Zoeken in deze blog

vrijdag 30 april 2021

Begrijpend luisteren


Waarom horen mensen toch altijd wat ze willen horen? 
Nu weer over de opmerking van Ernst Kuipers...... hij vertelde dat hij geen verschil had gemerkt in opnames na het invoeren van de avondklok. Dat hij er achteraan zei dat dat geen officieel onderzoek was werd blijkbaar niet gehoord.
Als hij de kans had gehad er op door te gaan zou hij misschien ook nog wel gezegd hebben dat toen net de Britse variant opkwam, dus dat niet te voorspellen was of het zonder avondklok misschien wel veel erger geweest zou zijn. Ik weet natuurlijk niet of hij dat wilde zeggen, maar het zou mij niet verbazen, want het lijkt mij vrij logisch.
Meteen daarna hoor en lees ik overal dat Ernst Kuipers gezegd zou hebben dat de avondklok zinloos was geweest...... maar dat was niet wat hij zei! 
Ik beweer niet dat de avondklok veel effect had, ik weet het niet...... maar ik kan mij niet voorstellen dat het totaal geen verschil maakte. Het maakt natuurlijk wel uit of mensen zich aan de regels houden....... maar dat geldt voor al die regels. 
Voor sommige mensen zal het geen verschil gemaakt hebben..... iemand die elke avond bij zijn vriendin zit en normaal om 11 uur naar huis ging en tijdens de avondklok eerder...... daar zal het geen verschil voor gemaakt hebben, maar voor iemand die thuisblijft vanwege de avondklok is het wel anders, dat zijn dan toch minder contacten. 




Daar kwam ook nog bij dat het de bedoeling was dat er maar één persoon op visite kwam, dat hielp ook mee dat mensen dan toch maar liever thuis bleven. Dat is nu weer 2 personen. 
Ik snap best dat mensen zich daar niet altijd aan hielden, maar het moet natuurlijk niet overdreven worden. Ik vind het niet handig om dan een feestje te geven! Dat is nu met 2 personen ook, ik snap best dat het er wel eens 3 zijn (uit één gezin), maar een kamer vol hoeft ook niet. 

Voordat de avondklok werd ingevoerd begreep ik het nut niet omdat ik even op het verkeerde spoor zat..... ik had niet door dat een avondklok voor minder ontmoetingen zorgt..... beetje dom, maar ja, ik ben blijkbaar niet wijzer. Want het virus is in de avond niet actiever voor zover we weten, daarom snapte ik het eerst niet. 

Maar ik merk zo vaak dat er niet goed weergegeven wordt wat iemand zegt...... er wordt één zin uitgehaald en de rest wordt weggelaten. Dan lijkt de betekenis van die woorden vaak heel anders!
Zo kan je alles in je eigen voordeel uitleggen, horen wat je wilt horen. Het is iets waar ik mij aan erger..... "Het zijn zijn eigen woorden" zeggen ze dan..... ja, maar het is niet compleet! 
Vaak wordt zelfs die ene zin niet helemaal compleet weergegeven...... ergerlijk. 

Als ik zeg: "Ik ben deze keer naar een andere kapper geweest, ik ben vreemdgegaan".... en alleen de laatste drie woorden worden overgenomen dan lijkt de betekenis heel anders. Als ik zeg "Dat zeg ik niet" en het laatste woord wordt weggelaten krijg je zelfs het tegenovergestelde.... met knippen en plakken kan je alles verdraaien. 
Het gebeurde altijd al, maar nu valt het mij vaker op. Er zijn veel tegenstanders van de maatregelen, ook omdat er veel complotdenkers zijn.... juist die mensen leggen de woorden in hun voordeel uit als het maatregelen betreft. Dat zijn ook de mensen die foto's plaatsen van bijvoorbeeld lege ziekenhuisbedden..... 'zie je wel, de ziekenhuizen zijn leeg!' ..... maar dan is het de beddencentrale, waar lege bedden naartoe gaan om schoongemaakt te worden.... daar ligt natuurlijk niemand in. Ook foto's van jaren geleden of van een andere afdeling waar alles wat rustiger is. De bewijzen zijn vaak geen bewijzen. 

Begrijpend luisteren..... het zou een vak op school moeten worden!









4 opmerkingen:

  1. hanny hasquare wordpress30 april 2021 om 14:53

    ja, moeilijk om goéd te luisteren, juist te interpreteren en het dan ook nog JUIST door te geven ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel mensen passen de waarheid aan..... net een ander woord of iets weglaten...... maar daardoor wel een andere inhoud. Ze maken er hun eigen waarheid van

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed luisteren, begrijpen en een juiste weergave, dat zijn overtollige zaken.
    Snelle nieuwsgaring, (beetje) sensatie, trekt meer lezers dus geld.
    Ook de zgn kwaliteitskranten doen er aan mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, allemaal doen ze het.... echt irritant!

    BeantwoordenVerwijderen