Zoeken in deze blog

dinsdag 19 november 2019

Ahaaa

Donderdag de 14de ging ik weer naar AH.... de laatste Postcodeloterijbonnen gebruiken. Ik heb niks te mopperen, ik had zelf een kaart en kreeg er ook nog eens 4 van anderen....... voor 62,50 gratis boodschappen! Bedankt gulle gevers!!!

Ik reed de toegangsweg op en ga dan altijd naar het rechter parkeerterrein......ai, dat was afgesloten! De vorige keer was al een deel afgesloten, maar nu alles! Ik zag dat ze het opgeknapt hadden, dat was hard nodig, het zat vol met flinke kuilen..... geschikt voor terreinwagens!  Maar ja....zoveel parkeerplaatsen minder is niet fijn in deze drukke periode (de postcodeloterijbonnen, Sint en Kerst) ......sinds kort zit er een Action bij en er zit ook een Blokker, Intertoys, van Haren en Etos, dus mogelijkheden zat om daar voor cadeautjes naartoe te gaan.
Voor het andere (dichter bij de winkels) parkeerterrein moest ik in de file staan. Af en toe een stukje stapvoets, dan weer wachten...... ik was al een tijd onderweg toen ik bij de uitgang kwam.....nog een rondje zag ik niet zitten......ik reed door naar een klein winkelcentrum een paar honderd meter verder. Op dat winkelcentrum heb ik gewerkt een jaar of 50 geleden.  Daar was nog was plek.....gelukkig had ik mijn 'roltas'  mee..... nu lopend naar AH.

Er was meer verse groente in voorraad dan de vorige keer, maar verder was er veel uitverkocht, toch jammer. Ik wilde spinazieburgers, die vond ik de vorige keer zo lekker.....ze waren op. Toch is er genoeg te vinden hoor..... noten bijv. , altijd goed en eieren.....ik kocht rondeeleieren.......nooit van gehoord.

Ik kreeg dorst...... even een kop thee....hm......het hete water kwam niet....dan maar koffie. Ik ging er bij zitten...aan de gezellige grote tafel (alweer gratis koffie....het gaat opvallen....de krent!)
  Een scholier wilde suiker pakken uit de bak die voor mij stond....ik keek toevallig de andere kant op en zag hem pas toen ik mijn hoofd draaide.....hij dacht dat ik van hem schrok "Sorry hoor mevrouw"......netjes....en ik was niet eens geschrokken.
De suiker was op: "Je zal aan de Canderel moeten" .....(hij had wel thee.....hoe deed hij dat?)....."wat is dat?" "Een suikervervanger...... zoeter dan suiker, dus niet teveel" ....hij legde weer 1 zakje terug.
Ze waren met z'n drieën, vast van de school er schuin tegenover..... Edwin zat daar ook op school.
Deze jongen wenste mij netjes een fijne dag toen ik opstond..... jawel, de jeugd is niet zo slecht..... er zijn etterbakkies en heel slecht opgevoede kinders (ligt niet altijd aan de opvoeding, maar soms echt wel!), maar er zijn ook nog zat gewoon leuke, nette jongeren!!!!! Jammer dat de verkeerden altijd meer opvallen!

Rijen voor de kassa...... in de rij ernaast had iemand het "laatste klant-bordje" ...... sommige mensen sloten toch aan, ook nadat het gezegd was.

Voor mij pakte een meisje een beurtbalkje om tussen onze boodschappen te zetten en pakte er nog eentje voor mij, om achter mijn boodschappen te zetten.....ze had door dat ik er zelf niet bij kon....aardig!

Buiten kreeg ik een krant....en "wat zou u er van vinden om gratis de krant te kunnen lezen...." Hij kon mij er een bon voor geven...... ik word dan al achterdochtig, het is nooit voor niks, meestal moet je bezorgkosten betalen. Hij moest eerst even checken of mijn postcode onder de korting viel. Ik noemde de cijfers.....de letters moesten er ook bij....leek mij overdreven, maar goed, ik noemde ze.....toen ik ook mijn huisnummer moest zeggen haakte ik af......als hij mijn postcode wil checken kan hij nooit mijn huisnummer nodig hebben.........ik bedankte hem voor de gekregen krant en liep door!

Terug naar de auto en dan nog even naar de Wibra.  Iemand wilde daar een prullenbakje kopen, maar die dingen zaten te strak in elkaar...... ze wilde hem toch....de verkoopster probeerde het....maar er was geen beweging in te krijgen. Uiteindelijk ieder aan een kant.....trekken....trekken......net toen ze het wilden opgeven kwam er één los, zonder ongelukken verder. Dat zijn altijd leuke dingen om te zien!

En weer naar huis.....weer lekkere gratis dingen in huis .....daar hou ik van!

Mensen die nog zo'n bon hebben........denk eraan, zondag is de laatste dag!!! Gebruik je hem zelf niet geef hem dan weg! (Ik ben het hele weekend niet in de buurt van een AH.....dus geef hem niet aan mij!)

's Avonds EHBO-les.......ik heb weer heel wat keren geprobeerd een pop te reanimeren.....maar ik heb er geen één tot leven weten te wekken.  Wel goed om dat weer eens gedaan te hebben.....het moet een automatisme worden.....niet denken 'hoe was het ook alweer' . Ik denk dat ik het wel in mijn systeem heb zitten zo ondertussen, maar het moet wel bijgehouden worden. Er zijn altijd wel kleine dingetjes die beter kunnen.....het gaat niet alleen om het reanimeren op zich, maar ook om bijkomende dingen, zoals 'let op gevaar' (zowel voor jezelf als het slachtoffer) en 'kijk wat er gebeurd kan zijn' (als hij naast een ladder ligt is de kans groot dat hij eraf viel en dus kans op wervelbeschadiging, dan dus niet aan zijn schouders schudden om te kijken of hij reageert). 112 bellen..... wat is belangrijk om te zeggen....welke volgorde hou ja aan.... allemaal dingen die zeker ook meetellen. Bij mij gaat het beademen moeilijk..... ik kan (door mijn model...klein en dik) de juiste houding niet vinden....te dichtbij kan ik de bocht niet maken om bij de mond te komen, iets verder weg zitten zorgt ervoor dat ik mijn evenwicht niet kan houden en over de patiënt heen val. Tot mijn verbazing lukte het deze keer wel....het kostte wel veel moeite, maar het ging!  In de praktijk zal ik het toch overslaan.....of het lukt is ook afhankelijk van bijv. welke kleding ik aanheb....het zal de ene keer wel lukken en de andere keer niet.....te lang zoeken naar de juiste houding is onnodig tijdverlies. Laat mij dus maar de compressies (hartmassage) doen..... dat is belangrijker! Als er meer hulp is mag de ander beademen!

Wat zou het mooi zijn als iedereen EHBO zou leren...... het kan levens redden!
Veel zorgverzekeringen vergoeden de kosten van zo'n cursus!!!

Maar ook zonder EHBO-kennis kan je veel doen....112 bellen bijvoorbeeld...... hulp zoeken.... helpen door dingen te regelen (speel gerust maar even de baas als verder niemand dat initiatief neemt), vraag nooit "wil iemand 112 bellen?" maar wijs iemand aan! Anders denkt iedereen dat een ander het wel doet en gebeurt er niks!! Wij iemand aan om de ambulance op te vangen....die kunnen wijzen waar precies moeten zijn. Wijs evt. mensen aan die nieuwsgierigen op afstand moeten houden.....als het donker is probeer licht te regelen....bijv. door bij huizen aan te bellen of ze het licht aandoen en de gordijnen open, een auto met lichten aan....er is altijd wel iets te verzinnen. Er kan water nodig zijn (meestal niet om te drinken, maar bijv. om brandwonden te koelen, ogen uit te spoelen etc.
Dus ook zonder EHBO kan je vaak echt wel helpen. Maar wie geen cursus wil volgen maar er toch meer van wil weten kan veel uit boeken of internet leren. Zelf vind ik EHBO voor Dummies een erg goed boekje..... niet duur, klein, overzichtelijk, goed uitgelegd en leuk om te lezen!
Een cursus heeft veel voordelen..... door te oefenen is het beter te onthouden en ontdek je dat je soms toch dingen niet goed doet, terwijl het zo simpel leek. Je kan dingen vragen waardoor het vaak duidelijker wordt..... ervaringen van anderen kan je ook veel van leren en gewoon leren door het te doen...... dus denk er eens over om het te leren of om op herhaling te gaan!




4 opmerkingen:

  1. De AH-bon had ik dezelfde dag al op, oveel fijn groenten kon ik niet laten staan, heerlijk.

    Voor de EHBO was, dacht ik, toch iemand bezig het bij de scholen in de lesuren te plannen? Of was het alleen maar een plan? Of voorstel?
    Het zou mooi zijn, in het laatste jaar bijvoorbeeld.
    Hoeven er alleen maar herhalingscursussen te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik moest even wachten tot ik alle bonnen binnen had....daarom 2 keer geweest, maar ik heb ook veel groente gekocht...en veel noten.

    EHBO willen ze wel op school, maar is nog lang niet overal. Edwin kreeg het vroeger wel op school, maar vond het niet goed genoeg en ging naar het jeugd-rode kruis in Purmerend, dat vond hij beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kan me niet herinneren dat er op de scholen is gesproken. ZHet is natuurlijk ook langer geleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat het per school verschillend is....net als muziek is het niet verplicht.

    BeantwoordenVerwijderen