Zoeken in deze blog

woensdag 9 februari 2022

Even uitpuffen

 


Woensdagochtend moest ik naar de huisarts voor de jaarcontrole diabetes. 
Die is wat completer dan de halfjaarcontrole, want  het laboratoriumonderzoek is uitgebreider. 
Alles was goed of in elk geval aanvaardbaar ...... in de ochtend is mijn 'suiker' nou eenmaal wat hoger.... niks nieuws..... en soms is mijn bloeddruk een tikkie hoger, zoals nu..... dat mag. Als het een paar keer aan de hoge kant was dan maak ik mij druk "Als het nou maar goed is" en daar schiet de bloeddruk alleen maar verder van omhoog. Ik voelde mij ook wat onrustig.... ze vroeg al of het door haar kwam.... nou, dat zeker niet!
Het zal ongetwijfeld komen door de controle, maar niet door deze dokter die mij erg goed ligt. Iemand die meedenkt en niet meteen iemand vol wil stoppen met pillen, ik vind haar ook erg aardig.
Ik heb al een paar keer zo'n kastje gehad dat regelmatig de bloeddruk meet en dan was het altijd perfect, eerder laag dan hoog. Bloeddruk reageert nou eenmaal overal op, dus af en toe wat hoog (alleen de bovendruk was iets te hoog) hoeft geen probleem te zijn. En mijn bloeddruk wordt elke 3 maanden gemeten, dus als het steeds hoog is gaat dat wel opvallen. 
Gelukkig schiet deze dokter ook niet in de stress van een iets te hoge bloeddruk.....kan gebeuren, niet gigantisch hoog..... en ik hoefde daar dan ook niet voor terug te komen. 


De oogfoto was niks geks op gevonden.... dat hoeft pas over 2 jaar weer. Ik was vergeten te bellen voor de uitslag..... ik ben jarenlang bij de oogarts geweest en dan kreeg ik meteen de uitslag en het was altijd goed.... nou ja, wat staar, maar dat is niet de reden van de controle (dat is 'bijvangst' 😂). Deze keer mocht ik weer hier een foto laten maken van mijn ogen.... dat is gebruikelijker, maar bij mij konden ze het steeds niet goed zien waardoor ik alsnog naar de oogarts moest.... maar mijn nieuwe oogarts vond dat het wel via een foto moest kunnen en hij had dus gelijk! Maar doordat ik dus al jaren niet hoefde te bellen voor de uitslag en er geen reden was om te denken dat het niet goed zou zijn vergat ik het en toen ik er aan dacht was het al half januari..... nou, dan kan ik wel wachten tot deze controle, als er iets ernstigs gevonden is zouden ze zelf wel gebeld hebben. 

Cholesterol was goed..... ik weiger al heel lang statines...... ik denk al een jaar of 12..... misschien wel langer. Mijn cholesterol is altijd goed (nou ja, 1 keer was het 1/10 te hoog) .......maar ik moest het preventief nemen. Nou weet ik dat het niet alleen het cholesterol verlaagd, het heeft verder ook een gunstige invloed op de aderen..... maar ja, ik vind het middel te zwaar om preventief te nemen. 
Ik ken teveel mensen die last van bijwerkingen hebben, dus zolang mijn cholesterol goed is weiger ik.
Ik werd een keer gebeld dat het te hoog was en medicijnen moest.... raar, want eerder was mij gezegd dat het prima was... wat bleek? Ze hadden de grens verlaagd en daardoor was het ineens te hoog .... daar trapte ik niet in, als het de vorige keer goed was dan wachten we eerst de volgende keer wel af..... het is daarna ook altijd onder die nieuwe grens gebleven. 



Ik denk ook dat hoe ouder ik ben, hoe minder nut het heeft...... zeker als de cholesterolwaardes steeds goed zijn. Een bijwerking is spierpijn en dat komt vrij veel voor..... gevolg kan zijn minder bewegen en/of sneller vallen.... tel uit je winst. Ondertussen is daar ook wel weer iets voor, zodat die spierpijn meestal geen probleem meer is, maar als je voor alle bijwerkingen ook medicijnen krijgt dan hoef je niet meer te eten,  dan is je maag al vol van alle medicijnen. 
En dood gaan we allemaal.... ik ben met mijn leven al ruim over de helft, zelfs als ik hoogbejaard wordt ben ik al over de helft......  zelfs de 2/3 ben ik waarschijnlijk al gepasseerd... als ik nu op 2/3 zit dan word ik 102... het kan, maar dat verwacht ik niet. 




 Ze vroeg hoe het ging.... ik kon vertellen dat het erg goed ging.... de dagelijkse wandelingen worden langer en sneller..... het lukt weer! Ik ben niet op het oude niveau, maar dat gaat misschien ook niet lukken..... ik ben op een leeftijd dat de jaren ook mee gaan tellen...... bij de één is dat wat duidelijker en/of eerder dan bij de ander, maar bij de meeste mensen toch wel merkbaar. Lange tijd niet in orde (vooral door de hoge dosering medicijnen) hakte er flink in, ik heb er toch een paar jaar last van gehad en in die paar jaar zou ik misschien toch wel achteruit gegaan zijn, dus ik mag er niet vanuit gaan dat het weer precies zo wordt als voor die tijd......  ik ben blij dat het nu weer goed gaat, ook al ben ik niet op het oude peil, ik ben tevreden... ik streef naar beter, maar als het niet kan dan maar niet.
De avondvierdaagse gaat nog niet lukken.... de ene dag gaat het beter dan de andere en het is nog een te lange afstand, dat lukt soms wel misschien, maar geen 4 avonden achter elkaar. Geen probleem, dan maar niet! 
Eigenlijk duurde deze controle erg kort.... een nieuw record! Even praten, de uitslagen, bloeddruk meten...."Ga zo door!" ..... dat was het. Ik ben weer door de APK.

Meteen maar even boodschappen gehaald, ik was nu toch onderweg. En mijn auto gewassen..... nou ja.... niet helemaal, hij is zo vies dat ik het gewoon in etappes doe..... mijn emmertje water is zo snel aan vervanging toe dat ik blijf slepen met emmers als ik hem helemaal wil doen. Zo lukt het ook.....  ik had even ruimte doordat de buren er niet waren, dus ik hoefde niet bang te zijn dat het op hun auto spetterde. Onze auto's staan naast elkaar, dat is dus wel iets om rekening mee te houden. Ik had er helemaal geen zin in, maar wat klaar is is klaar! Volgende keer kan ik het deel dat nu gedaan is dan wel weer even meenemen, maar dat is dan zo klaar. En ik weet het, er zijn wasstraten..... maar dat heb ik eigenlijk nooit gedaan, ik hou het bij mijn emmertje. 

De rest van de dag even niks. Normaal zou ik naar vriendin gaan, maar omdat het een erg drukke week is slaan we dat even over. 's Middags even geslapen, dat had ik nodig. 

*****




Woensdag naar Almere, naar de tandtechnieker. Ik nam een trein eerder.... dan heb ik alle tijd! Bovendien vallen er tegenwoordig veel treinen uit door tekort personeel (door ziekte) en ik wil wel op tijd komen.
Het was nog steeds een chaos in en om het station in Almere.... toen ik er in september was was het ook al een ramp. De nieuwe bestrating wordt wel mooi, maar het is nu wel zoeken waar je wel en waar je niet door kan en ook in het station nog steeds een drama. 
Eerst maar even de winkelstraat in, even rondkijken alvast. 
Ruim op tijd wandelde ik naar de tandtechnieker.... het was goed te vinden. Nog wat te vroeg, dus ik wachtte buiten..... het was lekker weer, af en toe probeerde de zon het en het was droog.
Naar binnen.... ik moest mij aanmelden op een scherm.... ik was vrouw, mijn geboortedatum 09 oktober 1954..... plop.... u heeft om 12 uur een afspraak met Marc. 
Ja, dat wist ik zelf ook wel, maar blijkbaar was ik nu aangemeld. Even gevraagd waar ik naartoe moest.... naar boven en daar naar de wachtkamer en daar zou ik gehaald worden. 
Het duurde even, maar daar kwam hij.... hij zei iets... ik verstond niet alles, maar hoorde niet mijn naam.  "Iemand anders die voor kleurbepaling komt?" "Ja ik!" "Nou kom maar dan!" 
De naam van degene die hij noemde bleek donderdag pas te komen, hij was een dag in de war..... ach.... ben ik ook wel eens. 
Er werden foto's gemaakt van mijn gebit en die zag ik later flink uitvergroot op het scherm..... daar werd ik niet echt blij van. Mijn gebit is niet geweldig en zo uitvergroot is elk foutje te zien! Verschrikkelijk! 
Maar goed, hij heeft goed gekeken welke kleur het beste is, hij houdt duidelijk van zo natuurlijk mogelijk. Hij tekende er ook wat bij, want de nieuwe tand moet hoger zitten, er is nu ruimte tussen tand en tandvlees omdat mijn tandvlees geslonken is tijdens de genezing. Die ruimte is nu ook duidelijk te zien en dat moet bij die nieuwe tand natuurlijk goed aansluiten. 
Over een paar weken is hij klaar en moet ik er weer naartoe, dan kijkt hij of er nog iets aan veranderd moet worden. In maart maakt mijn tandarts hem er dan in. 
Daarna gewinkeld.... niet eens in heel veel winkels geweest, maar ontzettend veel gelopen. 
Ik weet daar een beetje de weg, maar ik kan niet altijd alles vinden..... hoe kom ik ook alweer bij de Hema? Ik vroeg bij de Prijsmepper of ik in de buurt van de Hema was... ze legde het uit en was zo lief om het zelfs voor mij te tekenen.... top!  Gevonden en meteen naar het restaurant.... even zitten met een cappuccino.....pfffff. Daarna nog even beneden wat gekocht en terug naar het station. 
De trein naar Amsterdam stond er al.... instappen en een paar minuten later was ik onderweg.... 20 minuten doet de intercity er over. 
Naar de metro..... ik zag dat die er ook al stond.... ik was nog op de roltrap, die zou ik niet halen.... maar er gaan er zat! Iemand rende mij voorbij op de roltrap.... op de laatste tree aangekomen gingen de deuren van de metro dicht.... hij rende toch nog, maar dat ging hij natuurlijk niet redden! 
5 minuter later vertrok de volgende metro al.... en in Noord hoefde ik maar 2 minuten te wachten..... dat ging soepel. 
Nu zit ik uitgevloerd op de bank.... ik ben aan het 'labbere end' zoals dat zo mooi heet  😂.
Ik moet nog eten..... dat gaat een blik soep worden denk ik... in elk geval iets waar weinig werk aan is. 

Morgen naar de tandarts..... die maakt dat voorbereidingen om die nieuwe tand er tussen te kunnen plakken. 

Zelfs met een plaatje met 1 tand is het al niet om aan te zien! 





3 opmerkingen:

  1. Altijd een voldoening als je licham aan de juiste waarden voldoet. 😃En de tandarts geregeld, over een paar weken ben je weer het dametje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik snapte het hoor.
    Ja, lekker als alles weer een beetje normaal is.

    BeantwoordenVerwijderen