Zoeken in deze blog

zaterdag 1 mei 2021

Tijd voor veranderingen?

 We leven nu al ruim een jaar in een andere wereld, een wereld waar ik niet veel moeite mee heb, omdat ik weet dat het ooit weer normaal wordt. Bovendien accepteer ik dat het gewoon zo is, het heeft geen zin om het te negeren of kwaad te worden of wat dan ook.... we hebben ons maar aan te passen.

Er zullen dingen blijvend veranderen, de kans is groot dat sommige restaurants de afhaal- of bezorgservice erin houden..... misschien wat beperkter, maar toch een extra mogelijkheid. 
Er zijn winkels die winkelen op afspraak mogelijk houden.... nu nog in elk geval, maar misschien blijft die mogelijkheid wel bestaan...... niet voor de hele week, maar op bepaalde tijden/dagen.


Het thuiswerken zal voor een deel ook een blijvertje zijn......  kantoren kunnen daardoor kleiner, je hoeft niet meer in de buurt van je werk te wonen en hopelijk betekent kleinere kantoren dat er meer ruimte komt voor woningen. Niet elk werk kan vanuit huis gedaan worden natuurlijk en soms  kan er een combinatie gemaakt worden, deels thuis werken en deels op kantoor.


Nu zoveel kinderen en jongeren ook gewend zijn thuis hun schoolwerk te doen vraag ik mij af of daar ook niet een mogelijkheid voor kan blijven. Niet hetzelfde als nu en niet voor elke dag en vooral niet verplicht, maar toch een mogelijkheid om het thuis te doen..... misschien een vast aantal dagen in de week naar school en de overige dagen mag je zelf weten, als je je werk maar op tijd af hebt. Er zouden dan filmpjes gemaakt kunnen worden voor alle lessen, die je kan bekijken op het tijdstip dat het best uitkomt, het staat op een bepaalde dag online. Het werkt denk ik beter als bijvoorbeeld de dinsdag en woensdag voor iedereen een schooldag is, de dagen voor proefwerken en lastige dingen uitleggen..... misschien van de overige dagen ook minimaal 1 dag naar school, maar dan mag je zelf kiezen welke dag. Dan blijven er 2 keuzedagen over.... (er zijn hier natuurlijk variaties op mogelijk, dit is maar een voorbeeld). 



Het voordeel is dat er meer mogelijk is..... een middagje weg is dan geen probleem als je je werk op tijd af hebt....  een dag eerder met vakantie of een dag later terugkomen.... als je je werk maar doet! Het hoeft ook niet thuis te gebeuren natuurlijk...... het hoeft niet allemaal achter elkaar... als het maar af komt.
Kinderen die geen ochtendmens zijn kunnen wat later beginnen...... het is wat flexibeler. Sommige kinderen zullen gewoon elke dag naar school gaan, dat kan ook! 
Dat is natuurlijk niet even snel te regelen, maar ik denk dat niet elke school zelf die filmpjes hoeft te maken......  dat is niet handig...... er zou misschien iets geregeld kunnen worden met de uitgever van de schoolboeken.  Het kost wat, maar dan heb je ook wat en als het eenmaal draait zie ik wel voordelen van dit systeem. Een dagje niet fit...... geen probleem. En echt ziek, te ziek om lessen te volgen dan is er voor elke les een filmpje waarmee je het kan inhalen. Misschien een uurtje per week waarbij je dingen even extra kan laten uitleggen door juf of meester.... op afspraak, dan kunnen meer kinderen samengevoegd worden die problemen hebben met hetzelfde. Zit je een klas hoger maar heb je toch met iets problemen waardoor het handig is om een paar lessen van een jaar eerder te bekijken dan moet dat ook mogelijk zijn. Ik herinner mij van mijn eigen schooltijd dat er wel eens iets was waarbij ik dacht....'hoe was dat ook alweer? Dat stond vorig jaar in het boek, jammer dat ik dat niet meer heb!' 
Soms lijkt een uitleg heel duidelijk..... tijdens de uitleg..... maar als je later ermee moet werken blijk je toch dingen gemist te hebben.....  dan kan je het filmpje nog eens bekijken, want je weet dan wat het probleem is, wat je niet begrepen of onthouden hebt. 



Kinderen moeten ook sporten en het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze vrij nemen op de dagen dat er gym is. Dat zou dan op de verplichte dagen moeten, maar er zijn ook andere mogelijkheden wat denk ik vooral leuk voor de oudere kinderen is. 
Toen Edwin op het MBO zat moest hij gedurende zijn schooltijd een bepaald aantal uren sporten..... er was een hele lijst met verschillende sporten waar hij uit kon kiezen...... allemaal met een eigen dag/tijdstip. Daar moest hij zich voor inschrijven.... vol is vol, dan moet je wat anders kiezen en als er te weinig waren ging het ook niet door. . 
Er waren echt veel mogelijkheden, dat is iets dat natuurlijk niet overal kan, in een grote stad zijn nou eenmaal meer mogelijkheden over het algemeen, maar het was fijn dat ze het konden het doen wanneer het hun uitkwam in combinatie met hun lesrooster en ze konden sporten kiezen die ze leuk vonden of gewoon eens wilden proberen. 
Het waren steeds een paar lessen, genoeg om er kennis mee te maken en te weten of je dat vaker wilde doen.
Ze mochten vaker sporten dan het verplichte aantal lessen, ze mochten onbeperkt meen ik mij te herinneren, maar er was een minimum aantal lessen. Tennissen, skeeleren, fitnessen, wandklimmen, volgens mij konden ze zelfs skiën en nog veel meer. Ze hadden met de hele klas een keer afgesproken om met zijn allen te gaan wandklimmen, dat kon op een middag dat ze allemaal vrij hadden van 11 uur 's morgens tot 7 uur 's avonds......  niet handig voor wie van wat verder weg kwam.  Door dan die middag op deze manier in te vullen en het met de hele klas te doen werd het rooster een beetje opgevuld en hadden ze samen een leuke middag. 
Zo uitgebreid zal niet overal mogelijk zijn, maar misschien valt er toch wel zoiets te regelen, het kan ook eenvoudiger. 
Ze deden allemaal een opleiding die met theatertechniek te maken had, dat betekent soms ook werken op hoogte, dan kunnen die klimlessen best handig zijn. Hij had overigens een erg leuke klas.... dat was opvallend..... ze waren totaal verschillend, maar duidelijk een eenheid! 

Net als sport zijn er meer vakken (vooral op het middelbaar onderwijs) die je niet met een filmpje kan doen.... daar moet natuurlijk ook rekening mee gehouden worden! (Ik zei niet dat het even snel te regelen is 😂)

Misschien verkondig ik nu een hoop onzin en krijg ik te horen dat het onmogelijk is, maar deze pandemie heeft aangetoond dat er dingen mogelijk waren waarvan eerder ook gedacht werd dat dat niet kon.
Ik had zelf graag een flexibeler schooltijd gehad..... ik ben nooit een ochtendmens geweest en elke morgen al vroeg in de klas zitten was voor mij niet ideaal..... ik nam dan niet alles op. Het valt mij altijd op dat ik bijvoorbeeld cryptogrammen echt niet 's morgens vroeg moet maken..... en lezen.... vaak gebeurt het dat ik 's morgens een paar bladzijden opnieuw moet lezen omdat ik duidelijk iets gemist heb. Het duurt even voordat ik helder ben..... de ene keer heb ik er wel meer last van dan de andere keer.....  en het zou wel slim zijn om wel op tijd op te staan, maar dan niet meteen leren. Op de lagere school viel het nog wel mee, maar volgens mij begonnen we toen niet zo vroeg en bovendien vond ik over het algemeen de lessen toen niet moeilijk...... op de MULO begonnen we vroeger en kwamen er veel totaal nieuwe vakken bij. 
Anderen zijn juist 's morgens heel fit en gaan graag vroeg aan de slag om dan de hele middag vrij te hebben. Het is allemaal voor elke kind anders, de één zal liever elke dag naar school gaan of begrijpt het beter in de klas dan achter de computer, de thuissituatie maakt ook verschil, is er een plek om rustig te werken, zijn de ouders thuis, werken die thuis aan iets waarbij ze niet gestoord mogen worden, zijn er nog 11 broers en zusjes of is er maar 1 kind..... heeft het kind de discipline of totaal niet......  daarom moet er wel de mogelijkheid zijn om naar school te gaan, maar niet altijd verplicht! Ik denk dat op deze manier ook eenvoudiger lessen op maat gegeven kunnen worden. In een grote klas zal het niet meevallen om elk kind op eigen niveau les te geven, met het thuiswerken is dat eenvoudiger. Een kind dat moeite heeft met leren kan wat meer tijd krijgen.....  een ander kind is snel en kan verder zijn dan de anderen..... en kan misschien aangepaste lessen krijgen waar meer informatie geleerd moet worden. Vaak zijn mensen in het ene vak wel goed en in het andere niet.....  met thuiswerken maakt dat niet uit.... je doet bijvoorbeeld snel je rekenlessen en gaat daarna worstelen met taal..... bij elkaar ben je misschien net zoveel tijd kwijt, maar anders verdeeld.


FIJN WEEKEND


4 opmerkingen:

  1. Wat bureauwerk betreft weet ik het niet maar ik verwacht dat onderwijzers en leerlingen zoveel mogelijk terugkeren naar klassikaal onderwijs. Ook de hogere en colleges.
    Op enkele uitzonderingen na las ik alleen maar negatieve beoordelingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zou dan ook niet op de manier moeten zoals het nu ging..... maar wel een mogelijkheid om het wat flexibeler te maken. Ik denk ook niet echt dat het gaat gebeuren hoor, maar het zou naar mijn idee wel handig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beetje flexibeler, dat zou op zijn plaats zijn. Daar heb je gelijk in.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je, ze hebben om de haverklap vrij, maar als je zelf iets wil is het vaak moeilijk. Ik snap best dat ze naar school moeten, maar het zou best prettig zijn als er meer mogelijkheden waren.

    BeantwoordenVerwijderen