Zoeken in deze blog

zondag 16 mei 2021

Vakantiegevoel


 Als ik eens een flinke prijs win (hoop doet leven) dan kan er misschien ook wel een vakantiereisje vanaf. Nee, niet in coronatijd, ik wacht dan wel een beter moment af. 
En nee, ik ga niet naar het zonnige zuiden..... mij te warm. Nou ja, ik zou elke plek op aarde wel eens willen zien, maar mijn voorkeur gaat toch de andere kant op..... Noorwegen, Lapland, IJsland...... dat trekt mij meer, dus dat heeft voorrang! Als ik dat allemaal gezien heb dan is tussendoor  iets anders misschien wel eens leuk, maar zolang ik niet regelmatig op vakantie ga staat het noorden bovenaan mijn verlanglijst. 
Voor mij geen strandvakantie.... een keertje strand is prima als het niet al te warm is, maar niet te lang en te vaak.... het staren naar de zee vind ik leuk, een strandwandeling ook, maar bakken en braden in de zon vind ik minder geslaagd! 
Het zal er waarschijnlijk nooit van komen, maar dat is ook niet erg.... het is net zoiets als het dromen van een mooi huis dat er nooit komt.....het is leuk om aan te denken, dingen te verzinnen wat ik allemaal zou gaan doen...... gewoon leuk. 
Soms ben ik net mijn moeder..... die droomde ook altijd over wat ze met het geld zou doen als ze de hoofdprijs won. Elke keer weer vertelde ze dat ook..... ze zou met ons gaan winkelen en alles kopen wat we leuk vonden..... een vrachtwagen achter ons aan, want we gingen nergens mee sjouwen. Dat vind ik ook nog steeds een leuk idee, als zou ik het bij gewoon winkelen houden.... gewoon een dag lekker shoppen en niet te gierig zijn.... en na afloop lekker ergens uit eten gaan...... zonder het goedkoopste van de kaart te kiezen.  


Eigenlijk zijn deze dromen nou juist het voordeel van niet veel geld hebben...... dan valt er nog wat te dromen! Ik heb geen schulden en nog steeds een dak boven mijn hoofd en elke dag eten op tafel, dus ik heb niks te mopperen, maar ik heb weinig genoeg om te kunnen dromen over wat ik met een flinke prijs zou doen. Het lijkt mij best wel eens fijn om niet elke prijskaartje uitvoerig te bestuderen en niet vnl. de aanbiedingen te kopen. Ik denk niet dat ik niet meer op prijzen en aanbiedingen zou letten, dat zit er zo ingebakken dat ik niet anders meer kan, maar ik zou toch echt wel eens duurdere dingen kopen. Ik denk dat ik nog steeds veel dingen te duur zou vinden, soms zie ik wel eens prijzen waarvan ik denk: 'Al was ik miljonair, maar dat gaf ik daar niet voor uit'...... en ik denk dat dat ook niet verkeerd is. 
Het valt mij wel eens op dat wat andere mensen goedkoop vinden, ik vaak duur vindt, het is maar wat je gewend bent. En goedkoop is vaak ook goed, echt..... ik doe vaak lang met mijn spullen! Ik hoorde eens iemand zeggen: "Al die troep van de Action, het valt al uit elkaar voor je thuis bent"...... nou, dat is onzin! Er zal heus wel eens een slecht artikel tussen zitten, maar zelf heb ik daar nog nooit een miskoop gehad. En bovendien kunnen dure dingen ook een miskoop zijn en dan vind ik het veel erger. 
Ik herinner mij dat ik eens een dure jurk kocht, nog nooit een jurk gehad die zo snel versleten was. Hetzelfde met een tas..... niet gigantisch duur, maar veel duurder dan ik gewend was en gekocht met een cadeaubon.... had ik ook eens een echt mooie tas. Wat een onding... binnen de kortste keren was hij stuk..... ik ging terug en kreeg een nieuwe...... maar ook die heeft niet lang geleefd. Ik bedoel maar..... duur zegt niet alles..... eigenlijk betekend het vooral dat je meer keuze hebt als je ook dure dingen kan kopen... maar verder moet je net zo goed uitkijken of je geen miskoop hebt. Merken zeggen mij niks..... iets is niet mooier omdat het van een bepaald merk is!


Maar een vakantiereisje naar Noorwegen of zoiets ..... dat zie ik wel zitten! Geen vakantiereisje is ook prima..... dan stap ik op de fiets en ga een dagje fietsen, broodje mee.....ook leuk. Of een dagje met de trein.... dat is natuurlijk ook vakantie! 
En in coronatijd zou ik niet eens met vakantie willen. Hooguit in Nederland of net over de grens, maar ik zou liever wachten tot het allemaal weer beter gaat. Eerlijk gezegd snap ik de mensen niet die meteen op het vliegtuig stapten 'toen het weer mocht' vorig jaar.  In mijn ogen in veel gevallen verwende mensen die nergens rekening mee houden, als ze maar kunnen doen wat ze graag willen. Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen...... iemand die lang voor een mooie reis gespaard heeft en al geboekt heeft snap ik beter dan iemand die hals-over-kop een reis boekt zodra het maar enigszins weer kan en ook iemand met familie ver weg begrijp ik beter. 


Ach, we zijn natuurlijk allemaal verschillend..... en daardoor begrijpen we elkaar niet altijd goed, maar persoonlijk vind ik gezondheid van mijzelf en anderen belangrijker dan een vakantiereis.
Ik ben ook blij met logeren bij Edwin.....dat is voor mij ook vakantie! 
In de vakantie wil ik niet teveel afspraken hebben, dus alles wat niet noodzakelijk is stel ik uit. Zo weinig mogelijk vaste dingen..... hoewel ik daar niet altijd aan ontkom, min of meer ongemerkt spreek ik toch dingen af en daar zit ik dan weer aan vast. 




Als alles gewoon doorgaat heb ik geen vakantiegevoel..... dan lijkt alles hetzelfde als altijd te zijn. 
Vorig jaar ben ik niet naar Edwin geweest.....  ik hoop dat het dit jaar wel doorgaat.... ik ben dan ondertussen volledig gevaccineerd. Wat bij mij bij het vakantiegevoel hoort is patat halen...... dat doe ik normaal zelden, maar in de vakantie hoort dat erbij. Een kop cappuccino op een terrasje met een lekker broodje. En een dagje met de trein zomaar ergens heen..... zonder duidelijk plan..... dat is ook vakantie. 
Vorig jaar heb ik geen trein gezien (jammer van mijn abonnement.... mijn 'gratis' reizen niet gebruikt en die van het jaar daarvoor ook niet op kunnen maken (mijn abo loopt van 8 april tot 8 april).... en tijdelijk opzeggen gaat niet, want dit abonnement verkopen ze alleen nog als verlenging, dus niet aan  nieuwe klanten), ben nauwelijks in winkels of op terrasjes geweest, haalde geen patat, kwam niet verder dan Purmerend en zelfs dat maar heel weinig.  Geen ramp, ik vermaakte mij evengoed wel. Met mijn boeken, knutselwerkjes, tv, telefoon en computer hou ik het lang vol.... het geluk een mooi uitzicht te hebben maakt het nog beter..... een tuintje om lekker buiten te zitten als het niet te warm is, een fiets en een mooie omgeving.... er is genoeg om te genieten! En omdat het dan vakantie is doe ik niet veel klusjes, alleen wat noodzakelijk is!
Thuis kan ik bijna alles doen wat ik tijdens een vakantie ver weg zou doen, zelfs nieuw plekken ontdekken. Ook in eigen omgeving is wel iets te vinden waar ik nooit geweest ben en natuur is altijd weer anders, dus zelfs op bekende plekken is er wat nieuws te zien..... huppelende haasjes, een vogel die ik niet ken, een vreemde bloem, wisselende wolkenluchten, een egelgezinnetje, een regenboog, een musje dat de kruimeltjes van mijn broodjes steelt.... er is zoveel moois en nieuws.
Vakantie thuis begint meteen..... er is geen reistijd! Nou vind ik zelf de reis ergens naartoe ook al vakantie, dus dat hoeft voor mij niet snel te zijn, maar sommige mensen maken zoveel haast dat ze op de plaats van bestemming 2 dagen nodig hebben om bij te komen. Of 3 dagen om de jetlag weg te jagen! 



Als het goed is wordt het dit jaar weer vakantie in Arnhem...... en dan gaat het er niet alleen om of het  'mag', ik moet het zelf ook verantwoord vinden. Een paar weken na mijn tweede vaccinatie is de bescherming optimaal, meer wordt het niet...... dan lijkt het verantwoord te zijn..... maar als er ineens veel uitbraken zijn voelt het toch niet goed. Als de winkels en musea etc. niet normaal open zijn kan er veel minder en dan is het ook al minder leuk...... ik heb daarom ook nog niks vastgelegd, ik wacht het allemaal nog even af. Ik heb wel dokters- en tandartsafspraken in vakantietijd, daar moet ik dan toch nog rekening mee houden. Voor 'dierenoppas' heb ik een slag om mijn arm gehouden...... ik weet het nog niet.... heb ook aangeraden een ander te zoeken... zodat ik daar geen rekening mee hoef te houden, ik kan niet overal omheen laveren. Kan ik wel dan meld ik mij.... hoeft het dan niet dan kan ik reserve zijn.... dat zien we tegen die tijd wel weer. 
Ik verwacht een lekkere zomer, met vakantiegevoel! 


2 opmerkingen:

  1. Hoi Ans, ik heb je berichtjes/verhaal gelezen en in grote lijnen denk ik er ook zo over. Vakantie is om tot rust te komen, je te ontspannen, andere culturen te leren kennen enz. Ik ben (gelukkig) geen vakantie-freak, die kost wat kost op vakantie moet. Thuis is ook altijd wel wat te beleven of te zien (huppelende hazen, vreemde vogels, mooie blommen). Nederland is ook mooi, heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk is een verre reis mooi en leuk, maar hier is het ook mooi en met de trein een dagje naar een ander deel van Nederland is ook leuk. Veel kinderen hebben nog nooit van dorpen in de omgeving gehoord, maar kennen vaak wel de omgeving van hun vakantie-adres in Spanje.
      En mensen die de hele dag alleen maar aan het strand liggen leren weinig van de omgeving en de cultuur.
      Ik zie dus wel voordelen aan het in de buurt blijven, zeker met kleine kinderen.

      Verwijderen