Zoeken in deze blog

woensdag 8 september 2021

Eet smakelijk

 Ik dacht de oplossing te hebben gevonden voor het probleem van de 'stukgebeten' lip tijdens het saxofoon spelen. 
Orthodontische wax! Ik was er al een tijdje naar op zoek, ik vond het wel op sites, maar niet in winkels (van soms hetzelfde bedrijf)..... dus uiteindelijk toch maar besteld..... heel kleine doosjes, kon met gemak door de brievenbus..... best veel geld voor zo weinig wax, maar goed, als het helpt..... 
Dinsdagavond probeerde ik het..... ik vormde het om mijn ondertanden heen.... hm..... dat zat niet erg stevig, ik praatte alsof ik een loszittend kunstgebit had, maar het was dus loszittende wax, vooral in het begin, maar goed met spelen leek het beter te gaan. .... ja, het LEEK beter te gaan.... het volgende probleem was dat ik het stuk beet..... en dan probeerde ik het maar in model te kauwen want het wordt wel erg onsmakelijk als ik daar met mijn handen steeds in mijn mond ga zitten. Steeds viel het uit elkaar, ook wel eens in meerdere stukjes en volgens mij heb ik ook wat doorgeslikt. Over mijn tanden heen was dus niet echt een succes.
Uiteindelijk werd het een balletje dat ik dan maar achter mijn onderlip hield.... even plat duwen (vanaf de buitenkant natuurlijk).... en verder spelen..... maar het verschoof af en toe wel. Het leek op deze manier toch wel iets te helpen, maar niet volledig, want ik voel toch weer een ruw plekje. 
Ik werd er op het laatst ook misselijk van.... steeds die stukjes door mijn mond. 
Van de week maar eens oefenen met kauwgom...... daar gaan mijn tanden ook doorheen, maar misschien helpt het toch een beetje als ik dat net als die wax gewoon tussen tandvlees en lip duw.... het dus een beetje opvul. En anders moet ik er maar 'mee leren leven' 😕.  Het zal wel met het ouder worden te maken hebben.... want vroeger had ik dat niet. Mijn onderlip steunt tegen mijn tanden tijdens het spelen.....  ik denk dat dat vroeger niet zo was (ik had er in elk geval geen last van)..... ik denk dat ik ergens anders steun vond..... of mijn tanden zijn scherper geworden, of mijn spieren geven geen steun genoeg, of mijn huid is daar gevoeliger geworden...of ...of.... ik kan van alles bedenken als oorzaak, maar nu de oplossing nog! 



Update: 

Er is een oplossing voor, een bitje op maat. Ik vond een link van een saxofoonspelende tandarts...... 95,00 en aan de andere kant van Nederland. 
https://www.tpsanders.nl/194-2/ 

4 opmerkingen:

  1. Giusy Scarfo
    Ik las ooit eens over Louis Armstrong die trompet speelde dat hij op den duur last kreeg van kapotte lippen. Het schijnt bij trompettisten ook een bepaalde naam te hebben. Nu is de trompet natuurlijk een ander blaasinstrument dan een altsaxofonist, maar ik kan me voorstellen dat het bij meerdere blaasinstrumenten kan gebeuren. Geen idee wat hij eraan deed verder, heb me er verder ook niet in verdiept.

    Ans Dekker-Martis
    Ja, bij trompet en soortgelijke instrumenten is de embouchure (lipspanning) snel weg als er iets niet goed is, dan is het sowieso al lastig spelen. Ik ken dit probleem niet, weet er ook geen naam voor.... al weet ik wel dat met kapotte lippen spelen heel vervelend is.
    Ik vind het niet onlogisch dat er na verloop van tijd mankementen komen.
    Ik had dit probleem al voor de eerste lockdown, maar nu ik zo lang niet gespeeld had hoopte ik dat het kans genoeg had gehad om te genezen, maar dat was dus niet het geval.

    Ans Dekker-Martis
    Giusy Scarfo Ik heb het even opgezocht, het is het "Satchmo's syndrome" ... het is dus naar Louis Armstrong genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen

  2. Giusy Scarfo
    Ans Dekker-Martis Ah het is dus ook vernoemd naar hem, dat wist ik niet. Het lijkt me in ieder geval heel vervelend om te hebben.

    Ans Dekker-Martis
    Giusy Scarfo Dat zeker.... het schijnt over te gaan na langdurige rust, maar ja, dat is ook wel wat.
    Voor mijn probleem heb ik een tandarts gevonden die bitjes maakt (tandarts speelt zelf saxofoon en ken het probleem), maar ja, die zit onder in Limburg..... daar ga ik ook niet zo snel naartoe, maar goed, het is een mogelijkheid (95 euro). Ik heb het adres wel opgeslagen.

    Giusy Scarfo
    Ans Dekker-Martis helemaal in Limburg, ja, dat is wel een eindje. Het zou fijn zijn als er dichterbij ook iemand was die zulke dingen zou kunnen maken. Lastig..

    Ans Dekker-Martis
    Giusy Scarfo Wie weet lukt dat nog wel of kom ik zelf nog op een goed idee dat ook werkt.

    Jan Snieder
    Ans, volgens mij had ik m'n onderlip nooit over mijn tanden. Het mondstuk alleen er tussen en m'n lippen over het mondstuk. Niet te hard tegen het riet drukken. Probeer het maar eens.

    Ans Dekker-Martis
    Jan Snieder Ik heb hem er ook niet over, maar hij komt er tegenaan en dat schuurt dan tegen de bovenrand van mijn tanden. Heel even lukt het wel om het anders te doen, maar al snel gaat het toch weer fout. Vroeger had ik er geen last van, dus er zal iets veranderd zijn, maar ik ben er wel achter dat meer mensen het hebben.
    Bovenlip is eenvoudiger.... ooit geleerd om die om mij tanden te doen, maar dat bleek fout te zijn, dat heb ik afgeleerd en ik heb nu mijn tanden op het mondstuk (wel met een rubber mondstukplakker ertussen).
    Ik ga in elk geval oefenen met alle mogelijke andere manieren, dus jouw tip volg ik ook op! Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hanny hasquare wordpress8 september 2021 om 21:19

    Ik dacht bij het lezen aan de tandtechniekers waar ik vroeger als vertegenwoordigster in tandtechnische produkten langs ging. Ik 'verkocht' ook was, maar dat was om de afdruk-holtes / de mal voor een kroon bijv / op te vullen , wat wegsmolt bij het eigenlijke hete gesmolten metaal of goud voor de kroon die dan in die vorm gegoten moest, en de was eruit 'duwde', ze noemden dan 'verloren was' Waarom ik daaraan dacht in verband met jouw probleem weet ik niet, maar ik las ernà wel dat je de goede was via een tandarts bekwam ... ;-) Zo zie je maar weer waar gedachten toe leiden kunnen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze wordt gebruikt bij beugels die vooral in het begin vaak hinderlijk tegen wang of lippen schuren. Na een tijdje went dat vaak, maar de wax kan dan op de beugel gedaan worden op de plekken die pijn veroorzaken. De wax bestelde ik online, maar mogelijk had ik ook naar een orthodontist kunnen gaan. Jammer dat het niet voldoende werkt.

      Verwijderen