Zoeken in deze blog

donderdag 2 juni 2022

Medicijnen


 Ik gebruikte een medicijn..... 750mg per dag........ het werd altijd automatisch verlengd. 
Maar ik werd gebeld..... de 750 ging eruit, het moest 500 of 1000 worden (halve pillen kunnen niet omdat het met vertraagde afgifte is, bij halveren beschadigd natuurlijk de buitenlaag die zorgt dat het vertraagd opgenomen wordt).  Er moest contact opgenomen worden met huisarts en diabetesverpleegkunduge en het moest dan de 1000 worden. Het bleek een ander merk te zijn..... ik denk dat daarom de 750 eruit is...... zal wel weer een goedkoper merk zijn die met andere doseringen werkt ..... zal wel weer van de verzekering moeten.....denk ik..... of een actie van de apotheek.... ik weet het niet en heb ook geen zin om mij in dat gezeur elke keer te verdiepen.
Ondertussen zijn we 3 maanden verder.... omdat ik nog een paar dagen de 750 gebruikt had was ik er nog niet doorheen, maar ik had al bericht moeten hebben dat ze klaarlagen, officieel had ik voorraad tot afgelopen maandag.



Dan zelf maar bestellen. Vanmorgen telefoon.... op mijn mobiel.... dat is meestal een nummer waar meer mensen ongevraagd door gebeld worden, waarschijnlijk een bedrijf of oplichting of zoiets, dus ik neem vaak niet op, maar gelukkig keek ik en het was de apotheek weer.
De 1000 is niet leverbaar, er was al contact opgenomen met de verpleegkundige en nu wordt het 2x500. Het lijkt mij dat dat duurder is.... zelfde hoeveelheid over meer pillen verdeeld.  
Wat een gezeur toch steeds.....Ik heb zo'n zin om die hele troep in de vuilnisbak te gooien.... ik kan er al niet zo goed tegen en daarom heb ik het tegenwoordig met vertraagde afgifte.... dat scheelt wel, maar perfect is het niet. De werking ervan betwijfel ik...... ik beweer niet dat het bij niemand werkt, maar ik betwijfel de werking bij mij. Toen ik steeds meer ervan kreeg (zonder de vertraging) zag ik geen enkele  verbetering en dus kreeg ik nog meer).... een ander medicijn dat ik later erbij kreeg werkte duidelijk wel bij mij, maar deze pillen moesten toch erbij en dan in een lagere dosering dan eerst.... toen de bijwerkingen echt te heftig werden. 




Ik gebruik alleen medicijnen die ik echt nodig heb..... de cholesterolverlagers die ik preventief zou moeten gebruiken omdat ik diabeet ben weiger ik omdat mijn cholesterol altijd goed is. Ik vind het een te zwaar medicijn met teveel kans op bijwerkingen om preventief te gebruiken. Ik heb indertijd behoorlijk mijn best moeten doen om duidelijk te maken dat ik echt niet van plan was om ze in te nemen. Ooit werd ik door de apotheek gebeld.....de melding was dat ik  geen statines/cholesterolverlager gebruikte terwijl mijn cholesterol te hoog was. Ik rolde bijna van mijn stoel van verbazing.... het was bijna een jaar geleden dat het gecontroleerd was en toen was het goed volgens de huisarts ..... het wordt 1x per jaar gecontroleerd en ik had de nieuwe afspraak al gemaakt. Mijn eerste reactie was dus "De huisarts zei dat het goed was!" "Ja, maar de norm is verlaagd" Kom op zeg..... en dat ging dus om een controle van bijna een jaar eerder..... ik zei dat ik de volgende afspraak al gemaakt had en die eerst wilde afwachten. En bij die controle bleek ik ook onder de nieuwe norm te zitten.  Ik gebruik het dus nog steeds niet. Ik weet dat dat medicijn behalve cholesterolverlaging ook een andere gunstige werking kan hebben.... maar ook vaak vervelende bijwerkingen. Uiteindelijk zal ik toch ergens aan dood moeten gaan...... hoe ouder ik word hoe minder belangrijk de eventuele voordelen van dat medicijn voor mij zijn, vooral als er bijwerkingen zijn. Een veel voorkomende bijwerking is spierpijn.... dan is de kans groter op minder beweging en kans op vallen juist groter. Tegenwoordig schijnt daar dan ook weer een pil voor te zijn.... maar pillen tegen de bijwerkingen.... misschien hebben die ook wel weer bijwerkingen, is daar dan ook weer wat voor? Voor je het weet heb je een hutkoffer nodig voor al die medicijnen. Ik gebruik medicijnen als het nodig is...... zelfs paracetamol gebruik ik zelden...... het zijn geen snoepjes...... het is niet onschuldig. Goed dat het er is, maar alleen als het echt nodig is! 
Preventief iets innemen wil ik alleen als er een goede reden voor is.... ik kan mij voorstellen dat bijvoorbeeld voor een operatie aangeraden wordt om te starten met antibiotica.
Vitamines extra.... dat kan ook nodig zijn en in normale hoeveelheden geen probleem. Teveel vitamines kan wel een probleem zijn, vooral bij de in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K) omdat die langer in je lichaam blijven, dus dat stapelt als je er teveel van binnenkrijgt. Vitaminepillen kunnen goed zijn, maar overdrijf het niet, neem nooit meer dan de voorgeschreven dosis. Via voedsel krijg je niet teveel vitamines binnen, of je zou belachelijke hoeveelheden van iets moeten eten..... elke dag een kist sinaasappels bijvoorbeeld.... dat zal ook niet goed zijn, maar bij normale hoeveelheden krijg je via voedsel niet teveel binnen.
Ik ben niet anti-medicijnen, maar ik ben kritisch..... als het echt nodig is dan neem ik het.... maar niet zomaar. Wat zijn de voordelen en wat de nadelen? Een medicijn kan levensverlengend zijn..... maar hoeveel heb je te winnen als je 95 bent? Als het een medicijn is met vervelende bijwerkingen dan neem ik het alleen als ik weet/merk dat ik er duidelijk ook direct voordeel van heb, als ik mij er toch beter van ga voelen. Ik wil ook altijd alles weten van medicijnen..... wat doet het en hoe belangrijk is dat. Welke stoffen zitten erin... wil ik ook weten.... en dat zoek ik ook op. Soms is iets direct nodig en dan neem ik het gewoon.... ik snap echt wel dat dat soms gewoon moet! 
Maar dat gezeur dat er steeds wat veranderd moet worden heb ik een hekel aan! 








3 opmerkingen:

  1. Inderdaad: gezeur.
    En we kunnen er zo weinig aan doen, niets eigenlijk. Medicijnen van een ander merk deden mij niets tot nog toe (afkloppen).
    Wat bijwerkingen betreft ben ik minder bang, meestal zijn die tijdelijk en bij heftiger verschijnselen is daar de huisarts.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het medicijn dat ik gebruik daar werd het steeds erger bij.
    En het medicijn dat ik niet wil heeft te vaak ernstige bijwerkingen en heel vaak minder ernstig, maar wel heel vervelend. En ik ken ook mensen die er last van hebben.....dus zolang mijn cholesterol goed is wil ik het niet. Er zijn bijwerkingen die pas na jaren beginnen.... maar dan wordt vaak niet aan dat medicijn gedacht omdat het ook ergens anders door kan komen. Dus krijg je daar dan weer medicijnen voor die niet helpen omdat je dat middel nog gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pat Ricia
    Gewoon kritisch blijven kijken naar alles wat je voorgeschoteld krijgt, is nog het allerbeste medicijn!

    Ans Dekker-Martis
    Ja toch? en dat gezeur steeds, dan is dat er niet meer en dan dit niet.... zucht

    Pat Ricia
    Ans Dekker-Martis echt mega irritant maar ik heb ook wel meegemaakt dat ze bij de apotheek een ander vergelijkbaar medicijn aanraadden omdat het middel dat ik gebruikte, uit de handel zou worden genomen. Ik heb daarop meteen contact opgenomen met de arts die mij deze medicatie altijd voorschreef en wat bleek? Die medicatie die ik gebruikte werd helemaal niet uit de handel genomen. Hetgeen ik van de apotheek kreeg was wel goedkoper voor de zorgverzekeraar maar ook voor de apotheek. Echt belachelijk!

    Ans Dekker-Martis
    Ja, dat gebeurt regelmatig. Soms kan het echt niet anders, zijn er leveringsproblemen, maar als dat ernstig is komt het wel in het nieuws.
    Ik snap best ze het liever goedkoper hebben, maar dat werkt niet bij iedereen...... dus vind ik dat de arts moet beslissen of een ander merk mag. Het hangt er ook vanaf waarvoor het is..... als het iets ernstigs is waarbij de medicatie nogal nauw steekt dan vind ik het eng als ze wat anders willen geven.

    Pat Ricia
    Ans Dekker-Martis in feite zou dat in overleg moeten gaan met de arts, niet ia de apotheek.

    Ans Dekker-Martis
    Mee eens

    BeantwoordenVerwijderen