Zoeken in deze blog

vrijdag 9 april 2021

Philip

 Opvallend nieuws van vandaag is toch wel het nieuws dat prins Philip is overleden. Bijna 100. In juni zou hij 100 worden.
Geboren in Griekenland als prins van Griekenland en Denemarken. Een nakomertje, hij had 4 oudere zussen waarvan de jongste 7 jaar ouder was dan Philip.
Hij heeft niet lang in Griekenland gewoond omdat zijn oom koning Contantijn l gedwongen werd afstand te doen van de troon en de hele daarna familie verbannen werd. Philip was toen ruim 1 jaar. Ze kwamen in Frankrijk te wonen. Later ging hij naar het VK waar hij naar school ging. Later een school in Duitsland en vervolgens in Schotland.
Hij heeft nou niet echt een onbezorgd leven geleid. Zijn moeder werd in een inrichting opgenomen vanwege schizofrenie, zijn vader ging in Monte Carlo wonen, één van zijn zussen (die zwanger was) kwam met haar gezin en schoonmoeder om bij een vliegtuigcrash.. hij was toen 16.
Hij ging bij de marine en diende in de oorlog voor Engeland terwijl een paar zwagers van hem in het Duitse leger zaten. Al zijn zussen waren met Duitse prinsen getrouwd. Dat gaat toch wel wat verder dan dat de één voor Ajax is en de ander voor Feijenoord. 
Een ingewikkeld leven.
De latere queen Elisabeth was op haar dertiende al verliefd op Philip nadat hij haar en haar zus een keer escorteerde. Ze zijn verre familie van elkaar, zowel via queen Victoria als via het Deense koningshuis. 
Op 20 november 1947 trouwde hij met Elisabeth, hij was toen ondertussen al Brits staatsburger en had afstand gedaan van zijn Deense en Griekse titels. 
Zo kort na de oorlog waren zijn 3 zusters met hun Duitse echtnoten/prinsen niet welkom op de bruiloft.
Er gebeurde nog veel meer in zijn leven, teveel om hier allemaal te vertellen, dan wordt het een boekwerk. Het was geen saai leven, maar als ik het allemaal eens bekijk kies ik toch liever voor een saai leven..... daar kan je tenminste zelf nog wat van maken. Er overkwamen hem veel nare en moeilijke dingen waar hij zelf  niets aan kon doen.
Ik vond het een bijzondere man! 

2 opmerkingen:

  1. Nou, opvallend vond ik het niet, ik verwachtte het al eerder toen hij in het ziekenhuis lag.
    Hij is niet aan(bij?) de baker gestorven, zo oud als hij werd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stokoud, maar hij leek niet dood te knuppelen. Hij krabbelde er toch weer bovenop en de laatste keer dat hij thuiskwam zag hij eruit alsof hij alleen nog maar in zijn kist hoefde te gaan liggen, maar hij heeft het toch nog een tijd volgehouden tot mijn verbazing. Daardoor toch opvallend voor mij en sowieso omdat het natuurlijk groot in het nieuws kwam.

    BeantwoordenVerwijderen