Zoeken in deze blog

vrijdag 18 februari 2022

Binnen waait het niet

 Dudley was nog maar net verdwenen of Eunice kondigde zich aan ...... ze liepen elkaar net mis. Maar goed dat ze niet samen kwamen, dat had geen boom overleefd. Eunice is al de derde storm van 2022 in Nederland. Corrie, Dudley en Eunice..... lekker drietal. 

Toch maar even van tevoren de tuintafel op z'n kop gezet, dan krijgt Eunice er geen vat op. En de enige tuinstoel die Dudley had laten staan klapte ik in en legde ik op de grond...... zo..... dat is klaar. Meer kan ik niet doen! Er staan natuurlijk meer dingen in de tuin, maar ik kan niet alles naar binnen slepen.... dat is teveel en te vies (na al die regen met opspattend vuil). Ik heb geen ruimte in de kamer voor zoveel dingen en ook niet in de schuur. Bovendien staat de schuur aan de voorkant en dat zou wel een heel gesleep worden. Vaak doe ik dat dan door het huis, maar met vuile en/of natte dingen vind ik dat niet zo handig. 
Om kwart voor 1 hoorde ik ineens de wind bulderen..... het viel nog mee, maar Eunice kondigde haar komst aan. 
Half Nederland lag plat. Heel weinig vliegverkeer, spoorwegen tot 2 uur beperkt en daarna niks meer. Veel prik- en testlocaties gesloten..... veel scholen eerder dicht om de leerlingen de kans te geven nog thuis te kunnen komen....  de basisscholen zijn meestal niet ver weg van huis..... maar middelbaar en hoger is soms wel verder weg.... en de treinen rijden zeker niet na 2 uur en de kans zit erin dat ook busdiensten uit gaan vallen. Hier geldt code rood (noorden en westen)...... meer naar het oosten oranje en Limburg (denk ik) geel. 
In Engeland, Ierland en Wales zitten tienduizenden huishoudens zonder stroom.....  er dreigen overstromingen en het leger staat paraat..... Eunice doet het niet voor minder blijkbaar.

Ik ken de schaal van Beaufort, die is voor mij duidelijk. Soms wordt de wind aangegeven in kilometers per uur..... daar kan ik mij ook nog wel een voorstelling van maken, maar steeds vaker kom ik meters per seconde tegen..... dat vind ik lastig! Natuurlijk is het wel uit te rekenen wat dat is in kilometer per uur..... maar ik vind Beaufort duidelijk genoeg. Dat zijn grotere stappen (bij meter per seconde zijn de stappen heel klein), maar zo nauwkeurig hoeft het van mij niet..... de wind ik toch niet constant. Bij de schaal van Beaufort kan het lange tijd hetzelfde blijven terwijl het bij meter per seconde steeds veranderd. Het is voor mij genoeg dat ik weet of het Beaufort 8 is (stormachtig) of 10 (zware storm) of 12 (orkaan). Dat is voor mij duidelijk genoeg. Ze hoeven voor mij dat niet verder in te delen in bijv. 8,5.  
Het zal misschien in de scheepvaart en het vliegverkeer belangrijk zijn om het nauwkeuriger te weten, maar ik hoef alleen maar te weten of ik kan fietsen. 
Als ik naar buiten kijk kan ik mij er wel een voorstelling van maken wat het op dat moment is..... als de bomen flink staan te zwaaien gaat het flink tekeer...... als er schuttingen door de lucht vliegen zal het op z'n minst zware storm zijn..... maar ik vind het wel fijn om te weten wat ik verder verwachten kan.... zodat ik evt. tijdig mijn plannen kan aanpassen. 

Tegen drieën kwamen er flinke windstoten....  het was al steeds harder gaan waaien, maar het bleef nog beperkt.... wel heftig, maar ik had wel erger meegemaakt en af en toe kwam de zon zelfs door waardoor het er wat vriendelijker uitzag....... regen hadden we nog niet veel gehad, niet meer dan een paar spatjes. 
Een half uur later was het duidelijk heftiger buiten...... toch zag ik toen nog (tussen 2 windstoten door) een duif tegen de wind in vliegen. Ik wilde roepen dat hij beter thuis kon blijven, maar ik verwachtte dat hij toch niet zou luisteren. 
Ik zag (om ongeveer 4 uur geplaatst) een filmpje dat het dak van ADO het niet hield. Er waren toen al windstoten van 141 km per uur gemeten (in Hoek van Holland).... en op meerdere plekken was het al windkracht 10.... zware storm dus en wie weet weet er nog meer kon komen.
Ik las een waarschuwing dat hier ergens een grote boomtak afgebroken was en nogal gevaarlijk hing.... opletten dus. Voor zover ik weet tot die tijd hier nog geen ernstiger dingen, maar ik weet natuurlijk ook niet alles. Ik las wel over stormschade in en rond Purmerend en Zaandam.... maar voor hier zag ik geen meldingen...... maar we hebben de social media nog..... foto's van omgewaaide bomen (ook één bovenop een auto), laag water in de haven (het werd eruit geblazen) en daardoor ook een zwevende boot 😂, dakpannen van het dak gewaaid, schuttingen stuk etc. Foto's van meertjes zijn altijd leuk, het wilde, opspattende water...... prachtig!

Tegen kwart over 5 begon mijn telefoon te loeien..... een alarmmelding.... het was gevaarlijk buiten, blijf zoveel mogelijk binnen. 
Dat had ik natuurlijk zelf al door, maar beter teveel gewaarschuwd dan te weinig! 
Gelukkig had ik het volume niet op volle sterkte staan! 

Ik was ook niet van plan om naar buiten te gaan, ik kwam niet verder dan de kliko. Die had ik op z'n plaats laten staan..... hij zat behoorlijk vol en was zwaar, die waait zo snel niet om. De groencontainer was wel omgevallen.... laat maar liggen, zo kan hij weinig kwaad. Ik kan toch echt niet alles binnenzetten.

Erger.... in Amsterdam en Diemen vielen doden door de storm, beiden door een omgewaaide boom. Vreselijk! Dan is het niet leuk meer!
UPDATE: Zojuist is een derde dode gemeld (18.18)
112 was overbelast, dus het verzoek om niet onnodig te bellen!
UPDATE2: Extra nieuwsuitzending RTL 21.33 ... in Groningen is een 4de dode gevallen.

Op de weg werd het steeds rustiger...... er reden nog wel auto's, maar tijdens de avondspits was het opvallend rustig.




Ik keek weer veel naar buiten, ik vind dat natuurgeweld indrukwekkend. Ook veel gedaan, nu alleen beneden omdat ik op de bel moest letten. Even wat klussen die ik steeds uitstelde. Lekker dat dat ook weer klaar is. 

Het schijnt nog niet op z'n hevigst te zijn hier....... komende uren zal het nog flink tekeer gaan, daarna wordt het minder. 
Morgen veel wind en regen, maar geen storm meer! 






2 opmerkingen:

  1. Benieuwd wat er aanstaande week voor storm verschijnt, ik denk dat ik alsnog in winterslaap ga.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hihihi..... als dat lukt met een storm die nogal veel lawaai met zich meebrengt!

    BeantwoordenVerwijderen