidelijk maken waar het vandaan komt! (Maak er dan ode aan de jodenkoeken van 😂), we eten geen negerzoenen meer maar zoenen (en ineens vind ik ze minder lekker!), 
Bij het woord 'oud' (voor personen) beginnen sommige mensen te steigeren want je bent zo oud als je je voelt (volgens mij kan je iemand van 80 onmogelijk jong noemen, misschien wel jong van geest). 
We zijn niet dik meer maar gezet, stevig of volslank (sorry, maar ik ben toch echt gewoon dik!) en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 
En nu mag in de ogen van sommige mensen de bikinilijn dus ook niet...... seksistisch..... pfffff...... laten de mensen dan eerst maar eens ophouden met alles 'kut' te noemen. Dat vind ik dus niet kunnen..... nog niet eens vanwege evt. seksisme, maar ik vind het gewoon onfatsoenlijk. Het wordt te pas en te onpas gebruikt en daar krijg je ook nog eens rare woorden door..... ik hoorde iemand zeggen: "Wat een kutkammetje".....ik kan het dan niet laten en vraag vriendelijk: "Zijn daar dan ook al kammetjes voor?" Of "kutkind" en dan zeg ik natuurlijk "o, het is een meisje!" 
Dat is met meer woorden die ineens 'ín' zijn, ooit was alles 'vet' en had ik het volgende gesprek met iemand:
"Die heeft echt vet lang haar!" 
"Dan moet hij het wassen"/
"Ja, maar echt, het is vet lang!" 
"Daarom zeg ik, dan moet hij het wassen". 
Het duurde lang voor het doordrong.

Bij speelgoed mag niet meer staan of het voor een jongen of een meisje is...... ik snap best dat kinderen overal mee moeten kunnen spelen, maar er is nou eenmaal speelgoed dat vaker door meisjes gebruikt wordt dan door jongens en andersom....... nou weten de mensen dat zelf ook wel over het algemeen, dus het is niet nodig om dat erbij te zetten.... maar is het nou echt zo erg als het er per ongeluk een keer wel bij staat? 
Ik ben het er wel mee eens dat er niet teveel nadruk gelegd moet worden op jongens- of meisjesspeelgoed, maar krampachtig het willen vermijden is naar mijn idee ook niet goed. Foto's in een folder van alleen jongens die met de poppen spelen (zijn dat poppenvadertjes?) of meisjes die alleen met auto's spelen vind ik ook overdreven. 
Bij kleding vind ik wel dat het er bij moet blijven staan of het voor mannen of vrouwen is, mannen en vrouwen hebben over het algemeen een ander model en dus past het niet altijd goed als je het op de andere afdeling koopt. Prima als mensen het wel passen en willen dragen, maar als ik herenshirts koop dan zitten die aan de bovenkant toch echt veel te krap, dus ik wil graag weten of het voor mannen of vrouwen is. 

Er zou bij de geboorte niet meer aangegeven moeten worden of het een jongen of een meisje is. Zucht....  gaan we nu niet echt te ver?  De meeste mensen blijven bij het geslacht wat ze bij de geboorte zijn, wat ze aan uiterlijke kenmerken hebben. Het is mooi dat mensen die zich van het andere geslacht voelen daar nu iets aan kunnen doen.... want echt, het lijkt mij vreselijk als je in het verkeerde lichaam zit. Het is allemaal nogal ingrijpend, dus dat doe je echt niet zomaar! Het moet dan wel eenvoudig zijn om in de papieren ook je geslacht (en evt. naam) te veranderen. Ik meen dat dat tegenwoordig al een stuk eenvoudiger is, eerder was dat een groot probleem en dat is niet goed....ik weet niet of het nu eenvoudig genoeg is, maar dat zou het in elk geval wel moeten zijn.
Een jaar of 20 geleden vond ik het nog moeilijk als mensen van geslacht wilden veranderen (of eigenlijk is dat verbeteren).... ik snapte het probleem en vond het goed dat er iets aan gedaan kon worden, maar diep in mijn hart zou ik er toen nog wel moeite mee gehad hebben als het over mijn kind ging. Natuurlijk zou ik hem op alle mogelijke manieren helpen en steunen, maar het zou wel even slikken zijn. Ondertussen ken ik steeds meer mensen die van geslacht veranderd zijn of het willen, het wordt normaler, het voelt ook normaler...... gelukkig! Ik zou er nu veel minder moeite mee hebben, maar natuurlijk heb ik liever  dat het niet zo is.....  en zeker ook voor de betreffende persoon! Niet omdat het 'raar' is, maar omdat het nooit zonder pijn en verdriet gaat. Hoe beter ermee omgegaan wordt hoe minder het verdriet, maar dan nog..... het valt niet mee. 
Maar om nou bij de geboorte onzijdig te zijn gaat mij wat te ver! 
Dan moet je ook niet op het geboortekaartje zetten "gezond van lijf en leden" of "een wolk van een baby" en meer van dat soort dingen.... want niet alles blijft zoals het is.
Ik las al eens dat mensen hun kinderen bewust een naam geven die zowel aan mannen als aan vrouwen gegeven wordt.... prima, maar ik zou daar niet aan meedoen. Van de meeste namen valt wel iets te maken dat bij het andere geslacht past, maar vaak vinden kinderen de naam die met zorg door de ouders gekozen is helemaal niet leuk.... nou, dan hebben ze een goede redenen om een andere naam aan te nemen!  
 
Ik vind het veel belangrijker dat er normaal omgegaan wordt met mensen die op wat voor manier dan ook anders zijn dan het meest gangbare. Anders hoeft niet  raar te zijn en zelfs al is iemand raar dan hoeft dat nog geen probleem te zijn! Dat is zeker geen reden om iemand te pesten of te mishandelen!
Het karakter van mensen vind ik veruit het belangrijkste, dat maakt of ik iemand aardig vind of niet. Niet de geaardheid, het ras, het geslacht of wat dan ook bepalen hoe iemand is, maar het karakter! 
En 'anders' is juist leuk..... niet alles en iedereen hetzelfde! Als dat besef doordringt is er meer gewonnen dan bij taalveranderingen. Ik denk zelfs dat de pesters hier een extra reden in zien om te pesten. Als woorden min of meer gedwongen veranderen maakt dat de acceptatie echt niet beter, het is beter als woorden geleidelijk aan in onbruik raken, dan stoort niemand zich eraan.

Ik ben het met de woorden Frédérique helemaal eens: 



Iedereen moet mogen zijn wie hij wil. 
Iedereen moet ook mogen doen wat hij wil..... zolang het binnen de grenzen van fatsoen e.d. valt, ik bedoel.... als iemand moordenaar wil worden dan mag het niet (meteen maar een extreem voorbeeld), maar verder..... doe waar je je goed bij voelt zolang je een ander niet benadeeld!  
Ik vind niet dat de taal aangepast moet worden aan alles wat iemand voelt of wil..... prima als er woorden bijkomen, maar afschaffen van bestaande woorden gaat in de meeste gevallen naar mijn idee veel te ver!

Ik ben een vrouw en ik ben geen het en dat wil ik graag zo houden. Als een ander wel een het wil zijn is dat prima, maar dwing mensen niet om alleen maar onzijdige woorden te gebruiken voor iedereen. 

Het woord 'moedermelk' werd ook al afgekeurd, net als 'borstvoeding'.... een Brits ziekenhuis maakte er 'mensenmelk' van. 

Een professor in Amerika werd erop aangesproken door een collega dat zij 'zwangere vrouwen' zei..... dat was ook al fout, ze moest 'zwangere mensen' zeggen. Ze weigert! Top! Je kan alles overdrijven.

Echt, we slaan door..... we kunnen toch niet alles onzijdig maken? Er is nou eenmaal een verschil tussen mannen en vrouwen! Natuurlijk vind ik ook dat een vrouw niet minder betaald zou moeten krijgen voor hetzelfde werk en gelijke prestaties waar haar mannelijke collega's meer voor betaald krijgt.... want dat is gewoon niet eerlijk, maar gelijkheid wil niet zeggen dat we in alles gelijk zijn! Gelukkig niet, het zou het leven een stuk saaier maken. In de sport is het ook duidelijk dat mannen meestal meer kracht hebben, daarom sporten mannen en vrouwen apart..... als dat niet zo zou zijn waren er maar weinig vrouwen die kampioen ergens in werden. Als je alles gelijk wil maken moet je dat dus ook afschaffen..... maar dan voelen veel vrouwen zich weer benadeeld, want emancipatie is goed, maar niet als het in 'ons' nadeel is! 
Gelijkheid kan maar tot op zekere hoogte omdat we nou eenmaal niet allemaal gelijk zijn! Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en onmogelijkheden. Gelijke kansen is een ander verhaal, daar ben ik voor! Maar ook dat zal nooit helemaal gelijk zijn....omdat we nou eenmaal niet allemaal gelijk zijn!

Als zelfs 'shampoo voor normaal haar' afgeschaft wordt vind ik het wel erg ver gaan..... normaal mag ook al niet meer. 

Je kan niet het hele leven en alle regels en taal aanpassen aan dingen die heel misschien gaan gebeuren met sommige mensen.... vind ik! 
Als je overal rekening mee moet houden blijven er niet veel spreekwoorden en gezegden meer over: 
*Met beide benen op de grond staan.... dan kan niet meer, er zijn mensen die maar 1 been hebben of helemaal geen benen! En niet iedereen met 2 benen kan er op staan, ook al ben je geboren met 2 gezonde benen!
*In geen 2 sloten tegelijk lopen .... kan ook niet meer, om dezelfde reden als hierboven.
*We zullen ze eens een poepie laten ruiken.... dat is niet alleen vies, maar sommige mensen kunnen niet ruiken en vooral in deze tijd komt dat veel vaker voor, nee.... dat kunnen we echt niet meer zeggen.
*Abraham zien..... je zal maar blind zijn en al die spreekwoorden en gezegdes met kijken en zien moeten aanhoren (voorbij zien komen), weg ermee!
*Ieder huisje heeft zijn kruisje. In tijden van woningnood en daklozen kan dat echt niet!

Nou, zo kan ik nog wel even doorgaan! De taal moet helemaal aangepast worden en het wordt saai! 
Als we alles aangepast hebben willen de mensen weer terug, want het is niet leuk meer en ik moet denken aan het lied "Belt u maar" van André van Duin 

Nou kom maar op met het commentaar....... wie is het met mij eens en wie niet.... of maar half? 

4 opmerkingen:

  1. Bespottelijk, ik geloofde mijn ogen niet toen ik las van geklaag over de bikinilijn.
    Ik ben het met je eens, alle voorbeelden kwamen voorbij en je wilt onderhand protesteren tegen de protesten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het allemaal zo'n onzin...... ik vind niet dat sit iets met gelijkheid te maken heeft, het geeft mij eerder het gevoel dat er geen vrouwen mogen zijn..... als alle woorden met vrouw vermeden moeten worden.
    En ik vond de bikinilijn echt een geweldige vondst!
    Zelfs woorden die als je ze heel goed bekijkt misschien minder vriendelijk zijn hoeven van mij niet afgeschaft worden als het veelgebruikte en dus normale woorden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ans Dekker-Martis
    Eigenlijk zijn de mensen die het vrouwonvriendelijk vinden daarmee manonvriendelijk want ze gaan er blijkbaar vanuit dat alleen vrouwen bikini's mogen dragen, maar als een man een bikini wil dragen moet hij dat zelf weten!

    Carry Kohlmeijer
    Wederom goed verwoord, is is van de gekke

    Ans Dekker-Martis
    Ja toch? Er blijft van de taal niks meer over als je dit allemaal gaat doorvoeren... en het is allemaal zo vergezocht!

    Carry Kohlmeijer
    Ans Dekker-Martis iedereen moet tegenwoordig een mening hebben en graag worden uitgevoerd

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Giusy Scarfo
    Ik heb het zelf eigenlijk over borstvoeding. Het woord moedermelk gebruik ik nooit en mensenmelk zou ik alleen gebruiken om het onderscheid te maken tussen melk van koeien, geiten of mensen. Maar verder heb ik geen mening over hoe men iets graag zou willen noemen. Bikinilijn vond ik wel grappig, ik moest erom lachen toen ik het hoorde.

    Ans Dekker-Martis
    Zelf zeg ik ook borstvoeding, dat is duidelijk en ik vind het gewoon een mooi woord ervoor. Als iemand iets anders wil zeggen vind ik dat prima, maar dring het een ander niet op.
    Ik vond bikinilijn een geweldige vondst en zie echt niet in waarom dat seksistisch zou zijn.

    Giusy Scarfo
    Ans Dekker-Martis ja, mij ontgaat het seksistische ervan eigenlijk ook. Moeten we snorfiets ook maar een andere naam geven?

    Giusy Scarfo
    Ans Dekker-Martis Ans, mijn kinderen keken vroeger naar SpongeBob SquarePants, die woonde in Bikinibroek. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bikinibroek
    Ja toch, Vivian van der Vorst Valerie van der Vorst ? Dat is waarschijnlijk ook seksistisch. Ik denk dat het raadslid in Den Haag geen kinderen heeft of had die naar SpongeBob SquarePants keken of kijken.
    Bikinibroek - Wikipedia
    NL.M.WIKIPEDIA.ORG

    Ans Dekker-Martis
    Daar mochten ze natuurlijk niet naar kijken 😃

    Giusy Scarfo
    Ans Dekker-Martis ik keek er zelf graag naar hahaha. Ik vond het lekker gek.

    Ans Dekker-Martis
    Gek is leuk! Niet alles hoeft serieus te zijn, lachen is gezond!

    BeantwoordenVerwijderen