Zoeken in deze blog

woensdag 1 september 2021

Herfstmaand..... afscheid van de zomer?

 


September is begonnen....de herfstmaand.
Maar de herfst kan soms nog heel mooi weer geven.
Ik heb van deze zomer genoten en dat is niet alleen omdat ik opknapte en er weer meer dingen konden, ik genoot ook van het weer! Wat een heerlijke zomer! Eindelijk geen hittegolf, nu was het ook mogelijk voor mij om veel te wandelen, eindelijk een zomer waarin ik kan functioneren. Geen brandende zon en verlammende hitte..... wel af en toe regen..... dat hoort erbij! Hier geen stortbuien en overstromingen gelukkig..... ik snap als je in een gebied woont waar het water de huizen binnenkwam dat er niks is wat de zomer nog goed kan maken, maar zelf heb ik daar niet mee te maken gehad, niet thuis en niet in Arnhem, dus ik kan zeggen dat mijn beleving van deze zomer heel positief is!
Hoewel ik veel gemopper hoor over deze 'slechte zomer'  ben ik er ondertussen wel achter dat veel mensen het net als ik hebben ervaren.... gewoon een heerlijke zomer! Ik dacht even dat ik een uitzondering was. 
Er zijn echt wel mooie dagen geweest...... veel mooie dagen, maar niet heel lang achter elkaar. De temperatuur was bijna aldoor boven de 20 (in de schaduw!) en dat vind ik echt niet slecht!



Als het 22 graden is vind ik het heerlijk....... tot 25 graden is het nog uit te houden maar daar boven wordt het steeds moeilijker. Als het boven de 30 komt hou ik het vol als de nachten dan in elk geval maar koeler zijn en asjeblieft wat wind en wat wolken. Ik moet dan wel in de 'zomerstand' gaan.... dus niet actief worden...de zon probeer ik te ontlopen, die brandt op mijn huid, de gordijnen hou ik zoveel mogelijk dicht aan de zonkant en ik doe er alles aan om af te koelen.... ik heb dus een paar slechte zomers gehad. 
Ik ben niet gemaakt voor een warm land, geef mij Nederland maar met het weer dat erbij hoort en dat zijn geen extreme hittegolven. Ik hoef ook niet op vakantie naar een warm land, ik ga liever naar het noorden. 


O, ik wil de warme landen ook wel zien, maar niet in de zomer, niet als het daar op z'n warmst is ... en er zijn landen waar het altijd warm is..... dat zou mijn laatste keuze zijn...... en ik wil dan wel in een huis/hotel met goede airconditioning....... zodat ik steeds weer kan bijkomen. Als ik zo'n reis win zou ik echt wel gaan...... maar het is zeker niet mijn eerste keus.
Voor mij geen strandvakantie of het moet zijn om te wandelen in de avond als het afkoelt. Ik verbrand snel, maar als de zon erg fel is voelt het meteen al alsof ik levend gekookt word. 
Er zijn best veel dagen geweest met mooi weer, ik ben heel vaak in korte broek naar buiten gegaan, een jas of vest heb ik nauwelijks aangehad. Ik geef toe dat ik het niet snel koud heb en keek soms verbaasd naar mensen in dikke jassen (ja, daar komt de warmte niet doorheen natuurlijk), maar vaak was ik toch niet de enige in korte broek en fris shirtje.
En soms regende het...... na die droge zomers mag dat ook wel eens. 



Zolang het normale buien zijn zonder overlast is dat toch geen drama? Natuurlijk kan je het slecht treffen en in een tentje zitten in een week met veel regen, maar dat risico hoort erbij.

Dit is Nederland..... met soms 4 seizoenen op één dag! Ik ben blij met dit weer en ik ben blij met de wisselende seizoenen..... de lange en korte dagen...... de vele verschillen steeds weer, heerlijk!  
Het lange licht in de zomer (leve de zomertijd!!!!) en het langzaam aan eerder donker worden in de herfst...... de kaarsjes kunnen weer aan. Als het Kerst is is het lang genoeg donker om volop van de lichtjes te kunnen genieten en zelfs overdag is het dan meestal donker genoeg om ze goed te kunnen zien..... je zal in de tropen wonen...... daar zie je de lichtjes pas als de zon onder gaat.
En dan net als alle feestdagen achter de rug zijn en de meeste lichtjes opgeborgen zijn wordt het weer langer licht. Geweldig! En dan komt het groen weer tevoorschijn en de eerste voorjaarsbloeiers.... er komt weer kleur..... eerst komt er heel voorzichtig een groen waas aan de bomen, pas dichterbij is dan te zien dat de blaadjes tevoorschijn komen. Zo mooi..... en het gaat soms zo snel dat iedere dag weer anders is. Ik zeg het vaak, maar ik hou zo van die verschillende seizoenen!

En wat kan de herfst mooi zijn...... de prachtige kleuren..... geweldig. Het enige nadeel van de herfst vind ik de spinnen...... ik woon al in een spinrijke omgeving en dit was blijkbaar een goed spinnenjaar, want ik ben de hele zomer bezig geweest met spinnenwebben weghalen en spinnen vermoorden..... ja echt, ik ben over het algemeen niet zo bloeddorstig, maar spinnen zijn hier gewoon te veel! Niet alleen buiten, maar ook binnen. Ik ben bang dat ik in een volgend leven voor straf terugkom als spin, want echt, ik ben niet aardig voor spinnen. Ik vind ze ook eng....... maar tegelijk ook wel mooi en fascinerend. Achter glas kan ik echt wel met bewondering naar een spin kijken hoe hij zijn web maakt, maar dat hoeven dan geen 10 spinnen voor 1 raam te zijn. die vieze kleverige webben waar ik buiten altijd in loop...... en waarbij ik dan altijd bang ben dat ik niet alleen een stuk web meeneem maar dat er ook een spin meelift...... grote griezels... die keer dat er een spin in mijn haar zat.... vreselijk!



Afgelopen zondag zou ik even in de tuin werken, al bij de eerste stap belandde ik in een spinnenweb...... ik sloeg  wild om mij heen om dat vieze kleverige spul van mij af te slaan, maar ook de spin die mogelijk over mijn rug liep. Bij de volgende stap gebeurde hetzelfde, net als bij stap 3 en 4...... ik ben naar binnen gevlucht! Ja, ik weet het, ze zijn maar klein en doen niks (is niet helemaal waar, ze kunnen bijten, misschien niet allemaal en niet snel maar ik was erbij toen Ed werd gebeten en zijn hand rood werd!), maar klein of niet...... wegwezen en dat geldt ook voor muggen en vliegen en ander kriebelend en/of stekend ongedierte! Wespen ga ik voor op de loop.... vreselijk! Hommels heb ik geen moeite mee, jarenlang had ik een hommelnest in de muur naast de voordeur......  het waren er niet zoveel dat het een probleem was en het zijn geen agressieve dieren..... ze zien er ook wel lief uit...... bijna aaibaar. Ze steken niet snel. Ik wil ze natuurlijk niet in huis, maar buiten schrik ik niet zo snel van een hommel. Het zoemende geluid van een hommel vind ik prettig klinken, maar het geluid van een bromvlieg vind ik vreselijk...... is het echt zo'n groot verschil of komt het doordat ik een hommel veel leuker vind?
Ik had meer moeite met het wespennest in mijn tuinkast (jaaaaren geleden)....... gelukkig nog een klein nest. In mijn tuinkussens zat het nest, ze hadden mijn kussens vernield en één zo'n ongenode gast stak mij in mijn oksel..... akelige beesten. 

Na de herfst hopelijk een echte winter met sneeuw en ijs en dan......... het voorjaar met het frisse groen, de natuur wordt wakker. 
En dan hopelijk weer een zomer als dit jaar...... met mooie dagen, maar GEEN hittegolven. 

Ik wens iedereen een heerlijke herfst toe.....



Weerkundig begint hij vandaag, de astronomische herfst begint in Nederland dit jaar op woensdag 22 september!



Eerder deze week: 
















7 opmerkingen:

  1. Hoi Ans,
    Helemaal met je eens, al ben ik bang dat deze zomer een uitzondering is, behalve wat de spinnen betreft. Heb ik geen hekel aan, alleen al omdat ze muggen vangen, die ik haat!
    Ik ben trouwens ook gek op oorbellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Antoinette....... echt, ik vind het een heerlijke zomer!
    Het zijn teveel spinnen en ik hou niet van spinnen!
    Ah..... nog een oorbellenfreak...... ik kijk altijd naar oorbellen in winkels.
    Groeten terug 🤣

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo heeft ieder zijn voorkeur. Ik vond het ook niet slecht maar ietsje meer zon was welkom geweest.
    Van spinnen, tja, lijkt me lastig er zo bang voor te zijn maar wat doe je er tegen behalve ze te ontwijken...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Iets meer zon, iets minder nat..... vind ik ook nog prima, maar dit jaar vond ik in elk geval veel beter dat voorgaande jaren met die hittegolven.
    Ik ben niet met zo bang voor spinnen als vroeger..... de kleintjes kan ik wel aan. Maar het zijn er zo verschrikkelijk veel.... ze zijn bijna niet te ontwijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Alsof ze met zwermen op je af komen...😂

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij hebben ze samen afgesproken...."laten we met z'n allen gaan, ze kan ons toch niet allemaal tegelijk pakken!'

      Verwijderen