Zoeken in deze blog

dinsdag 22 februari 2022

Democratie?

 


Op tv waren mensen aan het praten over democratie en dan vooral i.v.m. corona. 
Eentje wist met grote stelligheid te vertellen dat uit de demonstraties bleek dat we het er niet mee eens waren en dat in een democratie de regering daar DUS naar moest luisteren en handelen. 
Huh? Dus de schreeuwers hebben altijd gelijk? Dan moet ik ook mijn mond maar eens opentrekken!
Er waren best veel demonstranten, maar er waren nog veel meer niet-demonstranten....... je kan dus niet spreken van een meerderheid. En dan tel ik nog niet eens mee dat de maatregelen genomen zijn met de bedoeling ons te beschermen (daar ben ik van overtuigd) en dat er daarom meer mag, ook als men het er niet mee eens is. 
Vooral omdat het (zeker in het begin) vechten was tegen iets waar we weinig van wisten en dan is bescherming het enige middel om er met niet al te veel kleerscheuren doorheen te komen. Alle kans dat als er geen maatregelen geweest waren en iedereen gewoon bleef doen wat hij altijd deed er nu geen woningnood meer zou zijn..... en weinig vergrijzing!




Maar de demonstranten zijn toch echt in de minderheid. De overgrote meerderheid zwijgt. Een deel van de zwijgenden zal het ongetwijfeld met de demonstranten eens zijn, maar een deel totaal niet. Onder de mensen die ik goed ken overheerst het aantal mensen dat het niet met de demonstranten eens is..... ik denk dat over heel Nederland dat ook zo is, maar dat is een aanname.
Een referendum dan maar? Er zijn  natuurlijk ook veel mensen die wel vinden dat er maatregelen genomen moesten worden maar het niet met elke maatregel eens waren..... dat was in veel gevallen eigenbelang..... alles is goed zolang ik er maar geen last van heb. Ik vind dus dat je niet moet stemmen op een ja of nee..... er moet een mogelijkheid zijn van 'gedeeltelijk mee eens'. 




Maar volgens mij is een demonstratie bedoelt om je mening kenbaar te maken..... een protest! En dan mag je hopen dat er over nagedacht gaat worden of het protest geheel of gedeeltelijk terecht is en daar kunnen dan evt. maatregelen op aangepast worden. Ik heb nooit begrepen dat demonstranten in een democratie altijd gelijk hebben en moeten krijgen.... weer wat geleerd! 
Met de democratie van de zwijgende meerderheid hoeft men dus geen rekening te houden blijkbaar.








4 opmerkingen:

  1. Regeren is lastig met al die verschillende opvattingen. Maar ja, een kabinet moet naar iedereen luisteren.
    Zou mijn stiel niet wezen. ☻

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Naar iedereen luisteren is prima, maar iedereen zijn zin geven is een ander verhaal.
    Nee, ik hoef ook niet...... normaal al niet, maar sinds corona is alles veel heftiger geworden, kan er niet meer normaal gepraat worden door heel veel mensen.
    Die mensen kunnen het echt nooit goed doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En de argumenten die ze aanvoeren....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, dat ook..... dat kan ik niet serieus nemen. Maar dan is het erg moeilijk om niet te zeggen "je bent gek!" Ik doe het niet.... maar denk het vaak wel.

    BeantwoordenVerwijderen