Zoeken in deze blog

donderdag 28 oktober 2021

Eindelijk weer EHBO (en meer)



 Donderdag vond ik dat ik mijzelf wel eens mocht verwennen..... eerst uitslapen, dan lekker lang in een warm bad dobberen en mijn voeten eens goed verzorgen. 




En natuurlijk de sneltest..... dat hoort natuurlijk niet bij het verwennen, maar ik moest 's avonds naar EHBO en het leek mij verstandig om dat dan even te doen. Ik was opgeknapt, behalve dan dat ik het gevoel had dat ik 24 uur kon slapen (mooi dat komend weekend een uurtje langer duurt) had ik geen klachten. De klachten die ik eerder maar heel kort had waren geen typische coronaklachten (ze kunnen er wel bij horen, maar ze horen zo ongeveer bij alles wat bij griep, verkoudheid en wat dan ook kan voorkomen.... zoals hoofdpijn en rillerigheid). Ik zou heel verbaasd geweest zijn als de test positief aangaf. Bij duidelijker en langduriger klachten zou ik wel een pcr-test laten doen als ik ergens naartoe moest, maar dat leek mij nu niet nodig. Bovendien zou ik waarschijnlijk de uitslag niet op tijd hebben, hoewel ze de laatste tijd wel snel zijn. Dit was meer een 'voor-alle-zekerheid-test' en dat moet voldoende zijn! En hij was inderdaad negatief! 





Verder niet veel meer gedaan..... wel wat, maar rustig aan. 

Ik besloot met de bus naar Broek in Waterland te gaan..... met de auto in het donker is niet zo handig omdat ik dan slecht zicht heb. Naar Broek rijden is eenvoudig, dat zal wel lukken, maar ik weet eigenlijk niet hoe goed of slecht verlicht het is op dat stuk (ik ben daar nog niet vaak geweest)...... er zijn niet heel veel parkeerplaatsen daar en omdat we in het gebouw van de brandweer zitten denk ik dat ze niet blij zijn als er veel auto's staan voor het geval de brandweer moet uitrukken, dus ik kan mijn auto beter ergens anders neerzetten. Ik had geen zin om dan in het donker te gaan zoeken en turen! Misschien denk ik te ver door en zet iedereen daar zijn auto gewoon neer, maar mij lijkt dat niet echt logisch, dus wil ik dat niet doen! 
 Eigenlijk zou ik op de fiets gaan als het droog zou zijn, maar omdat ik van de week niet lekker was besloot ik dat toch maar niet te doen. Op de fiets heb ik ook slecht zicht in het donker, maar dat is toch anders..... als het slecht verlicht is stap ik af.... ik ga bovendien veel langzamer en heb dus meer tijd om alles te kunnen zien. Het is van deur tot deur nog geen 5 km. dus dat is wel goed te doen, maar nu even niet! 
De bus gaat regelmatig die kant op en als ik op de weg in/uitstap gaan er nog veel meer! Heen zou ik in elk geval bij de dichtstbijzijnde halte instappen en terug..... dat hangt er vanaf welke bus het eerst komt. Daar heb ik maar 1 halte, dus alle bussen komen daar. Op het bord staat keurig aangegeven welke bus als eerste komt en hoe lang het nog duurt en dat geldt voor de volgende bussen ook.... er staan er geloof ik 5 op een rijtje. Omdat ik niet weet hoe lang het precies duurt is het handig dat er meer mogelijkheden zijn... iets verder lopen is geen probleem. 
Maar........ ik zag op de EHBO-app dat iemand nog plaats had in haar auto..... nou, dan wil ik wel mee.. als ze het zelf aanbiedt dan is dat mooi! Omdat er mogelijkheden genoeg zijn om er te komen zal ik het zelf niet zo snel vragen via de app.... dat kan natuurlijk wel, maar dat vind ik dan weer niet nodig. Er had zich al eerder iemand bij haar aangemeld, dus we gingen met z'n drieën naar Broek.... best gezellig zo. Ik had afgesproken dat ik naar de inrit van mijn straat zou lopen....ze wilde mij wel van huis halen, maar dat is niet handig, het loopt hier dood en is smal.... als er weinig auto's geparkeerd staan is dat geen probleem, maar als het vol staat wel (er wordt niet alleen in de parkeervakken geparkeerd), dan is het achteruit terug, tussen auto's en lantaarnpalen door, achteruit de hoek om waar het vaak ook vol staat en al dat gelukt is is het geen probleem meer. De meeste mensen die bij mij moeten zijn zetten hun auto aan de overkant van het grasveld.... tenzij ze zien dat er plaats is bij mij. Als ik opgehaald wordt loop ik altijd naar de in/uitrit!

EHBO, het was een tijd geleden, want ook dat lag stil. Leuk weer, we hadden kinder-EHBO. Wat is zo apart vind is dat ik heel goed zie wat mensen fout doen en vervolgens dezelfde fout zelf maak. We deden reanimatie op een baby en we moesten een baby redden die dreigde te stikken.... die pop leek zo echt, ik kreeg de neiging om er tegen te praten...."gaat het weer een beetje?" 😂.
Verder allerlei verwondingen en problemen besproken zoals brandwonden, koortsstuipen, kattenbeet etc. (er werd bij de foto's vaak gevraagd 'wat zie je en wat hoor je?'..... natuurlijk was er geen geluid bij de foto's, dus dat moest je erbij denken en bij de foto van de kattenbeet was mijn eerste gedachte 'kattengejank, want die kat heeft meteen een mep gekregen!' Heel toevallig zei mijn chauffeuse iets soortgelijks. 
Ze bracht mij weer keurig terug.... zelfde plek weer..... ik had ook gerust bij haar thuis uit willen stappen, zo ver is het niet.... ik was al blij dat ik mee mocht!  

Zwemmen sla ik maar even een keer over vrijdag.... dan kan ik weer uitslapen en rustig aan doen, maar ik ga wel naar de kapel.
Zaterdag hoef ik niet vroeg op, maar ik mag de griepprik halen en ik zit in de eerste groep. Dat is niet heel vroeg, maar voor alle zekerheid zal ik wel een wekker zetten. Ik heb speling, ik kan er tot 11 uur terecht en ik zorg dat ik er rond half 11 of zo ben..... dan is de grootste drukte waarschijnlijk voorbij. Vorig jaar was het prima geregeld..... er werd goed gelet op de anderhalve meter (ik vermoed dat ze dat toch wel weer doen ook al is het niet meer verplicht, maar dat zie ik zaterdag wel), maar daardoor stonden er wel lange rijen. Buiten werd al gevraagd of je de uitnodiging meehad..... want 'beter nu ophalen dan als je eindelijk aan de beurt bent'. Binnen werden we allemaal verschillende kanten opgestuurd zodat we nog steeds afstand konden houden. Overal stonden mensen die ons de weg wezen en we gingen na de prik aan de achterkant en zijkant naar buiten..... via plekken waar je normaal niet komt en overal stonden mensen die aangaven hoe we moesten lopen.  Ik ben benieuwd of het weer zo gaat..... die anderhalve meter is niet meer verplicht, dus misschien gaat het anders, maar bij dit soort dingen zijn ze over het algemeen toch wat strenger (terecht!). 
Blij als die prik er ook weer inzit, ik hoor vaak dat het onzin is....... nou, voor mij niet!!! Bij mij helpt hij echt, geen twijfel mogelijk! Ik snap best dat mensen die nooit griep hebben het niet zien zitten om hem te halen..... hoewel één keer een stevige griep heel heftig kan zijn en vooral voor mensen die wat ouder zijn en/of andere gezondheidsproblemen hebben kan het flink toeslaan.... dat kan vaak een reden zijn om hem een volgend keer toch maar te halen! De griepprik is ook geen garantie dat je geen griep krijg, maar veel minder vaak en minder heftig gewoonlijk. Het is altijd maar afwachten of de griep die gaat heersen in de prik zit.... ik heb al gehoord dat het dit jaar waarschijnlijk niet het geval is..... afwachten maar! 


2 opmerkingen:

  1. De griepprik wordt zelfs door sommige artsen niet serieus genomen, las ik.
    In neem hem zelf wel al kan het bewijs niet echt geleverd worden bij 1 persoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet natuurlijk ook niet of de griepprik bij iedereen werkt, maar bij mij is dat overduidelijk. Ik had er de eerste keer geen vertrouwen in en twijfelde of ik het wel moest doen..... toen een jaar later de volgende uitnodiging kwam realiseerde ik mij pas dat ik al een heel jaar niet ziek geweest was, dat was mij nog nooit gebeurt. Ook de jaren daarna vrijwel geen griep gehad (1 keer een lichte griep en 1 keer flink ziek, maar heel kort). Omdat ik na een stevige griep altijd maanden bleef kwakkelen is er voor mij echt een leven voor en een leven na de griepprik. Als ik hem niet meer zou krijgen zou ik hem zelf betalen.
    Ik heb een broer die nooit griep heeft..... ik snap best dat die niet op de griepprik zit te wachten. We zijn allemaal anders en daarom zal het ook niet bij iedereen hetzelfde werken en er zijn mensen die er echt niet tegen kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen