Zoeken in deze blog

woensdag 26 mei 2021

Herinneringen


 Volgens mij heb ik dit bijna allemaal al eens op "Punt" verteld, maar omdat dat helemaal weg is plaats ik het hier ook nog maar eens..... mocht ik het ooit allemaal niet zo goed meer weten dan kan ik het hier weer lezen (of voorgelezen worden) Enkele dingen staan misschien ook al ergens anders op blogspot.

Als klein ukkiepukkie wilde ik graag alles zelf doen "Kan ut zalluf" schijn ik dan gezegd te hebben. 
Op een keer wilde ik "zalluf"  mijn naam ergens op schrijven, maar ik was nog een jonge kleuter of misschien een peuter.... in elk geval had ik dat nog niet geleerd. Broer deed het voor en ik deed gelijk mee..... ik maakte precies dezelfde bewegingen, echt waar...... trok hij de pen naar zich toe dan deed ik het ook!  
Wat was ik kwaad toen hij lachend riep dat er snA stond..... en andere broer rolde ook al over de grond van het lachen. Het was volgens mij onmogelijk, want ik had echt hetzelfde gedaan..... maar met mijn linkerhand en broer deed het met rechts..... ik spiegelde dus, maar dat snapte ik niet. Linkshandigen zijn vaker goed in spiegelen, ik kan ook goed in spiegelbeeld lezen, dat schijnt er niet automatisch bij te horen.. 
Jarenlang werd ik er door de broers mee geplaagd...... en ik was dan witheet! Dat vonden de broers juist leuk, want als ik kwaad was sprong ik uit nijd omhoog en liet mij vervolgens plat op mijn billen neerkomen..... hoe kwader ik werd, hoe harder zij lachten. Ik heb dat afgeleerd door een keer op de manier op mijn nieuwe zonnebril te landde....... net gekocht, voor een kwartje bij Ploeger aan de overkant wat verderop in de straat.  Ik had toen een schort aan met een grote zak, daar zat de zonnebril in, maar op de één of andere manier zat het schort scheef en daardoor kwam ik bovenop de bril terecht.
Zonnebril had dat geweld natuurlijk niet overleefd....... en ik had door dat het mijn eigen schuld was. Ik deed dat uit pure drift, ik dacht er niet bij na..... maar na die tijd werd ik toch voorzichtiger.
Later leerde ik zelfs mee te lachen met de broers en niet meer kwaad te worden (daar gingen heel wat jaren overheen), dat werd een stuk gezelliger..... ze kregen mij niet snel meer kwaad en een kwaad zusje was nou juist zo leuk. 



Ze hebben mij ook jarenlang gepest met  Kotje......  ik zat toen al op de 'grote school' en had leren lezen..... van de zondagschool kreeg ik met Kerst het boek Ko-tje en het Kerstfeest (W.G van der Hulst jr.). Ik had al geleerd hoe dat zat met zo'n streepje en zei keurig 'Kootje en het Kerstfeest', maar toen de broers het zagen zeiden ze dat er Kotje stond. Kwaad roep ik dat het Kootje was maar ze bleven maar roepen "Kotje...Kotje...Kotje" Vele jaren later draaide één van de broers het verhaal om en wist te vertellen dat ik nog niet goed kon lezen en dat IK Kotje had gezegd....... huh?  Ik vroeg het andere broer en mijn moeder..... zonder mijn verhaal te vertellen, want ik wilde dat ze hun eigen herinnering gebruikten. Beiden vertelden het verhaal zoals het ook in mijn geheugen stond, gelukkig, mijn geheugen was dus nog goed! 


Die boeken van van der Hulst waren over het algemeen wel leuk, behalve "Ik.... ben een oude juffrouw" ....daar vond ik niets aan..... daar was een kat aan het woord, dat was de oude juffrouw. 

Ik kreeg ook wel eens met Kerst een boek van een andere schrijver...... meestal minder geslaagd, behalve het laatste boek dat ik kreeg (tijdens het laatste Kerstfeest op de zondagschool kregen we altijd een dikker boek), het laatste boek was "Rondom de Westertoren" , dat vond ik prachtig.... het speelde zich af rond de Amsterdamse Westertoren.... ik heb het vaak herlezen.  
Ik zag dat het nog steeds te koop is, maar ik heb het nog..... misschien nog maar eens herlezen, ik vraag mij af of ik het nu nog steeds zo goed vind.  

Als kind las ik erg veel..... ik had een stel pockets van de Kluitman jeugdserie..... heerlijk, steeds opnieuw las ik ze. Via mijn vaders werk kreeg ik van Sinterklaas 'Kruimeltje'......geweldig! Mijn broers hadden bijna alle boeken van Pietje Bell en die las ik ook en later las ik alle Arendsoog-boeken van de broers. Er zijn een paar boeken die ik erg goed vond die ik ben kwijtgeraakt.... uitgeleend en nooit teruggekregen, zo jammer! Ik herinner mij "Als je een negermeisje bent" (volgens mij uitgeverij De Kennemer), ik vond dat heel indrukwekkend! Als ik dat boek tegenkom op een rommelmarkt dan koop ik het meteen! Ik wil dat graag nog eens lezen. 
In die tijd vond ik "Dubbele Lotje" ook heel leuk.... ook uitgeleend en nooit teruggekregen. Er zijn meer boeken op die manier weggeraakt, ik mis ze niet allemaal meer, maar van sommige boeken vind ik het echt jammer! 

Als kind hadden de dagen voor mij een kleur.... nee, dat heeft niets te maken met (kleuter-)school waar de dagen vaak in kleur worden aangegeven, want dat was toen nog niet! Bovendien waren er een paar dagen die dezelfde kleur hadden en dat zou te verwarrend zijn. 
Ik zag die kleur echt bij die dagen. Ik begreep niet dat anderen dat niet zagen. 


Het verdween, ik denk omdat het nooit begrepen werd, dus ik verdrong het een beetje. Ik vergat het zelfs, tot ik er een jaar of wat geleden ineens weer aan dacht. Ik bleek alle kleuren nog te kennen..... en ging eens zoeken op internet. Ik weet nu dat dat synesthesie heet, er zijn veel vormen van bekend.

Zingen op school..... in de eerste klas herinner ik mij dat we "Hoe zachtkens glijdt ons bootje" zongen en "Toemba toemba" 
Wat we in de tweede klas zongen weet ik niet meer, misschien dezelfde liedjes, geen idee, ik weet wel dat de juf daarbij op een melodica (blaaspiano) speelde. Mooi vond ik het niet, maar wel een leuk instrument, dat wilde ik zelf ook wel. 
In de derde klas hadden we een boekje met liedjes..... vaak mochten we zelf kiezen en ik herinner mij dat er vaak gekozen werd voor "Een jongeheertje ging uit jagen" waarbij de hoogste noot extra nadruk werd geven, misschien omdat hij te hoog was.... dat weet ik niet.... maar ik hoor het nog in gedachten... "hoe PRETtig was zo'n jagerij, zo'n ja ja jagerij..." 
Juf speelde op een blokfluit en zij had een boek met heel veel liedjes (tekst en muziek) dat ik van haar mocht lenen. 
Wij leerden op school ook het Wilhelmus en vaderlandse liederen als "Merck toch hoe sterck", en "Wij leven vrij, wij leven blij". 
In de vierde en vijfde klas had ik dezelfde meester..... hij was in mijn herinnering niet zo van het zingen, hij hield meer van toneelspelen. Maar we zongen wel.... hij had grammofoonplaatjes met aan het kant het gezongen lied en aan de andere kant alleen de begeleiding. 
Het waren leuke en vrolijke liedjes..... volgens mij waren er maar 2. 
Ik herinner mij: "Vakantie is weer in het land":


(Dit is groter te klikken)

En  het andere liedje was Sisisi sardines: 



Er waren meer coupletten, maar die ben ik vergeten......  komt misschien wel weer een keer 'bovendrijven'. 

Van de 6de klas kan ik mij geen liedjes meer herinneren.

Op de MULO (die vanaf de klas onder mij ondertussen MAVO was geworden) leerden wij in de tweede klas: "Op de mimamoemavo dat gigagoegaatzo, daar wiwawoeword je een vivavievent' en we hadden meerdere coupletten die op deze manier verder gingen. De leraar die de tekst schreef vond het zelf erg leuk.  

Van mijn moeder leerde ik veel kinderliedjes, zoals ' Jarig Jetje', "Guusje zag een negerjongen', Ons Jantje een klantje....'., 'Droomventje' en nog veel meer. ik zong altijd met haar.
Met mijn vader zong ik "Ozewiezewo, Nottebellemargarineta en toen ik ouder weg zongen we tijdens de afwas tweestemmig het duet uit de Parelvissers... maar mijn vaders favoriet was: 


 Deze laatste zong ik ook met opa Martis.

Met oma zong ik vooral 'Heel veel jaren geleden op de diligence' (hiervan had ze de tekst in de door opa gemaakte naaidoos (met veel houtsnijwerk), die naaidoos is nu in mijn bezit) en '2 reebruine ogen'.

Veel liedjes zijn voor mij herinneringen aan mensen uit het verleden.



2 opmerkingen:

  1. Je herinneringen mogen bekend zijn, ze zijn leuk genoeg om ze af en toe te herschrijven.
    Lezen was ook in ons gezin een must. Broer kreeg de meeste boeken en uiteraard ook alle Arendsogen maar bij het opgroeien was hij degene die het minst las behalve technische werken en vakliteratuur.
    Het kan verkeren. 😏

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Edwin was als kind ook een lezer, maar nu niet meer. Ik lees nog steeds graag, maar doe het niet zoveel meer als vroeger, tv, computer..... dat is er een beetje voor in de plaats gekomen. Maar zo af en toe met een goed boek op de bank..... heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen