Zoeken in deze blog

donderdag 16 september 2021

Consequenties

 Elke beslissing in je leven heeft consequenties, daar valt niet aan te ontkomen. 
Soms onvoorziene consequenties, soms dingen die je aan je klompen kunt aanvoelen.
Ik krijg al jaren de griepprik en ik heb daar baat bij....... het verschil is voor mij overduidelijk. 
Neem ik hem niet dan moet ik niet mopperen over de gevolgen (ik heb voor ik de griepprik kreeg nog nooit een griepronde overgeslagen en was er altijd flink ziek van). 
De gevolgen van mijn keuze zal ik dus voor lief moeten nemen. Mogelijk last van de prik als ik hem wel neem, vrijwel zeker flink ziek als ik hem niet neem.... voor mij is de keuze niet zo moeilijk (ik heb overigens nooit echt last gehad van de griepprik, hooguit het gevoel alsof er een flinke blauwe plek zit)



We hebben nu natuurlijk de coronaprik en sommige mensen weigeren hem ook. Daar kan een heel goede reden voor zijn..... en vooral een medische reden vind ik een heel logische reden, maar er zijn ongetwijfeld meer goede redenen. Wat de één een logische reden vindt is voor een ander soms minder logisch. Maar goed, iedereen heeft zijn eigen redenen en gelukkig mag dat.
Ik ben tegen een verplichting, tenzij het echt noodzakelijk is...... gelukkig nemen veel mensen hem wel en zal het niet snel verplicht worden. 
Nee, het is niet zo dat we er meteen vanaf zijn als iedereen de prik neemt, maar het zou wel gunstiger zijn.
Het is iemands goed recht om hem niet te nemen, maar als daar consequenties aan vastzitten zullen ze die ook moeten aanvaarden. 
Één van die consequenties is het testen voor toegang...... het is vaak het één of het ander! Ik vind als het een duidelijk eigen keuze is om de prik niet te nemen dan moeten ze accepteren dat ze zich voor veel dingen eerst moeten laten testen en ik vind ik dat een eigen bijdrage voor de test dan ook niet onredelijk is.
Er is al een grotere kans om besmet te raken en anderen te besmetten..... als daardoor mensen flink ziek worden (ik denk dan vooral aan mensen bij wie het vaccin niet voldoende werkt of die hem om medische redenen niet mogen hebben) brengt dat ook de nodige kosten met zich mee... voor anderen. En er kan veel ellende uit voortkomen, dus vind ik dat iedereen moet meewerken om te voorkomen dat anderen ziek worden.... op de één of andere manier! Het valt nooit helemaal te voorkomen, maar probeer het in elk geval!
 Als je er bewust voor kiest dat de kans groter wordt dat je jezelf en anderen besmet (ook al geloof je er niet in......   het kan je toch onmogelijk ontgaan zijn dat het virus bestaat) dan is een verplichte test dus één van de gevolgen, ik vind dat niet onredelijk, ook al er voor betaald moet worden vind ik dat niet onredelijk.... je kiest er zelf voor.
Dat dat als dwang gevoeld wordt om de prik toch te nemen.... ja, dat is dan jammer. Ik voel mij gedwongen de griepprik te nemen omdat ik anders ziek wordt, als ik hem niet krijg dan betaal ik hem zelf wel, zo belangrijk is hij voor mij
. ....... ik voel mij gedwongen medicijnen te nemen omdat ik diabeet ben en dat op een andere manier niet onder controle krijg
,,,,..... ik voel mij gedwongen gezond te eten omdat dat echt beter voor mij is
..........ik voel mij gedwongen extra afstand te houden van mensen die niet ingeënt zijn omdat de kans dat ik door hen besmet wordt nou eenmaal groter is (hun vrijheid is toch mijn onvrijheid) en virussen blijkbaar gek op mij zijn! Doordat ik wel volledig ben ingeënt is de kans wel kleiner dat ik ernstig ziek word, maar ik ben graag toch nog een beetje voorzichtig, ook al omdat ik het dan ook weer door kan geven. 
Door de prikken te nemen nam ik het risico voor lief dat ik er heel misschien nare medische gevolgen van zou ondervinden (de kans is heel klein, maar niet uitgesloten). Aan elk besluit dat we nemen zit een gevolg vast.... als je achter je besluit staat moet je de gevolgen ook accepteren. 
Een paar jaar afwachten hoe anderen op de prik reageren was voor mij ook geen optie......  omdat ik het risico te groot vond dat ik voor die tijd besmet werd en flink ziek.... of erger. 

Alles wat je doet heeft nou eenmaal consequenties en ik vind maatregelen in het algemeen belang en dan met name de volksgezondheid belangrijker dan eigenbelang. 
De mensen die zeggen dat er beter gelet kan worden op een goede gezondheid i.p.v. maatregelen en prikken slaan naar mijn idee door. Ze hebben helemaal gelijk dat het heel belangrijk is dat we op onze gezondheid letten door gezond te eten, voldoende beweging, niet te roken, geen of weinig alcohol te drinken etc. , maar gezond leven garandeert zeker geen goede gezondheid, de één is nou eenmaal kwetsbaarder dan de ander en dat is echt niet altijd het gevolg van ongezond leven! 
Maar inderdaad helpt een gezonde levensstijl wel mee om gezond te kunnen worden/blijven..... maar garanties zijn er niet. Bovendien zijn de mensen die nu beginnen met een gezondere levensstijl niet van de één op de andere dag gezonder, dus al zou het voldoende helpen om niet ziek te worden van corona, dan duurt het een tijdje voor dat werkt en dus is voorzichtigheid nog steeds nodig.
De mensen die dankzij gezond leven ook gezond blijven hebben dus ook geluk.
En de mensen die niet gezond leven en toch gezond zijn hebben nog meer geluk, want dat kan ook!  
We hebben niet alles zelf in de hand, soms zijn er medicijnen nodig, vaccinaties of wat anders.

Ik heb er geen moeite mee als mensen zich niet willen laten vaccineren (hoewel ik het wel jammer vind), maar ik vind wel dat ze rekening met anderen moeten houden. Die mensen zijn er gelukkig, ik ken meerdere mensen die zelf al zeggen dat ze niet gevaccineerd zijn en dus wat afstand houden. 
Maar ik ken ook mensen die niet gevaccineerd zijn en met niemand rekening willen houden, die soms zelfs expres dichtbij andere mensen gaan staan of ze aanraken..... dat vind ik dus respectloos en ik zou die mensen met liefde geheel respectloos en met dwang een spuit in hun arm willen steken! 

Het is net als met roken..... zelf weten of je rookt of niet, maar als je rookt moet een ander daar geen last van hebben! En dat is met heel veel dingen zo!

Één van mijn opvoedregels was dan ook: "Hou rekening met anderen!". 

Maar nu hebben veel horecagelegenheden een sticker waarmee ze aangeven dat iedereen welkom is, met of zonder gezondheidsverklaring.



 Omdat ook de anderhalve meter afgeschaft is (het is niet meer verplicht maar wordt wel geadviseerd) vind ik dat teveel! En bovendien tegen de regels en daar heb ik meestal wat moeite mee.
De consequentie hiervan is dus dat ik alle horeca met zo'n sticker zal vermijden!
Nou wordt de horeca van mij toch al niet rijk, maar dit jaar heb ik vaker dan ooit gebruik gemaakt van terrasjes en ik was van plan dat toch wat vaker te blijven doen. Dat is nu voorbij.... ook als ik geen sticker zie zal ik twijfelen....is er geen sticker of zie ik hem alleen niet? Als ik gok dat het goed is en er wordt niet naar de gezondheidsverklaring gevraagd dan stap ik alsnog op!
 Natuurlijk weet ik ook wel dat je een winkel ook zonder QR-code in kan, maar dat is toch echt anders...... ten eerste ben je daar vaak korter en in veel winkels haal je noodzakelijke dingen..... de horeca is meer omdat het leuk is..... eten en drinken is wel noodzakelijk, maar dat kan ook thuis of met een lunchtrommeltje en flesje drinken. 
Regels zijn regels, of je het er nou mee eens bent of niet! Ik ben dus duidelijk tegen de sticker..... zo'n sticker is voor mij te duidelijk 'wij lappen alle regels aan onze laars".  Zelfs als corona echt geen probleem meer is zal een horecagelegenheid die die sticker had niet mijn voorkeur hebben..... als ik weet dat zij zo'n sticker hadden ga ik wel een deur verder! Ik heb dan toch het gevoel dat zij misschien meer regels aan hun laars lappen!

Het is natuurlijk wat omslachtiger om zo'n code te laten zien, maar ach..... zo'n ramp is het toch niet? En privacy? Wat weten ze nou helemaal van je door zo'n code? Ze weten dat je niet besmet bent of corona had en genezen bent of gevaccineerd bent..... dat is zo ongeveer wat ik nu ook weet van iedereen...... alleen weet ik niet of mensen die ik tegenkom besmet zijn en dat is nou juist het belangrijkste. Maar ik weet dat ze misschien gevaccineerd zijn... of niet, of corona gehad hebben (of niet) en besmet zijn of niet besmet ..... niet zo'n heel groot verschil! Het enige verschil is dus het besmet zijn. Nu kan iemand die gevaccineerd is ook besmet zijn natuurlijk, maar de kans is kleiner. Er is niets dat 100% zekerheid geeft. En als ik als gevaccineerde ook getest moet worden dan doe ik dat gewoon!
Als er weer flinke uitbraken zijn vind ik testen voor iedereen heel begrijpelijk!
En de code hoeft niet op de telefoon, het kan ook uitgeprint worden..... dat mag iedereen helemaal zelf weten.....alweer eigen keuze!
Er zit natuurlijk een kans in dat er nieuwe uitbraken komen...... met een nieuwe lockdown tot gevolg.... en sluiting van de horeca. Tel uit je winst!
Ik heb meer respect voor horecazaken met deze sticker: 



Er zal een tijd komen dat de meeste mensen voldoende immuun zijn en het geen groot probleem meer is.  Dan zullen er nog wel mensen ziek van worden, maar de meesten niet zo erg, dan zullen er nog wel mensen aan sterven, maar veel minder mensen. Dan zal het niet zolang achter elkaar blijven doorwoekeren.
Dan is het iets dat erbij hoort. We bereiken dit het snelst als we het nu onder controle krijgen voordat er weer nieuwe varianten opduiken. Hoe meer virus er is hoe meer kans op varianten en hoe meer varianten hoe minder kans om het onder controle te krijgen. Varianten zijn vaak sterker en gemener.... dus ik vind dat we beter nu wat voorzichtiger kunnen zijn om die varianten te voorkomen! 
Het is echt niet zo dat ik constant bang ben dat ik besmet raak, ik leef niet in angst maar mijn verstand zegt mij dat ik het virus beter uit de weg kan gaan en dat doe ik dus. Net als met onweer.... ik ben niet bang voor onweer, maar ken wel het gevaar ervan. Ik ga dus met onweer niet in een open veld wandelen of schuilen onder een boom. Maar ik ga er wel naar kijken van achter het raam.... want ondanks de gevaren vind ik onweer mooi om te zien! 
Ik heb de afgelopen tijd niet onder een steen geleefd en hoewel ik nauwelijks visite ontving of zelf op visite ging, niet naar verenigingen ging en niet zomaar ging winkelen etc. had ik echt wel voldoende sociale contacten en deed ik nog veel, maar het leven was wel anders. Een lock down hoeft niet voor iedereen een probleem te zijn. Ik vermaakte mij in die tijd prima, natuurlijk vond ik het wel jammer dat niet alles kon, maar de rust doordat vrijwel alle verplichtingen wegvielen deed mij goed. 
Ik zie graag wat er wel is en niet wat er niet is!
Ondertussen doe ik wel weer aan steeds meer dingen mee, maar ik heb nog steeds mijn grenzen!

De consequentie van het mopperen dat veel mensen doen/deden is een ontevreden gevoel.




3 opmerkingen:

  1. De discussie hierover ga ik niet aan, sorry.
    Teveel ge-o.h. gehoord in talkshows.☻

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van die talkshows krijg ik intussen ook genoeg, er zijn er teveel nu Hlfacht er ook bijgekomen is.
    Ik word oud. ☻

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat hoop ik voor ja.... dat je oud wordt.
    Er zijn wel erg veel talkshows, hoewel ik op dat gebied een veelvraat ben kijk ik ook niet overal naar!

    BeantwoordenVerwijderen