Zoeken in deze blog

zondag 15 augustus 2021

Overlast

 In Alkmaar zijn ze de meeuwen zat, ze zorgen voor overlast. 
Dat kan natuurlijk, als er erg veel zijn kan ik mij daar wel iets bij voorstellen. Ze kunnen behoorlijk schreeuwen, als kind woonde ik bij de haven en daar waren altijd wel meeuwen, ik vond dat geluid wel leuk! Hier hoor ik ze ook wel eens, maar veel minder....ik heb hier vooral kauwen en eksters.
Meeuwen zijn heel brutaal, als je niet uitkijkt pikken ze het eten uit je handen..... dat herinner ik mij niet uit mijn jeugd, toen werd er op straat niet veel gegeten dus viel er ook minder te pikken. Nu zijn overal terrasjes, frietverkopers, viskramen etc. Restanten en lege verpakkingen belanden vaak op straat..... dat hebben meeuwen snel door en ze krijgen de smaak te pakken, dat geldt ook voor andere vogels/dieren.


 
Later woonde ik op een plek waar veel reigernesten in de buurt waren...... reigers krijsen nog veel harder.... wel wat minder vaak, maar als er één krijst terwijl hij net boven je vliegt dan staan je haren overeind! Ik vond het altijd leuk om te zien hoe er elk jaar weer nesten werden gebouwd, het krijsen, ach.... ik schreeuw ook wel eens. 
En ik ben ook eens geschrokken van geen geluid...... ik voelde een vreemde windvlaag vlak boven mijn hoofd...... het bleek een uil te zijn die geruisloos vlak over mijn hoofd vloog en vlakbij in een boom ging zitten. 

Maar te veel is te veel, dat snap ik.... zo waren er in Purmerend jaren geleden veel te veel ganzen. In de broedtijd en vlak daarna konden ze behoorlijk agressief zijn en als dan je weg versperd wordt door veel ganzen die van mening zijn dat je te dicht bij de kleintjes in de buurt komt dan voelt dat niet fijn. Ik herinner mij een man die nietsvermoedend de bocht omkwam en de volle laag kreeg van die ganzen. Hij gooide van schrik zijn armen omhoog...... hij twijfelde wat hij moest doen en probeerde er met een boog omheen te gaan, half door het struikgewas. Hij schoot in de lach toen hij mij in de auto zag zitten grijnzen, ik zat daar op Edwin te wachten. 
Er is uiteindelijk wel wat aan die ganzen gedaan, want het was echt te erg. 

Ik snap dus dat ook die meeuwen voor overlast kunnen zorgen, maar ik hoor zoiets altijd aan met enige argwaan omdat ik vaak merk dat mensen weinig kunnen hebben...... als de buren een kippenhok hebben is dat een probleem, als er op een boerderij een stuk verderop ook nog een haan bij is moet hij weg en de koeien moeten vooral ook niet te hard loeien. 
Mensen gaan wonen vlakbij een carillon en klagen dat het 's nachts ook klingelt. Ik heb vlakbij zo'n carillon  gewoond (daar waar ook de meeuwen waren) en ik vond het heerlijk...... steeds kon ik horen hoe laat het was en ik vond het gezellig, ja... ook 's nachts! Mensen gaan naast een café wonen en klagen daarna over het geluid dat daar nu eenmaal aan verbonden is. Of naast een kerk en dan klagen dat je op zondag niet uit kan slapen omdat die klok dan zo hard luidt. (ik woonde ooit tegenover een kerk.... als ik op zondag uitsliep en de klok begon te luiden gaf mij dat zo'n lekker zondagsgevoel..... 'ik hoef er nog niet uit, ik weet hoe laat het is!' 
Het is wel wat anders als je lekker rustig woont en ineens komt er een kroeg naast je....... dan kan dat een reden zijn om te klagen, maar als je er zelf naast gaat wonen dan zal je het voor lief moeten nemen of verhuizen. Als er steeds vechtpartijen of vernielingen zijn is het ook wat anders, maar het is wel slim om eerst eens te informeren waar je naast komt te wonen...... van een kaaswinkel zal je weinig last hebben, maar een kroeg met terras...... dat kan vervelend zijn, dat hoeft niet, maar het kan! 
Als ik een huis koop waar tramrails voor de deur liggen dan kan ik op mijn klompen aanvoelen dat die tram niet geruisloos voorbij rijdt..... als ik stilte zoek kan ik beter een ander huis zoeken. 




Natuurlijk kan er reden zijn om te klagen, soms is het echt te erg, maar ...... er zijn best wel veel mensen die niks kunnen hebben. Dat zijn vaak ook mensen waar je 's avonds niet mag aanbellen omdat de kinderen dan wakker worden, je moet voorzichtig op het raam kloppen en vooral niet hard praten in de gang. Die kinderen zijn dan niet gewend aan normale geluiden en schrikken overal van wakker...... laat de mensen maar gewoon bellen, daar wennen de meeste kinderen wel aan. (tenzij ze ziek zijn natuurlijk en je blij bent dat het kind eindelijk slaapt). 
Harde muziek bij de buren, het moet heel erg zijn wil ik klagen. Het hangt natuurlijk ook van het tijdstip af en hoe vaak het is. In het verleden was er heel af en toe feestje bij één van de buren.... ik werd van tevoren gewaarschuwd...... en dan was het hard.... ik kon de tv niet goed horen, maar voor die enkele keer maak ik daar geen probleem van. Bovendien ging later op de avond altijd het volume omlaag...... ze hielden dus wel degelijk rekening met anderen! Dan gun is ze die paar uur hun feestje. Is het elke week dan vraag ik of het volume al eerder omlaag kan! 
Tijdens zo'n feestje besloot Edwin een keer zijn DJ-verlichting aan te sluiten en vanuit zijn slaapkamerraam deed hij mee door de boel met stroboscoop e.d. nog verder de sfeer te verhogen.... het was mooi weer, dus het feest was vooral in de tuin en er werd positief op de verlichting gereageerd. 
(Zelf vind ik een stroboscoop vreselijk, ik word daar duizelig en een beetje gedesoriënteerd van).

Het ergst vind ik als mensen klagen over geluiden die nou eenmaal horen bij de plek waar ze zijn gaan wonen. Ik woon vlakbij een weg, die auto's hoor je, maar ik vind het geen probleem, ook niet toen ik er net woonde. Ik wist dat die weg daar was, heb mij nooit afgevraagd hoe erg dat zou zijn..... ik ging er gewoon vanuit dat dat wel zou meevallen en dat viel het ook. Als je er op gaat letten ga je je er denk ik ook sneller aan storen. En alleen op de nadelen letten en niet op de voordelen helpt ook niet. 




Als er reden is om te klagen moeten mensen dat zeker doen, maar probeer ook een beetje verdraagzaam te zijn. Als ik de buren hoor ben ik wel eens blij..... ze zullen mij ook wel eens horen (met mijn sax bijvoorbeeld) en daar klagen ze ook niet over..... als ik hun hoor voel ik mij minder snel schuldig, dan komt het van 2 kanten! 

Ik heb in een huis gewoond met een bushalte voor de deur.... geen hokje, gewoon een paal in onze heg.....  het was vooral uitstaphalte voor alle bussen, maar voor mensen die naar Marken wilden ook instaphalte. Wij vonden het wel gezellig....... en heerlijk om voor de deur te kunnen uitstappen na bijvoorbeeld een dag winkelen. Mensen kijken vind ik heerlijk en dat konden we daar...... wat hebben we gelachen toen tijdens een stortbui twee vrouwen onder hun paraplu's nog even bleven praten..... één van de paraplu's was over de kop gewaaid, maar leek toch nog wat bescherming te bieden... totdat...... er een laag water instond en de plu het water over de ander heen kieperde. 
Die halte is voor ons nooit een probleem geweest!  Een bushokje vlak voor de deur is natuurlijk minder leuk, dat belemmert het uitzicht..... maar als er een flinke voortuin is lijkt mij dat geen probleem, elke situatie is weer anders. Die bushalte was er al voor wij daar kwamen wonen, dus het was geen verrassing voor ons! 

4 opmerkingen:

  1. Het is waar dat sommige mensen altijd klagen maar over meeuwen is het terecht.
    Ze trekken alle vuilniszakken kapot en verstrooien de inhoud, ze laten een toerist amper met rust. Veel vuiligheid op straat en hun lawaai is wel èrg lawaaiig als ze met een grote groep zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meeuwen zijn inderdaad lastig, daar ben ik het wel mee eens. Vroeger was dat minder.... het geluid was er wel, maar minder eten op straat en geen vuilniszakken.... de zinken vuilnisemmers zorgden er wel voor dat ze niet bij het vuilnis konden komen.
    De mensen en hun gewoontes zijn veranderd, dus dieren veranderen mee.
    Ik geloof dan ook wel dat er overlast is, maar vaak hebben de hardste klagers het minst last.
    En dat zijn dan ook de mensen die overal over klagen.
    Ik merk wel eens dat mensen het te perfect willen hebben..... ze willen "buiten" wonen, maar geen geur van een boerderij ruiken of de dieren horen. Alle boodschappen om de hoek kunnen doen, maar landelijk wonen. Geen weg in de buurt hebben maar wel met de auto snel ergens kunnen zijn. Terrasjes dichtbij, maar er vooral thuis niks van horen. Het is toch vaak het één of het ander.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Daar heb je gelijk in, we horen dergelijk gezeur hier ook waarschijnlijk overal.
    Maar ja, ons land is zo klein, er is altijd wel ergens overlast. Ook de veroorzakers moeten zich dus inhouden.
    Moeilijke kwestie voor de overheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is inderdaad niet eenvoudig.... en soms is er natuurlijk echt overlast. Maar ik heb meegemaakt dat iemand de politie belde omdat een hond tegen zijn dochtertje blafte.

    BeantwoordenVerwijderen