Zoeken in deze blog

woensdag 22 juni 2022

Orchideeën.....

 ... ik zie ze vaak, sommige mensen hebben er veel.... ik niet.
Op het ogenblik heb ik er 2..... allebei gekregen. De één bloeit nu volop voor het tweede jaar, die andere heb ik korter en heeft nog maar één bloemetje.
Ik ben er geen fan van, hoewel ik de bloemen prachtig vind........ het is de plant zelf die ik niet zo mooi vind..... van die mooie bloemen, vaak heel veel. soms groot en dan op zo'n armetierig steeltje dat aan alle kanten ondersteund moet worden. Het gaat niet zover dat ik er een hekel aan heb, maar voor mijzelf koop ik ze niet. Die nu voor de tweede keer bloeit kreeg ik van de Arnhemmers en Edwin weet dat het niet mijn favoriete plant is, maar hij had er wel over nagedacht....... deze steeltjes liepen over een bogen en dat toont heel anders, niet zo iel.  Ook een mooie kleur, donkerroze. Ik heb ze wel vaker gekregen..... maar vaak krijg ik ze niet meer in bloei.. Ik begin er niet aan om ze tijdelijk ergens anders te zetten tot ze weer bloeien want in de natuur blijven ze ook gewoon op hun plaats staan. De kleinere die ik heb heeft lang gebloeid..... ik denk dat dit voorlopig zijn laatste bloem is..... ik hoop dat hij ook opnieuw gaat bloeien.... dan wil ik die ook om een boog laten lopen, dat vind ik echt leuker staan, dan ik het geheel wat voller. Nee, ik heb er geen hekel aan, maar die dunne steeltjes vind ik niks..... in de natuur groeien ze ergens omheen, dat is anders, dan zoeken ze zelf hun steun. Er zijn ook laagblijvende orchideeën, dat vind ik ook mooier. Maar de bloemen zijn altijd prachtig vind ik.... dus ben ik er echt wel blij mee als ik ze krijg. 



Toen de Arnhemmers hier waren met moederdag zat er net 1 bloem in en 2 knoppen..... best snel gegaan!

Soms gaan planten er wat zielig uitzien, dat geldt voor alle planten....... en dan twijfel ik vaak of ze het nog redden. Meestal komt er dan toch weer een bloem of nieuw blad aan op het moment dat ik denk dat hij maar weg moet. Soms gaat dat jaren zo door.... steeds dat teken dat ze nog niet dood zijn ..... toch niet echt florissant. Ik heb er nu een stel weggedaan....... een varen met al jaren één blad..... ziet er redelijk fris uit en steeds hoop ik dat er meer bij komt..... maar het blijft bij dat ene blad. Hij heeft nu genoeg kansen gehad...... weg ermee. Ja, arme plant..... maar een vensterbank vol met van die zielige planten is ook niet om vrolijk van te worden. Ik zag toevallig leuke planten in de aanbieding, maar ik wacht nog even....... niet voordat de werkzaamheden klaar zijn! Daarna kan ik weer opbouwen en mogen er weer nieuwe plantjes op de vensterbank...... hoeft niet meteen, dat is afhankelijk van de prijzen. Maar dan is alles weer fris. 


2 opmerkingen:

  1. Yvonne Willen
    Hou absoluut niet van orchideeen, vind ze zo protserig en aanstellerig. Heb op het moment geen een plant meer in huis, in de winter zijn we te lang weg voor planten. Dan moet je mensen gaan vragen om ze te verzorgen, en dat wil ik liever niet.

    Ans Dekker-Martis
    Ik snap je helemaal...... maar dat protserige vind ik vooral omdat dat steeltje zo dun is..... bij een 'volle' plant is dat heel anders, dan kloppen de verhoudingen beter. Zelf koop ik ze dan ook niet, maar
    Ja, logisch dat je niet steeds aan anderen wil vragen voor de plantjes te zorgen, zo ben ik ook.... maar ik ben nooit lang weg en ik heb vooral planten die tegen een stootje kunnen.

    Henriette Hartman-Kompanje
    Nee van die planten houd ik ook niet , heb 1 keertje een heel kleintje gehad , die was wel heel mooi en lekker klein .
    Heb best wel veel planten , moet wel uitkijken dat ze niet giftig zijn voor Floor .
    Moest een hoge plant hebben voor in een hoekje en dacht , ik koop een kunstplant , een eucalyptus , net echt !
    Kwam er mee thuis , zette hem neer en Floor vloog er gelijk op af , en ging aan de blaadjes zitten knabbelen , dus nu staat hij ergens anders op een hoog tafeltje zodat Floor er niet bij kan , zo zie je maar dat een nepplant ook niet veilig is .
    Zal een bepaalde geur aan zitten die ze lekker vind .

    Ans Dekker-Martis
    Henriette Hartman-Kompanje Met dieren is het altijd uitkijken, zoveel planten die giftig zijn en kunstplanten lijken mij ook niet echt gezond.

    Theodora Ederzeel
    Ik vind ze mooi!💕

    Ans Dekker-Martis
    Theodora Ederzeel De bloem vind ik ook mooi, maar de plant zelf niet....... maar ik ben er toch blij mee als ik ze krijg hoor..... alleen zelf zal ik ze niet kopen.

    Susanne Bout
    Wij hebben 4 orchideeën in de vensterbank van de keuken staan. Die vensterbank is namelijk zo smal dat er alleen lange dunne dingetjes passen. 😅🤣

    Ans Dekker-Martis
    Susanne Bout Ja..... dan zijn ze geschikt. 😂
    Het is niet zo dat ik er een hekel aan heb, maar zelf zal ik ze niet kopen en ik heb er liever niet veel..... zo tussen wat andere plantjes is genoeg.


    Yolanda Vis
    Ik hou van orchideeën. Ze zijn makkelijk in onderhoud en geven de mooiste bloemen.
    Er zijn verschillende soorten, variërend in prijs. Ik koop ze niet vaak meer want de 'oude' plant gooi ik niet weg, die mag blijven staan tot hij er de brui aan geeft (dood gaat dus). Ik dompel ze 1x per week (soms om de week) in afgekoeld, gekookt water. Je mag ze gerust een beetje vergeten. Ik heb Dendrobiums, Phalaenopsis en Miltonia's in huis. 1x heb ik een Vanda gekocht bij, toen nog, Deen. Voor de helft van de prijs.... was ie nog duur maar goed. Die leeft nu al een paar jaar niet meer, zonde geld dus. Net als de Venusschoen, die zijn zo moeilijk in bloei te krijgen, die koop ik zeker niet meer. Jammer want ze zijn wel spectaculair groot! Het is een heel verhaal geworden zie ik.... maar ja ik hou écht van deze plant. Succes met de jouwe, mooi kleurtje!

    Ans Dekker-Martis
    Yolanda Vis Hahaha, ik wist dat je zou reageren, ik weet dat je er gek op bent.
    Bedankt voor de verzorgtips...... dat vergeten gaat mij zeker lukken!
    De Venusschoen is een erg mooie bloem, ik ken ze niet allemaal van naam, maar die toevallig wel.
    Ja, ik vind dit ook een mooie kleur en hij doet het goed. Ik hoef geen vensterbank vol met orchideeën, maar één of twee kan wel 😃 ..... tussen andere planten in.

    Yolanda Vis
    Ans Dekker-Martis je kent me te goed haha

    Ans Dekker-Martis
    Hihihihi...... tsja....... als het over katten of orchideeën gaat dan kan ik een reactie verwachten 😂🤣

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yolanda Vis
    Ans Dekker-Martis tuurlijk en als je advies daarover wilt (ook als je dat niet wilt 🤣), ook prima, je krijgt het allemaal gratis van me 🥰😅😂

    Ans Dekker-Martis
    Hahahah..... wie weet.... ik weet je te vinden als ik advies nodig heb..... en ongevraagd mag ook hoor..... jij wel!

    BeantwoordenVerwijderen