Zoeken in deze blog

dinsdag 31 augustus 2021

Een ei hoort erbij

 Vroeger hadden veel typemachines een IJ op het toetsenbord, speciaal voor Nederland.  
De computers hebben dat niet meer en eigenlijk vind ik het toch wel jammer, want de echte IJ (aan elkaar geschreven!) bestaat bijna niet meer. Ook als je iets alfabetisch opzoekt moet je vaak bij de i kijken.....  terwijl ik uit gewoonte eerst altijd bij de IJ kijk, van x ij z. ...... maar dat is nu x y z geworden. 
Ik snap best dat computers die IJ niet meer hebben, maar dat hij ook vaak uit het alfabet is gevallen vind ik jammer, ik wil de IJ terug. De lange IJ, de gestipte IJ...... de echte ouderwetse IJ die altijd na de x kwam in het alfabet. De IJ van Gijs, zoals ik leerde op het leesplankje. 




 Niet een uit twee letters bestaande klank..... prima om het zo te typen als er geen echte IJ op het toetsenbord zit, maar breng hem weer terug in het alfabet waar hij naar mijn idee hoort! 
In mijn herinnering stond vroeger de ij echt voor de z als je iets alfabetisch opzocht. De y en de ij door elkaar....... want er was geen aparte plek voor de y.  
Het is geen probleem natuurlijk, er zijn zoveel belangrijker dingen..... maar ik vind onze ouderwetse ij zo'n leuke letter. Ze snappen hem niet in andere talen..... zeker niet als het als 2 losse letters geschreven wordt...... als het 1 letter is is dat misschien iets duidelijker.

Ben ik de enige die er zo over denkt? 

Dit zegt  Ónze taal' erover: KLIK

2 opmerkingen:

  1. Je bent vast niet de enige. Het is een aparte letter, een bijzondere combinatie eigenlijk.

    Nee, die hang heb ik niet, gewend aan de y door het digitaal invullen van kruiswoordpuzzels. In het begin miste ik het en er was een krant (Trouw) die de mogelijkheid bood om in één vakje eerst de i en daarna de j in te vullen.
    Speciaal voor de liefhebbers. ☻

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, het is een bijzondere letter... dat vind ik nou juist zo leuk.
    Ik snap best dat het voor computers wat lastiger is om aan te passen...... vooral omdat het maar voor een klein gebied is. Met de typemachines was dat eenvoudiger, één ander hamertje was genoeg.
    Dat vind ik een goede oplossing van Trouw!
    👌

    BeantwoordenVerwijderen