Zoeken in deze blog

donderdag 15 april 2021

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?


 Ik vraag mij af waarom ik nog naar het prikschema kijk..... het is weer veranderd...... eind april wordt begin mei... (het eerste schema dat ik zag was half maart) en GGD is nu GGD of huisarts.

Omdat ik weet dat de huisarts in Middenbeemster is hoop ik echt dat het GGD wordt/blijft. Dat is veel handiger voor mij. Ik ben iemand die in mijn eigen straat nog kan verdwalen (oké, beetje overdrijven mag wel), ik heb dat vooral in de auto..... met de fiets of lopend ben ik minder snel de weg kwijt.... ik denk dat het in de auto te snel gaat...... ik heb altijd 'O, daar had ik af moeten slaan'.... als ik er voorbij ben. 

Als ik niet mijn volle aandacht bij de route heb (de aandacht voor het overig verkeer e.d. is er altijd!) dan kan ik zelfs op bekend terrein nog verkeerd gaan, maar dan heb ik dat snel door en weet ik wel hoe ik weer op de goede weg kom en desnoods draai ik om. Met de auto draaien is niet overal even simpel: eenrinchtingsverkeer, onoverzichtelijk, te druk. Als het druk is begin ik er niet aan, dan moeten andere auto's wachten op mij, dat wil ik niet, dat voelt niet goed. Met de fiets of lopend is dat eenvoudiger, lopend kan je altijd draaien en fietsend is het in het ongunstigste geval even oversteken omdat het eenrichtingsfietspaden (leuk scrabblewoord) zijn. 
Maar goed.... ik ben voor zover ik weet nog nooit in Middenbeemster geweest..... heel misschien eens doorheen gereden, maar dan zat ik niet zelf achter het stuur. Ik weet wel zo ongeveer waar het ligt en ik weet ook dat het niet moeilijk te vinden kan zijn, maar ik zou echt eerst op de kaart moeten kijken. Dat vinden veel mensen misschien gek, maar echt, ik weet het niet zonder eerst te kijken! Zelfs dan loop ik nog de kans een fout te maken...... dat is voor mij heel gewoon. In die hoek totaal niet bekend, dus geen herkenningspunten. Als ik naar een afspraak toe ga ben ik altijd veel te vroeg...... als ik naar een onbekende plek ga vertrek ik nog veel vroeger omdat ik niet zeker van mijzelf ben. 
Dan ben ik dus waarschijnlijk niet een beetje te vroeg, maar misschien wel een uur te vroeg aanwezig. Mag ik een uur in de auto wachten...... want verder is er niet veel te doen. Misschien een stukje wandelen, maar niet te ver weg.... op de tijd letten. 
De locatie in Purmerend is simpeler, ik rij er zo naartoe.......   dus dan ben ik er ook wel te vroeg, maar is het niet overdreven! 




De weg kwijt ...... het overkomt mij vaak. Als ik geen afspraak heb en het niet belangrijk is of ik het kan vinden rij ik veel meer ontspannen en dan lukt het gewoonlijk wel, desnoods via een omweg, dat is dan niet belangrijk,  maar na vele keren flink omgereden te hebben (jawel, ik ontdek steeds nieuwe routes, maar onthoud ze niet)  zit ik duidelijk meer gespannen achter het stuur als er op mij gewacht wordt. 

Een keer ging ik met mijn moeder en Edwin op bezoek bij mensen in de Bijlmer. We spraken een tijd af en we vertrokken ruim een uur eerder. Mijn moeder hoefde ik de weg niet aan te vragen, die was nog erger dan ik en Edwin was een jaar of 4 denk ik, niet veel ouder in elk geval, dus die wist ook dat soort dingen nog niet.
Ik had op de kaart gekeken en een deel van de route kende ik goed omdat die richting AMC ging en dat kon ik dromen. Als ik dan die weg bleef volgen waar ik normaal af moest slaan dan kon ik aan het eind naar links en vanaf die weg liep een weggetje naar links en kwam ik zo in de goede straat. 
Het ging goed..... we waren er bijna.... "Dat ging vlot hè?" riep ik al, waarop mijn moeder zei: "We zijn er nog niet!" Ik zocht de laatste afslag, maar zag alleen een fietspad...... ik kwam op een punt dat ik zeker wist dat die zijstraat niet meer kwam..... draaien  ging niet..... als ik het goed onthouden heb was het eenrichtingsverkeer, maar het kan ook een andere reden geweest zijn, het is lang geleden. Doorrijden dan maar...... ik kwam ergens terecht waar ik wel eens eerder geweest was..... niet echt bekend, maar ook niet helemaal onbekend..... het probleem was alleen dat alles daar opgebroken was en ik op een weg kwam waar ik echt niet naartoe wilde. Terug dan maar...... en toen zag ik een bord Amsterdam-Noord.  Ik kon nergens een plekje vinden om even rustig op de kaart te kijken, dus dan maar Amsterdam-Noord, daar kende ik het beter, daar kon ik de auto neerzetten en de kaart bekijken. Ik wist dat er een andere route was, wel langs het AMC, maar eerder de wijk in en dan stel straatnamen onthouden, linksaf, rechtsaf.... eigenlijk lastiger dus, daarom had ik voor die andere route gekozen. 
 Het ging verder volgens plan..... ik keek op de kaart, bekeek de andere route, onthield de straatnamen en ik reed er zo naartoe. Ze vonden daar onze planning erg goed, we waren precies op tijd.... mijn moeder en ik keken elkaar grijnzend aan en zeiden niets. 😂 Ik heb later iemand die kaart laten zien en echt..... er stond een zijweg! Maar de kaart was oud, het was ondertussen een fietspad 😂

Een andere keer ging ik met mijn moeder en Edwin naar Beverwijk om te condoleren, Edwin bleef even in de auto zitten, die was toen een paar jaar ouder en dat kon wel even. 
We reden er probleemloos naartoe. 
Terug keek ik eens.... dezelfde route terug was erg druk, het zou niet meevallen om mij daar tussen te dringen..... maar ach.... als ik de andere kant opging zou ik snel genoeg een bord Amsterdam tegenkomen en dan zou ik snel op de goede route zitten. 
Nou..... dat bord Amsterdam kwam dus niet..... ik ben via Schagen thuisgekomen! Mijn moeder zat te genieten: "Wat een leuke rit!" .... maar ik bleef maar zoeken naar een bord Amsterdam.... of Purmerend, dat was ook goed. 

Een keer naar Arnhem met de auto, ik was er al vaker met de trein (en bus) geweest, ik dacht het wel te weten. Het ging lang goed, ik ging de John Frostbrug over en dan ben ik er bijna, maar ja...... daar gaat de bus via een busbaan en daar mag ik niet op en zo reed ik ongemerkt mijn afslag voorbij. Ik had wel door dat het niet klopte, maar reed toch nog door in de hoop iets bekends te zien..... toen ik over de Nederrijn ging en bij een industrieterrein kwam wist ik het zeker..... dit klopt niet! 
Ik had geen idee hoe ik verder moest en belde....... ze hebben mij telefonisch naar hun huis geloodst. 
Een andere keer naar een ander adres lukte het beter..... navigatiesysteem bleek niet op te laden in de auto, maar ik had voor alle zekerheid ook een route uitgeprint. Ik maakte ergens een fout....... ik ging te ver en kwam in Velp terecht..... dat is niet veel verder wist ik, dus ik ging via Velp, dan moest het vanzelf goedkomen. Jammer dat de straatnaambordjes nooit staan waar ik ze zoek, maar ik nam aan dat ik weer op de Velperweg zat en zocht de zijstraat die ik hebben moest....... voor een rood licht had ik alle tijd om even rond te kijken..... ah..... ik zag het, maar stond verkeerd voorgesorteerd...... geen nood, ik wist dat er verderop ook een ingang was, dat was bekender terrein voor mij..... dat lukte en toen ik de bakker zag wist ik dat het goed was...... helemaal zelf gevonden! Niet echt zonder omweg, maar het viel mee!


Het is denk ik wel duidelijk dat ik echt slecht ben in de route. In de familie is het algemeen bekend en wordt er vaak om gelachen.
Toch kom ik er altijd, al is het via een omweg en met wat hulp. Terug is nooit een groot probleem, al heb ik niet altijd de kortste route. Waar dan ook in Nederland zijn er al snel borden Amsterdam te zien..... en in veel gevallen heb ik eerst wel wat aan het bord Utrecht. Ik kom dan altijd wel op een punt waar borden staan die de goede richting aangeven en op bekender terrein... als ik per ongeluk in Purmerend terechtkom is dat geen probleem.... een klein stukje om, maar daar ken ik de weg wel (niet elke straat natuurlijk, maar de doorgaande routes meestal wel).
Maar ergens naartoe rijden waar ik het totaal niet ken vind ik vervelend. Gelukkig zijn er tegenwoordig navigatiesystemen en ik heb ook een ouwetje. Zelfs dan kan ik het nog fout doen hoor..... ik zie een weg over het hoofd of het lijkt een erg smalle weg die het volgens mij niet kan zijn en dan kom ik er te laat achter dat die het wel was, maar dan brengt het apparaat mij wel weer op de goede route, niet al te ver om. Die van mij is oud en niet 'bijgewerkt' er kunnen dus routes veranderd zijn, maar zelfs dan zorgt hij er wel voor dat ik niet te ver afwijk en dat in combinatie met de borden helpt heel veel. 
Toch vertrouw ik mijzelf nog steeds niet....... dus een afspraak op een voor mij onbekende bestemming word ik niet blij van! 
Als ik naar Middenbeemster moet neem ik dus maar een goed boek mee en een puzzelboekje, ook fijn als ik een kwartiertje moet wachten na afloop. Maar ik hoop nog steeds dat ik gewoon naar Purmerend mag! 
 



Ik kom er wel.... altijd, maar liever rijd ik naar een plek die ik ken!

4 opmerkingen:

  1. Ik zeg maar niks.
    We verdwaalden nog tussen Boxmeer en Mill, nog geen 20 km ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahaha, nou voel ik mij niet meer zo alleen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is een ramp maar wat doe je er aan.🙄

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helemaal niks! Maar daarom ga ik vaak liever met het ov, want dan hoef ik zelf niet op te letten.

    BeantwoordenVerwijderen