Zoeken in deze blog

vrijdag 2 april 2021

Lezen en de natuur.



Ik was nog jong toen ik op tv elke natuurfilm wilde zien die er voorbijkwam. Ik kocht van mijn zakgeld regelmatig natuurboeken en las ze helemaal uit. Ik was altijd gek op dieren en op lezen, maar ik denk dat mijn belangstelling voor de natuur vooral gewekt is door een boek waar iets instond over de Galapagoseilanden. Het was een boek waar van alles wat instond, ik denk "Plezier met Sjors", want daar had ik er een heel stel van..... heerlijke boeken met verhalen, strips, puzzels en interessante artikelen. Ik herinner mij dat ik daar een keer in las dat we in 1969 echt naar de maan zouden gaan..... een paar jaar voor het 1969 was. Ik was benieuwd of het klopte, dat jaar heb ik goed onthouden..... en het was waar!

Wij hadden op de Mulo nog geen spreekbeurten en boekbesprekingen e.d., maar we moesten wel iets voorlezen over een interessant onderwerp en ik las mijn stuk over de Galapagoseilanden voor. Dat was echt iets dat mij al een paar jaar bezig hield.... de Galapagoseilanden . Het was ook mijn eerste 'kennismaking' met Darwin. Voor die tijd had ik nog nooit van die man gehoord. 
Het leek mij geweldig om daar eens rond te kijken..... maar het leek mij niet wenselijk dat daar veel toeristen zouden komen. Zo denk ik er nog steeds over, mensen moeten de dieren daar niet teveel storen, maar toch zou ik het wel eens met eigen ogen willen zien. 
Als de Galapagoseilanden in het nieuws zijn valt mij dat meteen op...... het voelt een beetje alsof het 'mijn' eilanden zijn. Nu probeerde weer iemand 185 zeldzame babyschildpadjes te stelen, het is gelukkig ontdekt. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. 

Mijn liefde voor de Galapagoseilanden is altijd gebleven, mijn liefde voor boeken ook. Alle boeken....romans, detectives etc., maar ook boeken over alle mogelijke onderwerpen.... natuurlijk de natuur, maar ook veel boeken over Monnickendam, wat boeken over kunst, architectuur, gezondheid, kookboeken, geschiedenis, natuurkunde, muziek en eigenlijk alles wat je maar kan bedenken.




Niet dat ik daardoor veel weet over al die onderwerpen.... over sommige dingen wel, over andere dingen veel minder...... maar ik lees juist graag over iets waar ik niet zoveel van afweet. De dingen waar ik speciale belangstelling voor heb onthoud ik beter, dat had ik vroeger met die natuurboeken al..... het lijkt mij logisch..... het is eenvoudiger iets te leren waar je graag alles over wil weten. Als het mij niet interesseert lijk ik het ook niet te kunnen onthouden of snappen. Zo heb ik een hekel aan alles wat met administratie en belastingen te maken heeft..... echt, ik snap het gewoon vaak niet. Ik vind het niet logisch, ik vind het niet leuk! Op school snapte ik al helemaal niks van boekhouden...... vooral als ik dingen moest opdelen in zakelijk en huishoudelijk gebruik begon het te tollen in mijn hoofd. Wat iedereen logisch vond snapte ik juist niet. Maar dat heb ik ook regelmatig met brieven die zo opgesteld zijn dat ze op meerdere manieren op te vatten zijn. Bijna iedereen ziet maar één manier en die mensen zien dan ook allemaal dezelfde manier...... maar ik zie wel meer manieren en weet dan niet wat er bedoeld wordt. Edwin heeft dat van mij geërfd, hij ziet die andere mogelijkheden ook. Ik heb het ook wel gehad met briefjes van school (van Edwin) dat ik vroeg wat er bedoeld werd en dat ik niet begrepen werd, want het was toch duidelijk..... nee..... dat was het niet! 
Ik denk dan aan de foto van taalvoutjes die ik vorige week op facebook tegenkwam......  in dit geval lijkt het mij duidelijk wat er bedoeld wordt, maar er staat wat anders! 




Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar echte boeken..... een e-reader is heel handig om mee te nemen, maar thuis vind ik een echt boek prettiger. 


2 opmerkingen:

  1. Ongelukkige zin, lachwekkend.
    Er waren voorheen tv-programma's waarin dergelijke zinnen en reclameteksten werden aangehaald, altijd prijs. Vooral die navulsinasappelen deden me verstomd staan. 🙂
    Lezen, dat deed ik ook veel, maakte niet uit wat, ik had weinig voorkeuren. Ook niet speciaal over de natuur, hoewel ik van de Galapagoseilanden wist. Er waren veel boeken in omloop van broer en zussen waar ik niet aan mocht komen (en toch deed). Achteraf stond er geen kwaads in maar een warme zoen vond mijn moeder al schandalig, zéker voor een kind. Ook de bijbel was taboe en Andersens sprookjes las ze zelf voor.
    Gelukkig hadden we de krant, Taptoe en de Katholieke Illustratie. De katholieke kinderbibliotheek stelde niet veel voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. https://www.taalvoutjes.nl/
    Sommige fouten komen veel voor, zoals onder een verkeersbord: "Geld voor de hele straat".
    Ik zag eens ergens een bord in een supermarkt..... ze verkochten "Dief van Baggia's" .... gelukkig zag ik de planten staan en begreep daardoor wat er bedoeld werd.

    Vroeger las ik echt alles. Nu veel minder, het zijn periodes.... ik kijk veel tv en zit vaak achter de computer, dus een boek lezen schiet er wel eens bij in.
    Mijn broers hadden Arendsoog, ik heb ze allemaal gelezen en ze hadden een paar Pietje Bell boeken en Dik Trom.
    We hadden ook kinderboeken en al snel kreeg ik mijn eigen boeken. Voor mijn verjaardag vroeg ik altijd boeken. Ik had veel pocketboeken van de Kluitman jeugdserie. Mijn ouders hadden ook veel boeken, zelfs in het Fries..... keuze genoeg dus.

    BeantwoordenVerwijderen