Zoeken in deze blog

woensdag 16 februari 2022

Beetje taal

 Ik verbaas mij vaak over woorden als eindconclusie, eindresultaat en einduitslag. Er zijn meer van dergelijke woorden, ze zijn gewoon te vinden in het woordenboek.... maar ik vind ze dubbelop. 
Een uitslag of conclusie is al aan het eind volgens mij. Je kan natuurlijk tussendoor al iets concluderen of het resultaat tot dat moment bekijken, maar dat is dan is dan een tussenuitslag of  voorlopige conclusie.... voortijdig..... of wat dan ook, maak er maar wat van, van mij mag alles, als het maar duidelijk is dat het tussentijds is. De echte uitslag of conclusie is pas aan het eind naar mijn idee. 
Ook al blijken die "eind-woorden"  goed te zijn..... ik zal het niet snel zeggen.... het voelt alsof ik het over een ronde cirkel heb of nat water.  




Een ander wonderlijk iets dat ik vaak tegenkom is het in stukken hakken van woorden. Dat is meestal wel fout. 
Een regen bui is natuurlijk gewoon een regenbui en een auto radio is een autoradio. Bij veel woorden vind ik het heel duidelijk.... maar er zijn wel eens twijfelgevallen. Soms is het allebei goed, maar hangt het van de zin af en ze zijn dan meestal wel verschillend van betekenis. 

Er zijn woorden waarbij het naar mijn idee overduidelijk is of het los of aan elkaar moet omdat de betekenis verandert.  
Ik bedoel maar....boerenmetworst is heel wat anders dan boeren met worst..... en konijnen bouten is ook niet hetzelfde als konijnenbouten. 
Ik vind het lastig lezen als woorden die aan elkaar moeten los worden geschreven.....  net zoals het ontbreken van punten en komma's.....  ik lees eerst wat er staat en daarna pas wat er bedoeld wordt en als ik het hardop lees raak ik buiten adem omdat ik geen rustpuntjes tegenkom. 




Woensdag hoorde ik op tv zeggen "Een groot feestje" Dat is raar.... groot en klein tegelijk. 

Als vaak dezelfde fout gemaakt wordt gebeurt het regelmatig dat besloten wordt de foute schrijfwijze goed te keuren......  daar heb ik wat moeite mee.....  dat spoort niet aan om het goed te doen. 
In de spreektaal is een fout snel gemaakt.... het blijft fout, maar het floept zo uit je mond.... bij schrijven kan je het herstellen en heeft niemand door dat het eerst fout was..... dat is bij het praten moeilijker, je kan het wel herstellen, maar dan valt het misschien nog meer op. 
Fouten horen erbij, maar de ene fout is de andere niet en ik vind ook dat het verschil maakt wie die fout maakt. 



Nu hoor ik steeds dat mensen het niet snappen als ze alleen in het ov mondkapjes moeten dragen.... dat is te moeilijk, daar raken ze van in de war. Uhhhhh...... wat is er moeilijk? In het ov (en op het vliegveld) draag je ze nog en verder hoeft het niet. Ik vind dat vrij simpel.


 
Eigenlijk hoor ik dergelijke dingen vaak..... vooral sinds er coronamaatregelen zijn.... iedere keer is er een groep die zich benadeeld voelt (en dat soms ook is) en daarom beweerd dat DE mensen dat niet begrijpen, dat het niet uit te leggen valt etc. De media doet daar braaf aan mee..... maar die snapt het misschien echt niet, want ik hoor na een persconferentie vaak vragen gesteld worden over iets dat al uitgelegd is....  ik hoor dat vaak met verbazing aan. 
Maar denken ze nu echt dat DE mensen zo dom zijn? Of ben ik hoogbegaafd? Ik heb namelijk elke maatregel begrepen! Nee, ik zeg niet dat ik het overal 100% mee eens was, maar ik begreep wat er wel en niet mocht en ik begreep ook nog waarom het was. Hoe vaker ik hoor dat DE mensen het niet snappen hoe meer ik mij een buitenbeentje voel... echt..... ben ik zo bijzonder dat ik dat allemaal snap? 
Ik vind het vervelend als er over DE mensen gesproken wordt.... alsof we allemaal hetzelfde zijn. 
Nog erger: "Ik spreek namens iedereen" ..... nou, dat is zelden het geval! 




4 opmerkingen:

  1. Het blijft spannend, taal.
    Ik erger me aan het gebruik van 'reden' als er 'oorzaak' bedoeld wordt. Wanneer je je op iets focust lijkt het alsof het plotseling vaker voorkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ineens valt iets op en dan valt het steeds vaker op, ik heb dat ook.
    Sommige fouten vind ik echt storend, vooral als het in officiële papieren staat. En als het gezegd of geschreven wordt door mensen die beter zouden moeten weten, zoals leerkrachten, minister van onderwijs etc.
    Behalve storend vind ik het ook erg lastig als het om iets gaat dat daardoor van betekenis veranderd.

    BeantwoordenVerwijderen