Zoeken in deze blog

zaterdag 5 februari 2022

Vroeger was alles beter.....

.... nee, natuurlijk was vroeger niet alles beter, maar sommige dingen wel en vooral waren veel dingen duidelijker. 
Het ziekenfonds, ik heb er best veel op gemopperd en het was lastig toen Edwin stages had en steeds in en uit het ziekenfonds moet.... wat soms nogal lang duurde voor het rond was en dan was de situatie ondertussen weer veranderd. Maar het was wel duidelijker.... we wisten waar we wel en niet voor verzekerd waren en er was geen eigen risico. Het was geen gepuzzel over welk pakket je moest hebben en het was veel goedkoper. 
Zodra het nieuwe systeem werd ingevoerd was de maandpremie meteen een stuk duurder, meer dan verdubbeld, zelfs als je alleen het basispakket nam. Ondanks dat ik vroeger wel eens mopperde op het ziekenfonds mis ik het nu! En ik ben ervan overtuigd dat al die verschillende pakketten het niet alleen ingewikkelder maken, maar ook duurder! En welk pakket moet je kiezen? Ik ben altijd bang het verkeerde te kiezen.... te duur met dingen die ik niet nodig bleek te hebben of juist te weinig en dat ik dan dingen nodig heb waar ik niet voor verzekerd ben (en ook nooit eerder nodig had).



De post kwam heel vroeger nog 2 keer op een dag..... dat is niet echt nodig, maar ik vind het wel jammer dat er nu al een tijd niet meer op maandag bezorgd wordt. Bij iemand die op maandag jarig is ben ik meestal te laat met de kaart...... want die zou dan op zaterdag al aan moeten komen (en 2 dagen te vroeg vind ik niet leuk).... ik denk er in het weekend pas aan en dan ben ik te laat. Er komen steeds minder brievenbussen op straat...... die bij mij in de buurt stond is ook al een paar jaar geleden weggehaald.... in mijn wijk geen brievenbus meer en de wijk ervoor ook niet. De dichtstbijzijnde is een andere kant op dan ik gewend ben en waar ik niet vaak toevallig toch langs kom. Even snel een brief posten is nu met de fiets..... het is wel op loopafstand, maar net te ver weg voor even snel heen en weer..... en als ik dan toch onderweg ben..... een kaart in mijn eigen woonplaats breng ik dan zelf wel weg.....dan kan ik hem perfect op tijd bezorgen.... en de postzegels worden steeds duurder voor minder service..... dat was echt vroeger beter. 



Vroeger waren er veel meer winkels in mijn woonplaats, er waren nog verschillende banken hier (nu geen één meer), we hadden nog een politiebureau en meer van die dingen.
En eerst moesten we alles digitaal doen en vervolgens sloten ze alles zodat het niet eens anders meer kan!  Kreeg ik vroeg nog rente op mijn betaalrekening van de giro.... nu moet ik betalen omdat ik een rekening heb! 
Ik heb wel eens met de post een brief gehad waarin stond dat ik een bericht had op de site...... nou, zet het dan gelijk in die brief! 

Natuurlijk zijn ook veel dingen beter geworden en het internet heeft echt wel voordelen..... maar soms is er geen keuze meer..... en iets regelen is soms prettiger met een echt persoon dan met een computer. 
Zoals een computer bij een klantenservice waar je je klacht of vraag moet schrijven...... zo vaak krijg ik dan een antwoord dat echt nergens op slaat..... zo irritant! 
Administratief ben ik een ramp en dat is lastig..... want volgens mij komt er steeds meer bij met officiële post waar ik op reageren moet. Vaak dan ook nog met een tekst die op meer manieren uit te leggen valt en dan snap ik er meteen niks meer van. Soms ook echt met taalfouten die ik storend vind.... dergelijke post mag toch wel in fatsoenlijk Nederlands vind ik. Steeds vaker worden dingen buiten mijn weten of toestemming om veranderd of ergens anders ondergebracht..... bedrijven fuseren en krijgen een andere naam.... en soms sturen ze daar niet eens een bericht van. 
Mijn pensioenfond bijvoorbeeld...... jarenlang hetzelfde, duidelijk.... toen een brief dat het anders ging heten... oké, genoteerd.... en toen kreeg ik post van een verzekeringsmaatschappij waar ik niks bij heb.... ik dacht dat het reclame was en wilde het al weggooien..... toen opengemaakt (wat ik meestal toch wel doe) en toen bleek het het jaaroverzicht van mijn pensioen te zijn..... die was ondergebracht of overgenomen door die verzekering blijkbaar..... zou toch wel fijn geweest zijn als ze even bericht gestuurd hadden. En dan wel dat bericht onder de oude naam, want vooral als het reclame lijkt kan zoiets anders gemist worden! 
Nu heeft het een naam die niet missen kan..... het woord pensioenfonds zit erin. Ook daar kreeg ik geen bericht van, maar dit was duidelijk en zo is het nu al jaren! 



Mijn administratie is tegenwoordig wel wat beter geordend..... voorheen in ordners en gesorteerd, klinkt goed.... maar...... als er iets binnenkwam dan legde ik dat neer..... en daar kwam weer iets bovenop... en nog meer en dan zat ik na een tijdje met een hele berg en had ik een dag nodig om alles uit te zoeken. 
Nu is het simpeler..... ik heb een doos/plastic bak waar alles in gaat..... voor elk jaar een nieuwe doos. Het jaar staat erop. Na een paar jaar kunnen meerdere jaren in één doos met per jaar een gekleurd vel karton ertussen........ totdat het weggegooid mag/kan worden.  
Alles gaat erin..... zodra iets afgehandeld is, dus rekeningen gaan er pas in nadat ze betaald zijn (voor zover er nog papieren rekeningen zijn). Als ik iets nodig heb weet ik in elk geval waar het is.... en omdat steeds meer digitaal gaat is het geen gigantische berg papier meer om uit te zoeken. Nu geen rondslingerende papieren meer, want dit werkt sneller.... hup.... in de doos, deksel er weer op en klaar! 
En natuurlijk zitten er ook onbelangrijke dingen in.... ik ga er niet over nadenken, alles mag erin..... een papiertje meer of minder is geen probleem! Als ik zin heb kan een ik doos van een eerder jaar pakken en uitzoeken wat er weg kan, maar het is niet echt noodzakelijk. 
Belastingaangifte... echt, ik snap er geen bal van. Ik hoef het al jaren niet meer in te vullen en ook dit jaar heb ik nog geen bericht gehad dat dat moet. Er is ook jarenlang niks veranderd..... nu wel, maar de verandering is niet groot.... ik heb nu AOW, maar bruto is het bedrag volgens mij gelijk.... als er verschil is is het nauwelijks.... dus eigenlijk nog steeds geen verschil, want ze werken vooral met brutobedragen. Nou heb ik gelukkig een broer die daar wel handig mee is, dus toen het nog wel moest deed hij het altijd voor mij gelukkig, want echt..... als ik dergelijke papieren zie dan is het alsof het in het Chinees geschreven staat..... het duizelt mij en ik snap de simpelste dingen niet meer.... ik ben ook altijd bang dat ik iets fout doe..... en moet bij alles opzoeken wat ze nou precies bedoelen...... als het mij lukt het in te vullen vertrouw ik mijzelf niet, ik twijfel bij alles..... dus dat werkt echt niet. 
En ze weten naar mijn idee alles al..... dus waarom nog invullen?
Ooit kreeg ik bericht dat ik huursubsidie kreeg (zo heette dat toen nog) en er stond ook bij dat ik moest controleren of het klopte en als het niet klopte moest ik contact opnemen met het betreffende ministerie. 
Het klopte niet, dat was zelfs mij in één oogopslag duidelijk..... ik kreeg teveel....... dus ik belde. Het kon niet veranderd worden, want dit had de belastingdienst doorgegeven.... het zou aan het eind van het jaar vanzelf wel goed komen. Huh? Waarom moest ik het dan nakijken? 
Maar vroeger.... toen alles nog op papier stond en niemand een computer had waren naar mijn idee de stapels officiële post toch veel kleiner. Ik kan mij  niet herinneren dat mijn ouders zoveel papieren kregen. En alles liep gewoon zo het liep.... je kon niet kiezen welke energiemaatschappij goedkoper of beter was..... wij hadden hier stroom van de PEN en gas van GZW (Provinciaal Energiebedrijf Noord-Holland en Gasbedrijf Zaanstreek Waterland). Als er niks te kiezen valt hoeven ze ook geen reclame meer te maken en dat scheelt weer veel geld.
En we hadden ziekenfonds Purmerend e.o. (later PWZ).... geen idee of het mogelijk was voor een ander te kiezen, maar de meesten deden dat in elk geval niet. 
En in mijn jeugd kwam er er nog een ziekenfondsbode aan de deur.... en de huur werd opgehaald.
De moeders waren nog bijna altijd thuis.... dat moest ook wel met alles wat er aan de deur kwam. 
En toch..... ik snap dat het vaak nodig is dat beide ouders werken, ik snap ook dat vrouwen ook een leuke baan willen.... maar toch..... denk ik dat het beter is als wat vaker één van beide ouders thuis is voor de kinderen. Het kan niet altijd..... maar ik denk dat het beter zou zijn. Natuurlijk werkt dat ook niet als de ouder die thuis is dat met grote tegenzin doet.... maar gewoon zelf je kinderen opvoeden, ik denk dat dat helemaal niet zo gek is. En dan maakt het niet uit of het pa of ma is. 
Maar ik denk ook dat je kinderen niet altijd bezig moet willen houden..... wat natuurlijk min of meer wel gebeurt als ze naar de creche gaan, de peuterspeelzaal, school, etc. Dan worden veel dingen gezamenlijk gedaan. En thuis.... als je je kinderen weinig ziet is er de neiging om allemaal leuke dingen te gaan doen in het weekend. Het ene uitje na het ander.....  maar wanneer mogen ze gewoon eens zichzelf bezighouden? Ze krijgen de kans niet zich te vervelen en iets leuks te bedenken. Soms kan uit verveling iets leuks ontstaan.... als ze jong zijn. Als ze ouder zijn lukt dat niet meer.... dan wordt je hangjongere als je niks beters te doen hebt. 
Nee ik veroordeel ouders niet die beiden de hele week werken, soms kan het gewoon ook niet anders, maar als het wel anders kan denk ik echt dat het beter is als er vaker iemand thuis is en dat hoeft echt niet elke minuut van de dag te zijn. 
Ik denk ook dat aandacht belangrijker is dan geld.....  dus er nooit zijn maar wel dure cadeaus geven is volgens mij ook de oplossing niet. En aandacht is er al als je er gewoon bent als ze je nodig hebben.  Het is moeilijk..... het ideale is niet altijd mogelijk en het ideale is ook voor iedereen weer anders. Het is prima dat beide ouders werken, maar het zou mogelijk moeten zijn om te kunnen kiezen... ... kiezen dat één van de ouders vaker thuis is.... het maakt niet uit welke van de twee.... of beiden om beurten. Nu is die keuze is meestal niet..... de hypotheek moet betaald worden of de hoge huur of wat dan ook..... jammer. Als de keuze er is zal de keuze misschien toch zijn om toch allebei te werken, maar een keuze is anders dan een noodzaak.... maar zeker in de eerste jaren denk ik dat het beter is als er dan iemand anders voor de kinderen thuis is..... niet altijd maar in een groep, maar gewoon thuis.... waar ze ook dingen in hun eentje kunnen doen en waar vriendjes en vriendinnetjes langs kunnen komen... maar alleen als ze daar zelf zin in hebben en waar ze opgevoed worden volgens de regels van de ouders.... hun normen en waarden en niet de normen en waarden van de crèche of school of wat dan ook. 



Ongetwijfeld is niet iedereen het met mij eens.... dat mag natuurlijk! 
Ik ga hier niet de wet voorschrijven, ik schrijf alleen hoe ik er over denk en het staat iedereen vrij om het er niet mee eens te zijn. 
Natuurlijk was vroeger niet alles beter..... als ik denk aan mijn jeugd met alleen een koudwaterkraan en nog geen douche..... ja, in de tobbe voor de kachel was heerlijk, maar wel wat onhandiger dan een douche of bad. En alleen een kolenkachel in de woonkamer....in combinatie met een niet geïsoleerd huis.... in de winter de bloemen op de ramen.... wel erg mooi, maar naar buiten kijken werd moeilijk. 
De tijd dat er nog volop werd gerookt..... vreselijk vond ik de verjaardagen bij mijn opa en oma.... daar werden dan vooral sigaren gerookt en er hing zoveel rook in de kamer dat mijn ogen begonnen te tranen. 
De tijd dat wij nog geen telefoon hadden, geen tv , geen koelkast en natuurlijk al helemaal geen computer. We kookten water in een fluitketel, schepten kolen in een kolenkit en alles was nog overzichtelijk. Nu hebben we meer apparaten om ons het leven eenvoudiger te maken, maar tegelijk zijn er weer veel dingen die het leven ingewikkelder maken.




Ach, elke tijd heeft zijn goede en slechte kanten. 


2 opmerkingen:

  1. Veel was handiger, gemakkelijker ook.
    Maar er zijn ook veel dingen veranderd, niet alles kan nog als vroeger gaan.
    Post alleen al twee maal daags is niet meer nodig, belastingaangifte enzovoorts.
    ie wet wat er over vijftig jaar wordt gezegd. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het blijft altijd veranderen.
    Natuurlijk kan niet alles hetzelfde blijven, maar sommige veranderingen had ik liever niet gezien. Post 2x op een dag is echt niet nodig, maar 6 dagen per week vond ik wel erg prettig.
    Sommige dingen zijn handiger geworden en gemak dient de mens, maar veel is ook onpersoonlijker geworden.
    Wat techniek betreft is er wel erg veel veranderd en ik heb dingen overgeslagen want het valt niet bij te benen.
    Maar ik ben blij met internet, met een auto, met goed ov, met telefoons...... er is veel waar ik blij mee ben, gelukkig wel.

    BeantwoordenVerwijderen