Zoeken in deze blog

maandag 14 februari 2022

Tsja


De besmettingscijfers lopen hard op, maar de versoepelingen komen eraan. 
Ik snap het, maar ik ben er niet helemaal blij mee. Wel een beetje blij, maar ook een beetje niet blij.
Natuurlijk mag ik mij nog aan de regels houden als ik dat wil, maar als anderen dat niet doen wordt dat moeilijker. 
En je moet ook steeds maar uitleggen waarom je nog wel voorzichtig bent..... dat was toch al.... en dat ben ik een  beetje zat! Ik wil het niet meer uitleggen, als je het niet snapt dat heb je pech gehad, dan kan je je blijkbaar niet goed inleven in een ander! 




De meeste mensen hoef ik het niet uit te leggen hoor, maar anderen zijn heel hardnekkig te overtuigen dat het echt beter voor mij is om voorzichtig te zijn.

En dan de mensen die roepen 'het helpt toch niet'. Zucht...... veel dingen hielpen misschien niet heel veel, maar alle beetjes bij elkaar maken toch echt wel verschil. 
Nee, het gewone mondkapje is geen wondermiddel, maar als je het op de juiste manier draagt helpt het toch een beetje. Nee, de anderhalve meter is ook geen wondermiddel, maar het helpt meer dan 20 cm. afstand...... en 3 meter zou nog beter zijn en 10 meter nog veel beter maar dat is in de praktijk niet te doen. 
Minder mensen bij elkaar helpt echt...... minder vaak en minder lang mensen ontmoeten ook. Vooral van het ene feestje naar het andere kan het lekker verspreiden. Om die reden had een avondklok dan ook echt wel zin, dan was er geen tijd om van het ene feestje naar het andere te gaan. Natuurlijk, er waren illegale feestjes en soms bleven ze slapen en waren daardoor nog langer bij elkaar..... maar moet je iets afschaffen omdat sommige mensen zich er niet aan willen houden? Zullen we dan het rijbewijs ook maar afschaffen? En fietsverlichting? En stoppen bij rood licht?  Zo kan ik wel even doorgaan.
Vaccineren helpt ook, maar het geeft geen garantie dat je het niet krijgt, geen enkele maatregen geeft garantie, maar het verkleint de kans om het te krijgen! 




Natuurlijk heb ik ook liever dat alles normaal is, maar het is nu eenmaal niet normaal!
En natuurlijk snap ik dat alle horeca en theaters e.d. volledig open willen, maar ik heb te vaak gehoord "we hebben bewezen dat het veilig kan" ..... volgens mij is dat niet bewezen en hebben ze alleen maar bewezen dat ze hun best gedaan hebben om het zo veilig mogelijk te houden en dat is niet hetzelfde. 
Nu de actie van de nachthoreca..... zoals het er nu naar uit ziet mogen ze binnenkort open (nog wel beperkt waarschijnlijk), maar toch gingen er veel als protest open.... die hebben dus vooral bewezen dat ze zich niet aan de regels kunnen houden. Nou kom ik niet veel in de horeca, maar ik ga toch echt het liefst naar een zaak die zich aan de regels houdt.... ook na corona.... dus als ik weet dat ze zich nu niet aan de regels houden kom ik er daarna ook niet. Er zijn zaken die zich keurig aan de regels hielden en van alles deden om er nog wat van te maken..... daar heb ik meer respect voor dan voor de mopperaars die verder niks deden. En ik hou daar wel rekening mee als ik eens een terrasje opzoek! (Het probleem is alleen dat ik natuurlijk niet alles weet). En natuurlijk snap ik de problemen...... echt, ik snap ze!

"Wij willen onze vrijheid terug!" dat vind ik ook zo'n domme kreet.....  ja sorry, maar ik vind het echt dom. We hebben vrijheid, maar we worden ook beschermd en daarom mogen we niet alles, om diezelfde reden mogen we niet door rood licht rijden e.d. 
Vrijheid betekend niet alles kunnen doen wat je wil! Je zal toch echt rekening met andere mensen moeten houden en daar zijn vaak ook regels voor. 
Net zoals vrijheid van meningsuiting niet betekent dat je letterlijk alles mag zeggen.....je mag niet iemand beledigen bijvoorbeeld. Ook als het niet strafbaar is dan is er nog altijd een 'fatsoensgrens'. 
Iemand bedreigen, smaad.... het heeft allemaal niks met vrijheid van meningsuiting te maken.
En je hoeft het er niet allemaal mee eens te zijn, maar je moet je er wel aan houden.

'Ik wil mijn vrijheid terug' vraag mij af of ze dat ook roepen als ze ziek zijn..... echt ziek zijn! Als ze in bed moeten blijven en dan eruit gaan omdat ze hun vrijheid terug willen! 
Toen mijn man ziek was heeft hij een tijd geïsoleerd in het ziekenhuis gelegen.....in een tijd dat er nog geen mobiele telefoons waren en geen computers.... nou ja, de Commodore 64 bestond, maar verder ging het niet, dus hij had daar weinig vertier. We hadden een telefoon en een tv voor hem gehuurd.... dat was alles! En toen was er nog niet de hele dag iets op tv en er waren geen tientallen zenders. Dat was dus behoorlijk eenzaam! Bezoek moest beschermende kleding aan en mondkapjes voor. Plantjes mochten niet op de kamer, zacht fruit mocht niet..... en meer van die dingen, er mocht heel veel niet. 
Het is niet in hem opgekomen om te zeggen "ik wil mijn vrijheid terug!" ..... en bezoek vond het ook heel normaal om mondkapjes en beschermende kleding te dragen...... want er was een reden voor en dat is nu ook! Er is een reden voor..... en dat sommige mensen nooit ziek zijn en er daarom niet bang voor zijn wil niet zeggen dat het er niet is.

Ik ken mensen die zelfs nooit griep hebben.... daar hebben ze mazzel mee, maar het griepvirus bestaan echt wel. Sommige mensen zijn zelfs zelden verkouden....  ja, als je nooit ergens last van hebt begrijp ik dat je er niet bang voor bent, maar dat wil niet zeggen dat je je dan niet aan de regels hoeft te houden. Het is ook een kwestie van fatsoen. Ik heb geen enkel respect voor mensen die zich er bewust niet aan houden...... je kan er niet in geloven, maar ik geloof ook dat ik best door rood kan rijden zonder een ongeluk te krijgen..... maar gaat dat mis dan mag ik hopen dat ik alleen zelf wat heb en niet een ander heb doodgereden. Als je je niet aan de regels houdt loop je de kans dat je een ander ziek maakt. Als mensen geen vaccinatie willen dat moeten ze zelf weten.... ik kan het jammer vinden, maar dat is vrije keus.... maar ze moeten zich wel aan de regels houden. En gelukkig zijn er veel die dat wel doen. 
 Ik heb geen medelijden als iemand zich niet aan de regels wil houden en dan flink ziek wordt.... ik heb des te meer medelijden met mensen die ziek worden omdat een ander zich niet aan de regels hield.
Natuurlijk heeft de ene regel meer zin dan de andere.... natuurlijk hebben mensen er last van..... en dat mensen het vervelend vinden is niet meer dan normaal..... maar ik vind ook wel dat veel mensen verwend reageren.....mensen, maak er eens het beste van i.p.v. alleen maar te mopperen. 



Als je in quarantaine moet verzin dan leuke dingen om binnen te doen, als je niet met vakantie kan ga dan lekker fietsen of wandelen of verzin wat anders...... en kruip niet steeds in de slachtofferrol, want daar schiet je helemaal niks mee op. 




En 'je eigen weerstand moet het doen' .... ook zo'n kreet die te simpel is. Het zou mooi zijn als de eigen weerstand het tegen zou houden en door gezond te leven is de kans groter dat je weerstand goed is..... maar helaas is een goede weerstand niet iedereen gegeven, ook niet met gezond leven. Net zoals niet iedereen bijvoorbeeld de elfstedentocht uit kan rijden, ook niet na 6 jaar training...... of zwemkampioen of wat dan ook..... we hebben allemaal onze grenzen.... vaak kunnen die met training wat opgerekt worden, maar ook daar zijn grenzen aan, we kunnen nou eenmaal niet allemaal kampioen worden. 
En we kunnen nog zo ons best doen op school, we kunnen niet allemaal alleen maar 10-en halen..... iedereen heeft zijn grenzen. En dat is met weerstand ook zo! Meer dan je best doen kan je niet.

Maar de meeste regels gaan verdwijnen.... ook dat snap ik...... maar ik zie ook de enorme aantallen besmettingen in eigen omgeving......  en hoewel het minder dramatisch verloopt dan 2 jaar geleden, zijn sommigen er toch flink ziek van.  En ik kon ook mensen die nog steeds last hebben na een besmetting in 2020. Niet meteen ernstig, maar wel heel vervelend! 
Bang zijn voor besmetting klinkt meteen alsof mensen angstig rondlopen...... ik denk dat veel mensen die bang zijn voor besmetting het proberen te ontlopen maar eigenlijk niet echt bang zijn maar beseffen dat ze het beter niet kunnen krijgen. In elk geval is dat bij mij zo en ik ken meer mensen die er zo over denken. Geen stress, maar wel uitkijken. Ik ben ook bang voor inbrekers en moordenaars, maar ik loop niet voortdurend rond met een angst daarvoor..... maar ik bescherm mij wel enigszins door de deur altijd op slot de doen en meer van die dingen, maar ik leef niet in een fort!

Mensen die andere gezondheidsproblemen kijken extra uit..... en vooral als er nog afspraken zijn voor kleine of grotere ingrepen, controles etc. Dat heb ik ook, maar ik hoorde dan van de week van iemand anders ook..... "Gelukkig, dat heb ik gehad.... ik had het niet graag uit willen stellen". 
Het zijn niet altijd ernstige gezondheidsproblemen, maar wel dingen die goed in de gaten gehouden moeten worden en dat is in deze tijd soms lastiger. 
Op 1 dag in dit weekend kreeg ik meerdere berichten van mensen die ik goed ken die besmet waren..... allemaal wel getest omdat er klachten waren. Daar was ook iemand bij waarvan ik weet dat die heel voorzichtig is....... maar het kan iedereen overkomen. Voorzichtigheid helpt, maar geeft geen garanties.
Ik blijf nog even voorzichtig..... zeker tot ik alle afspraken achter de rug heb met tandarts en tandtechnieker...... ik wil geen uitstel! Gelukkig heb ik het meeste achter de rug, maar ik ben er nog niet. Daarna zie ik wel verder..... als de cijfers nog steeds oplopen ontwijk ik nog steeds groepen mensen ....... ik wil het eerst duidelijk zien dalen! Gelukkig komt het voorjaar eraan...... de kans is groot dat dat helpt. 
Op zondag 20 maart begint de lente..... hopelijk pas het weer zich daarbij aan! Dat is nog bijna 5 weken! En een week later is de zomertijd alweer ingegaan..... heerlijk. 






2 opmerkingen:

  1. Giusy Scarfo
    Ik begrijp je helemaal, wij blijven voorlopig ook zo voorzichtig als mogelijk is. En dat hoeven we aan niemand te verantwoorden, dat bepalen we zelf. Ik las over iemand die vorige week besmet raakte toen ze 15 minuten bij iemand was, ze hielden ruim afstand van elkaar. Nu hoopt ze er niet te ziek van te worden. Degene die haar besmette, wist niet dat ze corona had, testte zelf pas twee dagen later positief. Omikron is gewoon erg besmettelijk.

    Ans Dekker-Martis
    Giusy Scarfo Ik hoorde toevallig een soortgelijk verhaal.
    Er valt bijna niet aan te ontkomen, maar ik probeer het wel, in elk geval nu nog.

    Giusy Scarfo
    Ans Dekker-Martis ja, ik ook. Ook al wordt er versoepeld, ik blijf in sommige gevallen nog wel een mondkapje dragen.

    Ans Dekker-Martis
    Ja, vind ik heel logisch

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Theodora Ederzeel
    Ja, dat heb ik ook wel Ik neem het risico maar en ga toch alles weer doen wat ik prettig vind.

    Ans Dekker-Martis
    Theodora Ederzeel Ik wacht in elk geval nog even tot ik alle afspraken gehad heb met tandarts en tandtechnieker.

    BeantwoordenVerwijderen