Zoeken in deze blog

zaterdag 2 oktober 2021

Herinneringen?

 Ook in mijn herinnering waren de winters vroeger altijd met sneeuw en ijs..... en de zomers zonnig..... maar het klopt niet. Blijkbaar herinner ik mij als zovelen alleen de opvallende dingen en ben ik de kwakkelwinters en slechte zomers gewoon vergeten. 
Als ik het weer per jaar op ga zoeken zie ik dat het niet klopt, maar ook aan sommige herinneringen merk ik dat er ergens in mijn geheugen iets misgaat, want hoewel er in mijn herinnering elke winter volop sneeuw en ijs was herinner ik mij ook de meester die zei dat je voor Sinterklaas beter geen kunstschaatsen kon kopen want als het alweer zo'n kwakkelwinter zou worden dan zouden ze te klein zijn voor ze gebruikt waren! (Het voordeel van doorlopers was natuurlijk dat ze lang bleven passen, maar in die tijd waren kunstschaatsen helemaal het einde!).



 
Hoewel de zomers altijd zonnig leken herinner ik mij ook de eerste keer dat ik op vakantie ging.... naar een huisje in Vierhouten. Het huisje was klein en het dak lekte op veel plaatsen. De hele week regen..... pannen en potjes tekort om onder de lekken te zetten. Ook dat klopt dus niet met elkaar. 
Veel mensen blijven bij hoog en bij laag volhouden dat het echt vroeger elk jaar een koude winter was met sneeuw en ijs. Ze geloven het niet als ik zeg dat het niet klopt. Gegevens van KNMI e.d. geloven ze niet.... ze weten het toch zeker zelf wel..... al die prachtige winters. Ik denk toch echt dat ze zich alleen die mooie winters herinneren...... de rest is als niet opvallend en niet belangrijk vergeten.



We kunnen nu eenmaal niet alles onthouden.... onze harde schijf raakt vol en soms moet er een herinnering verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe herinneringen. De opvallendste herinneringen blijven. De nare gebeurtenissen en de mooie dingen. Zoals een juf zich vaak de leukste en de lastigste kinderen het best kan herinneren en wat er tussenin zat niet of minder, de onopvallende kinderen, waar geen bijzondere herinneringen mee samengaan worden sneller vergeten. Dat is normaal..... niemand onthoud letterlijk alles...... soms kan het geheugen wakker geschud worden, maar aan het ene kind zitten nu eenmaal meer herinneringen (door de lieve dingen of de streken die uitgehaald werden, vechtpartijen, ruzies etc., maar soms ook door de ouders) dan aan het andere. Net zoals aan de ene winter (sneeuw en ijs, schaatsen en sneeuwpoppen maken, sleeën) meer herinneringen kleven dan aan de andere winter waarin geen sneeuw viel en het ijs zo dun was dat er niet geschaatst kon worden.
Het valt mij ook op dat veel mensen vaak klagen dat de zomer zo slecht is (bijna elk jaar), zoveel regen! Terwijl ik het vaak anders ervaar.... natuurlijk was er regen, dat is Nederland, maar de meeste jaren zijn er toch ook heel veel mooie dagen......  die mensen onthouden dus blijkbaar alleen het negatieve, terwijl ik (ook) het positieve onthoud. 
Als mensen verhalen van vroeger vertellen zal iemand anders die ook bij die gebeurtenissen aanwezig was het vaak heel anders vertellen...... sommige dingen zijn wel verklaarbaar..... iemand stond verder weg waardoor het anders leek of had er een ander gevoel bij.... dat gebeurt wel eens, de één is bang en de ander vind het leuk. Maar soms zijn de verhalen zo verschillend dat het niet allemaal waar kan zijn. Misschien voegen mensen verschillende verhalen samen en maken er onbewust een nieuw verhaal van. Ik weet het niet, maar het geheugen is iets raars!

4 opmerkingen:

  1. Zo werkt het geheugen.
    Toch weten veel mensen zeker dat zijzelf zich nooit vergissen.😉

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja precies!
    Wel toevallig, ik had dit al klaarstaan toen ik gisteren jouw verhaal over geheugen las 😂.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gedachtengelezen?
    Gedachten gelezen?
    Hoe dan ook. 🤔

    BeantwoordenVerwijderen