Zoeken in deze blog

zaterdag 16 november 2019

Het kleine dikke muziekpietje is weer in het land

Het gebeurt elk jaar weer.......ik ga naar ons clubgebouw en ik verdwijn daar langzaam......en het kleine dikke muziekpietje verschijnt.....een wonder.


Ik hoefde gelukkig niet zo vroeg te komen......dat komt nog door Edwin denk ik, die is er meestal ook bij en die is wel even onderweg, dus liever niet te  vroeg daar moeten zijn. Hij is er dit jaar niet......vorig jaar ook niet, toen was hij ziek. Dit jaar was hij het van plan, hij had al een trompet te leen van mijn broer, maar het lukt niet erg. Best kans dat het op een bugel (daar speelt hij normaal op) wel lukt of een een kleine bariton (heeft hij ook wel eens gedaan), maar hij durft het toch niet aan. Het is te ver om voor niks hier naartoe te rijden, dus hij slaat weer over, maar gaat wel oefenen! Ook heeft hij een ander pak gekocht....hij kan voortaan kiezen!

Er stonden veel auto's voor het clubgebouw, dan maar wat verder lopen....maar wel 2 keer. Binnen was het ook druk...... er liepen Pieten en bijnapieten.....en een stel muzikanten. Na een tijdje waren er alleen nog maar Pieten, op een paar mensen na die met kwastjes en sponsjes in de weer waren of voor broodjes e.d. zorgden.

foto van Monique

Het kleine dikke muziekpietje was er weer......even met z'n allen op de foto en even zingen voor omroep Pim

  Filmpje van Monique


foto's van Monique

en door naar de boot. Over de woelige baren voeren ze naar de haven......ze waren vroeg er was nog niet veel publiek, maar mevrouw Anna was al in topvorm, zij weet iedereen enthousiast te maken. Al snel liep het vol. De muziekpieten stonden op een ponton..... het kleine dikke muziekpietje had een lessenaar mee......het harpje (muziekklem) op haar saxofoon staat te dichtbij haar ogen, dat kan ze niet zo goed lezen. Een bril helpt, maar als ze dan even ergens anders naartoe kijkt wordt ze duizelig. Dit jaar bleek haar zich wat mistig te zijn.....daar helpt niks tegen, gewoon pech. Misschien door de vermoeidheid, want Pietje was al moe toen ze van de boot stapte. Even verder op de kade stond een bank.....maar ja, om nou daar helemaal alleen te gaan zitten vond ze toch wat raar. Ze probeerde toch een beetje mee te dansen, maar erg veel beweging zat er niet in.

foto van Yoni

Toen de kinderen voldoende gezongen hadden, de burgemeester de Sint welkom had geheten en Sint begon met kinderen een hand te geven gingen de muziekpieten lopen.....dan wachten ze verderop altijd tot Sint op de koets zit (en dat duurt altijd lang) en dan gaan ze in optocht door Monnickendam naar de katholieke kerk (niet via de kortste route) waar het groot feest is voor de kinderen. Pietje redt dat allemaal niet.....die gaat meestal terug als de Sint op de koets zit.....deze keer besloot ze er meteen mee te stoppen en ging op het bankje zitten tot het wat rustiger werd en zou dan teruggaan.  Dat leek goed te gaan, een omstander maakte het dranghek even voor haar los en Pietje liep naar de Lange Brug....de vluchtroute die ze vaker nam......helaas, vanwege werkzaamheden (die duren al een hele tijd) was de brug nog steeds afgesloten! De boot kon erdoor, maar de voetgangers niet. Oei....en nu?  Via de haven ging nog niet...te druk....dan maar via het Noordeinde....langs de markt.....natuurlijk moest Pietje steeds weer uitleggen waarom ze niet bij de andere muziekpieten was (ze moest 's avonds weer het dak op en mocht daarom even uitrusten, anders wordt het te gevaarlijk).  Kinderen begrepen dat best.  Ze vroegen soms ook om pepernoten (volgens Pietje bedoelden ze kruidnoten, maar dat maakte niet uit, ze had geen van beiden). "Nee, ik heb geen pepernoten, alleen muzieknoten!" De meeste kinderen snapten dat, maar niet iedereen......dan zei Pietje maar dat je muzieknoten niet kon eten. Één kind was erg teleurgesteld. Bij de speeltoren aangekomen was het duidelijk......Sint was nog niet bij de koets, de Middendam stond vol mensen.....dat gaat niet lukken! Natuurlijk zijn er alternatieve routes, maar die waren allemaal wel erg ver om!  Dan maar wachten. Even praten met een paar "regelmevrouwen" en toen naar een terrasje....even zitten. Dat vonden veel mensen zo leuk dat ze hun kinderen naar Pietje stuurden om een foto van kinderen met Pietje te maken.
Eindelijk ging de stoet lopen....en Pietje liep naar het clubgebouw....ondertussen steeds maar weer uitleggen waarom ze daar liep. Ze was bijna bij opoe's auto (daar wilde ze alvast wat spullen inleggen) toen er een paar kinderen aan kwamen die bij de auto tegenover opoe's auto  bleven wachten. Een klein jongetje in Sintpak zei zachtjes: "Piet, je bent verdwaald denk ik". Pietje legde uit dat ze de sleutel van een gebouw had gekregen waar ze even mocht uitrusten en dat gebouw was daar in de buurt. Het leek wat raar om ook de sleutel van een auto te hebben, dus Pietje sleepte alles maar mee. In het clubgebouw ging ze zich wassen en verdween weer....

De anderen waren nog in de kerk toen ik al lekker fris weer aan de keukentafel zat. Het zou druk worden, want niet alleen de Pietenband, maar ook de anderen Pieten zouden in ons clubgebouw komen eten..... als ze allemaal zouden komen (zo'n 75) dan zou het erg vol worden. Er waren zakjes chips, er was genoeg te drinken, div. broodjes, hotdogs, 2 soorten soep ...lekker!
Mijn "Pieterburen"  waren er ook 😂.  Ik vond het tijd om op te stappen en laadde mijn auto weer in....lekker naar huis en douchen om het laatste zwart te laten verdwijnen.  Nu aan een koppie thee. Het was een heerlijke dag, maar wel vermoeiend!


2 opmerkingen:

  1. Wat mis ik die sinterklaas sfeer hier ....
    Hij komt wel bij Neerlandia in Toulouse / Fr
    langs met zijn ZWARTE Pieten,
    op hun terugweg naar Spanje, 8 december a.s.
    Trouwens het zuidelijke NLDse carnaval mis ik ook !
    een stoet hier of daar, maar niet zoals in NLD ! !
    Regenachtige groetjes, hanny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat kan ik mij voorstellen Hanny, de Sintsfeer is altijd heel bijzonder, hoewel de laatste jaren de Pietendiscussie het een stuk minder leuk maakt. Nog altijd vind ik zelf Zwarte Pieten het mooist, ook mooier dan bruin, maar ik vind roetpieten acceptabel als er veel zwarte vegen zijn. Meer zwart dan wit.
    Het carnaval ben ik hier niet gewend, er zijn wel eens carnavalsfeestjes, maar dat is niet het echte carnaval.
    Hier schijnt de zon een beetje,,,,,gisteren de hele dag droog geweest!

    BeantwoordenVerwijderen