Zoeken in deze blog

zaterdag 15 mei 2021

Vuil

 




Al een tijdje is onze milieustraat gesloten. Dat vonden ze hier nodig..... het was al een tijdje bekend dat ze zouden sluiten (maar het was nog wel dringend nodig om nog even het dak te vernieuwen kort voordat ze dichtgingen)..... niet veel mensen waren er blij mee. Onze mileustraat lag op een bedrijventerrein dat wijken moest voor grootse plannen....... woningbouw en winkels..... het ene plan na het andere kwam voorbij..... en werd weer afgeblazen.... zo ging het jarenlang.
De laatste plannen zijn wat meer definitief..... er zijn al bedrijven gesloopt. Ons clubgebouw staat ook in dat gebied, maar is er gelukkig nog steeds. De milieustraat overigens ook, maar is ondertussen al bijna 2 jaar niet meer in gebruik.  
De straatnamen zijn al bekend, maar verder gaat het niet erg snel.  

We moeten ons grofvuil nu naar Purmerend brengen of laten ophalen 1x per 4 weken. Wel op tijd aanmelden en precies aangeven wat je hebt, anders nemen ze het niet mee en ze nemen geen behandeld hout mee en geen autobanden, geen bielzen of boomstronken en nog zo het één en ander. 
Maximaal 1 kubieke meter, niet langer dan 1,50 m etc. 
Ik ben blij dat ze het nog op komen halen en ik snap best dat ze niet alles mee kunnen nemen (geen asbest lijkt mij logisch bijv.), maar het was toch wel handig dat we voorheen het in Monnickendam weg konden brengen. Nu moeten we zo'n 11 kilometer rijden en soms zijn er vele wachtenden..... het kan wel eens een paar uur duren als je pech hebt. Natuurlijk zijn sommige dagen erger.... op zaterdag kan je er vanuit gaan dat het druk is. Door de week vaak ook wel, maar dan kan je nog wel eens geluk hebben. Deze milieustraat is natuurlijk voor heel Purmerend, maar nu dus ook voor de hele gemeente Waterland (dus Monnickendam, Broek in Waterland, Ilpendam, Watergang, Katwoude, Uitdam, Zuiderwoude, Overleek, Purmer en Marken)... en dat is best veel!
Regelmatig lees ik jammerklachten over de lange rijen wachtenden, de Purmerenders zullen er ook niet blij mee zijn! Vorig jaar tijdens de eerste lockdown was het helemaal een drama toen iedereen aan het klussen ging. 
Op laten halen is dus vaak het handigst... als het tenminste spullen zijn die ze meenemen. 




Ik heb niet vaak iets, maar soms moet er echt iets weg. Vroeger belde ik dan de gemeente, maar er werd dan vaak zo moeilijk over gedaan.... nu meld ik het aan via internet, dat werkt beter. 
 1 kubieke meter en niet langer dan anderhalve meter betekent dat wat ik in mijn autootje kan proppen opgehaald kan worden en wat er niet in kan halen zij ook niet op..... lekker handig! Andersom lijkt mij logischer.
Een jaar of 25 geleden had ik een zonnescherm dat stuk was..... ik belde om het aan te melden.... "Is het langer dan 1 meter 50?" "Ja, het is langer dan 1 meter 50" "Dan halen we het niet op, u kunt het zelf wegbrengen" "Het past niet in mijn auto en zie je mij er al mee lopen? Ik ben zelf 1 meter 50, dus lopend zie ik ook niet zitten, ik ben bang dat het dan een speelobject voor de buurt wordt". 
Uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar dat het opgehaald werd en de man die het ophaalde vond het onzin dat het eigenlijk niet mocht. 
Een andere keer had ik een bank..... ik belde weer en ze zouden komen (is groter dan 1 kubieke meter, maar voor een bank mocht dat, anders zou je hem in stukken moeten zagen en elke maand 1 deel moeten aanbieden). Het probleem was..... ze kwamen niet. Steeds dacht ik....'ze zijn laat'..... maar het werd later en later en de volgende ochtend stond het er nog! Ik belde..... en kreeg te horen dat ik het niet had aangemeld! Witheet was ik. Ze vond dat ik de bank maar weer naar binnen moest halen en een maand later weer aanmelden.... tuurlijk.... een bank die de hele nacht buiten had gestaan, vochtig was geworden en dan weer naar binnen waar hij een maand gigantisch in de weg zou staan. Ik zei dat ik hem wel op het grasveld zou neerzetten, leuk voor de jeugd..... maar dat mocht niet, dan kreeg ik een boete.... hij moest naar binnen...  en nee, de bank werd niet alsnog opgehaald, dan had ik het maar moeten opgeven, volgende maand weer! Ik ontplofte zo ongeveer en ging even flink tekeer..... stoom kwam uit mijn oren....  
Ik hing op.... ik moest naar de tandarts...... en toen ik terugkwam was de bank weg..... het bleek dat er iemand gekomen was met een bestelauto..... 1 man die het erin moest zien te krijgen en ik hoorde van buurtbewoners dat dat niet meeviel. Misschien waren ze erachter gekomen dat ik het toch aangemeld had, ik weet het niet, maar was blij dat ik het kwijt was! 
Later bedacht ik dat ze misschien een verkeerd adres had opgeschreven, ik heb een wat rare straatnaam en er werken veel mensen daar die hier niet wonen..... dus iets anders opschrijven is best mogelijk. Het kan zijn dat ze dus een adres hadden dat niet bestond..... ik weet het niet, maar het zou een mogelijkheid zijn.
 
Sindsdien meld ik het via internet aan, dan krijg ik ook een bevestiging en geen lastige vragen. Ik heb niet vaak iets. Die 1 kubieke meter snap ik ook niet helemaal.... ik begrijp dat niet alles kan, maar wat is nou 1 kuub?  En als je dan 1 keer per 3 jaar iets hebt en het is teveel......  dan zou dat dus niet mogen. Dan moeten je het meerdere maanden achter elkaar aanmelden.....  vaker die auto laten rijden dus.... is dat handig? (ooit was het eens in de 6 weken).
 
Toen mijn schoonvaders huis in Purmerend leeg moest reed Edwin af en aan naar de milieustraat.... ze kenden hem er op het laatst al. De grote dingen belde ik voor..... "Wanneer wilt u dat we het halen?" "Donderdag graag" "Dan komen we donderdag, zorg dat het er op tijd staat" ..... dat was handig! Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar dat vond ik wel erg prettig.  
Hier was de milieustraat niet zo vaak geopend als die in Purmerend, maar de lange wachttijden doen terugverlangen naar de beperktere mogelijkheden.
 
Ik weet dat er plaatsen zijn waar niets wordt opgehaald en waar je voor zelf wegbrengen moet betalen..... dat is natuurlijk nog veel erger. Ik vind dat ook niet goed.... ik zou niet weten hoe ik grote spullen zelf zou moeten wegbrengen.... en dan nog betalen.... ik snap dat je niet onbeperkt mag wegbrengen, maar als je een enkele keer iets hebt en dan eerst iemand moet regelen die het kan wegbrengen (en die daar iets voor geeft) en dan nog eens moet betalen..... dure bedoening zo. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten