Zoeken in deze blog

dinsdag 13 april 2021

Versoepelingen.


Ik snap dat mensen het jammer vinden dat er nog niet versoepeld wordt, maar ik snap ook dat het nog niet kan. Natuurlijk wil de horeca graag open, maar ik hoor ze steeds zeggen dat ze bewezen hebben dat ze het veilig kunnen doen, terwijl ze volgens mij alleen maar bewezen hebben dat ze er veel aan kunnen doen om alles in goede banen te leiden.... wat volgens mij toch niet hetzelfde is. 
"Waarom beloofden ze het dan? Wat een zwalkend beleid!" hoorde ik ook. Maar er is helemaal niks beloofd!!!
Er werd over gepraat en dat is uitgelekt! Het stond nog helemaal niet vast, er zijn geen beloftes gedaan en zelfs beloftes zijn gewoonlijk 'als de situatie dat toelaat'. Dat ik het probleem van lekken, als elk plan meteen al als waarheid in het nieuws komt krijg je verwachtingen die misschien nog helemaal niet waargemaakt kunnen worden. 
Als de horeca het verschil niet ziet tussen uitgelekte gesprekken over mogelijke plannen die nog niet afgerond zijn en duidelijke beloftes dan vraag ik mij toch af of ze met die terrassen ook wel zo goed zijn als ze zelf beweren. (Meestal zullen ze het wel goed doen hoor, maar ze willen zo graag dat ik het gevoel krijg dat ze de realiteit soms niet meer zien)
Ik zie wel de voordelen van terrassen open, natuurlijk kunnen de mensen beter netjes met afstand op een terras zitten dan op een kluitje in het park, maar blijven de mensen wel netjes op afstand zitten? Je kan het nog zo mooi allemaal plannen, keurig afstand houden tussen de tafels, een looprichting aangeven etc., maar wat doe je als mensen zich er niet aan houden? Volgens mij is het niet zo simpel als ze denken. Als één persoon zich er niet aan houdt kan je die aanspreken op zijn gedrag, maar als het er 20 zijn? En ik denk zeker te weten dat als ze open zijn en ze mogen maar een beperkt aantal mensen toelaten dat dat dan ook niet genoeg is. 
En als er dan lange rijen wachtenden mensen zijn om op het terras te mogen lijkt mij ook niet goed. Op afspraak is dan een mogelijkheid.... het is een idee, maar voor mij zou dat niks zijn.... net als bij het winkelen op afspraak vind ik het te gedwongen voelen.

Ik beweer niet dat het niet kan, ik ben alleen niet overtuigd dat het overal zal lukken.

🍨🍟🍗🍕🍔🍴🍵🍰

Het is moeilijk om hierover de juiste beslissing te nemen, blij dat ik het niet hoef te regelen.
Er zullen in elk geval wel heel duidelijke afspraken gemaakt moeten worden, 
Ik ben niet geschikt om dergelijke beslissingen te nemen. Als ik een terras had zou ik nooit durven zeggen dat het veilig was (hooguit dat ik mijn best zou doen het zo veilig mogelijk te maken) en als iemand misschien op mijn terras besmet is geraakt zou ik mij schuldig voelen. Ik zou ook geen vuurwerk willen verkopen omdat er teveel ongelukken mee gebeuren. Ook al zijn die ongelukken vaak eigen schuld, het voelt voor mij niet goed! Het is dus duidelijk.... ik heb wel overal een mening over, maar zo'n belangrijke beslissing nemen is niks voor mij. 
Ik ben zelf voorzichtig, maar eigenlijk ben ik voor anderen nog voorzichtiger, ik wil de verantwoordelijkheid voor een ander niet nemen, ik zou te streng zijn. Ik wil een ander wel advies geven, maar liever niet besluiten voor een ander. 
Voorlopig laten teveel mensen zien dat ze zich niet aan regels wensen te houden, de gevolgen zijn te volle ziekenhuizen en dat zorgt alleen maar voor minder versoepelingen, daar ben ik wel van overtuigd.  Als mensen zich allemaal aan de regels zouden houden (zo goed als mogelijk is, want natuurlijk ben je wel eens per ongeluk iets te dichtbij) zouden de terrassen vast wel eerder open mogen, dan is er meer vertrouwen dat het allemaal gaat lukken! 
Dat buiten de kans op besmetting kleiner is geloof ik, dat je buiten niet besmet kan worden geloof ik niet. 
Als gesprekken nou eens niet meer uitlekten zou dat al een stuk fijner zijn!!!!

Gesprekken moeten gevoerd kunnen worden zonder dat elk woord bekend wordt! 
Ik ben voor openheid, maar dat betekent niet dat alle voorgesprekken bekend moeten worden, de weg naar een besluit is niet belangrijk, de uitkomst is belangrijk. Naderhand uitleggen waarom dat besluit genomen is vind ik belangrijker! 


En het gemopper dat vaccineren niet snel genoeg gaat want zo'n prik zit er zo in..... tsja...... we moeten na afloop wel een kwartiertje zitten.... als je dan net zo snel prikt als bij de griepprik heb je binnen de kortste keren teveel mensen die wachten tot hun kwartier om is. Je moet wel heel veel ruimte hebben om dat aan te kunnen. Volgens mij is de administratie ook wat uitgebreider dan bij de griepprik, dus ook voor het prikken zal het iets meer tijd kosten..... maar dat weet ik niet zeker.
Ik weet niet of het op elke priklocatie zo is, maar er zijn er die 7 dagen per week open zijn, tot in de avond. Volgens mij gaat het nu echt snel, ik ken nu zoveel mensen die al geweest zijn of een afspraak hebben staan, het komt echt op stoom. Er zijn nu ook meer vaccins aanwezig, want echt, zonder vaccin heeft het prikken weinig zin. 

Er werd altijd veel gemopperd in Nederland, ook onredelijk gemopperd, maar het lijkt steeds erger te worden. Vooral op de beslissingen van de regering. Ik zal niet beweren dat ze alles goed doen en dat alle keuzes ook mijn keuzes zouden zijn, maar vrijwel altijd begrijp ik de beslissing! 

Het virus is nou eenmaal niet helemaal voorspelbaar. Natuurlijk zeggen cijfers heel veel, maar dan nog loopt het niet altijd volgens de verwachtingen.... hoewel oplopende cijfers van besmettingen altijd reden zullen zijn om niet te versoepelen of zelfs voor extra maatregelen, dat lijkt mij logisch. En bij versoepelingen is het ook moeilijk wat er versoepeld moet worden..... belangrijke dingen het eerst denk ik dan, dus bijv. alle scholen eerst helemaal open, tenzij daar veel besmettingen zijn, want dat moet ook meegeteld worden. En als een versoepeling zorgt dat heel veel mensen meer kunnen en zullen doen dan kan er waarschijnlijk geen andere versoepeling bij. Daarom is het soms toch beter om eerst iets anders te doen, iets waar minder mensen bij betrokken zijn. Daarom snap ik dus bijna elke beslissing, overal is wel wat voor te zeggen. 
Je kan alles opengooien, maar wat als dat voor veel meer besmettingen zorgt? Behalve dat de ziekenhuizen dat niet aankunnen komen de mensen die flink ziek zijn niet op een terras of in een winkel. Als het personeel ziek wordt zal een winkel of terras misschien ook moeten sluiten. 

Iemand moet de knoop doorhakken, maar of het de goede knoop is kan niemand met zekerheid zeggen. 


Vanavond weer een persconferentie....... er komt een stappenplan...... let op..... het is een plan..... plannen kunnen aangepast worden als de situatie verandert! 

3 opmerkingen:

  1. Yvonne Willen
    ben het zo met je eens Ans, alles heeft te maken met het lekken en de media; die wisten het al zeker en maakten daar melding van. De overheid had nog geen keer iets gezegd, niet officieel..mensen maken zichzelf helemaal gek.

    Ans Dekker-Martis
    Precies wat ik bedoelde. Zelfs als er 'misschien' bij gezegd wordt zien veel mensen het al als een belofte.
    Als er geen plannen gemeld worden is het niet goed, als er wel plannen gemeld worden is het ook niet goed omdat ze zich er niet altijd aan kunnen houden.
    Ik begin het gezeur meer zat te worden dan die hele pandemie!

    Susanne Bout
    Vorig jaar zeiden alle horeca-ondernemers: voor handhaving van de regels moet je niet bij ons zijn; wij zijn geen agenten. Nu zeggen ze: we hebben bewezen dat we het kunnen.
    🤔🤥🙄

    Ans Dekker-Martis
    Ja, ze draaien het altijd zo als het hun het beste uitkomt. Misschien is het goed als ze opengaan, misschien niet, ik vind het slecht te beoordelen, maar ze willen het min of meer afdwingen door dit soort opmerkingen, dat staat mij tegen. Ik kan mijook voorstellen dat maar een deel open kan, maar ja, dat is ook weer lastig, want de beoordeling wie wel en wie niet open kan kost ook weer veel tijd..... en wie niet open mag is ontevreden. Ik snap heel goed dat ze graag weer willen beginnen, maar ik denk toch dat de gezondheid op nummer 1 moet staan en volgens mij zien velen dat anders.

    Giusy Scarfo
    Tja en in Duitsland wil de overheid weer in lockdown.

    Ans Dekker-Martis
    Giusy Scarfo Zolang het nog niet onder controle is zal dit steeds weer nodig zijn.

    Giusy Scarfo
    Ans Dekker-Martis inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. iedereen is de maatregelen beu maar we worden ook str...ziek van het gemekker.😫
    Ik tenminste wel.

    BeantwoordenVerwijderen