Zoeken in deze blog

zaterdag 23 oktober 2021

De (muziek-)sleutel!

 Zo, mijn spullen in de auto gezet, nog even de deur op slot en ik kon vertrekken naar de kapelrepetitie. 
Ik trok de voordeur dicht en wilde de sleutel in het slot steken........ oei......ik had alleen een autosleutel, de voordeursleutel zat in het slot..... aan de binnenkant! Beteuterd stond ik te kijken naar mijn beperkte sleutelbos...... maar het werden niet meer sleutels door er naar te kijken, toch jammer! Wat nu?


Gelukkig zijn er mensen die mijn sleutel hebben, waarvan 2 dichtbij..... bij de eerste leek het erg donker..... al naar bed? Niet thuis? Ik besloot naar de volgende te gaan...... gelukkig was die thuis en kreeg ik mijn sleutel mee. Nu maar hopen dat het geen belemmering was dat er aan de binnenkant een sleutel zat........ik meende mij vaag te herinneren dat dat bij mijn slot geen probleem was, maar ik had het nog niet eerder meegemaakt, dus geen zekerheid, ik heb jaren geleden een keer eerder mijn sleutels binnen laten liggen, maar niet in het slot toen. Mij werd al meteen een slaapplaats aangeboden voor die nacht als ik niet meer naar binnen kon..... lief! Snel naar huis om te proberen...... gelukkig, dat lukte! Snel in de auto nog even appen dat het gelukt was, de ander hoefde niet te wachten of ik nog kwam die avond, de sleutel zou ik de volgende ochtend wel terugbrengen. Voor de deur heb ik nog wifibereik, dan kan ik nog appen!

Daarna naar de repetitie, ik had weer een behoorlijk gevulde map met kerstmuziek dankzij de hulp van anderen..... (de één zocht muziek uit en scande het, de ander printte het en bracht het)..... maar nog lang niet alles. 





Er was een nummer waar ik zelf iets van gevonden had, maar dat was slecht leesbaar en bovendien stond mijn partij er wel op, maar in een andere toonsoort.... dat kon ik zo dus niet meespelen. Ik heb daar dingen in die een ander niet heeft, dus wel belangrijk om de juiste partij te hebben. 
Ik moest het transponeren (in een andere toonsoort zetten)...... en dan evt. die paar onleesbare noten maar even overslaan. Ik ben daar niet goed in, het is een hele klus...... ik had de eerste regel even opgeschreven, niet op notenschrift, maar de noten in letters..... het ritme had ik al uit mijn hoofd geleerd, dat moest lukken (dat was meteen al zo'n stukje wat ik alleen had, dwars door de anderen heen)..... ik wist alleen niet zeker of ik op het goede spoor zat, de juiste noten had...... voordat ik het hele stuk overschreef (en dan wel in notenschrift) wilde ik wel zeker weten of dit  klopte. 



Het leek goed te zijn, het was wel het enige fiedeltje van dat nummer dat ik meespeelde, de rest speelde ik uit mijn hoofd met de melodie mee, volgende keer beter. 
We speelden nog een paar kerstnummers die in elk geval voor mij niet eenvoudig waren..... bij één nummer had ik wel erg veel nootjes..... gegoochel met mijn vingers die in de knoop leken te raken, geklepper van mijn kleppen, de noten liggen niet gunstig..... nauwelijks tijd om adem te halen..... het leek nog even helemaal nergens op! Dat wordt oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het andere lastige nummer was daarbij vergeleken een fluitje van een cent..... hoewel ik dat ook nog niet soepel onder de knie had, maar die gaat wel lukken. Lastige stukjes gaan het best als ik ze (bijna) uit mijn hoofd ken, dan is er een soort automatisme..... ik moet dan nog wel naar mijn muziek kijken, maar hoef niet meer bij letterlijk elke noot te kijken/na te denken....... maar bij dat ene nummer gaat dat niet lukken, dat is teveel..... te lastig..... daar zal een deel na verloop van tijd lukken, maar een deel zal lastig blijven.... soms goed, maar niet altijd helemaal en af en toe zal ik even op adem moeten komen..... zo weinig tijd om adem te halen, dat gaat een tijdje goed, maar dan zal ik soms een maat over moeten slaan om even bij te komen. 
Ik hoef mij dus niet te vervelen en dan is er ook nog fanfaremuziek die ik nog moet oefenen! En zoeken naar mijn complete map!  Gelukkig heb ik geen buren die klagen over geluidsoverlast als ik speel, sterker nog... met mijn verjaardag kreeg ik te horen dat ik te weinig repeteerde.... ze hadden mij nog niet gehoord! (Ik had inderdaad nog niet veel gerepeteerd en misschien was dat op momenten dat ze niet thuis waren en het dus niet hoorden.... ik moet er weer even inkomen na mijn lange 'muzieklockdown')


De sleutel heb ik ondertussen alweer teruggebracht..... blij dat dat in elk geval gelukt was! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten