Zoeken in deze blog

donderdag 30 juni 2022

Autootje

 Vanaf 2030 betalen per gereden km. i.p.v. wegenbelasting. Dat hadden ze eerder moeten doen, dan ben ik goedkoop uit! In 2030 is mijn autootje hoogbejaard en zal waarschijnlijk niet meer rijden..... en als ik voor die tijd geen grote prijs win of een rijke vent vind dan ben ik dus autoloos en maakt het mij niet meer uit hoe en was er betaald moet worden voor een auto. 
Bovendien moet ik zelf in 2029 gekeurd worden als ik mijn rijbewijs wil verlengen, dus ook dat kan er voor zorgen dat ik niet meer kan/mag rijden. 




Het lijkt natuurlijk wel zo eerlijk..... maar ze zitten nog even met de manier van registreren. De kilometerstand telt ook in het buitenland gereden kilometers mee en het zou dan met de APK opgenomen kunnen worden, maar nieuwe auto's hoeven de eerste jaren niet gekeurd te worden...... een kastje dat het registreert schendt de privacy (lease-auto's hebben dat vaak wel, van mij zou het mogen), e-cars betalen nu minder en dat zou dan hetzelfde zijn, die gaan er dus op achteruit. 
Ja, dat is altijd zo met voordeeltjes, het is altijd tijdelijk. Toen ik mijn autootje kocht was hij heel goedkoop in de wegenbelasting en kort daarna zou het afgeschaft worden voor zuinige auto's zoals die van mij. Dat gebeurde inderdaad...... een paar jaar.... toen werd het 'teruggedraaid' ..... naar mijn idee is terugdraaien dat je teruggaat naar het oude..... maar dit terugdraaien betekende dat ik bijna 6x zoveel moest betalen als voordat het afgeschaft was. Nou, had het dan die paar jaar maar gewoon door laten gaan, dan was ik goedkoper uit geweest! Nu voelde het alsof ik straf kreeg omdat ik een paar jaar niet betaald had. Als het nou iets meer geweest was dan voor die tijd dan snap ik het, maar bijna 6x zoveel snap ik niet! 
En nu dus met de elektrische auto's....... een duurdere auto, maar korting op wegenbelasting..... en dan weer niet. 


Nu is het ver van tevoren al bekend, dus als het doorgaat (meestal veranderen dergelijke plannen nog wel een keer of 20) is het in 2030 geen verrassing meer.  

Per gereden kilometer is naar mijn idee wel eerlijker dan een vast bedrag, maar niet als in het buitenland gereden kilometers meetellen en er zijn vast nog wel meer onlogische dingen te bedenken..... maar als ze dat aanpassen dan is het gewoon 'de gebruiker betaalt!'
Sommige mensen moeten veel rijden, die kunnen niet of moeilijk anders...... daar is het natuurlijk heel vervelend voor, maar voor mij zou het mooi zijn. Mijn vorige auto heb ik 19 jaar in gereden, nieuw gekocht...... de kilometerstand was na die 19 jaar (niet lachen) ruim 63000. Er is al vaak om gelachen... opmerkingen als "is van een oud vrouwtje geweest, nauwelijks in gereden"  heb ik vaak gehoord, maar je zal die 63000 kilometer moeten lopen! Ik gebruik hem vooral als ik veel mee te slepen heb of op visite ga in Purmerend, Volendam e.d. En natuurlijk als ik niet fit ben..... dan gebruik ik hem wat vaker en soms als het slecht weer is, maar van een regenbuitje schrik ik niet zo snel. 
Ik ken mensen die het liefst nog met de auto naar de buren gaan. Ik doe het meeste op de fiets en verre ritten doe ik graag met de trein. Eigenlijk hou ik niet van autorijden en de laatste jaren komt daar nog bij dat ik slecht zie in het donker ..... lange ritten in het donker gaan echt niet en ik rij in het donker dus altijd kleine stukjes op goed verlichte wegen en op plekken die ik goed ken ..... dus geen zijwegen of bochten die ik te laat zie..... als ik de weg goed ken weet ik wat ik kan verwachten..... dat gaat (nog) goed, maar zodra ik merk dat dat ook onveilig wordt stop ik daarmee! 
En als mijn auto mankementen gaat vertonen stop ik ook! Als er teveel onkosten zijn dan stop ik, als ik er niet meer op kan vertrouwen dat ik thuis kan komen (of waar dan ook naartoe) dan gaat hij weg. 
De kans is dus groot dat ik het voordeel van per kilometer betalen mis..... maar dat is normaal voor mij..... ik loop dat soort dingen altijd mis. Net als de slooppremie indertijd (2009)..... mijn auto werd oud.... ik ging ervan uit dat ik een andere auto moest en een klein autootje zou misschien nog kunnen..... en toen kwam de slooppremie in zicht.... dat zou mooi zijn, dan kon ik waarschijnlijk een nieuwe kopen..... maar er kwam maar geen besluit. Bijna 5 maanden later moest mijn auto gekeurd worden en nog steeds geen besluit..... auto werd afgekeurd, 2 weken later werd de slooppremie ingevoerd, voor mij te laat. Het werd toen een auto van 2 1/2 jaar oud..... een klein zuinig autootje..... goedkoop in de wegenbelasting.... dacht ik. 😂
Normaal gesproken tank ik hooguit 4 keer per jaar..... maar ik betaal net zoveel wegenbelasting als iemand met een soortgelijke auto die de tank elke week volgooit. Mijn auto staat ook nog eens op mijn erf geparkeerd,  niet eens op de openbare weg ...... dus zelfs daar maak ik weinig gebruik van. 
Ik snap dat het moeilijk is om het voor iedereen even eerlijk te maken, maar toch..... vooral doordat ze toen het niet-betalen van wegenbelasting gingen 'terugdraaien'. .... het voelt oneerlijk! 
Ik weet ook niet of ik toen nog een auto gekocht zou hebben als ik dit van tevoren geweten had!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten