Zoeken in deze blog

zondag 23 mei 2021

Kwestie van smaak

 Als ik melk koop is het zelden 'verse' melk, ik vind 'bewaarmelk' veel handiger. Ik vind het ook niet minder lekker.... het verschil is niet zo groot. Vroeger wel, toen was het verschil heel duidelijk, maar ik vond de bewaarmelk veel lekkerder.....  veel mensen vonden dat raar. 
De meeste melk gebruik ik in de koffie, ik drink warme melk met koffie..... meestal zo ongeveer half om half. Dan hoef ik niet steeds cafeïnevrije koffie te gebruiken, het is dan zo verdund dat ik geen cafeïneshot krijg..... het komt dan wat geleidelijker binnen en dan kan ik er beter tegen.  Het is dus meer een koffiedrank dan een kop koffie. Dan valt net natuurlijk ook minder op welke melk het is. 



Edwin hield vroeger niet van zachte kaas....... hij was wel gek op kaas, maar hoe harder hoe beter. Als ik bij de supermarkt een blok kaas kocht dan zocht ik een stuk uit waarbij het aan één kant wat harder was, ook dat vonden veel mensen raar
Een neef vroeg wel eens met een verjaardag of Edwin ook meekwam want dan zou hij de kaas vast in het zonnetje zetten, dan kon het goed uitdrogen 😂. Gesmolten kaas was Edwin ook altijd gek op.... dat is wel zacht, maar anders. Smeerkaas wilde hij dan weer niet en buitenlandse kaassoorten eet hij pas sinds een paar jaar. 
Maar Edwin was een vreemde eter..... hij lustte geen zoetigheid (dacht hij.... en ik maakte hem niet wijzer), hield niet van sauzen en salades en nog veel meer dingen die veel mensen graag lusten at hij niet. Bij feestjes zat hij vaak droge toast te eten en dat vonden mensen dan weer zielig..... maar hij vond het zelf prima! Er werd wel eens gevraagd waar ze hem een plezier mee konden doen, maar ik vond dat ze niet van alles in huis moesten halen voor hem.... dat hij weinig lustte dat is zijn probleem en niet dat van een ander. Overigens was het voor hem geen probleem, want hij vond droge toast lekker! Maar ook op bitterballen/kroketten was hij gek en op kibbeling  en chips. 
Ik hield wel eens teveel rekening met zijn eetgedrag, maar dat komt ook omdat hij jarenlang heel weinig at en dronk...... hij at ook heel langzaam, te langzaam. Het werd beter nadat hij toen hij 5 was op een ochtend wakker werd en er veel bloed in bed lag, duidelijk uit zijn mond gekomen..... daar heeft dus iets in de weg gezeten. Het werd niet meteen een goede eter, maar wel veel beter. Maar daardoor heb ik hem teveel verwend op dat punt en dat is dan niet zo eenvoudig terug te draaien.
Toen we eens bij iemand bleven eten en bami kregen (maakte ik nooit klaar, het leek mij erg onwaarschijnlijk dat hij dat lustte) begreep hij wel dat hij voor zijn fatsoen toch wat moest eten en tot mijn verbazing (en schrik) zei hij tegen de gastvrouw: "Nou, dat valt mij mee hoe het smaakt". 


Mijn oma was gek op zout als broodbeleg..... beetje boter en een dikke laag zout....... voor zover ik weet ken ik verder niemand die dat eet.

Mijn vader at sla alleen met suiker, iets wat ik nou juist vreselijk vond.....  ik wil er van alles door, maar GEEN suiker!

Ik ben gek op bruin brood met pindakaas, een dwarsligger en een plak kaas.....  meestal sla ik de kaas over om het niet te overdrijven, maar pindakaas met die dunne plak augurk vind ik een heel lekkere combinatie..... als ik dat vertel kijken mensen mij vaak aan alsof ik niet spoor (het kan zijn dat ze gelijk hebben, maar zelf vind ik natuurlijk dat ik prima spoor.... elke gek vind zichzelf normaal).

Ik gooi van alles door elkaar...... hou mij zelden aan een recept...... gooi shoarma door de macaroni of de hutspot.... smaakt prima. Van allerlei landen een beetje, ik maak er een multicultipot van. Hoe ik iets klaarmaak hangt ook af van wat ik in huis heb..... of ik nog ergens restjes van heb. 
Ik gooi nergens zout of suiker door.... wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik geen zout binnenkrijg.... ik eet ook wel eens soep uit blik, chips, kant-en-klare hamburgers, een zoute haring etc. .... daar zit natuurlijk allemaal zout in, maar zelf gooi ik het er niet door, ook mijn vlees zout ik niet..... door het flink te kruiden is dat helemaal niet nodig. En suiker ook niet. Ik heb lang geen taart of koek gebakken, daar ging wel altijd suiker door en dat zal ik waarschijnlijk weer doen als ik weer eens bak.... ik ben ook niet gek op suikervervangers. Maar ik denk dat ik dan wel minder suiker zal gebruiken..... ik vind dingen veel vaker te zoet (of te zout)...... het is maar waar je aan gewend bent. Ik vind het daarom zo jammer dat suikervrije frisdrank of snoep juist zo verschrikkelijk zoet is...... ik zou dan liever iets hebben met gewoon minder suiker..... om niet teveel aan die zoete smaak te wennen. (Als ik wel eens suikervrije frisdrank heb dan verdun ik dat heel sterk met kraanwater......anders is het mij echt te zoet! Alleen bij Rivella doe ik dat niet)




Edwin en ik aten nooit suiker of stroop op onze pannenkoeken.... we hadden liever kaas en/of spek.... of helemaal niks. Hij lust nu ondertussen wel snoep, maar ik heb hem nooit aangespoord om zoetigheid te eten. Hij at graag de drie p's (pizza, pannenkoek en patat) en kaasfondue.
Hij heeft als vierjarige een suikervrij dieet gekregen.... geen toegevoegde suiker.....  het klinkt misschien gek, maar hij was steeds doof (en vaak verkouden), door suiker gingen zijn oren meer dichtzitten. Hij kreeg eigenlijk alleen toegevoegde suiker binnen via limonade (om te drinken of een beetje door de yoghurt) en drop (het enige snoepgoed waar hij gek op was), dus het dieet was snel aangepast en het werkte.
Ik heb één keer iemand gesproken met een kind dat hetzelfde had..... daar waren eerst de amandelen verwijderd en dat hielp niet...... dat dieet wel. Bij Edwin was het advies van de schoolarts ook dat zijn amandelen eruit moesten, maar de huisarts was minder zeker en kwam met dit dieetadvies. Zijn amandelen mochten blijven waar ze waren, daar zat het probleem dus niet. Maar ja, die schoolarts luisterde zelf slecht...... en dat Edwin hem niet verstond kwam niet alleen doordat hij wat doof was, maar ook door het accent waarmee die man sprak.... ik had er ook moeite mee. 

Als hij ergens snoep kreeg om mee te nemen pakte hij dat gewoon aan (zo vervelend anders om uit te moeten leggen dat je dat niet mag hebben) en thuis leverde hij het in..... kreeg hij iets anders wat hij lekker vond. Bij partijtjes zei ik altijd dat hij geen suiker gebruikte en dus vaak niets zou nemen, maar dat ze niks anders voor hem hoefden te halen, want dan willen de anderen dat ook. Soms haalden ze toch wat anders voor hem....... en inderdaad, dan wilden de anderen dat ook hebben, geen succes dus. Hij vond het niet erg om niets te nemen... hij wist dat hij dan thuis wel iets lekkers kreeg en veel van die zoete dingen lustte hij niet eens. Ik zei ook altijd dat ze niet alle ingrediëntenlijsten hoefden te inspecteren of er ergens suiker inzat..... als hij per ongeluk toch wat binnenkreeg gebeurden er geen enge dingen, hij werd hooguit een beetje doof.  Hij heeft dat dieet jaren gehad. 

Het is een kwestie van smaak, maar ook waar je aan gewend bent!





9 opmerkingen:

  1. Wennen zegt veel, ook bij smaak. Niettemin moest ik volwassen worden om spruitjes, bloemkool en witlof te waarderen. ☻
    Brood met boter en zout ken ik maar weet niet meer van wie, zal een oud familielid zijn geweest. Ook zag ik een schoonzus brood eten met boter, gesnipperde ui, peper en zout, daar kan ik me de smaak wel van voorstellen.
    De meeste smaken gingen er hier wel in, bij mijn man was het veel vet (van huis uit gewend. Ikzelf juist zo min mogelijk, ook van huis uit.
    Minder zout is prima maar ik gebruik het wel, een snufje verdiept de smaak. Net als suiker in de sla (😏) maar een stukje ananas en mandarijn doet hetzelfde.
    ps
    Wat eten we lekker.... 😁

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Smaken veranderen ook vind ik. Spruitjes kan ik nog steeds niet waarderen, maar verder lust ik veel, maar ik heb wel duidelijk voorkeuren. Ik griezel van vette randjes aan vlees, dat he ik van mijn moeder. Mijn oma was dus niet de enige die zout op brood had. De uit met peper en zout op brood trekt mij niet echt.
    Ik vind dat zout de smaak een beetje verdoezeld.... maar ach... ook dat is een kwestie van smaak hahaha.
    Ananas.... heerlijk!
    Heerlijk, over eten is genoeg te vertellen, ik vind het altijd leuk als mensen gekke combinaties maken die soms heel lekker zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Susanne Bout
    Doof van suiker. Wauw, wat een eyeopener. O nee, earopener. 😆 Nooit van gehoord. Leuk om te weten.
    Lex lust ook weinig. Ik vond dat vroeger vervelend en probeerde van alles om hem aan groente en fruit te laten wennen. Het enige wat er in gaat als zoete koek (waar hij dus ook niet echt van houdt) zijn komkommers en appels. Maar ook andere groenten en ander fruit is toch nodig? Daar zitten andere, gezonde stoffen in. Ook veel vleessoorten vindt hij niet lekker. En hij eet het liefst elke dag pasta, liever geen rijst, geen aardappels.
    Maar je kunt toch niet leven op een dieet van komkommer, appels, spaghetti en kipnuggets?
    De kinderarts zei: laat het gaan. Pick your battles, maar dit is er niet een van. Hij is gezond, hij groeit goed, niks meer aan doen. Sindsdien ben ik relaxter.
    Maar ik eet wél graag lekker en gevarieerd. Dus ik kook soms voor iedreen wat anders. Dat is wel een gedoe, maar ik wil niet elke dag hetzelfde eten.
    Ard is ook niet gemakkelijk. "Groente moet groen zijn, de naam zegt het al", zegt hij. Dus geen bloemkool, geen zuurkool, rode kool, etc. Uitzondering zijn wortels (en hutspot). Hij lust geen paprika. Hij lust wel tomaten, maar geen tomatensoep. En hij eet ook liever geen tomatensaus. Dus spaghetti en lasagne liever zo min mogelijk. Terwijl je mij daar voor wakker mag maken!
    Het werd pas écht ingewikkeld toen onze dochter besloot vegetariër te worden. Toen hadden we vaak 5 of 6 pannen op het fornuis staan. 🙄 Dan maak ik bijv. witlof met gebakken aardappels en een stukje vlees. Met een andere groente voor Lex, en in een ander pannetje wat kipnuggets. En nog een vleesvervanger voor Elise erbij. En vaak in een ander pannetje wat gebakken paprika voor mezelf, want ik ben er juist dol op. Pff! Best ingewikkeld.
    Nu Lex ouder wordt gaat het iets beter. En Elise woont niet meer thuis. Voor Ard is alle hoop verloren. 😅
    Soms kook ik iets lekkers, helemaal voor mezelf alleen. Chili con carne bijvoorbeeld. Dan zeg ik: gaan jullie naar naar de snackbar. Want dáár hou ik dan weer niet van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ans Dekker-Martis
      Bij jullie is het wel erg ingewikkeld hahaha.
      Ik ging uit van 'eten wat de pot schaft, je mag iets niet lusten waar ik rekening mee hou, maar niet te gek', maar ja, Edwin at dus echt niet...... en dan roept iedereen meteen dat elk kind zo'n periode heeft en mijn moeder zei dat ik ook een slechte eter was, maar ik was snel misselijk.... dat was anders, dat had Edwin niet. Toen ik een tijdje met Edwin bij haar in huis was na een operatie bij haar zag zij ook het verschil. Net in die tijd raakte hij dat bloed kwijt.
      Net voor de kerstvakantie.... hij had een kerstmaaltijd op school en toen ik hem ophaalde zei iemand dat hij zo goed gegeten had..... ik dacht dat ze in de war was met een ander.... thuis zei hij...."Oma, mag ik kaas, ik heb honger....oma, mag ik een mandarijntje".... wij keken elkaar aan..... 'dit is raar'.
      Zo bleef het..... steeds kleine beetjes, maar duidelijk meer. Hij was ook erg traag, in de kerstvakantie gingen we naar een kinderarts, niks schokkends gevonden, maar ondertussen at hij beter.
      Na de vakantie.... ik bracht hem de klas in, hij pakte een boekje en gewoonlijk bracht ik dat terug als de bel ging, want hij zat toch al als laatste in de kring, anders moesten ze echt op hem wachten. Die keer..... de bel ging..... hij rende naar de kast, zette zijn boekje erin....en rende terug...... pakte zijn stoel en zat als eerste (!) in de kring. Waarop een andere moeder zei: "Ik heb hem nog nooit zien rennen!"
      Tsja, meer eten is meer energie, hij had dus toch al die tijd tekort gehad en ik was blij dat ik toch steeds geprobeerd had wat naar binnen te krijgen.
      Ik had dus toch gelijk, het was niet gewoon 'niet willen eten' het was niet zoals veel kinderen een periode, het was echt anders. Maar zodra je zegt 'hij eet slecht' wordt er al gezegd dat elk kind dat heeft.
      Ik had overigens hetzelfde met zijn manier van bewegen, dat klopte niet...... niemand zag het (behalve mijn moeder)....op school niet, op gym niet..... jaren later vond zijn juf dat hij teveel moeite met schrijven had, ik moest maar eens naar de dokter met hem. Daar was het overduidelijk.... hij moest naar therapie, zijn motoriek was echt slecht (en daarom viel hij altijd op zijn gezicht, wat hem al eens een scheurtje in zijn kaak opleverde, hij moest leren vallen). Er wordt vaak slecht geluisterd naar moeders.... die zijn altijd overbezorgd (denken ze).

      Verwijderen
    2. Susanne Bout
      Ans Dekker-Martis Er wérd slecht geluisterd naar moeders. Ik vind echt dat dat verbeterd is. Ik heb al veel artsen ontmoet die zeggen: ik luister altijd naar de moeder en gaan niet uit van 'het gemiddelde kind'.

      Verwijderen
    3. Susanne Bout Ze leren het ooit wel

      Verwijderen
    4. Irma Meijer
      Dan heb jij 2 kinderen, je zal er maar 6 hebben.. dat werd het restaurant dan!!🤣😂

      Verwijderen
  4. Yvonne Willen
    wat is een dwarsligger? Eten is zeker een kwestie van smaak, als kind lustte ik absoluut geen warm eten, vreselijk. Nu heb ik eigenlijk niks liever, maar ben er ook achter gekomen dat mijn moeder absoluut niet kon koken. Zout gebruik ik nooit, suiker ook niet..ook niet in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ans Dekker-Martis
      Yvonne Willen Dwarsliggers zijn ook onder andere namen te koop, maar ik gebruik altijd de eerste naam die ik kende........ dat zijn dunne plakken augurk in de lengte gesneden...... heerlijk! Vooral op brood erg handig'

      Verwijderen